CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

43 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Nie przegap

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 12.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 43)
Painiac, 19.03.2015 20.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeżeli chodzi o drożdże - na stronie sklepu internetowego browamator.pl od niedawna z powrotem w ofercie są drożdże renomowanej formy Wyeast - przeznaczone właśnie do fermentacji cydrów. Oczywiście, jakość kosztuje - bo aż 45 zł - ale jeżeli ktoś planuje kilkukrotne wyprodukowanie po 20 litrów cydru, mniej więcej bez przerw - to warto, bardzo warto. Cydr na dobrych drożdżach dużo zyska.
 
gandimore, 26.02.2015 21.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jorgo5 To mogę tylko życzyć powodzenia :) Doświadczenie masz, bo cydr to takie słabsze wino bez dodatku "obcego" cukru. Kwestia trafienia na odpowiednie jabłka. Już nie mogę się doczekać aż na drzewach i krzewach pojawią się jakieś owoce. U mnie cydr ledwo się zdąży nagazować i już go nie ma :)
 
jorgo5, 24.02.2015 15.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzieki, dizieki bardzo jeszcze raz, sorry, ze tak pozno pisze. Kupilem wlasnie nowy sok, poprosilem o najkwasniejszy jaki maja, byl tylko z Idaretow, nie jest bardzo kwasny. Nastepnym razem kupie renete albo antonowke i oddam do tloczenia, albo jakies niedojrzale jablka. Drozdzy nie dodawalem, robie wino z roznych owocow, glownie z czarnej porzeczki i z rozy, to dodalem odrobine wina z rozy jako zaczyn. Krotko po burzliwej fermentacji powstal kozuch na powierzhni, sciagnalem produkt i dalej fermentowalo juz powoli. Mam nadzieje, ze wyjdzie lepsze, bede w kazdym razie probowal. Pozdrawiam Jorgo5
 
gandimore, 30.01.2015 01.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jorgo5 Teraz rozumiem. To kwestia jabłek w takim razie. Wybieraj sok z jabłek, które są kwaskowe/winne na starcie. Ewentualnie domieszaj do tego sok ze słodkich jabłek. To już trzeba sprawdzać doświadczalnie i najlepiej wszystko sobie notować. Jeżeli chodzi o posmak drożdży to jakich użyłeś do fermentacji? Postawiłeś na drożdże dzikie, winiarskie, może piekarnicze? Ściągałeś znad osadu w trakcie fermentacji czy cały proces odbywał się bez ingerencji? Można spróbować z mniejszą ilością drożdży, z innymi drożdżami, ściągnąć znad osadu jak będzie go dużo. Życzę Ci powodzenia. Oby ten cydr był lepszy od poprzedniego :) Pozdrawiam.
 
jorgo5, 29.01.2015 15.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzieki. Sok byk kupiony od producenta, tloczony z jablek, bez zadnych dodatkow. fermentowal pieknie, produkt nie byl slodki, ale nie bylo slady kwasu w smaku, tylko posmak drozdzy. Sprobuje z kwasem cytrynowym. Dzieki za porade.
 
gandimore, 22.01.2015 21.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jorgo 5 co to był za sok rok temu? Może zawierał jakieś słodziki, których drożdże nie przetrawiły? A może zbyt krótko fermentowałeś i szybko wypiłeś nim butelki eksplodowały ;) Generalnie drożdże przerabiają cukier i czy to sok z kartonu, czy wyciśnięty ze świeżych jabłek to po fermentacji cydr jest wytrawny. Mniej lub bardziej kwaśny, ale na pewno nie tak słodki żeby nie dało się go wypić. A jeśli po prawidłowej fermentacji faktycznie okaże się, że cydr jest dla Ciebie i Małżonki zbyt słodki to można go dokwasić (ja bym tak zrobił): vit C w proszku, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym itd. Proporcje wedle uznania :)
 
jorgo 5, 14.01.2015 13.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wiecie jak dokwasic sok? Kupilem sok jablkowy, ktore jest uwazam za malo kwasny. W zeszlym roku zrobilem cydr z bardzo slodkiego soku i przypominal w smaku zwykly zacier, zona nie chciala pic, musialem sam.
 
Janusz L., 11.01.2015 09.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najważniejsze BUTELKOWANIE po 7-10 dni jak pisze w artykule GROZI WYBUCHEM. Zakonczona jest wtedy co najwyżej fermentacja "burzliwa" (bulkanie w fernentce z częstotliwością od poniżej 1 sekundy do kliku sekund). Potem należy "obciągnąć"- zlać cydr znad martwych drożdzy, które leżą na dnie - bo inaczej cydr przejdzie złym smakiem od tych dozdzy. Ponownie wlać "czysty" cydr do dymiona i fermentować "spokojnie" (szczelnie zamkniety dymion z fermentką) minimum kilka tygodni do uzyskania klarowności i całkowitego zakończenia fermentacji - brak "bulkania" w fermentce. Dopiero teraz można butelkować - dodając około 2,5 g cukru na 0,5 litra cydru dla uzyskania CO2 - cydru gazowego (fermentacja wtórna w butelce). Przetrzymać butelki kilka dni w temp. pokojowej, a potem przenieść do zimnego im zimniej tym lepiej (byleby nie poniżej zera oczywiście) To moja szczera rada wyprodukowałem setki litrow win w tym musujących.To moje hobby. Wina rozdaje z roznych okazji rodzinie i znajomym. Dziwi mnie ze pojawiaja sie w necie porady, które zagrazają zdrowiu ludzi i nikt tego nie kontroluje. NIE BUTELKUJCIE WIN i CYDRÓW z żywymi drożdzami przed zakończeniem wszystkich procesów fermentacji !!!
 
Ola, 15.12.2014 11.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cydr fermentuje gazy musza gdzies uciekać trzeba przeczekać odstawic do naczynia z rurka taką jak wino!!
 
foksmolder, 11.12.2014 20.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wino jabłkowe to nie cydr, więc napisanie: cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) jest tego zaprzeczeniem bo apfelwein to po polsku wino jabłkowe
 
następne »
strona 1 z 5
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii

Choć trudno w to uwierzyć, to każdego roku spędzamy w kuchni aż cały miesiąc! By zaoszczędzić nieco...

więcej

5469

Na czym polega zjawisko osmozy i odwróconej osmozy? Zasady działania filtrów z odwróconą osmozą

Większość ludzi nie pije surowej wody z kranu. Wolimy mineralną z butelek, przegotowaną lub...

więcej

5335

Jarzębina: właściwości zdrowotne. Przetwory z jarzębiny Jarzębina: właściwości zdrowotne. Przetwory z jarzębiny

Przetwory z popularnej jarzębiny, czyli jarzębu pospolitego, mają dużo witamin i substancji, które...

więcej

8429

CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne -...

więcej

34360

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Jeżeli schudł już pan 16 kg, to dieta jest skuteczna. Uważam, że 800 kcal to za mało pod względem wartości odżywczej, co może skutkować wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Jeżeli jednak, mimo tak...

Najpierw należy odwiedzić pediatrę i dokładnie przebadać organizm, aby wykluczyć chorobę, zaburzenia hormonalne i obecność pasożytów. Kolejny krok to wizyta u dietetyka (z rodzicami i wynikami...

Grupy wsparcia
data

Maj 25, 2015

borykałam się z nadwagą. nie wierzyłam w takie cuda. koleżanka mi w końcu powiedziała o pewnych tabletkach. Dopytałam się bo nie miałam już wiary że dam radę schudnąć. Powiedziała mi wtedy że to właśnie Slimcea tabletki są ponoć bardzo skuteczne. Zamówiłam i stosowałam 3 miesiące....

data

Maj 25, 2015

wydawało mi się ze takie suplementy to bujda. Testowałam jednak Slimcea. Miałam ogromny problem z nadwagą. Źle się czułam i chwytałam się każdej metody. Pomogła mi faktycznie Slimcea. Stosowałam 3 miesiące i przez ten czas schudłam 12kg. Jestem bbardzo bardzo szczesliwa.

data

Maj 23, 2015

Od 3 dni zażywam Green Barley Slim, póki co nie widzę żeby coś kilogramy leciały, no ale to dopiero 3 dzień ;) Dam znać po 2 tygodniach, bo jakoś nie jestem do końca przekonana.

data

Maj 25, 2015

ja schudłam 5 kg po 1,5 miesiaca Ja schudłam 3 kilo i mało tego chciałam zwrotu a tu się okazuje że nie ma gdzie tego wysłać bo adresat nie znany

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.