Koniecznie jedz WARZYWA. Są bardzo zdrowe!

1 komentarze
Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Niestety, warzywa jadamy za rzadko, bo albo za nimi nie przepadamy, albo wydaje się nam, że wymagają pracochłonnego przygotowania. A to nieprawda! Warzywa są smaczne, zawierają wiele witamin, minerałów, a także błonnika, przyrządza się je szybko i można z nich przygotować wiele pysznych dań.

Powinny pojawiać się na talerzu kilka razy dziennie, w ilości co najmniej 1/2 kg. Warzywa są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Zawierają też duże ilości wody.

Warzywa należy obierać cieniutko

Najwyższą wartość odżywczą mają warzywa świeże. I w takiej właśnie formie należy jadać ich najwięcej, szczególnie w okresie zbiorów. Niestety, już samo mycie i obieranie pozbawia je części cennych składników, których najwięcej jest pod skórką. Warzywa obieraj jak najcieniej, a w miarę możliwości jedz ze skórką (np. pomidory, paprykę).

Warzywa powinno się płukać błyskawicznie

Obrane warzywa, jeśli jest taka potrzeba, płucz jak najkrócej. Woda dużo łatwiej wypłukuje składniki mineralne i witaminy z warzyw pozbawionych naturalnej ochrony, jaką jest skórka. Oczyszczone warzywa rozdrabniaj tuż przed spożyciem. Gotowe surówki i sałatki przechowuj pod przykryciem, tak aby ograniczać dostęp światła i tlenu, chroniąc przed utlenianiem witamin. Doprawiaj tuż przed podaniem. Zbyt wczesne przyprawienie powoduje wyciek soku, a z nim wielu składników odżywczych.

Warzywa trzeba gotować delikatnie

Nie wszystkie warzywa nadają się do jedzenia na surowo. Część z nich wymaga obróbki termicznej – gotowania, smażenia, duszenia. Niestety, każdy z tych procesów termicznych wiąże się ze zmniejszeniem wartości odżywczej. Smażenie wpływa dodatkowo na wzbogacenie warzyw w tłuszcz, zwiększając tym samym ich kaloryczność. Wysoka temperatura powoduje wiele zmian w tkance roślinnej. Podnosi się tzw. indeks glikemiczny, który określa szybkość wzrostu stężenia cukru (glukozy) we krwi po spożyciu danego produktu. Zwiększa się przepuszczalność ścian komórek, ułatwiając utratę witamin, minerałów, kwasów organicznych, węglowodanów i barwników. W jaki sposób zatem dbać o zachowanie jak najwyższej wartości odżywczej warzyw podczas ich obróbki termicznej? Warzywa wrzucaj do niewielkiej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Czas gotowania powinien być możliwie krótki, a warzywa tylko lekko zmiękczone. Wodę po gotowaniu warto użyć do zup i sosów. Gotuj pod przykryciem, aby chronić przed dostępem tlenu, który niszczy witaminy. Najwięcej składników mineralnych, aromatu i smaku mają warzywa ugotowane na parze, np. w parowarze. W tym urządzeniu możesz razem z warzywami przyrządzić mięso, ryby, kasze.

Aby zachować cenne składniki zawarte w warzywach:

  • Do gotowania używaj nieuszkodzonych, nierdzewnych garnków (jony metali ciężkich, które przedostają się z naczyń, przyśpieszają utlenianie witamin).
  • Aby zachować maksymalną wartość odżywczą mrożonek warzywnych, wrzucaj je bez wcześniejszego rozmrożenia bezpośrednio do wrzątku.
  • Duże ilości surowych warzyw obfitujących w błonnik pokarmowy i podawanych ze skórką nie są wskazane dla osób stosujących dietę lekko strawną (np. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, infekcjach przebiegających z gorączką czy w wieku podeszłym). Warto wówczas sposób przygotowania warzyw skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 27.03.2017

Komentarze (1 - 1 z 1)
STOKROTKA, 07.08.2014 08.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
CO ZA BZDURY -WARZYWA TRZEBA PLUKAĆ SZYBKO BO TRACĄ WITAMINY I MINERAŁY, A MOŻNA JE GOTOWAĆ ? ABY ZACHOWAŁY WSZYSTKIE CENNE WARTOŚCI ODŻYWCZE NALEŻY JE SPOŻYWAĆ WYŁĄCZNIE NA SUROWO !!! TO CZEGO NIE MOŻNA ZJEŚĆ NA SUROWO PO PROSTU JEST SZKODLIWE I NIE POWINNO SIE TEGO W OGÓLE JEŚĆ !!!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

99

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu...

więcej

83

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

78

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

78

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.