CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

44 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 12.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 44)
patrycja, 23.07.2015 19.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W Krakowie to rzeczywiscie to takie jedno z fajniejszych miejsc i wiem ze duzo moich kumpli nomen omen studentów lubi spędzac tam czas.
 
Painiac, 19.03.2015 20.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeżeli chodzi o drożdże - na stronie sklepu internetowego browamator.pl od niedawna z powrotem w ofercie są drożdże renomowanej formy Wyeast - przeznaczone właśnie do fermentacji cydrów. Oczywiście, jakość kosztuje - bo aż 45 zł - ale jeżeli ktoś planuje kilkukrotne wyprodukowanie po 20 litrów cydru, mniej więcej bez przerw - to warto, bardzo warto. Cydr na dobrych drożdżach dużo zyska.
 
gandimore, 26.02.2015 21.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jorgo5 To mogę tylko życzyć powodzenia :) Doświadczenie masz, bo cydr to takie słabsze wino bez dodatku "obcego" cukru. Kwestia trafienia na odpowiednie jabłka. Już nie mogę się doczekać aż na drzewach i krzewach pojawią się jakieś owoce. U mnie cydr ledwo się zdąży nagazować i już go nie ma :)
 
jorgo5, 24.02.2015 15.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzieki, dizieki bardzo jeszcze raz, sorry, ze tak pozno pisze. Kupilem wlasnie nowy sok, poprosilem o najkwasniejszy jaki maja, byl tylko z Idaretow, nie jest bardzo kwasny. Nastepnym razem kupie renete albo antonowke i oddam do tloczenia, albo jakies niedojrzale jablka. Drozdzy nie dodawalem, robie wino z roznych owocow, glownie z czarnej porzeczki i z rozy, to dodalem odrobine wina z rozy jako zaczyn. Krotko po burzliwej fermentacji powstal kozuch na powierzhni, sciagnalem produkt i dalej fermentowalo juz powoli. Mam nadzieje, ze wyjdzie lepsze, bede w kazdym razie probowal. Pozdrawiam Jorgo5
 
gandimore, 30.01.2015 01.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jorgo5 Teraz rozumiem. To kwestia jabłek w takim razie. Wybieraj sok z jabłek, które są kwaskowe/winne na starcie. Ewentualnie domieszaj do tego sok ze słodkich jabłek. To już trzeba sprawdzać doświadczalnie i najlepiej wszystko sobie notować. Jeżeli chodzi o posmak drożdży to jakich użyłeś do fermentacji? Postawiłeś na drożdże dzikie, winiarskie, może piekarnicze? Ściągałeś znad osadu w trakcie fermentacji czy cały proces odbywał się bez ingerencji? Można spróbować z mniejszą ilością drożdży, z innymi drożdżami, ściągnąć znad osadu jak będzie go dużo. Życzę Ci powodzenia. Oby ten cydr był lepszy od poprzedniego :) Pozdrawiam.
 
jorgo5, 29.01.2015 15.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzieki. Sok byk kupiony od producenta, tloczony z jablek, bez zadnych dodatkow. fermentowal pieknie, produkt nie byl slodki, ale nie bylo slady kwasu w smaku, tylko posmak drozdzy. Sprobuje z kwasem cytrynowym. Dzieki za porade.
 
gandimore, 22.01.2015 21.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jorgo 5 co to był za sok rok temu? Może zawierał jakieś słodziki, których drożdże nie przetrawiły? A może zbyt krótko fermentowałeś i szybko wypiłeś nim butelki eksplodowały ;) Generalnie drożdże przerabiają cukier i czy to sok z kartonu, czy wyciśnięty ze świeżych jabłek to po fermentacji cydr jest wytrawny. Mniej lub bardziej kwaśny, ale na pewno nie tak słodki żeby nie dało się go wypić. A jeśli po prawidłowej fermentacji faktycznie okaże się, że cydr jest dla Ciebie i Małżonki zbyt słodki to można go dokwasić (ja bym tak zrobił): vit C w proszku, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym itd. Proporcje wedle uznania :)
 
jorgo 5, 14.01.2015 13.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wiecie jak dokwasic sok? Kupilem sok jablkowy, ktore jest uwazam za malo kwasny. W zeszlym roku zrobilem cydr z bardzo slodkiego soku i przypominal w smaku zwykly zacier, zona nie chciala pic, musialem sam.
 
Janusz L., 11.01.2015 09.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najważniejsze BUTELKOWANIE po 7-10 dni jak pisze w artykule GROZI WYBUCHEM. Zakonczona jest wtedy co najwyżej fermentacja "burzliwa" (bulkanie w fernentce z częstotliwością od poniżej 1 sekundy do kliku sekund). Potem należy "obciągnąć"- zlać cydr znad martwych drożdzy, które leżą na dnie - bo inaczej cydr przejdzie złym smakiem od tych dozdzy. Ponownie wlać "czysty" cydr do dymiona i fermentować "spokojnie" (szczelnie zamkniety dymion z fermentką) minimum kilka tygodni do uzyskania klarowności i całkowitego zakończenia fermentacji - brak "bulkania" w fermentce. Dopiero teraz można butelkować - dodając około 2,5 g cukru na 0,5 litra cydru dla uzyskania CO2 - cydru gazowego (fermentacja wtórna w butelce). Przetrzymać butelki kilka dni w temp. pokojowej, a potem przenieść do zimnego im zimniej tym lepiej (byleby nie poniżej zera oczywiście) To moja szczera rada wyprodukowałem setki litrow win w tym musujących.To moje hobby. Wina rozdaje z roznych okazji rodzinie i znajomym. Dziwi mnie ze pojawiaja sie w necie porady, które zagrazają zdrowiu ludzi i nikt tego nie kontroluje. NIE BUTELKUJCIE WIN i CYDRÓW z żywymi drożdzami przed zakończeniem wszystkich procesów fermentacji !!!
 
Ola, 15.12.2014 11.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cydr fermentuje gazy musza gdzies uciekać trzeba przeczekać odstawic do naczynia z rurka taką jak wino!!
 
następne »
strona 1 z 5
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

24397

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, w przeziębieniach i...

więcej

3712

Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie

Przyprawy nie tylko dodają smaku potrawom. Znane przyprawy i dodatki do potraw i napojów od tysięcy...

więcej

3171

Na czym polega zjawisko osmozy i odwróconej osmozy? Zasady działania filtrów z odwróconą osmozą

Większość ludzi nie pije surowej wody z kranu. Wolimy mineralną z butelek, przegotowaną lub...

więcej

5334

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przy podanym wzroście i wadze BMI jest w normie (w jego dolnej granicy), a zatem nie ma powodu, aby się odchudzać. Zawsze warto jednak prowadzić zdrowy tryb życia – odżywiać się prawidłowo i...

Witaj. Przywrę jak i inne pasożyty przewodu pokarmowego leczy się antybiotykami zaleconymi przez lekarza, po odpowiednich badaniach kału. Oczyszczanie wątroby, drakońskimi metodami (jak np. picie...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.