Zaparcia po wypiciu mleka pasteryzowanego [Porada eksperta]

2014-08-08 22:16
Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Bardzo lubię mleko pasteryzowane, takie prosto z kartonika, i rożne kasze, płatki (np. owsiane) gotowane na tym mleku. Jednak mam problem, bo po spożyciu takiego mleka mam okropne zaparcia. Jem jogurty, twarogi itp. i przy tym nie mam tego problemu, tylko przy samym mleku pasteryzowanym. Nie próbowałam mleka UHT, więc nie wiem jaka po nim byłaby reakcja (nie smakuje mi). Dlaczego po takim mleku mam zaparcia, czy muszę z niego zrezygnować?

U dorosłych mleko krowie zazwyczaj powoduje rozwolnienia i wzdęcia (nietolerancja laktozy, białek mleka krowiego). Zaparcia po mleku krowim są charakterystyczne dla wieku dziecięcego, jednak coraz częściej takie mleko wywołuje wspomniane przez Panią objawy także u dorosłych.

W takim wypadku warto odstawić mleko krowie i spożywać jedynie produkty fermentowane lub całkowicie zrezygnować z nabiału. Mleko można zamienić na napoje roślinne, np. migdałowe, ryżowe, owsiane, orzechowe. Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.