Jak zbierać GRZYBY?

Konsultant: mgr inż. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, AM w Warszawie
4 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Gdy grzybów urodzaj, do lasu wyruszają nawet niewprawni grzybiarze. A wtedy łatwo o pomyłkę i smakowita kania może okazać się śmiertelnie trującym muchomorem. Sprawdź, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących i uniknąć zatrucia grzybami.

Jednak nie tylko dlatego zbieranie i przyrządzanie grzybów wymaga wiedzy. Oto kilka ważnych wskazówek. Pamiętajmy: w naszych lasach rośnie wiele grzybów o różnej toksyczności.

Grzyb jadalny czy trujący?

Grzyby jadalne i trujące są czasami tak do siebie podobne, że nawet wytrawni zbieracze mają kłopoty z ich rozróżnieniem. Dwa rosnące obok siebie grzyby tego samego gatunku mogą wyglądać inaczej, a dwa różne – trujący i jadalny – być łudząco podobne. Najbardziej niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy. Ma oliwkowozielony, wypukły lub prosty, gładki kapelusz. Najczęściej myli się go z gąską żółtą i gołąbkiem zielonawym, dziko rosnącymi pieczarkami, czubajką kanią i czerwienną. Łatwo też pomylić trującą pieczarkę z jadalną. By uniknąć pomyłki, zbierajmy tylko dobrze znane gatunki.

Grzyby z "gąbką" pod kapeluszem bezpieczne

Najbezpieczniejsze są te, które na spodniej części kapelusza mają gęste rureczki przypominające gąbkę. Nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko takie, które powodują zaburzenia pokarmowe, np. goryczak żółciowy, do złudzenia przypominający borowika szlachetnego. Inaczej jest z grzybami, które mają blaszki pod kapeluszem, ponieważ wiele z nich jest śmiertelnie trujących. Lepiej więc ich nie zbierać, nawet gdy mamy tylko cień wątpliwości.

Nie przegap

Jak rozpoznać grzyby trujące?

Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących. Niektóre ładnie pachną, są słodkie i nie ciemnieją po przekrojeniu. Natomiast sinieją zarówno jadalne podgrzybki, jak i trujące borowiki szatańskie. Grzyby, ktore zostały nadjedzone przez ślimaki też nie zawsze są dobre. Nie jest również prawdą, że w czasie gotowania grzybów trujących ciemnieje cebula lub zanurzona w potrawie srebrna łyżeczka. Ciemnieją, ale ze względu na związki siarki znajdujące się zarówno w grzybach jadalnych, jak i trujących.

Ważne

Ważne

Podejrzane olszówki

Długotrwałe jedzenie tych grzybów (przez wiele lat) może prowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi, a nawet do śmierci. Grzyb jest tym groźniejszy, że u wielu osób nie wywołuje żadnych objawów zatrucia, co umacnia przekonanie niektórych grzybiarzy, że jest nieszkodliwy.

Grzyby - dużo smaku i aromatu

Wartość odżywcza grzybów jest niewielka. Świeże grzyby zawierają ok. 90 proc. wody, niepełnowartościowe białko, niewielkie ilości węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych (fosforu, żelaza, cynku) i witamin (B1, B2, D i C). Mają wprawdzie mało kalorii, ale długo zalegają w przewodzie pokarmowym, nie powinny ich jeść dzieci, osoby starsze i uczulone na grzyby. W grzybach znajduje się tzw. grzybnik, związek podobny do chityny, który nie jest trawiony przez organizm człowieka, a na dodatek utrudnia przyswajanie innych składników pokarmowych. Lepiej zatem traktować grzyby tylko jako znakomity dodatek do potraw, gdyż ich główną wartością są walory smakowe oraz zapachowe.

Niepokojące sygnały zatrucia grzybami

Bóle brzucha i głowy, nudności, biegunka to typowe objawy zatrucia. Czasem obserwuje się też niepokój, zawroty głowy, zaczerwienienie skóry, gorączkę. W ciężkich przypadkach dochodzi do poszerzenia źrenic, kurczów mięśni, spadku ciśnienia krwi. Niekiedy stwierdza się poważne odwodnienie czy niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, trzustki, mięśnia sercowego, mózgu. Symptomy zatrucia mogą pojawić się od 1/2 do 5 godzin po zjedzeniu grzybów, a nawet po 4–21 dniach.
Jeśli podejrzewamy zatrucie grzybami, trzeba czym prędzej skontaktować się z lekarzem. Pierwsza pomoc polega na wywołaniu wymiotów, aby jak najszybciej usunąć grzyby z przewodu pokarmowego. W tym celu można podać choremu roztwór ciepłej wody z dużą ilością soli lub olej rycynowy. Zwykle potrzebne jest leczenie szpitalne – płukanie żołądka i uzupełnienie elektrolitów w organizmie. Rodzaj dalszej terapii zależy od stanu chorego. Rozpoznanie zatrucia potwierdza znalezienie w organizmie owocników lub zarodników grzyba (na podstawie badania kału czy resztek pokarmu).

Tego nie rób

Tego nie rób
  • grzybów nie wycinaj nożem, tylko wykręcaj z podłoża, a pozostały dołek zasypuj ziemią
  • nie zbieraj grzybów w pobliżu fabryk, sztucznie nawożonych i spryskiwanych pól i sadów, przy torach (ze względu na środki odchwaszczające torowiska)
  • nie zbieraj grzybów podczas deszczu i bezpośrednio po nim, bo łatwo nasiąkają wodą i szybko się psują
  • oczyszczone grzyby wkładaj do koszyka (w foliowej torebce zaparzą się i szybko popsują)
  • grzyby przyrządzaj lub rób przetwory w dniu, w którym zostały zebrane

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 05.09.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
sabrinka, 26.05.2009 18.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
o lol jaki żal tylko 1 przykład grzybów przypominających innego (^_^)
 
magda, 04.05.2009 19.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
potrzebuje pare zdań na temat grztbów nie jadalnych. czy mogę prosić o kilka informacji na ich temat?
 
Kinga, 10.12.2007 11.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak, kobiety karmiące mogą jeść grzyby ale nie za dużo. Chodzi o to, że grzyby są ciężkostrawne, więc trzeba mieć umiar (na jedno danie max.ok.4-6 grzybków).
 
Jadwiga, 17.09.2007 13.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy kobiety karmiące mogą jeść grzyby np. duszone w sosie.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

25430

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13593

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

16645

Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej

Jaka jest różnica między wodą mineralną a wodą źródlaną? Co to znaczy dobra woda mineralna? Jak...

więcej

10502

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Na razie trzeba poczekać na wyniki badań, jakie zlecą lekarza pierwszego kontaktu i gastrolog, bo objawy, o których piszesz, niekoniecznie mogą oznaczać uchyłkowatość jelita grubego. Może to być...

Na poziom trójglicerydów głównie mają wpływ węglowodany proste oraz alkohol. Bardzo dobrze zrobiłaś odstawiając spożycie żywności wysoko przetworzonej, białego cukru oraz cukierków. Wpłynie to...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Grupy wsparcia
data

Czerwiec 29, 2015

nie żryj tyle.

data

Czerwiec 29, 2015

Moim zdaniem: Zalety: skład, dziąłanie, długotrwały efekt Wady: cena, dostępność Jednak jeżi do tej pory ochudzanie nam nie wychodziło to warto zastosować figurena slim. Dokładnie ciężko znaleźć ale warte swojej ceny ja już schudłam 7 kg i na wakacje jestem już prawie gotowa...

data

Czerwiec 29, 2015

trzeba brać suplementy np takiej witaminy D mamy zawsze spore niedobory niestety pożywienie też nie gwarantuje nam tego ja nie mogłam schudnąć zaczęłam brac Novoslim i waga od razu łatwiej zaczeła spadac prawie 9 kg schudłam

data

Czerwiec 29, 2015

W Stanach dieta Dukana została już zakazana ze względu na skutki uboczne jakie ze sobą niesie. Niektóre polskie firmy specjalizujące się w cateringu dietetycznym, zrezygnowały już z tej diety. Jest dużo diet do wyboru, więc chyba warto wybrać te bezpieczne dla nas.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.