SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

2009-06-16 13:28 Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.

  • Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurię, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalaninę (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
  • Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Sprawdź gdzie szukać cukrów występujących naturalnie [#TOWIDEO]

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
jarosław
|

Mam Bratanka w USA który jest Lekarzem Żona drugiego Bratanka jest w USA odpowiednikiem istniejącego kiedyś w Polsce Felczera... oboje KATEGORYCZNIE! odradzili mi używania jakichkolwiek sztucznych słodzików!...jestem cukrzykiem od lat 10 ...zalecili mi nie słodzenie kawy czy herbaty... lub słodzenie w małych ilościach miodem...

Olonor
|

tak się pisze nazwę tego słodziku... i nie można jej zmieniać bo to związek chemiczny...
to po pierwsze...
dwa Xylitol nie daje tego efektu chłodzenia...
TRZY... teraz każdy bierze w rączkę Gumę Orbit i sprawdza Skład :)
tak Xylitol jest tam na pierwszy miejscu bo jako Słodzik syntetyczny i jeden z niewielu o ile nie jedyny może być przyjmowany bez ograniczeń taką informacje podaje WHO
do tego pomaga w likwidacji płytki nazębnej :)
tak więc jest chyba jednym z najzdrowszych o ile nie najzdrowszym słodzikiem

amartika
|

A dlaczego miodem nie słodzicie? to najszdrowsze bo naturalne, zdrow, w koncu naturalny antybiotyk ! Zdecydowanie lepsze niż ta cala słodzikowa chemia. No i do kupienia wszedzie w marketach czy sklepach lepszych , tylko trzeba na marke uwazać i etykietki czytać bo miód miodowi nierówny, sprzedają i sztuczne i z Chin np.

Poprawiacz
|

Aspartam nie ma w sobie alkoholu metalowego lecz w organizmie jest rozkładany na 3 związku w tym znikome ilości alkoholu metalowego lecz taka ilośc nie jest szkodliwa i zostaje usunięta z organizmu oczywiście jak ktoś by zjadał Np 100g aspartamu dziennie to mogło by sie cos stać lecz to iż wywołuje raka to sa spekulacje ponieważ zasnę badania tego nie potwierdziły. Szczere mówiąc w tych czasach 90% substancji moze wywołać raka

BrainScientist
|

Po pierwsze zdajcie sobie wreszcie sprawę, że sacharoza jest składnikiem powodującym największe szkody dla zdrowia oraz przykładającym się do schorzeń skutkujących śmiercią. Regularne spożywanie cukru spożywczego powoduje więcej problemów zdrowotnych i chorób typu cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga, a w konsekwencji zawały itd. Negatywne konsekwencje spożywania cukru przewyższają te ze spożywania tytoniu, alkoholu i innych narkotyków razem wziętych.
Nawet jeśli nie znamy jeszcze w 100% konsekwencji regularnego stosowania słodzików (osobiście nie widzę potrzeby stosowania ani cukru, ani słodzików), to są one z całą pewnością setki razy bezpieczniejsze od sacharozy, chociażby z uwagi na przyjmowanie minimalnej dawki.
I nie słuchajcie użytkownika Andrzej. Każda substancja jest niebezpieczna w odpowiednim stężeniu, wbrew temu co twierdzi - kwasy omega, witamina C, woda.
Czas przestać zwalać winę za swoją nadwagę, brak zdrowia itp. na "chemię" i przestać jeść w wielkich ilościach naturalne substancje, które w naszej kulturze uwielbiamy, a są niezbyt zdrowymi pustymi kaloriami - sacharozę, tłuszcze zwierzęce, białą mąkę, skrobię. Z kolei jeść dużo różnorodnych warzyw, owoców, olejów roślinnych, ryb i owoców morza, pełnych ziaren i orzechów oraz umiarkowane ilości chudych mięs. Zdrowie i bycie fit gwarantowane.

Chemik_z_zamiłowania
|

Słodziki są szkodliwe i nie powinny zastępować nam cukru! Aspartam zawiera metanol (alkohol metylowy), który spożyty w większy ilościach prowadzi do sporego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci. Aspartam zwiera bardzo mało metanolu, jednak dostarczany do organizmu w małych ilościach, regularnie może być rakotwórczy.
Co do wpisów typu "używam słodziku 2 miesiące i mam się dobrze" - raka nie można rozpoznać od razu. Metanol dostarczany do organizmu regularnie, w małych ilościach, przez dłuższy okres czasu może prowadzić do nowotworu.
Poza tym sztuczne słodziki nie zastąpią nam wartości energetycznych dostarczanych przez sacharozę (cukier).

Justyna
|

Ja używam słodzika ze stewii z firmy Camarra i jestem bardzo zadowolona

Nely
|

Najzdrowszym rozwiązaniem jest zastąpienie zwykłego cukru cukrem brzozowym, tym naturalnym z fińskiej brzozy. Kupuję na ksylitol. com. słodycze, mają landrynki, lizaki, czekolady, konfitury itp. Czytam uważnie etykiety na opakowaniach, żywność bez sztucznych dodatków to podstawa.

chorz
|

A co sądzicie o naturalnych słodzikach z Stevi lub erythritolu, od bardzo długiego okresu używam steviol virde. Używam go wyłącznie do herbaty lub kawy. Nie powoduje próchnicy i nie podnosi poziomu cukru we krwi.

doktorek
|

Najlepszym cytatem będzie "szlachetne zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz aż sie zepsujesz" zdrowie jest dla człowieka najcenniejszym skarbem, dopóki nic złego się z nim nie dzieje nie zwracamy na nie uwagi dopiero gdy się "zepsuje" zdajemy sobie sprawę, jakie jest ono dla nas cenne .Po obejrzeniu tego filmu produkcji planette o aspartamie nie mam żadnych złudzeń że aspaetam jest bardzo szkodliwym słodzikiem.Najdziwniejsze jest to że wielu słyszało że jest szkodliwy a nadal go spożywają np napojach gumy do zucia ciastka nawet w farmacji urzywają go wszędzie.
WIĘC CZYTAJCIE SKŁAD PRODUKTÓW NIC NIE ZASTĄPI NORMALNEGO CUKRU