SOKI - mętne soki jabłkowe zdrowsze niż klarowne

2007-06-19 12:36

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości. Dlatego profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki soku jabłkowego dziennie, koniecznie mętnego nie klarownego.

Pomysłodawcą i głównym autorem badań był prof. Jan Oszmiański, kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Odkrył on, że mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów), które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

Porównanie mętnego soku jabłkowego z klarownym

Wrocławscy naukowcy porównali dwa rodzaje soków z jabłek – zwykłego i klarownego oraz nektaru z dużą zawartością miąższu. Okazało się, że sok jabłkowy mętny wykazywał pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników.  - Dlatego uważam, że profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki takiego soku dziennie – podsumowuje prof. Oszmiański. Jabłka, dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków, wykazują wysoką aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i obniżają w organizmie poziom cholesterolu (w wyniku wiązania go przez błonnik). Badania wykazały, że spożywanie 100 g jabłek dzienne o prawie 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn. Owoce te, tak samo jak ich przetwory, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.

Co można pić w upał?

Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie szklankę mętnego soku jabłkowego

Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52 proc. wzrasta potencjał przeciwutleniający organizmu. - Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i ponad 90 proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazują niską aktywność przeciwutleniającą - wyjaśnia prof. Oszmiański. Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu zawierają one znacznie więcej bioaktywnych polifenoli. W Europie Zachodniej i USA od kilku lat wzrasta zainteresowanie napojami mętnymi. W Niemczech 20-25 proc., a w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych spożywanych jest w postaci soków naturalnie mętnych.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
jerzy.kulka
|

zgadzam się z Darsadu worki bag in box to super rozwiązanie dla soków tłoczonych, wcześniej rozlewaliśmy soki do plastikowych butelek i odkąd zakupiliśmy worki to koszty produkcji zmalały i produkcja stała się opłacalna. Oczywiście nie obyło się bez problemów, uważajcie na jakość worków,

czas
|

To sobie kup zdrowie za ten pieniądz.

Bar
|

Jablka nie sa woskowane, przynajmniej nie polskie. Mamy kilka odmian np Jonagored (popularne Gruszkowe), Jonagold, Prince, ktore maja naturalna tlusta warstwe na sobie. Taka jest po prostu uroda tego jablka. Co do pryskania...Bawi mnie przekonanie niektorych ludzi ze na rynku mamy nie pryskane jablka. Prowadze sad i zapewniam ze nie pryskajac, nie wyprodukowal bym nawet kilograma jablek nadajacych sie na rynek. Chorob jablek jest masa i jakos trzeba sobie z nimi radzic. A po soki zapraszam ;)

Kwaśny
|

Polubiłem ja i moja rodzina soki wyciskane. Sa smaczne nieco słodkie i nie powodują podrażnień/ alergi/ , czego się obawiałem. no bo wiadomo jabłka z sadu, uprawa przemysłowa / pryskanie itd/
Kupuje na rynku od znajomej pani która je wytłacza, opakowanie 5 l w cenie 15 zł. Tak idzie ten sok, żr kupuję we wtorek i piątek pojemnik z zaworkirem - po 5 l każdy.

Romek
|

Soki owocowe posiadają wysoką wartość dietetyczną. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Wiesiek
|

Znam bardzo dobry sok jabłkowy. Piję go codziennie rano i bardzo mi służy. Od dziecka lubiłem jabłka a Gomar wyprodukował bardzo dobry produkt z tych szlachetnych owoców. Naszych Polskich jabłek...

Ted77
|

Ja zjadam dziennie prawie kilogram jabłek wraz z pestkami. I śmigam po górach chodź jestem dobrze po 60-tce.

Paweł
|

soki tłoczone na zimno piękna sprawa mi tam się nie chce wyciskać sokowirówką bo potem za dużo mycia... czas to pieniądz... nie zgadzam sie ze jabłka są woskowane bo jak mniemam nikt nie woskuje jabłek na sok :-) mija się z celem :-) hahaha

Darsadu
|

Soki mętne jak najbardziej,ale czy wy wiecie że soki naturalne mogą być przechowywane nawet po otwarciu kartonu 14 dni w temperaturze 2-20C i to bez sztucznych konserwantów.
Pasteryzacja polega na krótkotrwałym podgrzaniu do 80C ,a nie otwarty do 6 miesięcy może być przechowywany nie tracąc właściwości naturalnych.Napełniane są w specjalne worki z kartonem typu BAG IN BOX ma zawór który nie wpuszcza powietrza do środka.Osobiście produkuje soki naturalne mętne z owoców certyfikowanych w integrowanej produkcji,moimi klientami są ludzie którzy doceniają jakość soku i mogę powiedzieć, że dużą rzesze klientów osobiście obsługuje.

zosia
|

Polecam kazdemu pic soki-bo sama je pije codzien naczczo..-