CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

35 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 26.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 35)
Ola, 15.12.2014 11.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cydr fermentuje gazy musza gdzies uciekać trzeba przeczekać odstawic do naczynia z rurka taką jak wino!!
 
foksmolder, 11.12.2014 20.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wino jabłkowe to nie cydr, więc napisanie: cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) jest tego zaprzeczeniem bo apfelwein to po polsku wino jabłkowe
 
gandimore, 07.12.2014 22.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
aniula sama sobie odpowiedziałaś :) Albo dałaś za dużo cukru albo cukier był ok, ale zlałaś do butelek niedofermentowany cydr. Dobrze, że palce całe ;)
 
aniula, 07.12.2014 16.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy ktoś mi podpowie czemu zlałam cydr do butelek zakapslowałam kapslownicą i po 2 tygodniach rozwaliło mi wszystkie butelki jedna butelka została próboawłam otworzyć i wszystko wyleciało na sufit nadmienię że robiłam cydr gazowany możliwe że dosypałam do butelek zbyt dużo cukru
 
ja, 09.11.2014 19.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W pierwszym okresie można zostawic bez zamkniecia, gdyz drożdże lepiej sie mnożą oddychając tlenowo, potem (24h)bezwzględnie należy zamknąć balon, drożdże zaczną oddychać beztlenowo i produkowac alkohol +CO2
 
gandimore, 26.10.2014 13.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
viki poczytaj wszystkie komentarze to wiele się wyjaśni :) Jeżeli to zwykły cukier drożdże przerobią go na gaz i słodyczy cydrowi to nie doda.
 
viki, 20.10.2014 19.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam pytanko, zrobiłam cydr z soku z kartonu 100%. Chcę uzyskać cydr musujący. Dodałam przy butelkowaniu po płaskiej łyżeczce cukru na butelki 450ml. Przy przelewaniu cydru do butelek posmakowałam i jest dość kwaśny. Czy dodany do butelek cukier choć trochę go dosłodzi czy tylko przerobi się na bąbelki?
 
gandimore, 09.10.2014 15.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kamila to już nie będzie cydr tylko w zależności od ilości cukru słabsze lub mocniejsze wino. Warto zmierzyć balingometrem ile tego cukru jest faktycznie i po prostych obliczeniach da to przybliżony obraz trunku jaki można otrzymać. Jakbym miał wolne soki w piwnicy to czym prędzej nastawiałbym wino jabłkowe :)
 
Kamila, 09.10.2014 10.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy można użyć do cydru własnego zawekowanego soku z jabłek? Zastanawiam się ze względu na to, że był dodawany do niego cukier.
 
fraziaa, 06.10.2014 02.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie piłam jeszcze tego cydru, ostatnio coś głośno o nim.... na razie zasmakowałam z Sznapsie gruszkowym.... mniam. Jeszcze dwa pozostałe smaki muszę wypróbować.
 
następne »
strona 1 z 4
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
PIELMIENI - przepis na smaczne pielmieni

Pielmieni to rodzaj pierogów z farszem z surowego mięsa, popularnych na Ukrainie i w Rosji....

więcej

4191

Na czym polega zjawisko osmozy i odwróconej osmozy? Zasady działania filtrów z odwróconą osmozą

Większość ludzi nie pije surowej wody z kranu. Wolimy mineralną z butelek, przegotowaną lub...

więcej

3662

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką wg Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie...

więcej

16641

Marynata do śledzi po kaszubsku - smaczna marynata do śledzi po kaszubsku

Marynata do śledzi po kaszubsku inspirowana przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych Rewolucji" w...

więcej

3325

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

Rozumiem, że delegacje mogą zaburzać regularność w spożywaniu posiłków, jednak warto jeszcze raz zaplanować swój dzień, tak aby znaleźć czas na spożywanie co najmniej 3 odżywczych posiłków i 2...

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 21, 2014

to naprawdę działa. pije się w małych ilościach, a kilogramy powoli ubywają. jestem pozytywnie zaskoczona.

data

Grudzień 21, 2014

Chyba też zaczynam wątpić w działanie wszelkich suplementów. Może jedynie dają efekt placebo...

data

Grudzień 21, 2014

Dieta w święta to u mnie rzecz niemożliwa :D

data

Grudzień 21, 2014

Oprócz odchudzania warto zaczęć zdrowo się odżywiać, a nie tylko na czas diety wprowadzić sałatki i warzywa, a potem czipsy i całe śmieciowe jedzenie to efekt dobrego wyglądu będzie na zawsze i do tego będziemy zdrowi. Sałatki z olejami z pierwszego zielonynurt.pl tłoczenia są...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.