KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK

Konsultant: dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
12 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego.

Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru.
  • Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce.
  • W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, dlatego jest on równie wartościowy jak same kiszone produkty.
  • Kiszone warzywa, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie.
  • Warzywa i owoce w czasie fermentacji tracą kalorie! Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal! To skutek spadku zawartości cukru i zwiększenia ilości wody. W czasie kwaszenia pod wpływem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukru zawartego w warzywach i owocach w kwas mlekowy, który jest świetnym konserwantem.
  • Kiszonki zawierają dużo soli, która w nadmiarze szkodzi. Dlatego należy je jadać z umiarem, jako dodatek (dotyczy to zwłaszcza nadciśnieniowców).
  • Kiszonki najlepiej jadać na surowo - gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii.
  • Najzdrowsze są kiszonki wykonane samodzielnie. Robiona przemysłowo kiszona kapusta czy ogórki zazwyczaj zawierają środki konserwujące. Do przetworów dodaje się także np. jeden szczep bakterii albo inne substancje, które przyśpieszają proces fermentacji. Takie kiszonki mają mniej walorów zdrowotnych niż te, gdzie proces fermentacji przebiega w sposób naturalny. Dlatego, jeśli nie robisz przetworów domowych, kiszoną kapustę kupuj na bazarze u zaufanego producenta lub w sklepie ekologicznym, a nie w supermarkecie.

Co można kisić?

Do kiszenia nadają się produkty z dużą zawartością cukru i wody, od ich proporcji zależy tempo pierwszej fazy fermentacji. Poza kapustą i ogórkami mogą to być: buraki, kalafiory, marchew, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, botwinka, bakłażany, papryka, a nawet owoce: cytryny, śliwki, jabłka i gruszki, a także oliwki. Produkty muszą być świeże, zdrowe, dojrzałe. Kisi się wyjątkowo łatwo: wystarczy w słoju lub kamionce zalać warzywa solanką (sól ma właściwości konserwujące). Tylko kapusty nie zalewa się, a poszatkowaną soli, dobrze ugniata i czeka, aż puści sok. Poza solanką do kiszenia dodajemy np. koper, ziele angielskie, czosnek, cebulę, jagody jałowca – nadają smak, ale mają też właściwości zdrowotne i konserwujące. Przez pierwsze trzy dni kiszenie wymaga temperatury 15-20°C, a naczynie z kiszonką ma być uchylone, by uchodziły gazy. Potem trzeba je zamknąć (odcinając dopływ tlenu, zabezpieczymy kiszonkę przed rozwojem pleśni) i przenieść w chłodne miejsce, by przerwać fermentację.

Jak przygotować kiszone ogórki? [WIDEO]

Warto wiedzieć

Ważne

Wpływ soli jodowanej na procesy fermentacji

Problem z solą jodowaną pojawia się co roku, najczęściej w porze wysypu ogórków do kiszenia. Bo podobno źle się kiszą. Podobno powodem jest sól jodowana. W Instytucie Żywności i Żywienia były prowadzone badania dotyczące wpływu soli z jodkiem potasu na procesy fermentacyjne (kiszenia). Badania wykazały, że nie ma ona negatywnego wpływu na kiszenie warzyw. W żaden sposób nie zmienia również ich smaku. Sól jodowana może być stosowana w gospodarstwie domowym zarówno do gotowania, pieczenia, smażenia, jak i wszystkich przetworów. Warto tylko pamiętać, że jodek potasu jest nietrwały. Z tego względu taką sól lepiej dodawać do potraw pod koniec obróbki termicznej - to zminimalizuje straty jodu.

Właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Polecamy
KIMCHI - właściwości i przepis. Jak zrobić kimchi w domu?

KIMCHI - właściwości i przepis. Jak zrobić kimchi w domu?

Kimchi to danie będące symbolem kultury koreańskiej, którego przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej ...

Przepis na kapustę kiszoną

Kapusta kiszona nie tylko jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale także ma znakomite właściwości prozdrowotne. Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na działanie naszych jelit. Zobaczcie jak w prosty sposób zrobić domową kapustę kiszoną.

Ocena: 3.9
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 08.05.2018

Komentarze (1 - 10 z 12)
muzyczka, 01.06.2018 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja uwielbiam konserwowe, są pyszne bo sa bardzo chrupiące i słodko kwaśne, pycha
 
Ewa, 20.08.2017 19.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jod był stosowany od wielu lat do dezynfekcji (chociażby ran, ale kiedyś także w mleczarniach zamiast obecnie stosowanej chemii) ze względu na to, że działa bakteriobójczo (także na bakterie kwasu mlekowego, którym zawdzięczamy proces kiszenia). Z tego powodu nie powinniśmy używać soli jodowanej do kiszenia.
 
indy9o, 20.11.2016 18.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie." Ten artykuł spowodował u mnie raka. W życiu większych bzdur nie przeczytałem. Ogórki kiszone zakwaszają ŻOŁĄDEK, a nie organizm.
 
bikevita.com, 02.08.2016 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jest jedna zasada (ale nie kwaśna, he, he): wystarczy pomyśleć czyli mieć wyobraźnię jak nasze babcie, prababcie (i jeszcze dalej...) produkowały kiszonki - wszelkie kiszonki, vide: pasteryzacja nie istniała, wszystko z pola lub z ogrodu albo z lasu - a nie z marketu czy... "fabryki". Teraz za dużo cyfr, porównań, badań - a przecież by zdrowo się odżywiać po prostu trzeba.... ZDROWO MYŚLEĆ...
 
Oehrn, 30.05.2016 13.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Radze sie dokrztalcic", ja również a nawet dokształcić.
 
lika, 23.04.2016 23.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sól jodowana ma wpływ na smak i zapach kiszonek, ogórki w zalewie z taką solą po prostu gniją, albo śmierdzą chemią. A poza tym jod niszczy metalowe zakrętki od słoików, które po prostu od niego rdzewieją.
 
Asia, 28.01.2016 14.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Artykul o ogorkach kiszonych a na zdjeciu pokazane w occie he he..tak droga Pani te wlasnie ogorki zakwaszaja organizm, ale jesli chodzi o naturalnie kiszone to w naszym zoladku ich pH zmienia sie na zasadowe czyli odkwaszaja. Radze sie dokrztalcic w tym temacie a nie wprowadzac ludzi w blad. Pozdrawiam
 
Magda, 28.11.2015 13.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Doktorka autorka chyba sie klopsnęła . Kapusta ma działanie ODKWASZAJĄCE, czyli zasadowe a nie, jak jest w artykule "lekko zakwaszajaca organizm".
 
RB, 02.09.2015 15.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tytuł artykułu mówi o naturalnym probiotyku, a na koniec dodane jest zdanie, że można kiszonki poddać pasteryzacji :) A czy przypadkiem pasteryzacja nie zabija bakterii? Pasteryzacja zatrzymuje proces dalszego kiszenia, utrwala produkt, ale ubija bakterie i z probiotyku nici. A niestety, zawsze kupowane ogórki kiszone i kapusta są pasteryzowane...
 
Slesz, 26.05.2015 21.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ile Ci za to płacą?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy warto pić wodę z cytryną? Czy warto pić wodę z cytryną?

Picie wody z cytryną na czczo to sposób wielu osób na rozpoczęcie dnia. Wodzie z cytryną przypisuje...

więcej

433

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

181

Dlaczego nie należy pić kawy tuż po obudzeniu? Dlaczego nie należy pić kawy tuż po obudzeniu?

Rada dla kawoszy, którzy zaczynają dzień od wypicia kawy. Nie spiesz się - najlepiej sięgnij po...

więcej

152

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Potas jest jednym z trzech minerałów najważniejszych dla naszego organizmu. Potas jest niezbędny...

więcej

136

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli nie masz bóli brzucha, kolek podwyższonej temperatury, to miejmy nadzieję, że folia się przemieszcza do jelit. Obserwuj więc swój kał bacznie, codziennie. Pasaż jelitowy może trwać nawet...

Forum
data

Czerwiec 16, 2018

Tran jest zdrowy, tylko trzeba dobry wybrać, żeby pochodził z dorszy i no i nie z hodowli, tylko takich wolno żyjących. Wtedy mamy pewność, że nie są niczym zanieczyszczone. Mollersa te wszystkie wymagania spełnia, dlatego ja go kupuję od lat.

data

Czerwiec 15, 2018

Owoce i warzywa mają tylko 15% minerałów w stosunku do ery przedunijnej, a więc ciężko jedząc takie napompowane 3 pierwiastkami i wodą produkty uzupełnić minerały oraz witaminy. Dziś suplementacja jest potrzebna coraz większej liczbie ludzi. Witaminę C polecam kupić w sklepie internetowym...

data

Czerwiec 11, 2018

Witam Pisze w sprawie kapsułek z ziołami które chciałbym sam robić, a mianowicie chodzi mi o to gdzie mógłbym się dowiedzieć czy moje kapsułki działają i jaki maja wpływ na organizm, czy jest jakaś instytucja do której można wysłać dana partie i uzyskać od nich odpowiedz ?...

data

Czerwiec 06, 2018

Trzeba pamiętać, żeby zażywać ruchu i dbać o dobrą dietę. Biorę też ecomer, żeby wzmacniać odporność w szczególności w okresach jesienno-zimowych kiedy infekcje się najczęściej zdarzają.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.