ZIEMNIAKI są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas

11 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Przez niektórych ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzać, by nie stracić wartości odżywczych.

Trzeba powiedzieć jasno: to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie. Stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. W 100 g kartofli gotowanych w wodzie jest bowiem jedynie 75 kcal. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie. Co prawda jest go o połowę mniej niż w tej samej ilości soi, ale można przecież zjeść ziemniaki z jajkiem sadzonym, zsiadłym mlekiem czy kawałkiem piersi z indyka.

Ziemniaki - bulwy pełne witamin

Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

Ważne

Ważne

Ziemniaki do Europy trafiły z Ameryki Południowej, z Peru, dopiero w XVI wieku, a do Polski 100 lat później. Otrzymała je w darze od swego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia. Dziś w wielu polskich domach ziemniaki są podstawą obiadu. Każdy z nas zjada co roku około 130 kg tych warzyw.

Ziemniaki - na trawienie, nadciśnienie i kamienie

Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu jest systematyczne picie soku z surowych ziemniaków. Z kolei wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 11)
Daro, 05.01.2015 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam i pozdrawiam - Ja upodobalem sobie male raczej zultawe ziemniaki . Plucze je pod ciepla woda - potem gotuje aby byly ogotowane ( ziemniak jest ogotowany w tedy -- jak wlizie widelec i noz to ziemniak ugotowany jest juz ) --- zjadam okolo 6 malych ziemniakow z lupina - bez soli bez zadnych dodatkow ---- po czterecg godzinach jem dopiero przygotowana uduszona rybe fileta - po nastepnych 4 godzinach jem salate - uzywam tylko do picia wody z sokiem z cytryny --------- Ziemniaki jadam raczej co dw -- trzy dni --- w nastepne dni jadam kasze gryczana - po 2 godzinach bialko z jajka - puzniej -- salate - nastepnego dnia jadam kasze jagieniana - platki owsiane - jeczmiene pelno ziarniste ---gotowane na wodzie - gotowana fasole -lub groch sluzy mi na talerzyku jako deserek.
 
E.S., 07.11.2014 23.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tez jestem dietetykiem i to wszystko wiem. Wszystko zależy od podejścia do sprawy, czy chce sie znajdować zalety w tradycyjnych potrawach czy siać demagogię Ja myślałam że wszyscy ludzie o tym wiedzą ze ziemniaki są zdrowe i pożywne. Obierki w usuwaniu kamieni to sposób z medycyny ludowej wyparty przez "nowoczesne" sposoby przepisy sa w książkach zielarskich Ale pamiętać tez warto, żeby poszukać ziemniaków jak najmniej sypanych nawozami
 
zibi, 05.04.2014 22.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam zapoznanie się z tym :http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/#comment-2194.- i życzę smacznego.
 
baja, 01.04.2014 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak słyszę te głupoty,że ziemniak tuczy to wiem,że to mówią osoby które tak naprawdę mało mają wiedzy albo wcale.Jeżeli przepraszam-''żre'' się je z mięsnymi ,tłustymi,zawiesistymi sosami-to nic dziwnego,że trzeba potem zgubić te 20 kg nadwagi.Sam ziemniaczek jest bardzo zdrowy-koniec kropka-i niech nikt tego nie podważa-ŻYWIENIOWIEC z zawodu i zamiłowania -nawet do ziemniaczka
 
lala, 03.07.2012 16.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja codziennie na kolację jadam ziemniaki zsiadłym mlekiem i mam przez to gładką cerę naprawdę polecam
 
marek, 02.06.2012 16.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od ziemniaków robi się oponka na brzuchu jedynie w zupie nie są szkodliwe.odstawiłem ziemniaki i odrazu schudłem 20kg!
 
tedy, 07.01.2012 11.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ziemniaki sA dobre na wszystko,a przede wszystkim są bardzo smaczne.Są mało kaloryczne ale bez sosów lub tłuszczu.
 
andvv, 16.07.2010 22.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
slyszalam,ze guzy piersi likwiduje oklad z ugotowanych obierek ziemniaczanych,prosze o infomacje na ten temat,moze ktos wie wiecej,pozdrawiam
 
debil, 15.11.2009 11.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak kartoflojad te twarde i ciężkie w obieraniu to bryza
 
kartoflojad, 15.10.2009 11.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupilem na zimę ziemniaki. Dwa gatunki, astrę i bryzę. Tak naprawdę, to producent nie bardzo wiedział - które są które:-) Podobno te twarde i ciężkie w obieraniu to astry. Czy tak jest naprawdę?
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

27799

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

52602

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Indeks glikemiczny jest bardzo przydatnym narzędziem podczas przestrzegania diety redukcyjnej. Jednak, tak jak zauważyłaś, nie jest to łatwe zadanie, aby bez fachowej wiedzy przestrzegać ją i...

Radziłabym ci udać się do dietetyka, który przeprowadzi dokładną analizę twojego stylu życia, ilości i jakości spożywanych posiłków. Skomponuje twoją dietę tak, aby była pełnowartościowa i...

Podczas leczenia choroby wrzodowej zaleca się dietę lekkostrawną, pozbawioną produktów drażniących śluzówkę przewodu pokarmowego, niskobłonnikową. Z produktów mlecznych niedozwolone są: jogurt,...

Forum
data

Lipiec 07, 2015

Staram się najwięcej witamin czerpać z pożywienia, jednak od czasu do czasu łykam też suplementy. Bardzo pomogły mi tabletki drożdżowe (na włosy - przestały wypadać i zrobiły się lśniące). Ciężko byłoby zażywać drożdże w naturalnej postaci ;)

data

Lipiec 06, 2015

Dobrym rozwiązaniem jest błonnik witalny. Warto kurację przeprowadzać przez 2 tyg. po czym stosować 2 tyg. przerwy. Ponieważ za dużo błonnika to nie zdrowo. Ponieważ duża ilość przesuwa za szybko pokarm przez jelita. W efekcie na dłuższą metę twój organizm nie będzie miał czasu by...

data

Lipiec 06, 2015

ja polecam napar z czystka, piję 2-3 kubki dziennie. Bardzo odtruwa organizm i wzmacnia jego odporność, zwalcza wirusy, grzyby i bakteria a do tego przyjemnie smakuje :) polecam http://hh-life.pl/produkt/czystek-250g-ekogram/

data

Lipiec 06, 2015

Może to kwestia jakości herbaty? Herbata jest jedną z najbardziej nawożonych i pryskanych roślin uprawych. Może spróbuj z tą ekologiczną, naturalną. I pamiętaj żeby nie przesadzać z ilością :) ja kupuję tu http://hh-life.pl/produkt/herbata-zielona-sencha-100g/

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.