CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

30 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 26.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
gandimore, 26.10.2014 13.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
viki poczytaj wszystkie komentarze to wiele się wyjaśni :) Jeżeli to zwykły cukier drożdże przerobią go na gaz i słodyczy cydrowi to nie doda.
 
viki, 20.10.2014 19.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam pytanko, zrobiłam cydr z soku z kartonu 100%. Chcę uzyskać cydr musujący. Dodałam przy butelkowaniu po płaskiej łyżeczce cukru na butelki 450ml. Przy przelewaniu cydru do butelek posmakowałam i jest dość kwaśny. Czy dodany do butelek cukier choć trochę go dosłodzi czy tylko przerobi się na bąbelki?
 
gandimore, 09.10.2014 15.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kamila to już nie będzie cydr tylko w zależności od ilości cukru słabsze lub mocniejsze wino. Warto zmierzyć balingometrem ile tego cukru jest faktycznie i po prostych obliczeniach da to przybliżony obraz trunku jaki można otrzymać. Jakbym miał wolne soki w piwnicy to czym prędzej nastawiałbym wino jabłkowe :)
 
Kamila, 09.10.2014 10.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy można użyć do cydru własnego zawekowanego soku z jabłek? Zastanawiam się ze względu na to, że był dodawany do niego cukier.
 
fraziaa, 06.10.2014 02.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie piłam jeszcze tego cydru, ostatnio coś głośno o nim.... na razie zasmakowałam z Sznapsie gruszkowym.... mniam. Jeszcze dwa pozostałe smaki muszę wypróbować.
 
Pyroziomek, 02.10.2014 21.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Metodą prób i błędów zrobiłem w końcu cydr. Wbrew pozorom bez drożdży specjalistycznych, z soku wyciskanego ręcznie, w butli 5L. Starczyło zostawić jedną butelkę soku w spiżarni na kilka dni, po tym czasie sok sam zaczął musować ( drożdże, które dostały się tam w kontakcie z powietrzem rozmożyły się) i dolałem go do balona z resztą soku. 4 dni pożądnego musowania, później zwolniło. Efekt? Cydr wyszedł bardzo smaczny i zdążył się już doskonale sklarować na złocisty kolor, ja zaś się przykładam do większych porcji :-)
 
gandimore, 02.10.2014 20.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
McGregor jak przykryjesz gazą to masz wielkie szanse na zrobienie octu jabłkowego, a nie cydru :) Gaza przydaje się także przy produkcji kwasu chlebowego :)
 
marri, 02.10.2014 17.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
domowej roboty nie próbowałam ale jestem ciekawa jak smakuje, niestety kupny jakoś mi nie podszedł ale znam wiele osób którym on smakuje, ja zdecydowanie bardziej solę sznapsa :)
 
McGregor, 30.09.2014 15.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy zamykamy go w pierwszej fazie z rurką, jak wino, czy wystarczy gaza i możliwy jest dostęp powietrza?
 
gandimore, 25.09.2014 19.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bob cydr taki właśnie jest, w tym tkwi sekret, że drożdże przepracowują cukier zawarty w jabłkach i powstały napój zazwyczaj jest wytrawny, czasem delikatnie słodko-kwaśny. Choć to kłóci się z ideą cydru można dosłodzić go cukrem, którego drożdże nie przetrawią. W takim wypadku do butelki dodajemy odpowiednią ilość cukru do nagazowania i wedle upodobań (doświadczalnie) słodzik (ble :D, podobno ten z Lidla jest dobry), stewię (mi osobiście nie podchodzi jej smak) lub ksylitol. Ewentualnie inne słodkości, którymi drożdże nie są zainteresowane. Cukier (biały, trzcinowy, miód...) zostanie przerobiony na gaz, a dodatkowe słodziki sprawią, że nasz "cydr" będzie słodszy. Choć to się kłóci z jego ideą to przecież robimy ten napój po to żeby go pić i róbmy go tak, aby Nam smakował.
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii

Choć trudno w to uwierzyć, to każdego roku spędzamy w kuchni aż cały miesiąc! By zaoszczędzić nieco...

więcej

3727

WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża

Zwykle wędlina - czy to szynka, czy zwykła kiełbasa - po kilku dniach w lodówce nie nadaje się do...

więcej

5208

CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne -...

więcej

24181

Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności

Jedną z najłatwiejszych metod utrwalenia żywności jest mrożenie. Nie wymaga użycia konserwantów,...

więcej

8238

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Październik 31, 2014

słuchajcie jak można dostać się na taki ppokaz?

data

Październik 31, 2014

Dieta!

data

Październik 30, 2014

Schudłam i zmieniłam nawyki żywieniowe dzięki kuracji z tabletkami Foreverslim.Schudłam a dzięki zmianą jakie wprowadziłam potrafię do dnia dzisiejszego utrzymać wagę.Dla mnie to jest olbrzymi sukces bo nigdy wcześniej na żadnej diecie nie udało mi się schudnąc aż tyle.

data

Październik 31, 2014

Przy olbrzymich wątpliwościach .......podjęlam sie do zastosowania nowej dla mnie diety Bodykey. Polega ona na dostosowaniu diety / na podstawie badań genetycznych - wyk. w Austrii/ indywidualnie dla mnie. Znam osoby takie jak ja /po 60-tce/ktore stosują te zalecenia i powoli...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.