DIETA CUKRZYKA wymaga dyscypliny i konsekwencji

52 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Dieta cukrzycowa wymaga dyscypliny, konsekwencji oraz zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Nie musi jednak być monotonna i pozbawiona smakołyków. Uwierz nam - zalecenia żywieniowe, które podajemy specjalnie dla osób z cukrzycą, sprawią, że posiłki będą smaczne i polubi je także twoja rodzina.

Mówi się, że cukrzyca typu II jest chorobą cywilizacyjną. To znaczy, że oprócz predyspozycji genetycznych sprzyjają jej złe nawyki żywieniowe, brak ruchu i nerwowy tryb życia. W wieku dojrzałym  cukrzyca nie zawsze jest związana z brakiem insuliny, hormonu niezbędnego do zaopatrywania komórek w glukozę. Z czasem tracą one zdolność reagowania na insulinę i nie wychwytują krążącego we krwi cukru. "Przecukrzona" krew podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośne, a nawet system nerwowy. Na szczęście, dzięki zmianie trybu życia i diety, z cukrzycą można skutecznie walczyć. 

Nie przegap

Cukier w diecie cukrzyka

Mowa oczywiście o cukrach. Proste podnoszą gwałtownie poziom glukozy we krwi, a złożone uwalniają ją stopniowo. Dlatego musisz nie tylko liczyć kalorie, ale też tak planować posiłki, by nie przekraczać zalecanej dawki węglowodanów i zwracać uwagę na ich rodzaj. Unikaj cukrów prostych, czyli na przykład fruktozy, znajdujących się we wszystkich produktach, które mają w składzie cukier, a także w słodkich owocach (zwłaszcza suszonych). Do słodzenia napojów używaj wyłącznie słodzików. Źródłem "dobrych" dla twojego organizmu cukrów złożonych jest skrobia zawarta m.in. w ziarnach zbóż, warzywach i mało słodkich owocach. Bez ograniczeń możesz umieszczać w diecie zielone i czerwone warzywa niskowęglowodanowe: kapustę, kalafior, ogórki, szpinak, sałatę, pomidory, rzodkiewki i paprykę. 

Ważne

Ważne

Wszelkie ścisłe zalecenia dietetyczne zawsze zależeć  będą od towarzyszących cukrzycy chorób oraz stopnia otyłości. Pamiętaj też koniecznie, że każda dieta musi pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, witaminy oraz sole mineralne. Najpierw jednak musisz zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli cierpisz na znaczną otyłość, w pierwszej fazie leczenia  posiłki nie mogą mieć więcej niż 1000 -1200 kcal. Po uzyskaniu satysfakcjonującej wagi ich kaloryczność może wzrosnąć do 1600 -1800 kcal.

Poziom węglowodanów w diecie osób z cukrzycą

Przyjmuje się, że dopuszczalny poziom węglowodanów w diecie cukrzyka powinien wahać się w granicach 140 - 400 g na dobę. Im osoba młodsza i bardziej aktywna fizycznie, tym granica ta jest wyższa. Nie możesz jednak jeść zbyt małej ilości węglowodanów. Organizm w odruchu samoobrony sam zacznie wytwarzać je z białek i tłuszczu. Przy okazji, niestety, produkuje też związki ketonowe, które mogą doprowadzić do śpiączki. Dzieje się tak czasem po wstrzyknięciu przez chorego zbyt dużej dawki insuliny, co powoduje gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu zaleca się, by chorzy insulinozależni mieli zawsze przy sobie coś słodkiego, czym będą mogli wyrównać niedobór cukru.

Tłuszcze w diecie cukrzycowej

W dobrze zbilansowanej diecie dla każdego z nas tłuszcze nie powinny przekraczać 20 - 30 proc. wartości kalorycznej pożywienia. W menu diabetyków szczególne znaczenie ma jakość tłuszczu; zwierzęce zawierają cholesterol i kwasy nasycone, przyczyniające się do rozwoju miażdżycy  -  schorzenia, na które cykrzycy są szczególnie narażeni. Dlatego smalec, słoninę i masło z diety trzeba wyeliminować. Podobnie jak wszystkie ciasta z kremami i tłuste lody. 

Białko w diecie cukrzyka

Od tego, ile jesz tłuszczów, zależy ilość zjadanego mięsa. Tylko białko zwierzęce zawiera komplet aminokwasów niezbędnych do jego przyswojenia. W pożywieniu nie powinno zabraknąć też białka roślinnego (nie więcej niż 140 g dziennie). Jeśli masz chore nerki, musi go być mniej od podanej tu wartości, ale o ograniczeniu decyduje wyłącznie lekarz. Wybieraj chude gatunki mięs i wędlin, ryby, mleko (tylko odtłuszczone), serki  raczej białe niż żółte i nie przesadzaj z liczbą zjadanych jajek.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 11.04.2016 2:09
Leczenie cukrzycy to długotrwały proces i tu zgadzam się z wieloma osobami wypowiadającymi się przede mną, że da się z tym żyć. Moja mama ma cukrzycę wtórną,bo kilka lat temu przeszła przewlekłe zapalenie trzustki. Leczenie cukrzycy traktuje jako codzienną dietę i obowiązek jednocześnie. Dokładnie nauczyła się co ma robić, co może jeść, a co jej szkodzi. Na początku miała z tym trudności, więc siedziałyśmy w necie i sprawdzałyśmy różne produkty, układałyśmy potrawy, które lubi i może jeść. Teraz traktuje swoją chorobę jak "higienę na talerzu". Nie ma tu śmieci, jedzenia przypadkowego i wszelkich zapychaczy nafaszerowanych ukrytym cukrem i chemią przy okazji.
BlankaQUAID, 24.02.2011 23:06
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!
 

Dieta cukrzycowa wymaga dyscypliny

Dieta cukrzycowa pokrywa się z zaleceniami zdrowego żywienia. Wymaga tylko większej dyscypliny, bo konsekwencje jej nieprzestrzegania są poważniejsze niż w przypadku ludzi zdrowych. Uwierz nam, to może być kuchnia dla całej rodziny. Musisz tylko pamiętać, by jeść pięć razy dziennie i w każdym posiłku zachować podobną zawartość węglowodanów. W planowaniu menu pomogą ci stosowane w książkach kucharskich dla diabetyków tabele wymienników, czyli produktów mających tą samą zawartość węglowodanów, białek i tłuszczów. W przypadku mięsa, ryb i zielonych warzyw liczymy tylko wartość kaloryczną (nie mają węglowodanów).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 01.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 52)
miłosz, 28.11.2015 11.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trzeba trzymać dyscyplinę i nie pochłaniać zbyt dużo węglowodanów. Owoce są ok. byle nie za późno. A na pomoc w unormowaniu cukrów można sobie nabyć np. Insulvitum.
 
clubowicz, 28.04.2014 17.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy my ludzie czy automaty wyższego stopnia stworzone przez inną cywilizację. Jak olej do auta taki a taki symbol taki a taki i nic więcej.
 
Emilka, 20.08.2013 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podobno bardzo zdrowe dla cukrzyków są dania z fasolki szparagowej. Mnie to bardzo cieszy, bo i dieta cukrzycowa utrzymana i jedno z ulubionych warzyw wskazane:) Moja Pani doktor przekazała mi taką dobrą wiadomość - http://www.kusowska.pl/oferta-diabetologia.php :)
 
Są na piano, a takie pierdoły tutaj ładują..., 12.02.2013 09.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
..że masakra. Sacharoza jest cukrem ZŁOŻONYM, którego mimo wszystko powinno się unikać. Cukry proste natomiast jedzone w owocach/warzywach są zdrowe, ponieważ zawarty w owocach błonnik wspomaga właściwe trawienie tych cukrów i zmniejsza apetyt na inne przetwory. Suszone owoce są też ok - bo wciąż mają błonnika tyle samo, nie mają tylko wody. Lepsze to niż batoniki pseudo-fit, które zawierają tysiąc dodatków, ze zdrowiem mających niewiele wspólnego... Chleb i produkty mączne z mąki białej (ciasta, makarony) to najgorsze dla cukrzyka, co może być, jak i dla kogokolwiek, kto ma nadwagę. Ze względu na duży stopień przetworzenia - mąka taka ma znikomą jakość, za to napycha pustymi kaloriami. W takiej mące brakuje witamin z grupy B, błonnika, i składników mineralnych, jakie występują w mące nieoczyszczonej (razowej). Również niewskazanym produktem w cukrzycy jest mleko. Pomijam fakt, że to które jest dostępne - to tłuszcz, cukier, nieprzyswajalne białko i woda, bo akurat enzymy i bakterie, które wspomagają procesy trawienne wraz z procesem sterylizacji, bądź pasteryzacji diabli biorą, to w dodatku człowiek dorosły nie wytwarza już laktulozy, która wspomaga trawienie laktozy zawartej w mleku oraz podpuszczki, która jest niezbędna z kolei do trawienia białka - kazeiny.. No ale co kto lubi. Lepszą alternatywą jest picie maślanki i jogurtów (laktoza i białko są już przez bakterie przetworzone i rozłożone do związków łatwiej przyswajalnych przez organizm ludzki). Najważniejszym elementem w diecie cukrzyka jest ograniczenie spożywanych pokarmów zawierających węglowodany
 
Renata, 29.03.2012 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli ciasta to biszkopty ,bez tłuszczu i można pół na pół mąka biała + razowa ,okrasić galaretką i owocami,bez kremów, do przyjęcia są też serniki na zimno w moim wydaniu jogurt naturalny ,,żelatyna, trochę słodziku i skórka otarta z cytryny, ciasteczka owsiane ,,,sałatki owocowe .od 15 lat biorę insulinę 4razy dziennie -to co na100% zabija trzustkę to np kawałek tortu ,bo tłuszcz,cukier i biała mąka podniosą cukier na długo a sernik na zimno typu lżejsza forma to białko i ciut cukru jeśli podskoczy cukier to na chwilę .lepiej zjedz bezę bo choć słodka to w porównaniu z kruchym ciastkiem nie ma w niej mąki i tłuszczu,moje śniadanie to 2 kromki chleba razowego = margaryna rama ,+ tzw okładacze czyli wędlina, lub ser biały lub jajko lub kawałek ryby ,do tego sałatka lub surówka z warzyw 2 śniadanie mała kawa + sałatka owocowa - po kawałku gruszki,jabłka,kiwi ,truskawka ,skropione sokiem z pomarańczy od czasu do czasu mój jogurt (miksuję jogurt naturalny z owocami.obiady urozmaicone kawałek mięsa (drób lub ryby) ,sórówka i kasza lub ryż-3 łyżki ,czasami zupa i kawałek mięsa. kolacja składem podobna do śniadania ,jeśli mam ochotę robię kisiel własnej roboty,(1 szkl wody,1 łyżka mąki ziemniaczanej, kilka kropli olejku cytrynowego pół jabłka,lub 2 kiwi,lub garść truskawek itp-zagotować wodę z olejkiem ,mąkę rozrobić w zimnej wodzie -trochę wody, i wlać do garnuszka na koniec dodać przetarte owoce.Owoce zalecane dla cukrzyka to pomarańcza, kiwi, jabłko ,gruszka , cytryna ,truskawka -wszystko z umiarem ,warzywa co kto lubi w bezpiecznych ilościach prawie każde ,u mnie cukier podnosi fasolka szparagowa,pieczywa razowe, kasze i makarony też razowe, mięsa w miarę chude, proponuję kupić oliwę z oliwek -u mnie ta z biedronki , produkty z białej mąki ,tłuszczu i cukru są niebezpieczne od 15 lat jestem stabilna wagowo i cukry nie najgorsze, jestem żywotna codziennie spaceruję i jężdżę na rowerze,mam psa,męża i 12 letniego syna ,opiekuję się wszystkimi.W kuchni eksperymentuję z dobrym skutkiem ,pozdrawiam.
 
ikema, 06.03.2012 21.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak to prawda ,moj maz ma cukrzyce juz 4 lat a otreby dodaje do chleba,, sama go pieke ,do bylki tartej pol na pol sa bardzo chrupiace ,choc nie jada je za czesto,pieke mufinki i tam dodaje sporo do jogurtu
 
Jacek 43, 17.07.2011 15.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ten który napisał te porady nie do końca chyba się przyłożył do wiedzy na ten temat
 
rozyczka, 10.01.2011 20.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że się podzielę ;) Kurczaka pokroiłam na drobne kawałki, przyprawiłam i odstawiłam. W osobnej misce wymieszałam łyżkę mąki, jajko i łyżkę majonezu. Do tego dodałam kurczaka, pokrojoną paprykę i kukurydzę i otręby (na oko ;)). I to wszystko wymieszałam i usmażyłam placuszki.
 
tyrolka, 09.01.2011 21.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Też czasami coś kombinuję, ale raczej sprowadza się to do dodania otrąb do jakiejś potrawy niż jakieś większe zmiany. Choć przyznam, że niektóre potrawy z otrębami lepiej smakują. A może podzielisz się dokładnym przepisem? Bo na fb sante raczej go nie znajdę? ;>
 
rozyczka, 02.01.2011 13.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przepisy ze strony sante są świetne. Oczywiście z nich korzystam, ale ostatnio zrobiłam krok w przód i sama wykombinowałam potrawę z otrębami. Zrobiłam kurczaka z warzywami i otrębami ;) Jestem z siebie dumna bo moi goście byli zachwyceni ;)
 
następne »
strona 1 z 6
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

25993

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

23391

Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU

Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób...

więcej

22404

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

21209

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W chorobach jelit przebiegających ze stanem zapalnym jelit, w tym celiakii, niedobory żelaza są częste i wymagają interwencji gastrologa, jeśli są duże. Powinnaś więc poddać się pogłębionej...

Przedstawione objawy wskazują na schorzenie nazywane nadkwasotą żołądka. Żołądek w jego naturalnym stanie jest pokryty grubą warstwą śluzu. Gdy dojdzie do zaburzenia homeostazy, nadmierna produkcja...

Jeżeli maleństwo nie ma alergii/nadwrażliwości pokarmowych, to powinna Pani stosować się do zasad zdrowego żywienia z jednoczesnym ograniczeniem indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 30, 2016

u mnie najlepiej sprawdza się jaglana na śniadanie , a także probiotyk ( lactoral) , ponieważ brałam długo antybiotyki i miałam duże problemy trawienne

data

Kwiecień 30, 2016

nie tylko laktoza , ale tez gluten dlatego warto stosować lactoral ponieważ nie zawiera tych substancji , przez co nie naraża na kolejne incydenty trawienne

data

Kwiecień 28, 2016

Ja z tego co pamiętam to nie powinno się jeść kapusty - nie wiem czemu ale moja znajoma ma właśnie niedoczynność tarczycy i lekarza jej tak powiedział, że nie powinna jeść.

data

Kwiecień 19, 2016

Może , możesz napic się od czasu do czasu nutramilu ? Bardzo fajny napój , dużo witamin , minerałów . Nawet jak nie masz ochoty gotować sobie obiadu to taka szklanka nutri może Ci go w zupełności zastąpić.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.