PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Zasady żywienia > Jak zbierać GRZYBY?

Jak zbierać GRZYBY?

Gdy grzybów urodzaj, do lasu wyruszają nawet niewprawni grzybiarze. A wtedy łatwo o pomyłkę i smakowita kania może okazać się śmiertelnie trującym muchomorem.
A A A

Jednak nie tylko dlatego zbieranie i przyrządzanie grzybów wymaga wiedzy. Oto kilka ważnych wskazówek. Pamiętajmy: w naszych lasach rośnie wiele grzybów o różnej toksyczności.

Na grzyby
Na grzyby
Na grzyby cz.2
Na grzyby cz.2
Na grzyby - Mity
Na grzyby - Mity

Grzyb jadalny czy trujący?

Grzyby jadalne i trujące są czasami tak do siebie podobne, że nawet wytrawni zbieracze mają kłopoty z ich rozróżnieniem. Dwa rosnące obok siebie grzyby tego samego gatunku mogą wyglądać inaczej, a dwa różne – trujący i jadalny – być łudząco podobne. Najbardziej niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy. Ma oliwkowozielony, wypukły lub prosty, gładki kapelusz. Najczęściej myli się go z gąską żółtą i gołąbkiem zielonawym, dziko rosnącymi pieczarkami, czubajką kanią i czerwienną. Łatwo też pomylić trującą pieczarkę z jadalną. By uniknąć pomyłki, zbierajmy tylko dobrze znane gatunki.

Grzyby z "gąbką" pod kapeluszem bezpieczne

Najbezpieczniejsze są te, które na spodniej części kapelusza mają gęste rureczki przypominające gąbkę. Nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko takie, które powodują zaburzenia pokarmowe, np. goryczak żółciowy, do złudzenia przypominający borowika szlachetnego. Inaczej jest z grzybami, które mają blaszki pod kapeluszem, ponieważ wiele z nich jest śmiertelnie trujących. Lepiej więc ich nie zbierać, nawet gdy mamy tylko cień wątpliwości.

Podejrzane olszówki

Długotrwałe jedzenie tych grzybów (przez wiele lat) może prowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi, a nawet do śmierci. Grzyb jest tym groźniejszy, że u wielu osób nie wywołuje żadnych objawów zatrucia, co umacnia przekonanie niektórych grzybiarzy, że jest nieszkodliwy.

 

Jak rozpoznać grzyby trujące?

Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących. Niektóre ładnie pachną, są słodkie i nie ciemnieją po przekrojeniu. Natomiast sinieją zarówno jadalne podgrzybki, jak i trujące borowiki szatańskie. Grzyby, ktore zostały nadjedzone przez ślimaki też nie zawsze są dobre. Nie jest również prawdą, że w czasie gotowania grzybów trujących ciemnieje cebula lub zanurzona w potrawie srebrna łyżeczka. Ciemnieją, ale ze względu na związki siarki znajdujące się zarówno w grzybach jadalnych, jak i trujących.

2
Polecamy także
Jak zbierać grzyby?
Jak zbierać grzyby?
ZATRUCIE POKARMOWE: co robić, gdy się zatrujesz?
ZATRUCIE POKARMOWE: co robić, gdy się zatrujesz?
Jak przyrządzać GRZYBY?
Jak przyrządzać GRZYBY?
Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?
Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?
Grzyby: przepis na smaczne kurki
Grzyby: przepis na smaczne kurki
Jak przyrządzać GRZYBY?
Jak przyrządzać GRZYBY?
 
NovoSlim, opinie użytkowników
To spoko objaw u mnie tak się zaczęło a później to już z górki Nigdy tak łatwo i tak szybko nie zrzuciłam zbędnych kg jak po Novoslimie, niesamowity jest
 
 
Stres przeszkadza płodności
Inofolic zawiera 0,2 co w takim wypadku trzeba brać dodatkowo kwas foliowy? tak, trzeba go jeszcze dodatkowo uzupełniać, żeby przyjmować dziennie te 0,4mg :)
Autor: karmelka
 
 
Suplement jeszcze przed ciążą.
Mam stosować inofolic jedną saszetkę. Proszę mi powiedzieć czy można do tego brać kwas foliowy ? Bo zazwyczaj brałam jedną tabletkę kwasu i teraz nie wiem czy można to jakoś połączyć aby nie przedobrzyć. Proszę ...
Autor: karmelka
 
 
Suplement jeszcze przed ciążą.
Mam pytanie czy ma znaczenie w którym dniu cyklu zacznę brać? tzn teraz jest to mój 8dc i na USG jest pęcherzyk 16cm czy w tym cyklu mi to coś pomoże? czy należy brać codziennie ...
Autor: karmelka
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Zasady żywienia, informacje na temat zasad zdrowego odżywiania, przepisy, przepisy kulinarne, zasady zdrowego żywienia, diety lecznicze, zasady żywieniowe, dieta lecznicza, żywienie, zdrowa żywność, tabela kalorii, anemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenie Co jeść żeby schudnąć? Jak jeść? Kiedy jeść? Ile jeść? Co z czym łączyć? Produkty, które służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Informacje o składnikach odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze, woda, minerały, witaminy). Pomocne kalkulatory żywieniowe, indeksy glikemiczne, tabele kalorii, diety. Porady i przepisy na zdrowe dania. Poznaj zasady żywienia i zmień złe nawyki żywieniowe. Dowiedz się jak odżywiać się zdrowo.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.