Jedzenie owoców - osiem zdrowych zasad - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Preferujmy owoce sezonowe

Preferujmy owoce sezonowe

Czyli zbierane w naturalnej porze ich dojrzewania, i najlepiej te uprawiane blisko miejsca zamieszkania. Owoce transportowane z daleka i długo magazynowane są dodatkowo traktowane środkami chemicznymi, mającymi uchronić je przed zepsuciem.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Wybierajmy dojrzałe sztuki

Wybierajmy dojrzałe sztuki

Kupujmy te dobrze wybarwione, o soczystym, miękkim miąższu. Te, które dojrzały na krzaku czy drzewie (a nie zostały zebrane, zanim dojrzały), mają najwięcej wartości odżywczych. Unikajmy jednak owoców przejrzałych, gdyż takie będą się szybko psuły, a nawet mogą już być zaatakowane przez pleśń (co nie zawsze jest widoczne gołym okiem).
Autor: GettyImages
Rozwiń
Przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć

Przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć

Większość nowoczesnych upraw stosuje środki chemiczne mające chronić owoce przed owadami i pleśnią. Wyjątkiem są uprawy ekologiczne, ale nawet jeśli mamy pewność co do ekologicznego pochodzenia owoców lub są to plony z przydomowego ogródka, bezpieczniej jest umyć je przed spożyciem. Dotyczy to także owoców zebranych w lesie – jagód, dzikich malin, jeżyn, poziomek, na których mogą się znaleźć jaja bąblowca, pasożyta wywołującego groźną bąblowicę.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Najlepiej jadajmy je na surowo

Najlepiej jadajmy je na surowo

Gotowanie, duszenie czy pieczenie sprawia, że owoce tracą część witamin (zwłaszcza witaminę C i kwas foliowy).
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Owoce jadajmy ze skórką

Owoce jadajmy ze skórką

O ile to tylko możliwe, nie obierajmy owoców, gdyż właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych witamin i składników mineralnych, a w skórce – błonnik, ważny dla prawidłowego trawienia i zmniejszający wchłanianie cholesterolu w jelitach (z tego samego powodu nie należy z cytrusów usuwać zbyt skrupulatnie białej błonki – albedo). Owoce, które nie mają jadalnej skórki (np. kiwi, mango, ananas, arbuzy czy melony) obierajmy jak najcieniej lub po przekrojeniu wyjadajmy miąższ łyżeczką.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Owoce jadajmy przed posiłkiem

Owoce jadajmy przed posiłkiem

Już po 20-30 minutach owoce przesuwane są z żołądka do jelit, gdzie są trawione, a ich składniki dobrze przyswajane. Mięso, tłuszcze, warzywa strączkowe czy kasze potrzebują znacznie więcej czasu, by żołądek uporał się z ich wstępną obróbką. Jeśli więc zjemy owoce na deser bezpośrednio po sutym obiedzie, posiłek, który zalega w żołądku, zablokuje ich przesunięcie do dwunastnicy i sprawi, że zaczną fermentować, co spowoduje wzdęcia. A zawarte w owocach cenne składniki nie zostaną prawidłowo strawione i przyswojone. Lepiej więc jeść owoce na kwadrans przed obiadem lub odczekać po nim godzinę lub dwie.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Jadajmy owoce w dobrych połączeniach

Jadajmy owoce w dobrych połączeniach

Owoce warto łączyć z produktami, które nie upośledzają ich trawienia, za to pozwalają uniknąć szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi: jogurtem, kefirem, płatkami zbożowymi, orzechami, twarożkiem. Można je dodać do owsianki na chudym mleku, podawać w surówkach i sałatkach.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Nie przesadzajmy z ilością

Nie przesadzajmy z ilością

Owoce mają dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych (zwłaszcza takie jak banany, winogrona, daktyle czy figi), dlatego objadanie się nimi może sprawić, że przytyjemy. Dlatego dietetycy zalecają, by codziennie jadać warzywa i owoce w proporcji 4:1.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Preferujmy owoce sezonowe
Wybierajmy dojrzałe sztuki
Przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć
Najlepiej jadajmy je na surowo
Owoce jadajmy ze skórką
Owoce jadajmy przed posiłkiem
Jadajmy owoce w dobrych połączeniach
Nie przesadzajmy z ilością
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email