Jesz mięso? Dla zdrowia wybieraj DRÓB

Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Lubisz jeść mięso, choć wiesz, że w nadmiarze szkodzi zdrowiu? Dlatego najlepiej wybieraj drób. Mięso drobiowe jest chudsze, a dostarcza sporo białka. Drób to źródło cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy i witaminy PP - odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego.

Charakterzyzuje je delikatny smak i kruchość. Białe mięso drobiowe możemy jadać kilka razy w tygodniu, natomiast czerwone (wołowinę czy wieprzowinę) – zaledwie kilka razy w miesiącu.

Drób zawiera mniej tłuszczu

Co decyduje o dietetycznej przewadze drobiu? Przede wszystkim zawiera mniej tłuszczu, który jest dodatkowo lżej strawny i lepiej przyswajalny. Tłuszcz drobiowy ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza. Niższa zawartość tłuszczu wpływa na mniejszą kaloryczność. Porcja 100 g piersi kurczaka bez skóry dostarcza zaledwie 99 kcal, ta sama ilość szynki wieprzowej to aż 260 kcal. W mięsie drobiowym jest więcej pełnowartościowego białka oraz mniej kolagenu, głównego białka tkanki łącznej. Drób to dobre źródło cynku, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na stan skóry. Dodatkową zaletą jest znaczna zawartość witaminy PP (niacyny) odpowiedzialnej za prawidłowy stan układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niacyna usuwa nadmiar złego cholesterolu z tętnic.

Potrawy z drobiu lepiej piec niż smażyć

Przygotowując potrawy z mięsa drobiowego, pamiętaj o usunięciu skóry, która ma najwięcej kalorii i cholesterolu. Jeśli przyrządzasz drób pieczony, skórę można usunąć po obróbce termicznej. Mięso będzie wówczas bardziej soczyste. Staraj się zrezygnować ze smażenia drobiu, ponieważ przygotowane w ten sposób potrawy są znacznie bardziej tłuste i kaloryczne. Decydując się na wędliny drobiowe, wybieraj te najchudsze, najlepiej z piersi kurzych lub indyczych. Zwracaj uwagę na zawartość mięsa w gotowym produkcie. Im jest go więcej, tym wyższa wartość odżywcza wędlin.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

89

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

89

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

80

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

74

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.