CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

54 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 12.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 54)
jtw, 18.10.2016 11.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jest tutaj tyle sprzecznych ze sobą rad, że widać iż tak naprawdę spece od cydru nie mają pojęcia o tych sprawach. Mogą być niewielkie rozbieżności w przebiegu produkcji spowodowane składem "zacieru", czasem i temperaturą procesu, rodzajem i ilością drożdży, ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę i podawać szczegółowe informacje. Raczej należałoby zgłosić to forum do prokuratora, ponieważ niektóre porady powodują ryzyko nieszczęść (okaleczeń - wynika to z doświadczeń niektórych forumowiczów). Liczyłem na pomoc w rozpoczęciu pędzenia cydru, a tu duże rozczarowanie.
 
Piotrek, 09.09.2016 14.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Może ktoś się z takim problemem spotkał. Nastawilem cydr pierwszy raz i po burzliwej fermentacji zrobił się prawie klarowny ale gęstość jest lekka (ciagnaca , delikatnie glutowata) czy tak powinno być? Sok wyciskalem sam, drożdże tokay.
 
joki, 09.04.2016 08.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ile drożdży na 10 l soku proszę o podpowiedz
 
Krzysztof , 02.04.2016 21.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cydr powstaje z samego soku :)
 
Jerzy, 01.02.2016 20.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1łyżeczka = 4 gram cukru słodzika, itp x 40 butelek =160 gram cukru czyli w czym problem
 
Alo122, 25.11.2015 14.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja po prostu kupiłem cały zestaw o taki http://esencjesmaku.pl/pl/p/Zestaw-sprzetu-do-wyrobu-cydru-domowego/299 i wyszedł całkiem smaczny i kolorek miał niezły
 
piszczel, 09.11.2015 18.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeciez 4-6g to jest właśnie łyżeczka cukru:)
 
eXcential, 14.09.2015 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W przepisie nie ma wspomniane nic o wodzie. Czy nie jest potrzebna?
 
Viz, 09.09.2015 13.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1 łyżeczka cukru na 0.5 l cydru do nagazowania ..... powiem tak, przy piwie (wiem bo robię) , to z takiej ilości cukru, powstanie granat - wystrzeli, wybuchnie itd. Na butelkę dodaje się 4-6 g cukru. Nie podejrzewam, że przy cydrze drożdże są mniej zjadliwe... nie przetworzą tego cukru. Tak więc uważajcie z cukrem do nagazowania.
 
gawron, 15.08.2015 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jorgo5: skoro był posmak drożdzowy to mozliwe ze albo za dlugo trzymales w baniaku, albo dales za duzo drozdzy, albo np zlewajac do butelek zamieszkales mocno baniakiem i duzo drozdzy przeszlo do butelek i stad posmak. Jestem wielkim amatorem, ale byc moze tak byc.
 
następne »
strona 1 z 6
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

61233

OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

56250

Domowe wino z winogron - jak zrobić? PRZEPISY na domowe wino z winogron Domowe wino z winogron - jak zrobić? PRZEPISY na domowe wino z winogron

Jak zrobić domowe wino z winogron? Wystarczą winogrona, woda, cukier i ewentualnie drożdże....

więcej

55989

Sposoby na muszki owocówki. Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni? Sposoby na muszki owocówki. Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni?

Sposoby na muszki owocówki sprawdzą się przede wszystkim w kuchni, ponieważ to właśnie tam...

więcej

50999

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.