Słodzik do pieczenia ciast [Porada eksperta]

2014-01-24 10:37 Katarzyna Pryzmont

Czy do pieczenia ciast można używać słodzika na bazie cyklaminianu? Dokładny skład: cyklaminian sodu, sacharynian sodu, wodorowęglan sodu, stabilizator, cytrynian monosodowy, laktoza.

Witam Pani Izabelo!

Wnioskuję, że chce Pani skorzystać ze słodzika, aby ograniczyć kaloryczność ciasta? Cyklaminian jak najbardziej tak. Odradzam stewie do pieczenia, bo pozostawi gorzkawy posmak, mimo że to ona jest "najzdrowsza".

A może zjeść ciasto z normalnym cukrem, ale mały kawałek? Pozdrawiam ciepło.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE