Nasiona o właściwościach leczniczych: owies, soja, fasola, groch, kukurydza, pestki, orzechy

Konsultant:Dobiesław Krzywański, dr nauk przyrodniczych
5 komentarze
Autor: Irena Stanisławska

Nasiona muszą  zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych.  Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem właściwości lecznicze owsa, soi, fasoli, grochu, kukurydzy, pestek słonecznika, dyni i winogron oraz orzechów.

Właściwości lecznicze nasion: owies

Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Do dziś jest podstawą pożywienia mieszkańców Mongolii, zapewniając im długowieczność. Najwięcej cennych składników zawiera otoczka nasion owsa, która  w prawie niezmienionej postaci przechodzi przez cały układ pokarmowy aż do jelita grubego. Staje się „wymiataczem" wszelkich złogów, przyczyniających się do powstawania wielu chorób, także raka. Owies czyści również jelito cienkie, poprawia jego pracę, działa żółciopędnie, przeciwnowotworowo, leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa "dobrego". Okłady z owsa łagodzą napięcia mięśniowe i dolegliwości reumatyczne. Płatki owsiane zaleca się w diecie dla cukrzyków,  ponieważ nasz organizm nie wchłania natychmiast cukrów zawartych w owsie. Poziom glukozy we krwi nie rośnie więc gwałtownie, skokowo. W Indiach terapię owsianą stosuje się nawet do zwalczania uzależnienia od nikotyny i opium.

Właściwości lecznicze nasion: soja

Lekarze zalecają też, by jak najczęściej jeść nasiona soi. Ta roślina, pochodząca z Chin, zawiera dużo białka, tłuszczu, skrobi oraz witaminy B i E. Podobnie jak owies, soja obniża poziom „złego" cholesterolu. Chroni przed chorobą wieńcową, zapobiega miażdżycy, przeciwdziała powstawaniu złogów żółciowych, łagodzi przykre objawy opryszczki, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka (u Azjatek jedzących duże ilości soi rak sutka prawie nie występuje), chroni przed nowotworami żołądka i osteoporozą.

Właściwości lecznicze nasion: fasola i groch

Do tej samej grupy co soja należą inne rośliny motylkowe - fasola i groch. Jest w nich co prawda niewiele witamin, lecz mają fosfor, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu poprawiają jędrność skóry. O ich walorach odżywczych decyduje zawartość skrobi i łatwo przyswajalnego białka. Fasola zapobiega kamicy nerkowej  i żółciowej, zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej, pomaga przy migrenie i bezsenności.

Ważne

Ważne

Migdały zawierają szkodliwe alkaloidy, można więc jeść najwyżej 3-4 dziennie.

Właściwości lecznicze nasion: kukurydza

W USA ogromną popularność zdobyła kukurydza. Najlepsza jest jednak nie w formie płatków (przemysłowa obróbka pozbawia pokarm wielu cennych składników), lecz gotowanych świeżych kolb. Zapobiega zaparciom, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku. W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
JUREK , 18.08.2013 21.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja żona twierdzi, że kukurydza to zdrowie.
 
nina, 29.05.2012 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie od dzisiaj wiadomo ze owisianka jest bardzo zdrowa. A to chociazby dlatego ze w owsie znajduje sie duża ilość .Błonnik rozpuszczalny w wodzie występujący w owsie i jego produktach to w głównej mierze bardzo korzystny dla zdrowia beta-glukan. Jest on odpowiedzialny za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a co za tym idzie również za obniżenie stężenia cholesterolu. To juz jest wystarczajacy pozytyw przemawiajacy za spożywaniem owsa.
 
yarosh, 27.11.2011 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soja, jak wszystkie strączkowe, jest szkodliwa, unikajcie jej
 
Jolaa, 06.07.2010 11.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do jedzenian a jakże ale gryczane poduszki nie są do pobicia w spaniu. http://www.noweklimaty.com Śpię to wiem, nie mam materaca ale też wygląda, że dobrze się śpi :)
 
Rysia, 11.07.2007 10.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co z popularnym bobem? Jakie są jego "ukryte" zalety? Czy w ogóle jest to zdrowa przekąska?
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

10994

Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA

Lekka kolacja uspokoi, odpręży i zapewni spokojny sen. Za to wieczorne objadanie się sprzyja...

więcej

15349

Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek

Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej...

więcej

8373

Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

8486

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Podstawowe znaczenie w rozwoju miażdżycy ma nieodpowiednia dieta. Najczęściej popełnianym błędem jest przekarmianie, czyli dostarczanie organizmowi większej ilości materiałów energetycznych niż...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Listopad 25, 2014

Z tego co wiem to sok z acai może raczej stanowić uzupełnienie diety w witaminy ale sam jako taki nie stanowi podstawy diety.Mój zięć,człowiek bardzo aktywny- jeżdzi na rowerze,biega,pływa-pił go przez jakiś czas,żeby mieć więcej energii.W końcu jednak stwierdził,że nie widzi różnicy w...

data

Listopad 25, 2014

warto zerknac na tego typu blog dieta3dchilli.blogspot.com

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 25, 2014

Nie wiem czy ktoś z Was miał do czynienia z systemem kontroli wagi Bodykey.Jest on oparty na badaniach genetycznych.Badanych jest 5 genów odpowiedzialnych za styl życia.Każda osoba ,która zdecyduje się na badanie dostaje swoją stronę internetową gdzie będzie podawana dla niej dieta i...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.