Nasiona o właściwościach leczniczych: owies, soja, fasola, groch, kukurydza, pestki, orzechy

Konsultant:Dobiesław Krzywański, dr nauk przyrodniczych
5 komentarze
Autor: Irena Stanisławska

Nasiona muszą  zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych.  Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem właściwości lecznicze owsa, soi, fasoli, grochu, kukurydzy, pestek słonecznika, dyni i winogron oraz orzechów.

Właściwości lecznicze nasion: owies

Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Do dziś jest podstawą pożywienia mieszkańców Mongolii, zapewniając im długowieczność. Najwięcej cennych składników zawiera otoczka nasion owsa, która  w prawie niezmienionej postaci przechodzi przez cały układ pokarmowy aż do jelita grubego. Staje się „wymiataczem" wszelkich złogów, przyczyniających się do powstawania wielu chorób, także raka. Owies czyści również jelito cienkie, poprawia jego pracę, działa żółciopędnie, przeciwnowotworowo, leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa "dobrego". Okłady z owsa łagodzą napięcia mięśniowe i dolegliwości reumatyczne. Płatki owsiane zaleca się w diecie dla cukrzyków,  ponieważ nasz organizm nie wchłania natychmiast cukrów zawartych w owsie. Poziom glukozy we krwi nie rośnie więc gwałtownie, skokowo. W Indiach terapię owsianą stosuje się nawet do zwalczania uzależnienia od nikotyny i opium.

Właściwości lecznicze nasion: soja

Lekarze zalecają też, by jak najczęściej jeść nasiona soi. Ta roślina, pochodząca z Chin, zawiera dużo białka, tłuszczu, skrobi oraz witaminy B i E. Podobnie jak owies, soja obniża poziom „złego" cholesterolu. Chroni przed chorobą wieńcową, zapobiega miażdżycy, przeciwdziała powstawaniu złogów żółciowych, łagodzi przykre objawy opryszczki, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka (u Azjatek jedzących duże ilości soi rak sutka prawie nie występuje), chroni przed nowotworami żołądka i osteoporozą.

Właściwości lecznicze nasion: fasola i groch

Do tej samej grupy co soja należą inne rośliny motylkowe - fasola i groch. Jest w nich co prawda niewiele witamin, lecz mają fosfor, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu poprawiają jędrność skóry. O ich walorach odżywczych decyduje zawartość skrobi i łatwo przyswajalnego białka. Fasola zapobiega kamicy nerkowej  i żółciowej, zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej, pomaga przy migrenie i bezsenności.

Ważne

Ważne

Migdały zawierają szkodliwe alkaloidy, można więc jeść najwyżej 3-4 dziennie.

Właściwości lecznicze nasion: kukurydza

W USA ogromną popularność zdobyła kukurydza. Najlepsza jest jednak nie w formie płatków (przemysłowa obróbka pozbawia pokarm wielu cennych składników), lecz gotowanych świeżych kolb. Zapobiega zaparciom, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku. W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. 

2
1
Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

3446

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

3969

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

5996

Wartości odżywcze ZIELENINY: rzeżuchy, natki pietruszki, szczypiorku, kopru, szpinaku Wartości odżywcze ZIELENINY: rzeżuchy, natki pietruszki, szczypiorku, kopru, szpinaku

Jeśli zieleninę traktujesz jako dekoracyjny dodatek do potraw, to najwyższy czas zmienić to...

więcej

4203

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 22, 2014

Niezdrowo. Ok 10 kg w miesiąc i tydzień? Będzie jojo jak nic i organizm płacze.

data

Lipiec 21, 2014

Powiem Ci Małgorzato że miałam bardzo podobną historię, z tą różnicą że nie mam męża, ale to nie istotne,najważniejsze jest to że schudłam 11 kilogramów i to właśnie dzięki slimcea

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 22, 2014

Dla odchudzających się polecam przydatny ranking tabletek odchudzających http://track.ranking-tabletek.com/product/Ranking-tabletek-odchudzajacych/?pid=141&uid=2186

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.