CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

12 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 26.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 12)
Dixi, 24.08.2014 18.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nooo. mój sąsiad robi rewelacyjny. Ma wprawdzie lekki zapaszek ale w smaku juz nic nieczuc tylko sam miód. Ma smak łagodnej Whisky. Jak by udało sie przeleżakowac go kilka lat to pewnie byłby lepszy od Balantaisa.
 
XL, 22.08.2014 18.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niema to jak dobry bimber
 
Marika, 17.08.2014 11.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
el loco - cydr jest już praktycznie w każdym markecie, we wszystkich żabkach itp. i pewnie też na wszystkich stacjach benzynowych. Też się za produkcje nie zabieram, ale sam trunek mnie ciekawi. Na razie próbowałam tylko jednego cydru - smakował podobnie do szampana. Tu fajnie piszą o cydrze, ale od zdrowotnej strony. www.hellozdrowie.pl/jedzenie/jedz-jablka-a-pij-cydr/strona/1
 
cydr, 16.08.2014 11.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie dopisałeś,że drożdże do win białych.
 
Littauer, 14.08.2014 21.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, w tekście jest napisane, żeby do soku z jabłek dodać namnożone drożdże, czy trzeba je jakoś w takim razie wcześniej specjalnie przygotować, czy do soku wrzucamy drożdże i pożywkę?
 
slsyp, 12.08.2014 23.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
biorąc po uwagę własności biochemiczne drożdży to produkcja alkoholu i dwutlenku węgla przez nie są ze sobą związane w zbliżonych proporcjach, a drożdże winne jedynie maja stabilniejszą błonę komórkową co powoduje brak posmaku drożdżowego w produkcie
 
olo, 12.08.2014 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Już to widzę jak "krzyżacy" skoczą do gardeł, że promuje się napój alkoholowy, działanie wbrew ustawie o promowaniu alkoholizmowi itd. Reasumując, nie widzę dla cydru przyszłości. W tym kraju króluje wóda, chmiel i bimber.
 
domino, 08.08.2014 21.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem fanem cydru od kilku lat...tak,tak ja pijałem cydr gdy mało kto o nim słyszał.Chciałbym spróbować sam zrobić ten napój.Czy ktoś może mi podpowiedzieć szczegółowo jak to zrobić?Pozdrawiam
 
Autorka, 06.08.2014 09.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Smakoszu, drożdże specjalistyczne (piwowarskie, winiarskie, gorzelnicze) to odmiany szczepów drożdży, które w procesie fermentacji wytwarzają alkohol (w przeciwieństwie do drożdży piekarniczych, nastawionych na produkcję dwutlenku węgla). Do zrobienia cydru wybieramy drożdże piwne lub winne (jeśli winne, to najlepiej z opcją "do win musujących"). Duża popularność cydrów spowodowała pojawienie się na rynku "drożdży do cydru" - jednak, tak jak napisałam wyżej, równie dobrze pracować będą te przeznaczone do win i piw.
 
el loco, 05.08.2014 19.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
chciałbym się dowiedzieć ,gdzie kupić ten cydr z uwagi na dużą ilość przeciwutleniaczy!!!!
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
Najpopularniejsze artykuły
Konfitury, dżemy, marynaty i inne PRZETWORY domowe Konfitury, dżemy, marynaty i inne PRZETWORY domowe

Galaretki, dżemy, konfitury, marynaty... Można to wszystko kupić, ale po co? Przetwory zrobione...

więcej

1150

Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej wymagają krótszego czasu gotowania niż tradycyjnie,...

więcej

2283

Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie...

więcej

5501

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

10007

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 30, 2014

a ja schudłam 10kg w baaardzo krótkim czasie (z 62 na 52kg po dwójce dzieci, jako panna zawsze miałam 55kg) tak: 1. rano śniadanie bez węglowodanów (np. jajecznica bez chleba, parówki bez chleba, mozarella z pomidorami, jaja gotowane bez chleba itp) + herbata bez cukru 2. około południa...

data

Sierpień 29, 2014

ja schudłam 10kg w miesiąc (z 62 na 52kg), więc uważam, że jeśli ktoś ma dużo zbędnych kg to może tyle schudnąć, wystarczy samozaparcie

data

Sierpień 28, 2014

nie mozna wejsc na tę strone

data

Sierpień 29, 2014

A ja jestem ciekawa, kiedy ludzie pójdą po rozum do głowy? Jak można, choć przez chwilkę pomyśleć, że taka dieta istnieje. Dopóki dopóty będą chętni na takie cuda, oni będą się mnożyć, jak grzyby po deszczu! Aby schudnąć i zawsze mieć wymarzoną wagę, tylko pomogą zasady zdrowego...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.