CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

19 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 26.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 19)
gandimore, 15.09.2014 11.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
piotraz ja czekam zawsze, aż Blg osiągnie 0-2 stopnie (przy cydrze), jeżeli mam 3 to czekam kilka dni (tydzień) i kontroluję, jak nic się nie zmieniło to butelkuję. Jak nie jestem pewien to przenoszę baniak do cieplejszego miejsca na kilka dni, a nóż drożdże się obudzą :) Trzeba też brać pod uwagę niecukry zawarte w soku i nie zawsze Blg schodzi do zera. A w winach potrafi zejść do wartości ujemnych ;) Ale żeby nie zagłębiać się w niecukry, poprawki na alkohol i inne to najważniejszy jest spokój i kiedy Nam się wydaje, że fermentacja się zakończyła skontrolujmy ją za tydzień. Sam na początku kręciłem cydr ze sklepowego soku i byłem niecierpliwy, a cydr pracował i pracował. Takie skrótowe przepisy są fajne jak butelkujemy cydr i pijemy go na następny dzień. Tylko raz będzie bardziej nagazowany, raz mniej, kolejnym razem wyjdzie dziwnie słodki. A na dobry cydr warto poczekać ten tydzień dłużej, a nawet dwa ;) Na butelkę 0,5 litra przypada standardowo 4 gramy cukru. Jeżeli kapsluje się butelki po piwie to warto korzystać z tych zwrotnych, są z grubszego szkła. Choć mam czasem wrażenie, że niektóre z tych butelek nie są już tak pancerne jak kiedyś. Choć obydwa typy wytrzymają przy prawidłowym eksploatowaniu to podobno w zwrotnej przy zbyt dużym nagazowaniu odpadnie denko albo zetnie szyjkę (razem z palcem jak dobrze pójdzie przy otwieraniu) a te niezwrotne rozpadają się na niezliczoną liczbę kawałeczków, które można znaleźć nawet w tynku. Mnie osobiście takie argumenty przekonały i butelkuję tylko jak jestem pewien, że nie zrobię sobie i nikomu innemu krzywdy :) Dodatkowo podobne przepisy dotyczą kwasu chlebowego. Mój pierwszy na drożdżach za nic nie zmieścił się w sugerowanym terminie. Teraz robię na zakwasie i też nie wiem jak autorowi udało się uzyskać tak szybko gotowy kwas. Mam wrażenie, że mój będzie pracował dwa razy dłużej. Pozdrawiam wszystkich amatorów domowych trunków, życzę dużo cierpliwości i dobrych wyników smakowych :)
 
piotraz, 15.09.2014 05.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Grandimore, rozumiem, że powinno się rozlewać cydr do butelek kiedy osiągnie 3 stopnie Blg? I wtedy dodatkowo dodać te 4g cukru? Też mnie to zastanowiło, że opisany jest tylko czas fermentacji bez mierzenia Blg, Przecież sok na początku może mieć różne Blg w zależności od użytych jabłek.
 
gandimore, 11.09.2014 23.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Littauer - jeżeli zachodzi potrzeba przygotowania matki drożdżowej (namnożenia) to odpowiednia instrukcja znajduje się na saszetce. Słabo mi się robi jak autorzy, znawcy produkcji domowych trunków podają przepisy typu 7-10 dni, łyżeczka cukru i kapslujemy. W najlepszym przypadku trzeba malować sufit, a w gorszym jechać do szpitala na zszywanie palca lub wyciągnie ciał obcych (szkła) z oczu. Balingometr kosztuje 10zł, a jego obsługa jest banalnie prosta. A ja mam w domu łyżeczki i jedna pomieści 3g cukru, a druga 6g. Przeciętnie na butelkę 500ml powinno przypaść 4g cukru do refermentacji. Jeżeli dokonujemy odstępstw, szczególnie w górę to róbmy to z głową, korzystając z doświadczenia. Dodajcie łyżeczkę cukru (niech będzie, udało się Wam trafić w 4 gramy). Nic się nie powinno stać. Tylko te 3 stopnie Blg...a przecież fermentacja trwała 12 dni, dłużej niż zaleca artykuł...pytanie ile cukru w sumie przypadło drożdżom na refermentację w jednej butelce? Nalejcie część cydru do plastikowej butelki. Niech zajmie połowę objętości. Butelkę zgniatamy tak żeby usunąć z niej powietrze i zakręcamy. Ten PET będzie naszym wskaźnikiem siły nagazowania. To podpowie Wam co dzieje się w zakapslowanym szkle. Zdążycie w porę zareagować ;)
 
grzesznik, 11.09.2014 10.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drożdże do win białych będą pasować należy je rozrobić jak pisze w instrukcji na opakowaniu do kupienia w każdym markecie obecnie
 
Stach Ostróżka, 10.09.2014 19.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żyjemy w czasie, gdy zimny czekista Putin zabronił importu polskich jabłek, które tak bardzo smakowały naszym braciom Rosjanom! W tej sytuacji powinniśmy odrzucone jabłka przerabiać min, na cydr, co zasugerował nawet minister rolnictwa III RP. A więc produkujmy cydr i urządzajmy patriotyczne spotkania łączące nas w tych smutnych czasach. Pamiętajmy jednak, że cydr oprócz omówionych zalet zawiera alkohol, więc zwracajmy na to uwagę naszej kochanej młodzieży.
 
Pyroziomek, 05.09.2014 16.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na pewno skarzystam z jakiegoś powyższego przepisu. Ostatnio dużo się mówi o cydrach jabłkowych zwłaszcza lubelskim, tyle że to nie to samo co satysfakcja z trunku własnego udoju :)
 
syrenka, 01.09.2014 20.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój sąsiad też robił ostatnio cydr. Spróbowałam ale bez rewelacji. Do lubelskiego się nawet nie umywa
 
Dixi, 24.08.2014 18.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nooo. mój sąsiad robi rewelacyjny. Ma wprawdzie lekki zapaszek ale w smaku juz nic nieczuc tylko sam miód. Ma smak łagodnej Whisky. Jak by udało sie przeleżakowac go kilka lat to pewnie byłby lepszy od Balantaisa.
 
XL, 22.08.2014 18.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niema to jak dobry bimber
 
Marika, 17.08.2014 11.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
el loco - cydr jest już praktycznie w każdym markecie, we wszystkich żabkach itp. i pewnie też na wszystkich stacjach benzynowych. Też się za produkcje nie zabieram, ale sam trunek mnie ciekawi. Na razie próbowałam tylko jednego cydru - smakował podobnie do szampana. Tu fajnie piszą o cydrze, ale od zdrowotnej strony. www.hellozdrowie.pl/jedzenie/jedz-jablka-a-pij-cydr/strona/1
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jarzębina: właściwości zdrowotne. Przetwory z jarzębiny Jarzębina: właściwości zdrowotne. Przetwory z jarzębiny

Przetwory z popularnej jarzębiny, czyli jarzębu pospolitego, mają dużo witamin i substancji, które...

więcej

3615

OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

12207

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać? PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać....

więcej

8596

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, w przeziębieniach i...

więcej

2113

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 17, 2014

Gratuluje dziewczyny , ale ja nie mam tak dużego samozaparcia , dlatego stosuje inny sposób aby moja waga stała na jednym poziomie , czyli 52 kg przy zwroscie 162 cm . Jem praktycznie wszystko ( z wykluczeniem tłustego np. boczek , ale tylko dlatego że nie lubię go,) gotowane na parze ....

data

Wrzesień 17, 2014

A ja na poprawę energii pije slim coffee classoc. Od rana daje porządny zastrzyk energii na cały dzień.

data

Wrzesień 17, 2014

Polecam osobiście wszystkim szybką i skuteczną dietę http://www.expressdiet.pl

data

Wrzesień 17, 2014

A ja trochę z innej strony, otóż ja nie stosuje żadnej diety , nie łykam żadnych proszków , nie katuje się nadmiernym wysiłkiem gdy nie mam na to ochoty . Ja po prostu do odchudzania stosuje parowar , garnki do smażenia i dyszenia beztłuszczowego. Łącznie z męzem mamy więcej energii i...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.