ZIEMNIAKI są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas

15 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Przez niektórych ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzać, by nie stracić wartości odżywczych.

Trzeba powiedzieć jasno: to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie. Stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. W 100 g kartofli gotowanych w wodzie jest bowiem jedynie 75 kcal. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie. Co prawda jest go o połowę mniej niż w tej samej ilości soi, ale można przecież zjeść ziemniaki z jajkiem sadzonym, zsiadłym mlekiem czy kawałkiem piersi z indyka.

Ziemniaki - bulwy pełne witamin

Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

Ważne

Ważne

Wartości odżywcze ugotowanych ziemniaków, bez skórki i dodatku soli (w 100 g)

Wartość energetyczna - 86 kcal
Białko ogółem - 1.71 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 20.01 g (w tym cukry proste 0.89)
Błonnik - 1.8 g

Witaminy

Tiamina – 0.098 mg
Ryboflawina – 0.019 mg
Niacyna - 1.312 mg
Witamina B6  - 0.269 mg
Kwas foliowy -  9 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.01 mg
Witamina K - 2.2 µg
witamina C - 7.4 mg

Minerały

Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 20 mg
Fosfor - 40 mg
Potas - 328 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.27 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ziemniaki - na trawienie, nadciśnienie i kamienie

Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu jest systematyczne picie soku z surowych ziemniaków. Z kolei wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe.

Zobacz wideo - jak zrobić gnocchi. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

Ziemniaki w mundurkach i folii - jesienią

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ziemniaki jesienią, świeżo wykopane. Właśnie wtedy warto jeść ich dużo, piec je w folii lub gotować w mundurkach. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jeśli natomiast ziemniaki obieramy, by podać jako dodatek do potraw, nie trzymajmy ich zbyt długo w wodzie. Najlepiej od razu je umyć, zalać wrzątkiem i ugotować. Oczywiście pamiętajmy o przykryciu garnka; skróci to czas gotowania i zapobiegnie utracie cennych składników. Nieco inaczej postępujemy z kartoflami długo przechowywanymi. Im bliżej wiosny, tym są gorszej jakości. To dlatego, że podczas magazynowania (w zbyt ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach) zaczynają gnić lub kiełkować. Na skórce pojawiają się zielone plamy świadczące o dużej zawartości solaniny. Co prawda niewielkie ilości tej substancji, w połączeniu z innymi składnikami kartofli, wspomagają leczenie schorzeń układu nerwowego, to jednak w nadmiarze solanina może wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie u dzieci. Podczas przechowywania jej stężenie rośnie, zwłaszcza gdy z bulw wyrastają liczne kiełki, a większość miąższu ziemniaka ma zieloną barwę. Najlepiej wtedy zrezygnować z jedzenia tego warzywa lub grubo je obierać. Natomiast z pieczenia takich ziemniaków w ogóle zrezygnujmy. Raczej ugotujmy je w dużej ilości wody, w której solanina częściowo się rozpuszcza.

Odmiany ziemniaków

Największy wybór odmian mamy wczesnym latem. Wtedy jednak zwracamy na to najmniejszą uwagę. Delektujemy się specyficznym smakiem młodych ziemniaków z dodatkiem masła i koperku. Niemal wszystkie wczesne odmiany, takie jak frezja, drop, koral, malwa, zawierają mało skrobi, są niezbyt sypkie, więc można z nich przyrządzać doskonałe sałatki ziemniaczane. Niestety, nie nadają się do zbyt długiego przechowania. Im późniejsza odmiana, tym większa zawartość skrobi i bardziej mączysty miąższ. Z tych odmian największą popularnością zarówno wśród producentów ziemniaków, jak i konsumentów, cieszą się irgi i irysy. Te ostatnie wyparły z rynku bardzo niegdyś lubiane almy, podatne na choroby wirusowe i zarazy. Irysy charakteryzują się jasnobeżową barwą łupiny i kremowym, mączystym, sypkim miąższem. Są doskonałe na placki, wszelkiego rodzaju kluski ziemniaczane, kopytka i pyzy. Najbardziej wszechstronne zastosowanie mają różowawe irgi i konkurujące z nimi ostatnio astry. Są mniej sypkie od irysów, o bardziej zwartym miąższu. Nadają się zarówno do przyrządzania sałatek, jak i klusek. Późną jesienią na rynku brakuje polskich odmian typowo sałatkowych; w dużych supermarketach pojawiają się importowane, przeważnie z Niemiec, odmiany: nicola, hansa lub sieglinde.

Dobierz odmianę ziemniaków do potrawy

By potrawy z ziemniaków były smaczne, musimy przygotować je z odpowiednich odmian. Na sałatki najlepsze są kartofle zawierające mało skrobi, na placki natomiast - sypkie. W naszych sklepach i na bazarach najwięcej jest odmian tzw. wszechstronnie użytkowych, typu irga, irys, ibis czy mila. Czasem jesienią można znaleźć wczesną sałatkową odmianę zwaną frezją. Jeśli nie wiemy, do czego najlepiej nadają się kupione przez nas ziemniaki, przeprowadźmy prosty test. Przekrójmy kartofel w poprzek i przez chwilę pocierajmy o siebie obydwie połówki. Jeżeli pojawi się woda, to znaczy, że ziemniak jest twardy, najbardziej odpowiedni na sałatki, zapiekanki i do smażenia. Natomiast gdy oba kawałki się kleją, możemy zrobić kopytka, pyzy lub piure.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  • W niektórych rejonach naszego kraju skażenie azotanami i metalami ciężkimi przekracza dopuszczalne normy. Myj więc ziemniaki dokładnie przed obraniem i po nim.
  • Jeśli chcesz, by ziemniak zachował swoje cenne właściwości, obieraj go cienko. Bowiem najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką.

Jak poznać dobre ziemniaki?

Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ i na smak, i na skład.

Zobacz wideo - jak zrobić prawdziwe włoskie raviolo. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ZIEMNIAKI - odmiany, wartość odżywcza, właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana

ZIEMNIAKI - odmiany, wartość odżywcza, właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana

ZIEMNIAKI - wartość odżywcza, sposoby przyrządzania

ZIEMNIAKI - wartość odżywcza, sposoby przyrządzania

Potrawy z ZIEMNIAKÓW - przepisy

Potrawy z ZIEMNIAKÓW - przepisy

Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii

Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 31.08.2016

Komentarze (1 - 10 z 15)
Josh, 26.09.2016 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie pisz głupot !
 
ortograf, 10.08.2016 09.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Komentarz miał być skierowany do Daro. Aż wstyd, że takie się ukazują!
 
ortogradf, 10.08.2016 09.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A słownik ortograficzny przyprawiasz papryką, bo jedziesz na ostro!
 
i, 25.10.2015 18.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
iii
 
Daro, 05.01.2015 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam i pozdrawiam - Ja upodobalem sobie male raczej zultawe ziemniaki . Plucze je pod ciepla woda - potem gotuje aby byly ogotowane ( ziemniak jest ogotowany w tedy -- jak wlizie widelec i noz to ziemniak ugotowany jest juz ) --- zjadam okolo 6 malych ziemniakow z lupina - bez soli bez zadnych dodatkow ---- po czterecg godzinach jem dopiero przygotowana uduszona rybe fileta - po nastepnych 4 godzinach jem salate - uzywam tylko do picia wody z sokiem z cytryny --------- Ziemniaki jadam raczej co dw -- trzy dni --- w nastepne dni jadam kasze gryczana - po 2 godzinach bialko z jajka - puzniej -- salate - nastepnego dnia jadam kasze jagieniana - platki owsiane - jeczmiene pelno ziarniste ---gotowane na wodzie - gotowana fasole -lub groch sluzy mi na talerzyku jako deserek.
 
E.S., 07.11.2014 23.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tez jestem dietetykiem i to wszystko wiem. Wszystko zależy od podejścia do sprawy, czy chce sie znajdować zalety w tradycyjnych potrawach czy siać demagogię Ja myślałam że wszyscy ludzie o tym wiedzą ze ziemniaki są zdrowe i pożywne. Obierki w usuwaniu kamieni to sposób z medycyny ludowej wyparty przez "nowoczesne" sposoby przepisy sa w książkach zielarskich Ale pamiętać tez warto, żeby poszukać ziemniaków jak najmniej sypanych nawozami
 
zibi, 05.04.2014 22.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam zapoznanie się z tym :http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/#comment-2194.- i życzę smacznego.
 
baja, 01.04.2014 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak słyszę te głupoty,że ziemniak tuczy to wiem,że to mówią osoby które tak naprawdę mało mają wiedzy albo wcale.Jeżeli przepraszam-''żre'' się je z mięsnymi ,tłustymi,zawiesistymi sosami-to nic dziwnego,że trzeba potem zgubić te 20 kg nadwagi.Sam ziemniaczek jest bardzo zdrowy-koniec kropka-i niech nikt tego nie podważa-ŻYWIENIOWIEC z zawodu i zamiłowania -nawet do ziemniaczka
 
lala, 03.07.2012 16.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja codziennie na kolację jadam ziemniaki zsiadłym mlekiem i mam przez to gładką cerę naprawdę polecam
 
marek, 02.06.2012 16.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od ziemniaków robi się oponka na brzuchu jedynie w zupie nie są szkodliwe.odstawiłem ziemniaki i odrazu schudłem 20kg!
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

77564

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

62262

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

58292

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

52814

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość...

Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz...

Forum
data

Wrzesień 26, 2016

zaczynam pracę w promocji wody Kropla Zdrowia, dlatego polecam tę wodę. Buteleczka dziennie i po 3 dniach od razu widać poprawę samopoczucia. Skład mineralny idealny dla dzieci i osób dorosłych, świetnie uzupełnia również niedobory minerałów osób starszych. Zwłaszcza jeżeli masz dużo...

data

Wrzesień 21, 2016

Może być zdrowy, spokojnie;) Ja na przykład ostatnio kupiłam sobie gotowy obiad wegetariański z primavika.pl i powiem wam, że te bitki były zdecydowanie bardziej zdrowe niż to co zazwyczaj gotuje w domu - nie miały soi, glutenu, cukru i w ogóle żadnych konserwantów! Więc jeśli tak...

data

Wrzesień 17, 2016

a jakie są najlepsze? bo szczerze mówiąc mi polecono kwasy omega 3 od GSH Polska. Widze poprawę nawet w paznokciach i włosach, zastanawia mnie jak inne tablety działaja...ale te mi bardzo pasują!

data

Wrzesień 14, 2016

Ja od 10 lat korzystam z symbiotyków, kiedyś byłam nie małym grubaskiem z brakiem chęci do życia. Mój proces walki o siebie trwał wiele lat. Ale było warto, niestety suplementowanie się jest potrzebne, nie raz podchodzimy do tego aspektu zycia nieufnie, nie ma sie co dziwic, przez wiele...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.