Jak zbierać GRZYBY?

Konsultant: mgr inż. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, AM w Warszawie
4 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Gdy grzybów urodzaj, do lasu wyruszają nawet niewprawni grzybiarze. A wtedy łatwo o pomyłkę i smakowita kania może okazać się śmiertelnie trującym muchomorem. Sprawdź, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących i uniknąć zatrucia grzybami.

Jednak nie tylko dlatego zbieranie i przyrządzanie grzybów wymaga wiedzy. Oto kilka ważnych wskazówek. Pamiętajmy: w naszych lasach rośnie wiele grzybów o różnej toksyczności.

Grzyb jadalny czy trujący?

Grzyby jadalne i trujące są czasami tak do siebie podobne, że nawet wytrawni zbieracze mają kłopoty z ich rozróżnieniem. Dwa rosnące obok siebie grzyby tego samego gatunku mogą wyglądać inaczej, a dwa różne – trujący i jadalny – być łudząco podobne. Najbardziej niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy. Ma oliwkowozielony, wypukły lub prosty, gładki kapelusz. Najczęściej myli się go z gąską żółtą i gołąbkiem zielonawym, dziko rosnącymi pieczarkami, czubajką kanią i czerwienną. Łatwo też pomylić trującą pieczarkę z jadalną. By uniknąć pomyłki, zbierajmy tylko dobrze znane gatunki.

Grzyby z "gąbką" pod kapeluszem bezpieczne

Najbezpieczniejsze są te, które na spodniej części kapelusza mają gęste rureczki przypominające gąbkę. Nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko takie, które powodują zaburzenia pokarmowe, np. goryczak żółciowy, do złudzenia przypominający borowika szlachetnego. Inaczej jest z grzybami, które mają blaszki pod kapeluszem, ponieważ wiele z nich jest śmiertelnie trujących. Lepiej więc ich nie zbierać, nawet gdy mamy tylko cień wątpliwości.

Nie przegap

Jak rozpoznać grzyby trujące?

Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących. Niektóre ładnie pachną, są słodkie i nie ciemnieją po przekrojeniu. Natomiast sinieją zarówno jadalne podgrzybki, jak i trujące borowiki szatańskie. Grzyby, ktore zostały nadjedzone przez ślimaki też nie zawsze są dobre. Nie jest również prawdą, że w czasie gotowania grzybów trujących ciemnieje cebula lub zanurzona w potrawie srebrna łyżeczka. Ciemnieją, ale ze względu na związki siarki znajdujące się zarówno w grzybach jadalnych, jak i trujących.

Ważne

Ważne

Podejrzane olszówki

Długotrwałe jedzenie tych grzybów (przez wiele lat) może prowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi, a nawet do śmierci. Grzyb jest tym groźniejszy, że u wielu osób nie wywołuje żadnych objawów zatrucia, co umacnia przekonanie niektórych grzybiarzy, że jest nieszkodliwy.

Grzyby - dużo smaku i aromatu

Wartość odżywcza grzybów jest niewielka. Świeże grzyby zawierają ok. 90 proc. wody, niepełnowartościowe białko, niewielkie ilości węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych (fosforu, żelaza, cynku) i witamin (B1, B2, D i C). Mają wprawdzie mało kalorii, ale długo zalegają w przewodzie pokarmowym, nie powinny ich jeść dzieci, osoby starsze i uczulone na grzyby. W grzybach znajduje się tzw. grzybnik, związek podobny do chityny, który nie jest trawiony przez organizm człowieka, a na dodatek utrudnia przyswajanie innych składników pokarmowych. Lepiej zatem traktować grzyby tylko jako znakomity dodatek do potraw, gdyż ich główną wartością są walory smakowe oraz zapachowe.

Niepokojące sygnały zatrucia grzybami

Bóle brzucha i głowy, nudności, biegunka to typowe objawy zatrucia. Czasem obserwuje się też niepokój, zawroty głowy, zaczerwienienie skóry, gorączkę. W ciężkich przypadkach dochodzi do poszerzenia źrenic, kurczów mięśni, spadku ciśnienia krwi. Niekiedy stwierdza się poważne odwodnienie czy niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, trzustki, mięśnia sercowego, mózgu. Symptomy zatrucia mogą pojawić się od 1/2 do 5 godzin po zjedzeniu grzybów, a nawet po 4–21 dniach.
Jeśli podejrzewamy zatrucie grzybami, trzeba czym prędzej skontaktować się z lekarzem. Pierwsza pomoc polega na wywołaniu wymiotów, aby jak najszybciej usunąć grzyby z przewodu pokarmowego. W tym celu można podać choremu roztwór ciepłej wody z dużą ilością soli lub olej rycynowy. Zwykle potrzebne jest leczenie szpitalne – płukanie żołądka i uzupełnienie elektrolitów w organizmie. Rodzaj dalszej terapii zależy od stanu chorego. Rozpoznanie zatrucia potwierdza znalezienie w organizmie owocników lub zarodników grzyba (na podstawie badania kału czy resztek pokarmu).

Tego nie rób

Tego nie rób
  • grzybów nie wycinaj nożem, tylko wykręcaj z podłoża, a pozostały dołek zasypuj ziemią
  • nie zbieraj grzybów w pobliżu fabryk, sztucznie nawożonych i spryskiwanych pól i sadów, przy torach (ze względu na środki odchwaszczające torowiska)
  • nie zbieraj grzybów podczas deszczu i bezpośrednio po nim, bo łatwo nasiąkają wodą i szybko się psują
  • oczyszczone grzyby wkładaj do koszyka (w foliowej torebce zaparzą się i szybko popsują)
  • grzyby przyrządzaj lub rób przetwory w dniu, w którym zostały zebrane

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Grzyby - dania ze świeżymi grzybami

Grzyby - dania ze świeżymi grzybami

Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?

Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?

Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów

Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów

Czy warto jeść GRZYBY?

Czy warto jeść GRZYBY?

Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 11.09.2015

Komentarze (1 - 4 z 4)
sabrinka, 26.05.2009 18.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
o lol jaki żal tylko 1 przykład grzybów przypominających innego (^_^)
 
magda, 04.05.2009 19.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
potrzebuje pare zdań na temat grztbów nie jadalnych. czy mogę prosić o kilka informacji na ich temat?
 
Kinga, 10.12.2007 11.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak, kobiety karmiące mogą jeść grzyby ale nie za dużo. Chodzi o to, że grzyby są ciężkostrawne, więc trzeba mieć umiar (na jedno danie max.ok.4-6 grzybków).
 
Jadwiga, 17.09.2007 13.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy kobiety karmiące mogą jeść grzyby np. duszone w sosie.
 
DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

27452

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

24771

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

22098

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

13330

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Forum
data

Kwiecień 28, 2016

W naturalny sposób ciężko dostarczyć wymaganą ilość witamin i minerałów więc niestety czasem trzeba wspomagać swój organizm tabletkami.

data

Kwiecień 26, 2016

Myślę, że w przypadku żółcieni pomarańczowej kluczowym słowem jest "może". Wiadomo, że jak z czymkolwiek przesadzimy, to może powodować jakąś niepożądaną reakcję. Nie dajmy się zwariować. Ile dziecko musiałoby przyjąć takiej żólcieni, żeby jakieś niepokojące objawy się pojawiły....

data

Kwiecień 26, 2016

Tak, magnez powinno się stosować w przypadku skurczu mięśni i drgań powiek, z tym drugim sama mam często problemy, ale odkąd biorę co rano kapsułki z magnezem przestało i bardzo dobrze, bo stawało się to już uporczywe.

data

Kwiecień 24, 2016

według mnie zalezy na co kogo stać. Uważam że lepiej jest zdrowiej się odżywaiać niż bawić się w wielkie eko. Np polecam parowar - swój kupiłam na electro.pl bo szybko mi sie przygoowuje jedzenie i jakoś ławiej mi chudnąć i dbać o linię przygotowując tak posiłki

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.