ZIEMNIAKI są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas

16 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Przez niektórych ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzać, by nie stracić wartości odżywczych.

Trzeba powiedzieć jasno: to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie. Stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. W 100 g kartofli gotowanych w wodzie jest bowiem jedynie 75 kcal. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie. Co prawda jest go o połowę mniej niż w tej samej ilości soi, ale można przecież zjeść ziemniaki z jajkiem sadzonym, zsiadłym mlekiem czy kawałkiem piersi z indyka.

Ziemniaki - bulwy pełne witamin

Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

Ważne

Ważne

Wartości odżywcze ugotowanych ziemniaków, bez skórki i dodatku soli (w 100 g)

Wartość energetyczna - 86 kcal
Białko ogółem - 1.71 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 20.01 g (w tym cukry proste 0.89)
Błonnik - 1.8 g

Witaminy

Tiamina – 0.098 mg
Ryboflawina – 0.019 mg
Niacyna - 1.312 mg
Witamina B6  - 0.269 mg
Kwas foliowy -  9 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.01 mg
Witamina K - 2.2 µg
witamina C - 7.4 mg

Minerały

Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 20 mg
Fosfor - 40 mg
Potas - 328 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.27 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ziemniaki - na trawienie, nadciśnienie i kamienie

Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu jest systematyczne picie soku z surowych ziemniaków. Z kolei wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Ziemniaki w mundurkach i folii - jesienią

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ziemniaki jesienią, świeżo wykopane. Właśnie wtedy warto jeść ich dużo, piec je w folii lub gotować w mundurkach. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jeśli natomiast ziemniaki obieramy, by podać jako dodatek do potraw, nie trzymajmy ich zbyt długo w wodzie. Najlepiej od razu je umyć, zalać wrzątkiem i ugotować. Oczywiście pamiętajmy o przykryciu garnka; skróci to czas gotowania i zapobiegnie utracie cennych składników. Nieco inaczej postępujemy z kartoflami długo przechowywanymi. Im bliżej wiosny, tym są gorszej jakości. To dlatego, że podczas magazynowania (w zbyt ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach) zaczynają gnić lub kiełkować. Na skórce pojawiają się zielone plamy świadczące o dużej zawartości solaniny. Co prawda niewielkie ilości tej substancji, w połączeniu z innymi składnikami kartofli, wspomagają leczenie schorzeń układu nerwowego, to jednak w nadmiarze solanina może wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie u dzieci. Podczas przechowywania jej stężenie rośnie, zwłaszcza gdy z bulw wyrastają liczne kiełki, a większość miąższu ziemniaka ma zieloną barwę. Najlepiej wtedy zrezygnować z jedzenia tego warzywa lub grubo je obierać. Natomiast z pieczenia takich ziemniaków w ogóle zrezygnujmy. Raczej ugotujmy je w dużej ilości wody, w której solanina częściowo się rozpuszcza.

Odmiany ziemniaków

Największy wybór odmian mamy wczesnym latem. Wtedy jednak zwracamy na to najmniejszą uwagę. Delektujemy się specyficznym smakiem młodych ziemniaków z dodatkiem masła i koperku. Niemal wszystkie wczesne odmiany, takie jak frezja, drop, koral, malwa, zawierają mało skrobi, są niezbyt sypkie, więc można z nich przyrządzać doskonałe sałatki ziemniaczane. Niestety, nie nadają się do zbyt długiego przechowania. Im późniejsza odmiana, tym większa zawartość skrobi i bardziej mączysty miąższ. Z tych odmian największą popularnością zarówno wśród producentów ziemniaków, jak i konsumentów, cieszą się irgi i irysy. Te ostatnie wyparły z rynku bardzo niegdyś lubiane almy, podatne na choroby wirusowe i zarazy. Irysy charakteryzują się jasnobeżową barwą łupiny i kremowym, mączystym, sypkim miąższem. Są doskonałe na placki, wszelkiego rodzaju kluski ziemniaczane, kopytka i pyzy. Najbardziej wszechstronne zastosowanie mają różowawe irgi i konkurujące z nimi ostatnio astry. Są mniej sypkie od irysów, o bardziej zwartym miąższu. Nadają się zarówno do przyrządzania sałatek, jak i klusek. Późną jesienią na rynku brakuje polskich odmian typowo sałatkowych; w dużych supermarketach pojawiają się importowane, przeważnie z Niemiec, odmiany: nicola, hansa lub sieglinde.

Dobierz odmianę ziemniaków do potrawy

By potrawy z ziemniaków były smaczne, musimy przygotować je z odpowiednich odmian. Na sałatki najlepsze są kartofle zawierające mało skrobi, na placki natomiast - sypkie. W naszych sklepach i na bazarach najwięcej jest odmian tzw. wszechstronnie użytkowych, typu irga, irys, ibis czy mila. Czasem jesienią można znaleźć wczesną sałatkową odmianę zwaną frezją. Jeśli nie wiemy, do czego najlepiej nadają się kupione przez nas ziemniaki, przeprowadźmy prosty test. Przekrójmy kartofel w poprzek i przez chwilę pocierajmy o siebie obydwie połówki. Jeżeli pojawi się woda, to znaczy, że ziemniak jest twardy, najbardziej odpowiedni na sałatki, zapiekanki i do smażenia. Natomiast gdy oba kawałki się kleją, możemy zrobić kopytka, pyzy lub piure.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  • W niektórych rejonach naszego kraju skażenie azotanami i metalami ciężkimi przekracza dopuszczalne normy. Myj więc ziemniaki dokładnie przed obraniem i po nim.
  • Jeśli chcesz, by ziemniak zachował swoje cenne właściwości, obieraj go cienko. Bowiem najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką.

Jak poznać dobre ziemniaki?

Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ i na smak, i na skład.

Zobacz wideo - jak zrobić prawdziwe włoskie raviolo. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

Zobacz wideo - jak zrobić gnocchi. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ZIEMNIAKI - wartość odżywcza, sposoby przyrządzania

ZIEMNIAKI - wartość odżywcza, sposoby przyrządzania

Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii

Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii

ZIEMNIAKI - odmiany, wartość odżywcza, właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana

ZIEMNIAKI - odmiany, wartość odżywcza, właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 02.11.2016

Komentarze (1 - 10 z 16)
zosia, 10.01.2017 13.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szkoda, że Polskie ziemniaki są tak niedoceniane. Mają wiele wartości odżywczych i są przede wszystkim bardzo smaczne. Wszystko zależy od sposobu przygotowania i podania. :)
 
Josh, 26.09.2016 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie pisz głupot !
 
ortograf, 10.08.2016 09.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Komentarz miał być skierowany do Daro. Aż wstyd, że takie się ukazują!
 
ortogradf, 10.08.2016 09.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A słownik ortograficzny przyprawiasz papryką, bo jedziesz na ostro!
 
i, 25.10.2015 18.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
iii
 
Daro, 05.01.2015 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam i pozdrawiam - Ja upodobalem sobie male raczej zultawe ziemniaki . Plucze je pod ciepla woda - potem gotuje aby byly ogotowane ( ziemniak jest ogotowany w tedy -- jak wlizie widelec i noz to ziemniak ugotowany jest juz ) --- zjadam okolo 6 malych ziemniakow z lupina - bez soli bez zadnych dodatkow ---- po czterecg godzinach jem dopiero przygotowana uduszona rybe fileta - po nastepnych 4 godzinach jem salate - uzywam tylko do picia wody z sokiem z cytryny --------- Ziemniaki jadam raczej co dw -- trzy dni --- w nastepne dni jadam kasze gryczana - po 2 godzinach bialko z jajka - puzniej -- salate - nastepnego dnia jadam kasze jagieniana - platki owsiane - jeczmiene pelno ziarniste ---gotowane na wodzie - gotowana fasole -lub groch sluzy mi na talerzyku jako deserek.
 
E.S., 07.11.2014 23.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tez jestem dietetykiem i to wszystko wiem. Wszystko zależy od podejścia do sprawy, czy chce sie znajdować zalety w tradycyjnych potrawach czy siać demagogię Ja myślałam że wszyscy ludzie o tym wiedzą ze ziemniaki są zdrowe i pożywne. Obierki w usuwaniu kamieni to sposób z medycyny ludowej wyparty przez "nowoczesne" sposoby przepisy sa w książkach zielarskich Ale pamiętać tez warto, żeby poszukać ziemniaków jak najmniej sypanych nawozami
 
zibi, 05.04.2014 22.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam zapoznanie się z tym :http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/#comment-2194.- i życzę smacznego.
 
baja, 01.04.2014 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak słyszę te głupoty,że ziemniak tuczy to wiem,że to mówią osoby które tak naprawdę mało mają wiedzy albo wcale.Jeżeli przepraszam-''żre'' się je z mięsnymi ,tłustymi,zawiesistymi sosami-to nic dziwnego,że trzeba potem zgubić te 20 kg nadwagi.Sam ziemniaczek jest bardzo zdrowy-koniec kropka-i niech nikt tego nie podważa-ŻYWIENIOWIEC z zawodu i zamiłowania -nawet do ziemniaczka
 
lala, 03.07.2012 16.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja codziennie na kolację jadam ziemniaki zsiadłym mlekiem i mam przez to gładką cerę naprawdę polecam
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w...

więcej

926

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

717

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

713

KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców...

więcej

699

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze, to nie tylko kwestia diety, ale szeroko pojętego stylu życia. Jeśli dużo siedzisz, stoisz w jednej pozycji i do tego dźwigasz albo też pchasz jakieś ciężary, wtedy...

Forum
data

Marzec 27, 2017

Oj pomysłów jest bardzo wiele: jajka z awokado jaka z szynką jajka z awokado MOżesz rownięz upiec jakiś pasztet. Przepisów jest bez liku : pasztety z drobiu, z dziczyzny, a nawet z warzyw! Jak z selera. Mi osobiście bardzo smakuje pasztet z...

data

Marzec 21, 2017

Teraz odchodzi się od sokowirówek. Przede wszystkim pienią sok i tną, nie wszystko też w niej zrobisz. W wyciskarkach już tych lepszych masz opcje i musów, koktajli a nawet lodów. Nie wspominając o wyciskaniu chociażby trawy cytrynowej, sałaty, rukoli, jarmużu i wielu innych kiedyś...

data

Marzec 21, 2017

Mam coś dla tych którzy zajmują sie produkcją leków - można już zakupić profesjonalną kapsulkarke do kapsułek skrobiowych kapsulki.eu Podpowiedzcie komuś kto pracuje w aptece. Wielkie ułatwienie.

data

Marzec 16, 2017

Koncerny farmaceutyczne zacierają ręce :) Ciekawe kto sponsoruje produkcję filmów o jedzeniu... Najlepiej żywić cię tabletkami to będziemy zdrowsi :D Omega w kapsułkach w otoczce z żelatyny z pewnością będzie lepsza niż naturalny olej... hehe. Głupi ten naród. Może za dużo fluoru jecie i...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.