Koniecznie jedz WARZYWA. Są bardzo zdrowe!

1 komentarze
Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Niestety, warzywa jadamy za rzadko, bo albo za nimi nie przepadamy, albo wydaje się nam, że wymagają pracochłonnego przygotowania. A to nieprawda! Warzywa są smaczne, zawierają wiele witamin, minerałów, a także błonnika, przyrządza się je szybko i można z nich przygotować wiele pysznych dań.

Powinny pojawiać się na talerzu kilka razy dziennie, w ilości co najmniej 1/2 kg. Warzywa są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Zawierają też duże ilości wody.

Warzywa należy obierać cieniutko

Najwyższą wartość odżywczą mają warzywa świeże. I w takiej właśnie formie należy jadać ich najwięcej, szczególnie w okresie zbiorów. Niestety, już samo mycie i obieranie pozbawia je części cennych składników, których najwięcej jest pod skórką. Warzywa obieraj jak najcieniej, a w miarę możliwości jedz ze skórką (np. pomidory, paprykę).

Warzywa powinno się płukać błyskawicznie

Obrane warzywa, jeśli jest taka potrzeba, płucz jak najkrócej. Woda dużo łatwiej wypłukuje składniki mineralne i witaminy z warzyw pozbawionych naturalnej ochrony, jaką jest skórka. Oczyszczone warzywa rozdrabniaj tuż przed spożyciem. Gotowe surówki i sałatki przechowuj pod przykryciem, tak aby ograniczać dostęp światła i tlenu, chroniąc przed utlenianiem witamin. Doprawiaj tuż przed podaniem. Zbyt wczesne przyprawienie powoduje wyciek soku, a z nim wielu składników odżywczych.

Warzywa trzeba gotować delikatnie

Nie wszystkie warzywa nadają się do jedzenia na surowo. Część z nich wymaga obróbki termicznej – gotowania, smażenia, duszenia. Niestety, każdy z tych procesów termicznych wiąże się ze zmniejszeniem wartości odżywczej. Smażenie wpływa dodatkowo na wzbogacenie warzyw w tłuszcz, zwiększając tym samym ich kaloryczność. Wysoka temperatura powoduje wiele zmian w tkance roślinnej. Podnosi się tzw. indeks glikemiczny, który określa szybkość wzrostu stężenia cukru (glukozy) we krwi po spożyciu danego produktu. Zwiększa się przepuszczalność ścian komórek, ułatwiając utratę witamin, minerałów, kwasów organicznych, węglowodanów i barwników. W jaki sposób zatem dbać o zachowanie jak najwyższej wartości odżywczej warzyw podczas ich obróbki termicznej? Warzywa wrzucaj do niewielkiej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Czas gotowania powinien być możliwie krótki, a warzywa tylko lekko zmiękczone. Wodę po gotowaniu warto użyć do zup i sosów. Gotuj pod przykryciem, aby chronić przed dostępem tlenu, który niszczy witaminy. Najwięcej składników mineralnych, aromatu i smaku mają warzywa ugotowane na parze, np. w parowarze. W tym urządzeniu możesz razem z warzywami przyrządzić mięso, ryby, kasze.

Aby zachować cenne składniki zawarte w warzywach:

  • Do gotowania używaj nieuszkodzonych, nierdzewnych garnków (jony metali ciężkich, które przedostają się z naczyń, przyśpieszają utlenianie witamin).
  • Aby zachować maksymalną wartość odżywczą mrożonek warzywnych, wrzucaj je bez wcześniejszego rozmrożenia bezpośrednio do wrzątku.
  • Duże ilości surowych warzyw obfitujących w błonnik pokarmowy i podawanych ze skórką nie są wskazane dla osób stosujących dietę lekko strawną (np. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, infekcjach przebiegających z gorączką czy w wieku podeszłym). Warto wówczas sposób przygotowania warzyw skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
STOKROTKA, 07.08.2014 08.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
CO ZA BZDURY -WARZYWA TRZEBA PLUKAĆ SZYBKO BO TRACĄ WITAMINY I MINERAŁY, A MOŻNA JE GOTOWAĆ ? ABY ZACHOWAŁY WSZYSTKIE CENNE WARTOŚCI ODŻYWCZE NALEŻY JE SPOŻYWAĆ WYŁĄCZNIE NA SUROWO !!! TO CZEGO NIE MOŻNA ZJEŚĆ NA SUROWO PO PROSTU JEST SZKODLIWE I NIE POWINNO SIE TEGO W OGÓLE JEŚĆ !!!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w...

więcej

862

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

666

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

666

KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców...

więcej

632

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze, to nie tylko kwestia diety, ale szeroko pojętego stylu życia. Jeśli dużo siedzisz, stoisz w jednej pozycji i do tego dźwigasz albo też pchasz jakieś ciężary, wtedy...

Forum
data

Marzec 27, 2017

Oj pomysłów jest bardzo wiele: jajka z awokado jaka z szynką jajka z awokado MOżesz rownięz upiec jakiś pasztet. Przepisów jest bez liku : pasztety z drobiu, z dziczyzny, a nawet z warzyw! Jak z selera. Mi osobiście bardzo smakuje pasztet z...

data

Marzec 21, 2017

Teraz odchodzi się od sokowirówek. Przede wszystkim pienią sok i tną, nie wszystko też w niej zrobisz. W wyciskarkach już tych lepszych masz opcje i musów, koktajli a nawet lodów. Nie wspominając o wyciskaniu chociażby trawy cytrynowej, sałaty, rukoli, jarmużu i wielu innych kiedyś...

data

Marzec 21, 2017

Mam coś dla tych którzy zajmują sie produkcją leków - można już zakupić profesjonalną kapsulkarke do kapsułek skrobiowych kapsulki.eu Podpowiedzcie komuś kto pracuje w aptece. Wielkie ułatwienie.

data

Marzec 16, 2017

Koncerny farmaceutyczne zacierają ręce :) Ciekawe kto sponsoruje produkcję filmów o jedzeniu... Najlepiej żywić cię tabletkami to będziemy zdrowsi :D Omega w kapsułkach w otoczce z żelatyny z pewnością będzie lepsza niż naturalny olej... hehe. Głupi ten naród. Może za dużo fluoru jecie i...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.