MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

Badania dowodzą, że mrożenie opóźnia psucie się produktów i zapobiega namnażaniu mikroorganizmów poprzez zmniejszenie aktywność niektórych enzymów.
Woda zawarta w produktach, zamarzając, staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Dzięki niskiej temperaturze zahamowane zostają procesy jełczenia tłuszczów, zachodzące w temperaturze wyższej niż -180C. Jednak większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa zamrażanie. Dlatego należy zachować ostrożność zarówno przed zamrożeniem, jak i po rozmrożeniu produktu. Mrożenie jest wygodne, a przy tym pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą i umożliwia wyeliminowanie substancji konserwujących.

Mrożenie to stary sposób konserwacji żywności

Wygodne, łatwe do przyrządzenia, odżywcze i smaczne mrożonki idealnie pasują do współczesnego stylu życia. Ich historia jest jednak o wiele dłuższa, niż możemy przypuszczać. Zastosowanie chłodu do przechowywania produktów spożywczych sięga czasów prehistorycznych, kiedy to ludzie używali śniegu i lodu do przechowywania upolowanej zdobyczy.
Lód do przechowywania żywności wykorzystywali już Chińczycy 1000 lat przed Chrystusem lód w izolowanych piwnicach, a Egipcjanie odkryli sposób, jak produkować lód w naczyniach z wodą. Historia mrożonek w takiej postaci, w jakiej znamy je dziś, rozpoczęła się w latach trzydziestych XX wieku w Stanach Zjednoczonych, kiedy Clarence Birdseye wynalazł odpowiednią do tego technologię. Otóż gdy w 1912 roku łowił ryby na Półwyspie Labradorskim odkrył, że zamarznięte zaraz po wyjęciu z wody ryby nie tracą smaku nawet wtedy, gdy zostaną rozmrożone kilka miesięcy później. To doświadczenie nauczyło go, że proces mrożenia musi odbywać się szybko, aby potrawy nie traciły na wartości. W 1930 roku, po latach prób, wprowadził mrożonki na rynek. Od tego wynalazku do prawdziwej ich popularności była jednak daleka droga. Dużym utrudnieniem okazały się koszty inwestycji w zamrażarki. Na pomoc przyszła historia. Nieoczekiwanie dla wszystkich druga wojna światowa i odcięcie przez Japończyków dostępu do źródeł cyny spowodowało, że amerykańscy producenci musieli przestawić się z żywności puszkowanej na taką, która wykorzystuje inne, mniej strategiczne dla kraju opakowania. To otworzyło drzwi mrożonkom, pakowanym w kartony, woskowany papier i celofan.

Mrożenie - jak się zamraża przemysłowo?

  • Najpierw warzywa i owoce są przebierane, dobierane pod względem jakości.
  • Następnie są myte, krojone.
  • Kolejny etap to blanszowanie (jest to proces poprzedzający mrożenie, polegający na krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzewaniu warzyw w temperaturze 85-1000C). Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych, zapobiegając zmianom zabarwienia oraz walorów smakowych mrożonych warzyw. Dodatkowo ulegają zniszczeniu mikroorganizmy.  Blanszowaniu poddaje się warzywa liściaste, groch, fasolę, szparagi, kukurydzę, kalafior i brokuły. Nie jest ono konieczne w wypadku np. marchwi, papryki, owoców, cebuli, czosnku oraz pietruszki. Dodatkowo blanszowanie powoduje, że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe, tak jakby były przygotowywane na parze.
  • Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane. Następuje to w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd, a przede wszystkim wiele właściwości odżywczych.
  • Trwałość mrożonek uzyskuje się stosując temperaturę poniżej -180C.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum Stowarzyszenia Mrożonej Żywności

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Na czym polega zjawisko osmozy i odwróconej osmozy? Zasady działania filtrów z odwróconą osmozą

Większość ludzi nie pije surowej wody z kranu. Wolimy mineralną z butelek, przegotowaną lub...

więcej

5335

Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki

Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma,...

więcej

22759

Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności

Jedną z najłatwiejszych metod utrwalenia żywności jest mrożenie. Nie wymaga użycia konserwantów,...

więcej

10582

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

23406

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Skoro nie była pani jeszcze u dietetyka, myślę, że warto byłoby się wybrać. Chociażby po to, aby sprawdzić, jaki jest obecnie skład ciała. Istotny jest tutaj procentowy udział tkanki tłuszczowej....

Zaczynaj dzień od szklanki soku (przecierowego lub ze świeżych owoców), ale nie pij soku marchwiowego codziennie. Zjadaj 5-6 posiłków dziennie: 3 główne (I śniadanie, obiad i kolację) oraz 2-3...

Twoje BMI wskazuje na niedożywienie, warto byłoby więc udać się do dietetyka i ustalić program dożywiania cię, przy twoim aktywnym trybie życia. BMI poniżej 19 wskazuje, że możesz mieć niedobory...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 17, 2015

Od dwóch miesięcy stosuje Lipocut i obecnie zrzuciłam około 9 kg. Nie jest to może jakiś spektakularny wynik ale jeżeli mam do zrzucenia z 98 kg na 89 to jest bardzo duża różnica. Mam zamiar korzystać do uzyskania rezultatu 60 kg byłoby pięknie. Pozdraiwam ciepło

data

Kwiecień 17, 2015

Ja tez je za mowilam i czekam na nie jesli to prawda co piszecie to normalnie chyba padne ze wydalam tyle kasy na nic

data

Kwiecień 17, 2015

miesiąc temu zamówiłam na tabletki na odchudzanie figurena. Po tygodniu stosowania odczułam pierwsze efekty w postaci niewielkiego spadku wagi, zblokowania łaknienia oraz znacznie szybszej przemiany materii. Po miesiącu zaś efekty te się zwielokrotniły. Schudłam jak na razie 5kg a 2...

data

Kwiecień 17, 2015

Witajcie, jestem świeżo po kuracji z slimcea na której schudłam 14 kg, świetnie się teraz czuję i co najlepsze wypracowałam zdrowe nawyki żywieniowe a ćwiczenia weszły mi w krew. Nie boję się efektu jojo bo nie zamierzam przestawać ćwiczyć i stosować się do zasad zdrowego odżywienia....

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.