Nasiona o właściwościach leczniczych: owies, soja, fasola, groch, kukurydza, pestki, orzechy

Konsultant: Dobiesław Krzywański, dr nauk przyrodniczych
7 komentarze
Autor: Irena Stanisławska

Nasiona muszą  zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych.  Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem właściwości lecznicze owsa, soi, fasoli, grochu, kukurydzy, pestek słonecznika, dyni i winogron oraz orzechów.

Właściwości lecznicze nasion: owies

Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Do dziś jest podstawą pożywienia mieszkańców Mongolii, zapewniając im długowieczność. Najwięcej cennych składników zawiera otoczka nasion owsa, która  w prawie niezmienionej postaci przechodzi przez cały układ pokarmowy aż do jelita grubego. Staje się „wymiataczem" wszelkich złogów, przyczyniających się do powstawania wielu chorób, także raka. Owies czyści również jelito cienkie, poprawia jego pracę, działa żółciopędnie, przeciwnowotworowo, leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa "dobrego". Okłady z owsa łagodzą napięcia mięśniowe i dolegliwości reumatyczne. Płatki owsiane zaleca się w diecie dla cukrzyków,  ponieważ nasz organizm nie wchłania natychmiast cukrów zawartych w owsie. Poziom glukozy we krwi nie rośnie więc gwałtownie, skokowo. W Indiach terapię owsianą stosuje się nawet do zwalczania uzależnienia od nikotyny i opium.

Właściwości lecznicze nasion: soja

Lekarze zalecają też, by jak najczęściej jeść nasiona soi. Ta roślina, pochodząca z Chin, zawiera dużo białka, tłuszczu, skrobi oraz witaminy B i E. Podobnie jak owies, soja obniża poziom „złego" cholesterolu. Chroni przed chorobą wieńcową, zapobiega miażdżycy, przeciwdziała powstawaniu złogów żółciowych, łagodzi przykre objawy opryszczki, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka (u Azjatek jedzących duże ilości soi rak sutka prawie nie występuje), chroni przed nowotworami żołądka i osteoporozą.

Właściwości lecznicze nasion: fasola i groch

Do tej samej grupy co soja należą inne rośliny motylkowe - fasola i groch. Jest w nich co prawda niewiele witamin, lecz mają fosfor, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu poprawiają jędrność skóry. O ich walorach odżywczych decyduje zawartość skrobi i łatwo przyswajalnego białka. Fasola zapobiega kamicy nerkowej  i żółciowej, zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej, pomaga przy migrenie i bezsenności.

Ważne

Ważne

Migdały zawierają szkodliwe alkaloidy, można więc jeść najwyżej 3-4 dziennie.

Właściwości lecznicze nasion: kukurydza

W USA ogromną popularność zdobyła kukurydza. Najlepsza jest jednak nie w formie płatków (przemysłowa obróbka pozbawia pokarm wielu cennych składników), lecz gotowanych świeżych kolb. Zapobiega zaparciom, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku. W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 7 z 7)
samo zdrowie, 28.02.2015 11.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy kukurydza i soja modyfikowana genetycznie są faktycznie zdrowe dla nas? Prawdę mówiąc nie jestem przekonany, że wprowadzenie do diety tych produktów ( i ich pochodnych ) zbawiennie wpływa na nasz organizm.
 
ERTON, 13.02.2015 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cholesterol jest tylko jeden, nie ma złego cholesterolu ani dobrego, jest tylko jeden! nie wolno obniżać poziomu cholesterolu! cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu!
 
JUREK , 18.08.2013 21.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja żona twierdzi, że kukurydza to zdrowie.
 
nina, 29.05.2012 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie od dzisiaj wiadomo ze owisianka jest bardzo zdrowa. A to chociazby dlatego ze w owsie znajduje sie duża ilość .Błonnik rozpuszczalny w wodzie występujący w owsie i jego produktach to w głównej mierze bardzo korzystny dla zdrowia beta-glukan. Jest on odpowiedzialny za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a co za tym idzie również za obniżenie stężenia cholesterolu. To juz jest wystarczajacy pozytyw przemawiajacy za spożywaniem owsa.
 
yarosh, 27.11.2011 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soja, jak wszystkie strączkowe, jest szkodliwa, unikajcie jej
 
Jolaa, 06.07.2010 11.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do jedzenian a jakże ale gryczane poduszki nie są do pobicia w spaniu. http://www.noweklimaty.com Śpię to wiem, nie mam materaca ale też wygląda, że dobrze się śpi :)
 
Rysia, 11.07.2007 10.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co z popularnym bobem? Jakie są jego "ukryte" zalety? Czy w ogóle jest to zdrowa przekąska?
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

251

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

247

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

235

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

180

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.