CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

52 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 12.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 52)
joki, 09.04.2016 08.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ile drożdży na 10 l soku proszę o podpowiedz
 
Krzysztof , 02.04.2016 21.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cydr powstaje z samego soku :)
 
Jerzy, 01.02.2016 20.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1łyżeczka = 4 gram cukru słodzika, itp x 40 butelek =160 gram cukru czyli w czym problem
 
Alo122, 25.11.2015 14.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja po prostu kupiłem cały zestaw o taki http://esencjesmaku.pl/pl/p/Zestaw-sprzetu-do-wyrobu-cydru-domowego/299 i wyszedł całkiem smaczny i kolorek miał niezły
 
piszczel, 09.11.2015 18.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeciez 4-6g to jest właśnie łyżeczka cukru:)
 
eXcential, 14.09.2015 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W przepisie nie ma wspomniane nic o wodzie. Czy nie jest potrzebna?
 
Viz, 09.09.2015 13.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1 łyżeczka cukru na 0.5 l cydru do nagazowania ..... powiem tak, przy piwie (wiem bo robię) , to z takiej ilości cukru, powstanie granat - wystrzeli, wybuchnie itd. Na butelkę dodaje się 4-6 g cukru. Nie podejrzewam, że przy cydrze drożdże są mniej zjadliwe... nie przetworzą tego cukru. Tak więc uważajcie z cukrem do nagazowania.
 
gawron, 15.08.2015 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jorgo5: skoro był posmak drożdzowy to mozliwe ze albo za dlugo trzymales w baniaku, albo dales za duzo drozdzy, albo np zlewajac do butelek zamieszkales mocno baniakiem i duzo drozdzy przeszlo do butelek i stad posmak. Jestem wielkim amatorem, ale byc moze tak byc.
 
patrycja, 23.07.2015 19.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W Krakowie to rzeczywiscie to takie jedno z fajniejszych miejsc i wiem ze duzo moich kumpli nomen omen studentów lubi spędzac tam czas.
 
Painiac, 19.03.2015 20.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeżeli chodzi o drożdże - na stronie sklepu internetowego browamator.pl od niedawna z powrotem w ofercie są drożdże renomowanej formy Wyeast - przeznaczone właśnie do fermentacji cydrów. Oczywiście, jakość kosztuje - bo aż 45 zł - ale jeżeli ktoś planuje kilkukrotne wyprodukowanie po 20 litrów cydru, mniej więcej bez przerw - to warto, bardzo warto. Cydr na dobrych drożdżach dużo zyska.
 
następne »
strona 1 z 6
DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

16692

BIAŁA KIEŁBASA - ILE GOTOWAĆ białą kiełbasę. Najlepsze przepisy na białą  kiełbasę BIAŁA KIEŁBASA - ILE GOTOWAĆ białą kiełbasę. Najlepsze przepisy na białą kiełbasę

Biała kiełbasa pojawia się na stole nie tylko w Wielkanoc. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak...

więcej

10931

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

10003

GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

8454

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.