MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

Badania dowodzą, że mrożenie opóźnia psucie się produktów i zapobiega namnażaniu mikroorganizmów poprzez zmniejszenie aktywność niektórych enzymów.
Woda zawarta w produktach, zamarzając, staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Dzięki niskiej temperaturze zahamowane zostają procesy jełczenia tłuszczów, zachodzące w temperaturze wyższej niż -180C. Jednak większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa zamrażanie. Dlatego należy zachować ostrożność zarówno przed zamrożeniem, jak i po rozmrożeniu produktu. Mrożenie jest wygodne, a przy tym pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą i umożliwia wyeliminowanie substancji konserwujących.

Mrożenie to stary sposób konserwacji żywności

Wygodne, łatwe do przyrządzenia, odżywcze i smaczne mrożonki idealnie pasują do współczesnego stylu życia. Ich historia jest jednak o wiele dłuższa, niż możemy przypuszczać. Zastosowanie chłodu do przechowywania produktów spożywczych sięga czasów prehistorycznych, kiedy to ludzie używali śniegu i lodu do przechowywania upolowanej zdobyczy.
Lód do przechowywania żywności wykorzystywali już Chińczycy 1000 lat przed Chrystusem lód w izolowanych piwnicach, a Egipcjanie odkryli sposób, jak produkować lód w naczyniach z wodą. Historia mrożonek w takiej postaci, w jakiej znamy je dziś, rozpoczęła się w latach trzydziestych XX wieku w Stanach Zjednoczonych, kiedy Clarence Birdseye wynalazł odpowiednią do tego technologię. Otóż gdy w 1912 roku łowił ryby na Półwyspie Labradorskim odkrył, że zamarznięte zaraz po wyjęciu z wody ryby nie tracą smaku nawet wtedy, gdy zostaną rozmrożone kilka miesięcy później. To doświadczenie nauczyło go, że proces mrożenia musi odbywać się szybko, aby potrawy nie traciły na wartości. W 1930 roku, po latach prób, wprowadził mrożonki na rynek. Od tego wynalazku do prawdziwej ich popularności była jednak daleka droga. Dużym utrudnieniem okazały się koszty inwestycji w zamrażarki. Na pomoc przyszła historia. Nieoczekiwanie dla wszystkich druga wojna światowa i odcięcie przez Japończyków dostępu do źródeł cyny spowodowało, że amerykańscy producenci musieli przestawić się z żywności puszkowanej na taką, która wykorzystuje inne, mniej strategiczne dla kraju opakowania. To otworzyło drzwi mrożonkom, pakowanym w kartony, woskowany papier i celofan.

Mrożenie - jak się zamraża przemysłowo?

  • Najpierw warzywa i owoce są przebierane, dobierane pod względem jakości.
  • Następnie są myte, krojone.
  • Kolejny etap to blanszowanie (jest to proces poprzedzający mrożenie, polegający na krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzewaniu warzyw w temperaturze 85-1000C). Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych, zapobiegając zmianom zabarwienia oraz walorów smakowych mrożonych warzyw. Dodatkowo ulegają zniszczeniu mikroorganizmy.  Blanszowaniu poddaje się warzywa liściaste, groch, fasolę, szparagi, kukurydzę, kalafior i brokuły. Nie jest ono konieczne w wypadku np. marchwi, papryki, owoców, cebuli, czosnku oraz pietruszki. Dodatkowo blanszowanie powoduje, że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe, tak jakby były przygotowywane na parze.
  • Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane. Następuje to w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd, a przede wszystkim wiele właściwości odżywczych.
  • Trwałość mrożonek uzyskuje się stosując temperaturę poniżej -180C.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum Stowarzyszenia Mrożonej Żywności

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
PIECZENIE w folii - nowoczesna metoda przyrządzania potraw PIECZENIE w folii - nowoczesna metoda przyrządzania potraw

Zachęcamy do pieczenia w folii. Potrawy przyrządzone w ten sposób są smaczne, aromatyczne, soczyste...

więcej

4732

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

7518

Marynata do śledzi po kaszubsku - smaczna marynata do śledzi po kaszubsku

Marynata do śledzi po kaszubsku inspirowana przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych Rewolucji" w...

więcej

3351

Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności

Jedną z najłatwiejszych metod utrwalenia żywności jest mrożenie. Nie wymaga użycia konserwantów,...

więcej

9699

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

To ważne że interesujesz się swoim zdrowiem. Faktycznie, twoja waga jest w tej chwili za wysoka, jednak moim zdaniem redukcja o 20 kg jest zbyt radykalna. Szczególnie przez 6-7 miesięcy. Bezpieczne...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 22, 2014

Witam Ten sposób żywienia jest bardzo dobry dla osób,którym brakuje enzymów odpowiedzialnych za strawienie węglowodanów.DO jest stosunkowo nową dietą w porównaniu do np.diety stosowanej wg ajurwedy czy medycyny chińskiej.W naszym klimacie większości ludzi może służyć jedzenie...

data

Grudzień 21, 2014

Chyba też zaczynam wątpić w działanie wszelkich suplementów. Może jedynie dają efekt placebo...

data

Grudzień 21, 2014

Dieta w święta to u mnie rzecz niemożliwa :D

data

Grudzień 21, 2014

to naprawdę działa. pije się w małych ilościach, a kilogramy powoli ubywają. jestem pozytywnie zaskoczona.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.