KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać

2010-04-20 14:30

W kuchence mikrofalowej można w mgnieniu oka ugotować wytworny obiad, a nawet upiec ciasto. Przygotowane w ten sposób potrawy są smaczne i zdrowe. Dowiedz się, jak wybrać mikrofalówkę i do czego jej używać.

Używasz jej tylko do odgrzewania? Nie  wiesz, co potrafi nowoczesna mikrofalówka i jak z niej bezpiecznie korzystać? Czas to zmienić!

Przeczytaj: Praktyczne porady gotowania w kuchence mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa to niezbędne urządzenie dla osób, które żyją aktywnie i nie mają czasu na gotowanie. Ułatwia też życie singlom, gdyż umożliwia przyrządzanie małych porcji w krótkim czasie. Ale to nie koniec zalet: ten, kto stawia w kuchni pierwsze kroki, w mikrofalówce przyrządzi nawet skomplikowaną potrawę.
Obawiasz się, że wysyłane przez kuchenkę fale elektromagnetyczne są szkodliwe? Niepotrzebnie! Naukowcy uspokajają, że konstrukcja kuchenki chroni nas przed szkodliwym wpływem mikrofal na organizm. Również energia, z jaką działają one na jedzenie, jest zbyt mała, by zmienić strukturę cząsteczek, więc i pod tym względem mikrofalówka jest bezpieczna. Żywieniowcy zwracają uwagę, że niektóre potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej dostarczają więcej cennych składników odżywczych niż gotowane tradycyjnie czy smażone na tłuszczu.
Zanim dokonasz wyboru, zastanów się, czego od kuchenki oczekujesz. Czy będzie służyła ci tylko do podgrzewania i rozmrażania potraw, czy też do pieczenia oraz ile osób będzie z niej korzystało?

Kuchenka mikrofalowa - magiczna moc mikrofal

W przeciwieństwie do konwencjonalnej kuchenki gazowej lub elektrycznej, na której najpierw nagrzewa się garnek, w kuchence mikrofalowej ciepło wytwarzane jest w samych produktach spożywczych. Mikrofale zagłębiają się tylko na ok. 2 cm, ogrzewając zewnętrzną część potrawy. Reszta jest ogrzewana dzięki rozchodzącemu się ciepłu. Dlatego tak ważne jest mieszanie potrawy.

Ważne

Do mikrofalówek nie nadają się garnki i patelnie ze szlachetnej stali, miedzi, aluminium, żeliwne emaliowane, zwykła folia aluminiowa (odbijają mikrofale i uniemożliwiają wytworzenie ciepła). Po pewnym czasie mogą uszkodzić kuchenkę. Lepiej zrezygnować z naczyń ze srebrną czy złotą dekoracją, gdyż mogą się zniszczyć.

Kuchenki mają moc mikrofalową stałą lub regulowaną. Im większa moc, tym większa ilość fal bierze udział w ogrzewaniu. Jeżeli przy takiej samej mocy zechcesz ugotować większą ilość jedzenia, musisz wydłużyć czas ogrzewania. Obowiązuje uniwersalna zasada: podwójna ilość produktu wymaga 2 razy więcej czasu. Zanim po raz pierwszy użyjesz kuchenki, przestudiuj instrukcję. Znajdziesz w niej informacje na temat mocy i czasu ogrzewania niektórych potraw.
Najprostsze mikrofalówki doskonale nadają się do rozmrażania, podgrzewania i gotowania, natomiast nie można w nich smażyć ani piec. Aby minimalnie zrumienić potrawę, wymyślono specjalne naczynia z ceramiki szklanej, które mają na dnie warstwę z tlenku metalu. Puste naczynie należy nagrzać w kuchence ustawionej na pełną moc, a następnie włożyć np. kawałki pieczeni. Takie naczynia można wykorzystać jako zwyczajne naczynia do kuchenek mikrofalowych, ale wtedy nie należy ich wcześniej ogrzewać.

Kuchenka mikrofalowa do zadań specjalnych

Opiekanie i pieczenie umożliwiają tzw. kuchenki kombinowane. Tym różnią się od zwykłych mikrofalówek, że są dodatkowo wyposażone w górną i dolną grzałkę, wentylator umożliwiający krążenie nagrzanego powietrza (znane z tradycyjnych piekarników) oraz grill. Zaletą takich kuchenek jest to, że można w nich dowolnie łączyć różne sposoby ogrzewania. Skraca to czas przyrządzania, potrawy mają zrumienioną skórkę i są bardziej soczyste niż upieczone w piekarniku lub na rożnie.
Nasza rada: Połączenie mikrofal z ogrzewaniem grzałkami zdaje egzamin przy pieczeniu ciast i  przyrządzaniu potraw z małą zawartością tłuszczu (np. ryż zapiekany z warzywami). Grill z mikrofalami jest niezastąpiony przy robieniu zapiekanek i pieczeni. Potrawy wymagające krótkiego grillowania, np. warzywa, opiekaj tylko na grillu, bez włączania mikrofal, bo będą gotowe do jedzenia, zanim zdążą się przyrumienić. Mikrofale z cyrkulującym powietrzem stosuj, przyrządzając suflety i zapiekanki z dużą ilością sosu oraz tłuste mięso.

Wybierz naczynie

Do prostych kuchenek mikrofalowych idealnie nadają się wszystkie naczynia szklane i porcelanowe, bo tylko w niewielkim stopniu nagrzewają się od ciepłej potrawy. Sprawdzają się też naczynia fajansowe, pod warunkiem że polewa, jaką są pokryte, nie zawiera domieszki związków metali, oraz gliniane bez glazury. Ponieważ naczynia fajansowe pochłaniają pewną ilość wilgoci, podczas gotowania nagrzewają się, dlatego należy pamiętać, by wyjmować je w rękawicach. W naczyniach z fajansu potrawy trzeba ogrzewać 2–3 minuty dłużej niż w innych, ale jedzenie będzie powoli stygnąć.
W mikrofalówce sprawdzają się naczynia z tworzyw sztucznych odporne na temperaturę 65°C. Szukaj naczyń z napisem: „nadaje się do użycia w kuchence mikrofalowej”. W niektórych można zamrozić, rozmrozić i podgrzać potrawę.
W kombinowanych kuchenkach mikrofalowych wolno używać tylko naczyń żaroodpornych (szklanych, fajansowych, porcelanowych). Nie wszystkie naczynia z tworzywa sztucznego, które sprawdzają się w prostej mikrofalówce, nadają się do kombinowanej, dlatego zwróć uwagę, jaka jest dopuszczalna temperatura. Naczynia z tworzyw sztucznych i woreczki do pieczenia z reguły nie nadają się do opiekania potraw na grillu. Natomiast wykonane z termoodpornej folii można stosować do pieczenia przy użyciu grzałek lub cyrkulującego powietrza. Woreczka nie należy zamykać klipsami z metalu, bo w tym miejscu się stopi. Piecz w formie z czarnej blachy lub silikonowej.
Naczynie, które nie ma własnej pokrywki, można przykryć przezroczystą folią z dziurkami (specjalną do mikrofalówek) lub zwykłą, ale odporną na wysoką temperaturę– wtedy trzeba ją nakłuć, żeby przez otwory mogła uchodzić para.
Wybieraj naczynia niskie (mikrofale lepiej przenikają przez potrawę, przyśpieszając gotowanie) oraz okrągłe i owalne (potrawy gotują się w nich równomiernie).

Nasza rada: Nie wiesz, czy naczynie nadaje się do kuchenki mikrofalowej? Zrób prosty test. Wstaw puste naczynie na pół minuty do kuchenki włączonej na pełną moc. Jeżeli po wyjęciu będzie gorące, nie nadaje się do przyrządzania potraw w mikrofalówce.

Bez strat witamin

Potrawy przyrządzane w mikrofalówce wymagają krótszego czasu gotowania niż w tradycyjny sposób, więc zachowują więcej wrażliwych na wysoką temperaturę składników odżywczych, np. witaminy C. Są też bogatsze w witaminy B1 i A.
Ze względu na to, że większość dań z kuchenki mikrofalowej przyrządza się na parze albo w małej ilości wody, cenne witaminy i minerały nie są wylewane z wodą. Dodatkowym plusem jest to, że wiele potraw nie wymaga dodania tłuszczu. Dlatego jedzenie z mikrofalówki jest lekko strawne i mniej kaloryczne.
Potrawy przyrządzone w kuchence mikrofalowej w dużym stopniu zachowują naturalny smak i aromat. Dlatego należy je oszczędnie solić, i to dopiero po ugotowaniu. Ograniczenie soli korzystnie wpływa na nasze zdrowie, głównie na układ krążenia i nerki. Żywność rozmrożona w mikrofalówce ma lepszy smak i większą wartość odżywczą.
Nasza rada: W kuchenkach mikrofalowych często podgrzewamy gotowe dania (głęboko zamrożone lub z lady chłodniczej). Dietetycy zwracają uwagę, byśmy nie przesadzali z jedzeniem przygotowanych przemysłowo potraw, gdyż zawierają one różne substancje chemiczne i konserwanty. Sięgajmy po nie tylko w „awaryjnych” sytuacjach, gdy naprawdę nie mamy czasu, żeby samemu coś przyrządzić.

Zrób to koniecznie

Na co zwrócić uwagę, wybierając kuchenkę?

  • Moc. Jeśli kuchenka ma służyć tylko do szybkiego podgrzewania lub rozmrażania, wystarczy 700 W. Ale gdy będziesz też w niej piec, wybierz wyższą moc.
  • Pojemność. W niewielkiej kuchence podgrzejesz lub rozmrozisz małe porcje. Ale do zrobienia pizzy potrzebna będzie większa lub z półokrągłą komorą.
  • Sterowanie. Wygodniejsze od mechanicznego jest automatyczne (większość kuchenek działa w ten sposób). Wystarczy wybrać rodzaj potrawy, wprowadzić orientacyjną wagę i wybrać np. gotowanie czy rozmrażanie, a urządzenie samo dostosuje moc i czas. W mikrofalówkach najnowszej generacji stosowane jest tzw. sterowa- nie inteligentne. Nie musisz wybierać rodzaju potrawy. Nastawiasz tylko odpowiednią funkcję, np. gotowanie.
  • Blokada drzwiczek. Kuchenki wyłączają się automatycznie po otwarciu drzwiczek, nawet w czasie gotowania. Jeśli jednak masz małe dzieci, wybierz mikrofalówkę z funkcją blokady drzwiczek lub taką, w której możesz je zablokować za pomocą kombinacji klawiszy.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Anna Petynia
|

Dla mnie mikrofala, to drugie najważniejsze urządzenie AGD w mieszkaniu po lodówce. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez mojej mikrofalówki. Używam ją do wielu rzeczy, głównie do grillowania, rozmrażania, podgrzewania oraz pieczenia. :D Must have każdej kuchni, w której funkcjonuję.

Iwona
|

Mikrofalówki nie są takie złe, pod warunkiem że odpowiednio się z nich korzysta. Można w nich rozmrażać, podgrzewać, grillować, a nawet gotować.

martyna2
|

Niektóre funkcje kuchenek są zadziwiające: http://agdsprzet.com.pl/kuc... - pieczenie chleba? gotowanie na parze? Naprawdę zmienia się moje nastawienie do tego sprzętu

MacAaron
|

"Nasza rada: Nie wiesz, czy naczynie nadaje się do kuchenki mikrofalowej? Zrób prosty test. Wstaw puste naczynie na pół minuty do kuchenki włączonej na pełną moc. Jeżeli po wyjęciu będzie gorące, nie nadaje się do przyrządzania potraw w mikrofalówce".

Nie wolno włączać pustej kuchenki, grozi to jej uszkodzeniem!