Diety gwiazd – Jennifer Aniston, Cindy Crawford, Sarah Ferguson

2008-10-01 5:04

Jest wiele diet i możliwości odchudzania. Każdy próbuje tego, co uważa za najlepsze dla siebie. Co jednak robią gwiazdy, takie jak Jennifer Aniston, Cindy Crawford i Sarah Ferguson, żeby szybko schudnąć? Jakie diety stosują? Jak się odchudzają?

Diety gwiazd – Jennifer Aniston, Cindy Crawford, Sarah Ferguson
Autor: Photos.com Diety gwiazd – Jennifer Aniston, Cindy Crawford, Sarah Ferguson

Dieta Jennifer Aniston

Jennifer Aniston, gwiazda serialu „Przyjaciele”, osiągnęła zgrabną sylwetkę dzięki diecie ZONE. Opiera się ona na zasadzie, że 40 proc. kalorii powinno pochodzić z węglowodanów, 30 proc. z białka, 30 proc. z tłuszczów. Proporcje te muszą być zachowane w każdym posiłku, aby poziom insuliny i glukagonu (hormonów odpowiedzialnych za odkładanie się i spalanie tłuszczu) utrzymywał się w strefie równowagi (ang. zone – strefa). Jada się produkty o małej zawartości tłuszczów zwierzęcych. Dieta uwzględnia dużo produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Liczba kalorii obniżona jest do 1000-1200. Po dwóch tygodniach traci się 2-3 kg, potem 2-3 kg na miesiąc. Diety nie powinny stosować osoby z chorobami nerek i artretyzmem.

Specjalna dieta Cindy Crawford

Cindy Crawford jest szczupła dzięki specjalnie dla niej opracowanej diecie. Unika pieczywa, tłustego mięsa i słodyczy. Jej śniadanie to woda mineralna i egzotyczne owoce: papaja, ananas, mango i banan lub jabłko. Na obiad ryba z rusztu, ryż lub suszi (danie z surowej ryby, ryżu i alg). Kolacja jest dość obfita: grillowany kurczak bez skóry, jarzyny gotowane na parze z sosem pomidorowym, kieliszek szampana lub wina. 

Dieta Sarah Ferguson

Sarah Ferguson straciła 25 kg dzięki diecie Strażników Wagi (Weight Watchers). Chudnie się powoli (1 kg na tydzień), więc nie ryzykuje się efektu jo-jo. Nie liczymy kalorii, tylko punkty. Można je wykorzystać na dowolne produkty z każdej grupy żywieniowej. W zależności od wagi, wieku i płci przysługuje 18-26 punktów dziennie. Uwzględniają one wartość energetyczną produktu, zawartość błonnika i tłuszczu. Można zjeść 1250-1650 kcal dziennie. Tłuszcze mają dostarczać tylko 20 proc. z nich. Należy pić przynajmniej 1,5 l wody dziennie.