Pigwa nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze i odżywcze pigwy

18 komentarze
Autor: Monika Majewska

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze ma pigwa?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Ze względu na wygląd, pigwa pospolita często jest mylona z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), jednak owoce pigwowca są wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze niż owoce pigwy, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. To właśnie ich kwaskowy smak można odnaleźć w klasycznej nalewce zwanej pigwówką. Jednak w kuchni oba rodzaje owoców można stosować zamiennie i wytwarzać na ich bazie liczne przetwory.

Pigwa na grypę i przeziębienie

Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze pigwy (w 100 g)

Wartość energetyczna - 57 kcal
Białko ogółem - 0.40 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 15.30 g
Błonnik - 1.9 g

Witaminy

Witamina C – 15.0 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.030 mg
Niacyna - 0.200 mg
Witamina B6  - 0.040 mg
Kwas foliowy -  3 µg
Witamina A – 40 IU

Minerały

Wapń – 11 mg
Żelazo - 0.70 mg
Magnez - 8 mg
Fosfor - 17 mg
Potas - 197 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0.04 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Pigwa na dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Są zalecane również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.

Zarówno owoce, jak i nasiona pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej. Wzmacniają również wątrobę, dlatego mogą je spożywać osoby zażywające leki.

Z kolei pestki pigwy, które również mają wiele właściwości zdrowotnych (w tradycyjnej medycynie ludowej to lek na poprawę apetytu), można przygotować nalewkę zwaną pestkówką lub wyciąg z nich dodać do herbaty.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Przepis na sok z pigwy na przeziębienie

Umyj 1 kg owoców pigwy i każdy z nich przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.

W tradycyjnej medycynie ludowej w celu zwalczenia przeziębienia czy grypy do szklanki soku z pigwy dodaje się 1-2 łyżeczki miodu pszczelego.

Lecznicze właściwości pigwy

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

To ci się przyda

To ci się przyda

Konfitura z pigwy do herbaty - PRZEPIS

Konfitura z pigwy dodana do herbaty zadziała podobnie do cytryny - rozjaśni i zmieni jej smak na bardziej kwaskowaty, za to dostarczy znacznie więcej składników odżywczych.

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Umyj 1,5 kg owoców pigwy, obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki (możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej). Całość wrzuć do garnka z zagotowaną wodą i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut), od czasu do czasu mieszając. Odcedź owoce i przełóż na patelnię. Następnie zasyp je cukrem (ok. 4 szklankami) i łyżeczką cynamonu i podsmażaj, aż staną się bardzo gęste i przybiorą ciemno pomarańczową barwę (ok. 30 minut). Przyrządzoną w ten sposób konfiturę można spożyć od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 28.10.2016

Komentarze (1 - 10 z 18)
Radzio, 01.12.2016 23.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie zebrałem, a jest grudzień, owocniki dojrzałe żółto/pomarańczowe. Bez robaków - w nasionach rzeczywiście znajduje się amygdalina zawierający cyjanowodór - dlatego robaki unikają, jednak jesteśmy ludźmi i wiemy, by pestek pigwy nie spożywać (owszem można karmić myszy). Natomiast miąższ jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajduje się w niej również sporo składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, miedź. Jest również źródłem beta- karotenu, śluzów, pektyn, tanin, lotnych olejków, kwasów organicznych, a także licznych fitozwiazków w tym kwercetyny, antocyjanów.
 
Pigwa, 21.10.2016 18.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Aż strach się bać na co ci ten cyjanek z Pigwy... W 1 tonie pestek jest na tyle dużo by koń padł ale musiała byś mieć kilkaset ton owoców Pigwy i super nowoczesne laboratorium by to oddzielić..... ;)
 
janek, 05.10.2016 17.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pytanie do Magdy. Jak dużo cyjanku jest w pestkach pigwy ?
 
Magda, 18.09.2016 23.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pestki pigwy zawierają cyjanek
 
kalina, 29.12.2015 10.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pigwa to mój ulubiony dodatek do herbaty :) Moja babcia zawsze robiła słoiczek takiego kwasnego "dżemu" tzw. polskiej cytrynki, teraz jakoś trudniej dostać te owoce. Na szczęście mam jednego producenta, który robi pigwę tak samo jak babcia, więc zimą do teekanne nero zawsze mam łyżeczkę pigwy do herbaty.
 
perelki_w, 21.10.2015 15.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapraszam po szybki i prosty przepis na przepyszny sok z pigwy na http://diy-perelkiw.blogspot.com/ Naprawdę warto go poznać i sprawdza się nie tylko przy soku z pigwy, ale wszystkich innych sokach :)
 
Konrad, 14.10.2015 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja kroję pigwy na ćwiartki i używam sokowirówki. Sok jest bardzo (ale to BARDZO) kwaśny i cierpki. Krótko gotuję sok z dodatkiem cukru. Podzczas gotowania wytrącają się "fusy", które łatwo oddzielić przy użyciu gęstego sitka.
 
nalewajko, 30.09.2015 00.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Syrop do herbaty robi się bardzo szybko. Kroi się pigwę w cienkie plasterki i przesypuje się cukrem. Praktycznie gdy już cukier się rozpuści ,można go już stosować. O nalwekach tu http://www.porad.strefa.pl/nalewki.htm
 
Józef, 21.09.2015 22.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wiele osób omija z daleka pigwę bo jest twarda i trudna w obróbce.Aby sobie ułatwić życie i polubić ten wspaniały owoc wystarczy po zebraniu dojrzałych owoców dokładnie je umyć,osuszyć i umieścić w zamrażarce.W dowolnym czasie należy je rozmrozić a po rozmrożeniu pigwa staje się miękka i łatwa do wyciskania soku.Wystaeczy ponakłuwać nożykiem i wyciskać łatwiej niż cytrynę.Sok jest słomkowy dość gęsty i nie traci właściwości podczas mrożenia.Smacznego.
 
agunia, 17.03.2015 13.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
w jakim miesiącu są owoce?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

105

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

86

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

86

GRAVIOLA leczy raka? Właściwości i zastosowanie gravioli GRAVIOLA leczy raka? Właściwości i zastosowanie gravioli

Graviola i jej właściwości lecznicze najbardziej są znane w Ameryce Łacińskiej, skąd pochodzi....

więcej

78

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.