Nasiona o właściwościach leczniczych: owies, soja, fasola, groch, kukurydza, pestki, orzechy

Konsultant:Dobiesław Krzywański, dr nauk przyrodniczych
5 komentarze
Autor: Irena Stanisławska

Nasiona muszą  zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych.  Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem właściwości lecznicze owsa, soi, fasoli, grochu, kukurydzy, pestek słonecznika, dyni i winogron oraz orzechów.

Właściwości lecznicze nasion: owies

Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Do dziś jest podstawą pożywienia mieszkańców Mongolii, zapewniając im długowieczność. Najwięcej cennych składników zawiera otoczka nasion owsa, która  w prawie niezmienionej postaci przechodzi przez cały układ pokarmowy aż do jelita grubego. Staje się „wymiataczem" wszelkich złogów, przyczyniających się do powstawania wielu chorób, także raka. Owies czyści również jelito cienkie, poprawia jego pracę, działa żółciopędnie, przeciwnowotworowo, leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa "dobrego". Okłady z owsa łagodzą napięcia mięśniowe i dolegliwości reumatyczne. Płatki owsiane zaleca się w diecie dla cukrzyków,  ponieważ nasz organizm nie wchłania natychmiast cukrów zawartych w owsie. Poziom glukozy we krwi nie rośnie więc gwałtownie, skokowo. W Indiach terapię owsianą stosuje się nawet do zwalczania uzależnienia od nikotyny i opium.

Właściwości lecznicze nasion: soja

Lekarze zalecają też, by jak najczęściej jeść nasiona soi. Ta roślina, pochodząca z Chin, zawiera dużo białka, tłuszczu, skrobi oraz witaminy B i E. Podobnie jak owies, soja obniża poziom „złego" cholesterolu. Chroni przed chorobą wieńcową, zapobiega miażdżycy, przeciwdziała powstawaniu złogów żółciowych, łagodzi przykre objawy opryszczki, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka (u Azjatek jedzących duże ilości soi rak sutka prawie nie występuje), chroni przed nowotworami żołądka i osteoporozą.

Właściwości lecznicze nasion: fasola i groch

Do tej samej grupy co soja należą inne rośliny motylkowe - fasola i groch. Jest w nich co prawda niewiele witamin, lecz mają fosfor, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu poprawiają jędrność skóry. O ich walorach odżywczych decyduje zawartość skrobi i łatwo przyswajalnego białka. Fasola zapobiega kamicy nerkowej  i żółciowej, zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej, pomaga przy migrenie i bezsenności.

Ważne

Ważne

Migdały zawierają szkodliwe alkaloidy, można więc jeść najwyżej 3-4 dziennie.

Właściwości lecznicze nasion: kukurydza

W USA ogromną popularność zdobyła kukurydza. Najlepsza jest jednak nie w formie płatków (przemysłowa obróbka pozbawia pokarm wielu cennych składników), lecz gotowanych świeżych kolb. Zapobiega zaparciom, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku. W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. 

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
JUREK , 18.08.2013 21.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja żona twierdzi, że kukurydza to zdrowie.
 
nina, 29.05.2012 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie od dzisiaj wiadomo ze owisianka jest bardzo zdrowa. A to chociazby dlatego ze w owsie znajduje sie duża ilość .Błonnik rozpuszczalny w wodzie występujący w owsie i jego produktach to w głównej mierze bardzo korzystny dla zdrowia beta-glukan. Jest on odpowiedzialny za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a co za tym idzie również za obniżenie stężenia cholesterolu. To juz jest wystarczajacy pozytyw przemawiajacy za spożywaniem owsa.
 
yarosh, 27.11.2011 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soja, jak wszystkie strączkowe, jest szkodliwa, unikajcie jej
 
Jolaa, 06.07.2010 11.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do jedzenian a jakże ale gryczane poduszki nie są do pobicia w spaniu. http://www.noweklimaty.com Śpię to wiem, nie mam materaca ale też wygląda, że dobrze się śpi :)
 
Rysia, 11.07.2007 10.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co z popularnym bobem? Jakie są jego "ukryte" zalety? Czy w ogóle jest to zdrowa przekąska?
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować...

więcej

10829

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

27015

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

33983

Owoc kaki czyli persymony - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymony - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez...

więcej

8345

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Produkty dozwolone w diecie: Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu,...

Grupy wsparcia
data

Październik 21, 2014

Myślę że lepsze od wszelkich diet ,jest zmiana sposobu odżywiania. Sprawdziłam to na sobie. Odkąd jem wszystko gotowane na parze , to bez wysiłku schudłam ponad 5kg . Nabyłam odporności, czuję się o niebo lepiej. Myślę że w przeciągu 3 miesięcy z słonicy zmienię się w kobietę o normalnych...

data

Październik 21, 2014

Czy z cukrzycą tym II ,można pić slim coffee?

data

Październik 21, 2014

Na produkt składają się dwie tabletki: czerwona i zielona. W pierwszej znajdują się algi brunatne, które zmniejszają wchłanianie tłuszczu oraz poprawiają trawienie i pracę jelit. Algi z kolei są bogate w jod, który utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Czerowne powinniśmy brać 2...

data

Październik 21, 2014

Byłam trochę zagubiona we wszystkich dietach i brak był zacięcie do ćwiczeń. Dietetyczka z centrum odchudzania i odżywiania rozjaśniła temat żywienia, wyjaśniła wszystko, tak abym zrozumiała o cokaman i co najważniejsze zaczęłam pod jej wpływem ćwiczyć i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.