Gwałtowe tycie i brak efektów odchudzania [Porada eksperta]

2015-06-29 12:30 Agnieszka Ślusarska

Mam 19 lat, 168 cm wzrostu i ważę 67 kg, 2 lata temu udało mi się schudnąć 10 kg, jednak w zeszłym roku te kilogramy wróciły plus dodatkowych 5. Mimo że nie zmieniłam sposobu żywienia i nadal ćwiczyłam, gwałtownie przytyłam. Od roku ponownie próbuję schudnąć i mimo że jestem na diecie 1200 kcal i ćwiczę minimum 5 razy w tygodniu po 40 min, waga ani drgnie. Jakie mogą być tego przyczyny?

Przyczyną tycia może być źle zbilansowana dieta, gdyż oprócz ilości ważna jest również jakość spożywanych produktów.

W jadłospisie należy uwzględnić spożywanie 5 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny, najlepiej o stałych porach (wpływa to na przyspieszenie metabolizmu, a także zapobiega odczuwaniu głodu pomiędzy posiłkami). Posiłki przed obiadem (śniadanie i II śniadanie) powinny dostarczać razem tyle energii, co obiad, a kolejne (podwieczorek i kolacja) mniej energii niż obiad.

Należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi białka, węglowodanów i tłuszczy. Dobrym źródłem białka są: mleko i jego przetwory, chude mięso, ryby, chude wędliny, jaja, a także rośliny strączkowe. Węglowodany, jakie powinny znaleźć się w jadłospisie, to pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze, ryż, płatki (np. owsiane przygotowane na wodzie lub mleku). Trzeba również pamiętać o dostarczaniu organizmowi tłuszczy w postaci oleju (dodawanego np. do sałatki), a także orzechów i nasion słonecznika czy dyni. Aby dostarczyć witamin i ważnych składników mineralnych, należy spożywać dziennie ok. 500g warzyw i 200g owoców (zjadanych w posiłkach przed obiadem).

Ważne jest, aby dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i wypijać 1,5-2 l płynów dziennie (niegazowana woda mineralna lub niesłodzone herbaty owocowe). Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to ważna jest również regeneracja mięśni, może warto wprowadzić aktywność fizyczną co drugi dzień po 60 min.

Warto wybrać się na wizytę do dietetyka, który w czasie wywiadu żywieniowego będzie mógł ustalić dokładniej przyczyny trudności w schudnięciu, a także ułożyć odpowiednio zbilansowaną dietę, nie tylko dotyczącą podaży białka, węglowodanów i tłuszczy, ale również witamin i składników mineralnych. Jeżeli prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna nie powodują spadku wagi, należy również zbadać poziom hormonów tarczycy, a także przeciwciał anty-TPO i anty-TG, aby określić działanie tego gruczołu. Można również określić poziom witaminy D3, której niedobór również może przyczyniać się do obniżonego metabolizmu.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE