ZIEMNIAKI są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas

10 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Przez niektórych ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzać, by nie stracić wartości odżywczych.

Trzeba powiedzieć jasno: to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie. Stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. W 100 g kartofli gotowanych w wodzie jest bowiem jedynie 75 kcal. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie. Co prawda jest go o połowę mniej niż w tej samej ilości soi, ale można przecież zjeść ziemniaki z jajkiem sadzonym, zsiadłym mlekiem czy kawałkiem piersi z indyka.

Ziemniaki - bulwy pełne witamin

Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

Ważne

Ważne

Ziemniaki do Europy trafiły z Ameryki Południowej, z Peru, dopiero w XVI wieku, a do Polski 100 lat później. Otrzymała je w darze od swego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia. Dziś w wielu polskich domach ziemniaki są podstawą obiadu. Każdy z nas zjada co roku około 130 kg tych warzyw.

Ziemniaki - na trawienie, nadciśnienie i kamienie

Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu jest systematyczne picie soku z surowych ziemniaków. Z kolei wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 10)
E.S., 07.11.2014 23.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tez jestem dietetykiem i to wszystko wiem. Wszystko zależy od podejścia do sprawy, czy chce sie znajdować zalety w tradycyjnych potrawach czy siać demagogię Ja myślałam że wszyscy ludzie o tym wiedzą ze ziemniaki są zdrowe i pożywne. Obierki w usuwaniu kamieni to sposób z medycyny ludowej wyparty przez "nowoczesne" sposoby przepisy sa w książkach zielarskich Ale pamiętać tez warto, żeby poszukać ziemniaków jak najmniej sypanych nawozami
 
zibi, 05.04.2014 22.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam zapoznanie się z tym :http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/#comment-2194.- i życzę smacznego.
 
baja, 01.04.2014 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak słyszę te głupoty,że ziemniak tuczy to wiem,że to mówią osoby które tak naprawdę mało mają wiedzy albo wcale.Jeżeli przepraszam-''żre'' się je z mięsnymi ,tłustymi,zawiesistymi sosami-to nic dziwnego,że trzeba potem zgubić te 20 kg nadwagi.Sam ziemniaczek jest bardzo zdrowy-koniec kropka-i niech nikt tego nie podważa-ŻYWIENIOWIEC z zawodu i zamiłowania -nawet do ziemniaczka
 
lala, 03.07.2012 16.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja codziennie na kolację jadam ziemniaki zsiadłym mlekiem i mam przez to gładką cerę naprawdę polecam
 
marek, 02.06.2012 16.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od ziemniaków robi się oponka na brzuchu jedynie w zupie nie są szkodliwe.odstawiłem ziemniaki i odrazu schudłem 20kg!
 
tedy, 07.01.2012 11.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ziemniaki sA dobre na wszystko,a przede wszystkim są bardzo smaczne.Są mało kaloryczne ale bez sosów lub tłuszczu.
 
andvv, 16.07.2010 22.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
slyszalam,ze guzy piersi likwiduje oklad z ugotowanych obierek ziemniaczanych,prosze o infomacje na ten temat,moze ktos wie wiecej,pozdrawiam
 
debil, 15.11.2009 11.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak kartoflojad te twarde i ciężkie w obieraniu to bryza
 
kartoflojad, 15.10.2009 11.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupilem na zimę ziemniaki. Dwa gatunki, astrę i bryzę. Tak naprawdę, to producent nie bardzo wiedział - które są które:-) Podobno te twarde i ciężkie w obieraniu to astry. Czy tak jest naprawdę?
 
myszka, 15.04.2008 10.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
witam dzieki za taką obszerną i miłą wiadomośc o ziemnikach co prawda ja szukałam ile wyrasta tak naprawdę ziemniak a znalazłam bardzo fają stronkę i super opisaną ale czy to wszystko prawda w tych ziemniakach skoro tyle trąbią w tv że są szkodliwe jejku dawniej ludzie jedli ziemniaki i , Im nie szkodziły a dziś wymyślaja bóg wiec co, co możę bardziej szkodzi niz? ziemniak bo ja myślę że nie, tylko ludzie duzo powinni o tym wiedzieć
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

17638

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

20718

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

35079

Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

25224

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli...

Grupy wsparcia
data

Listopad 27, 2014

Dziewczyno, chcesz sobie zrujnować organizm??!! Kawa i fajka zamiast śniadania to najlepszy sposób na zniszczenie żołądka. Nie wspomnę o wymiotach - przecież to początek anoreksji! Koniecznie idź do dietetyka, a nie rujnujesz swoje ciało! Człowieku jesteś na najlepszej drodze do...

data

Listopad 26, 2014

Jak chce się oczyścić to przez 1 dzień nie jem nic :-) piję wyłącznie wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny oraz łyżeczką błonnika. Dzięki temu moje jelita znacznie lepiej "działają" poza tym doradzam stosowanie błonnika w codziennej diecie oczywiście z głową bo jego nadmiar również...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 26, 2014

Jajka to oczywiście bardzo dobre źródło białka :-) zarówno białko jak i żółtko ( ono zawiera akurat więcej białka) ale np na śniadanie do chlebka razowego albo na 2 śniadanie. Ale nie wyobrażam sobie żeby jeść wyłącznie jajka. Uważam że każda dieta oparta wyłącznie na spożywaniu np jajek...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.