OWOCE bogate w witaminy: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, poziomki, porzeczki

9 komentarze
Autor: Kamila Karwowska

Owoce sezonowe, takie jak truskawki, są najbogatsze w witaminy i minerały, dlatego nie przegapmy okazji, by najeść się ich do syta. Latem owoce są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Korzystaj zatem z obfitości truskawek, malin, czereśni, wiśni, poziomek, porzeczek, gruszek, agrestu, jagód czy moreli.

Gdy są świeżo zerwane, mają najwięcej odżywczych składników. Optymalna dzienna dawka to dwa owoce wielkości jabłka, a w przypadku drobniejszych owoców dwie szklanki, czyli ok. 200 g. Tę porcję najlepiej podzielić na dwa posiłki. Nie objadajmy się przesadnie owocami. To prawda, że są wielkim dobrodziejstwem dla naszego zdrowia, ale mają też sporo cukrów prostych. Zjadane w bardzo dużych ilościach utrudniają odchudzanie, zwiększają też fermentację w jelitach, co może wywołać biegunkę. Trzeba również pamiętać, że przedawkowanie substancji znajdujących się w owocach może spowodować zaostrzenie dolegliwości występujących w przebiegu niektórych chorób.

Truskawki odtruwają i poprawiają nastrój

Truskawki są świetnym źródłem witaminy C (aż 60 mg/100 g), witaminy A (30 mg) oraz witamin z grupy B: B1 (0,01 mg), B2 (0,03 mg), B3, czyli PP (0,4 mg), kwasu foliowego (20 mcg). Zawierają też potas (160 mg/100 g), żelazo (0,7 mg), magnez (12 mg), wapń (22 mg), mangan (0,3 mg), fosfor (23 mg), cynk (0,3 mg), miedź (0,1 mg).

Truskawki ułatwiają przyswajanie żelaza z innych pokarmów. Dlatego warto jeść je np. po warzywach bogatych w ten pierwiastek. Działają moczopędnie i odtruwająco. Wspomagają pracę nerek i regulują wydzielanie żółci. Pomagają w usuwaniu kwasu moczowego, powinni więc jeść ich dużo chorzy na artretyzm. Poprawiają trawienie szczególnie tłuszczu i białka. Neutralizują substancje rakotwórcze, zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Truskawki dobrze wpływają na nastrój.

Ważne

Ważne
  • W pestkach wiśni, śliwek czy moreli znajduje się trujący kwas pruski. Może on powodować np. migreny. Dlatego tak ważne jest staranne usunięcie pestek z owoców przeznaczonych na przetwory.
  • Najwięcej substancji odżywczych mają owoce świeże. Trochę mniej wartościowe są mrożonki. Najmniej cennych pierwiastków znajduje się w konfiturach i dżemach, ale i te będą działały korzystnie na zdrowie, jeśli nie dodamy do nich zbyt dużo cukru.
  • Niektóre owoce, mimo że kwaskowe w smaku, zawierają duże ilości związków zasadotwórczych, które neutralizują nadmiar soków trawiennych. Dzięki temu pomagają przy niestrawności, nadkwasocie i zgadze. Tak działają np. czerwone porzeczki. Jeśli mamy wymienione problemy gastryczne, powinniśmy dwa razy dziennie pić sok z tych owoców. Podobnie podziałają suszone morele i śliwki. Dlatego bardzo dobrym zwyczajem jest dodawanie ich do ciężkostrawnych potraw mięsnych.

Czereśnie opóźniają procesy starzenia

Czereśnie mają więcej jodu, a także wapnia i żelaza niż powszechnie uważane za zdrowsze wiśnie. Zawierają też spore ilości witamin A, C i z grupy B, a także flawonoidy.
Czereśnie neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec - jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki. Surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku. Z tego powodu dla osób z chorobą wrzodową lub wrażliwym przewodem pokarmowym bezpieczniejsze będą owoce krótko obgotowane. Zachowają sporo wartości odżywczych, a chory żołądek znacznie lepiej poradzi sobie z ich strawieniem.

Maliny świetne przy przeziębieniach

Maliny to bogate źródło witaminy C i błonnika. Zawierają trochę wapnia i żelaza, witaminy E i kwasu foliowego, również kwas salicylowy. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, sprawia, że lepiej przyswajamy żelazo. Jest również ważnym antyoksydantem zapobiegającym nowotworom. Natomiast kwas foliowy stanowi niezbędny składnik diety kobiet planujących ciążę.  Maliny pomagają również w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zwalczaniu niestrawności i biegunek. Sok z tych owoców pity w trakcie przeziębienia łagodzi kaszel. Ma też właściwości rozgrzewające, a to za sprawą kwasu salicylowego, który znajduje się w jego składzie. Herbatka z liści malin pita regularnie przez ostatnie trzy miesiące ciąży łagodzi bóle porodowe. Zmniejsza też bóle miesiączkowe, pod warunkiem że pije się ją systematycznie kilka dni przed pojawieniem się krwawienia.

Wiśnie wzmacniają układ krążenia

Wiśnie zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika), mangan, trochę żelaza, wapnia i jodu. Są dobrym źródłem potasu i dość dobrym witaminy C. Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Delikatnie przeczyszczają, przynoszą więc ulgę przy zaparciach. Zalecane są szczególnie niejadkom, bo poprawiają apetyt. Powinny o nich pamiętać osoby z niedokrwistością. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przy zapaleniu spojówek. Natomiast kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni wskazane są dla osób cierpiących na reumatyzm.

Ważne

Ważne

Owoce są źródłem witamin. Ale zawierają też:

  • Błonnik - poprawia perystaltykę jelit, zwiększa wydalanie cholesterolu.
  • Cynk - podnosi odporność, wzmacnia kości, włosy i paznokcie.
  • Fitoestrogeny - hormony roślinne, łagodzą objawy menopauzy.
  • Flawonoidy - neutralizują wolne rodniki, uszczelniają naczynia, chronią przed miażdżycą i nowotworami.
  • Fosfor - wzmacnia kości, usprawnia pracę serca i nerek.
  • Jod - niezbędny dla tarczycy, która wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, m.in. reguluje spalanie tłuszczu.
  • Krzem - uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd skóry i włosów, przyspiesza przemianę materii.
  • Kwas foliowy - jego niedobór w czasie ciąży powoduje wady rozwojowe u płodu.
  • Magnez - poprawia koncentrację, obniża ciśnienie krwi, uspokaja.
  • Miedź - ułatwia przyswajanie żelaza, dobra dla serca i kości.
  • Potas - zapobiega nadciśnieniu, łagodzi objawy alergii, oczyszcza.
  • Wapń - chroni zęby, kości i serce, łagodzi objawy alergii.
  • Żelazo - niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE

Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE

Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

4 OWOCE wspomagające odchudzanie

4 OWOCE wspomagające odchudzanie

Kiedy najlepiej jeść owoce?

Kiedy najlepiej jeść owoce?

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 23.07.2015

Komentarze (1 - 9 z 9)
Kuba, 14.06.2015 17.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak najbardziej pożyteczne informacje :))
 
Kuba, 14.06.2015 17.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
naj naj najlepsze
 
REW, 03.07.2014 04.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za bzdura! Tylko dwie szklanki owoców haha... Lepiej żreć mięso i fryty... Ja całe lato jem głównie surowe owoce i warzywa, ma kolacje śniadanie obiad, co chwile, do tego dorzucam wołowine albo drób, i ogromne ilości orzechów bo je uwielbiam. Polecam wszystkim!!!
 
Klara, 18.08.2009 09.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak to, co jest bez potasu?
 
bodzia, 17.08.2009 17.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co jest bez potasu.
 
jolcia : ], 16.08.2009 13.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
artykuł naj naj jaki znalazłam znam się dobrze na owocach ale nie az tyle
 
ines, 03.07.2009 14.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lato, lato, lato, ech że ty :)
 
aska, 26.08.2008 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wspaniały artykuł! Tego właśnie szukałam:)
 
Justyna, 22.08.2007 22.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Artykuł pierwsza klasa,wszystko czego chciałam się dowiedzieć o owocach znalazłam tutaj.Teraz wiem czym mam się zajadać bez opamiętania na moje dolegliwości.Jeszcze raz super!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

165

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

134

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

132

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

130

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.