MROŻENIE - zdrowy sposób przechowywania żywności

Mrożenie to dobry sposób na konserwację owoców i warzyw. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych.

Badania dowodzą, że mrożenie opóźnia psucie się produktów i zapobiega namnażaniu mikroorganizmów poprzez zmniejszenie aktywność niektórych enzymów.
Woda zawarta w produktach, zamarzając, staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Dzięki niskiej temperaturze zahamowane zostają procesy jełczenia tłuszczów, zachodzące w temperaturze wyższej niż -180C. Jednak większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa zamrażanie. Dlatego należy zachować ostrożność zarówno przed zamrożeniem, jak i po rozmrożeniu produktu. Mrożenie jest wygodne, a przy tym pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą i umożliwia wyeliminowanie substancji konserwujących.

Mrożenie to stary sposób konserwacji żywności

Wygodne, łatwe do przyrządzenia, odżywcze i smaczne mrożonki idealnie pasują do współczesnego stylu życia. Ich historia jest jednak o wiele dłuższa, niż możemy przypuszczać. Zastosowanie chłodu do przechowywania produktów spożywczych sięga czasów prehistorycznych, kiedy to ludzie używali śniegu i lodu do przechowywania upolowanej zdobyczy.
Lód do przechowywania żywności wykorzystywali już Chińczycy 1000 lat przed Chrystusem lód w izolowanych piwnicach, a Egipcjanie odkryli sposób, jak produkować lód w naczyniach z wodą. Historia mrożonek w takiej postaci, w jakiej znamy je dziś, rozpoczęła się w latach trzydziestych XX wieku w Stanach Zjednoczonych, kiedy Clarence Birdseye wynalazł odpowiednią do tego technologię. Otóż gdy w 1912 roku łowił ryby na Półwyspie Labradorskim odkrył, że zamarznięte zaraz po wyjęciu z wody ryby nie tracą smaku nawet wtedy, gdy zostaną rozmrożone kilka miesięcy później. To doświadczenie nauczyło go, że proces mrożenia musi odbywać się szybko, aby potrawy nie traciły na wartości. W 1930 roku, po latach prób, wprowadził mrożonki na rynek. Od tego wynalazku do prawdziwej ich popularności była jednak daleka droga. Dużym utrudnieniem okazały się koszty inwestycji w zamrażarki. Na pomoc przyszła historia. Nieoczekiwanie dla wszystkich druga wojna światowa i odcięcie przez Japończyków dostępu do źródeł cyny spowodowało, że amerykańscy producenci musieli przestawić się z żywności puszkowanej na taką, która wykorzystuje inne, mniej strategiczne dla kraju opakowania. To otworzyło drzwi mrożonkom, pakowanym w kartony, woskowany papier i celofan.

Mrożenie - jak się zamraża przemysłowo?

  • Najpierw warzywa i owoce są przebierane, dobierane pod względem jakości.
  • Następnie są myte, krojone.
  • Kolejny etap to blanszowanie (jest to proces poprzedzający mrożenie, polegający na krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzewaniu warzyw w temperaturze 85-1000C). Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych, zapobiegając zmianom zabarwienia oraz walorów smakowych mrożonych warzyw. Dodatkowo ulegają zniszczeniu mikroorganizmy.  Blanszowaniu poddaje się warzywa liściaste, groch, fasolę, szparagi, kukurydzę, kalafior i brokuły. Nie jest ono konieczne w wypadku np. marchwi, papryki, owoców, cebuli, czosnku oraz pietruszki. Dodatkowo blanszowanie powoduje, że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe, tak jakby były przygotowywane na parze.
  • Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane. Następuje to w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd, a przede wszystkim wiele właściwości odżywczych.
  • Trwałość mrożonek uzyskuje się stosując temperaturę poniżej -180C.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum Stowarzyszenia Mrożonej Żywności

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki

Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma,...

więcej

7598

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

2548

WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża

Zwykle wędlina - czy to szynka, czy zwykła kiełbasa - po kilku dniach w lodówce nie nadaje się do...

więcej

3695

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką wg Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie...

więcej

7171

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 29, 2014

A ja jestem ciekawa, kiedy ludzie pójdą po rozum do głowy? Jak można, choć przez chwilkę pomyśleć, że taka dieta istnieje. Dopóki dopóty będą chętni na takie cuda, oni będą się mnożyć, jak grzyby po deszczu! Aby schudnąć i zawsze mieć wymarzoną wagę, tylko pomogą zasady zdrowego...

data

Sierpień 29, 2014

ja schudłam 10kg w miesiąc (z 62 na 52kg), więc uważam, że jeśli ktoś ma dużo zbędnych kg to może tyle schudnąć, wystarczy samozaparcie

data

Sierpień 28, 2014

nie mozna wejsc na tę strone

data

Sierpień 29, 2014

a ja schudłam 10kg w baaardzo krótkim czasie (z 62 na 52kg po dwójce dzieci, jako panna zawsze miałam 55kg) tak: 1. rano śniadanie bez węglowodanów (np. jajecznica bez chleba, parówki bez chleba, mozarella z pomidorami, jaja gotowane bez chleba itp) + herbata bez cukru 2. około południa...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.