Zasady żywienia

Substancje antyodżywcze w żywności: gdzie występują, jak ograniczyć ich działanie?

Substancje antyodżywcze w żywności: gdzie występują, jak ograniczyć ich działanie?

Substancje antyodżywcze, do których należą m.in. szczawiany, fityniany, tioglikozydy, taniny czy glikozydy cyjanogenne, są nam dostarczane, oprócz wartościowych składników odżywczych, w...

skomentuj
cloud
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak się go oblicza?

Ładunek glikemiczny - co to jest i jak się go oblicza?

Ładunek glikemiczny to wartość odnosząca się do porcji produktu spożywczego zawierającego węglowodany. Określa on wpływ spożycia danej żywności na zmiany poziomu cukru we krwi. Jest...

Śniadania białkowo-tłuszczowe - kto powinien je jeść?

Śniadania białkowo-tłuszczowe - kto powinien je jeść?

Śniadania białkowo-tłuszczowe zyskują coraz szersze grono zwolenników i wypierają klasyczne śniadanie bogate w węglowodany. Są one wskazane szczególnie dla osób, które mają problemy z...

skomentuj
cloud
Czy warto pić wodę z cytryną?

Czy warto pić wodę z cytryną?

Picie wody z cytryną na czczo to sposób wielu osób na rozpoczęcie dnia. Wodzie z cytryną przypisuje się liczne zdrowotne właściwości. Weryfikujemy, które z nich znajdują uzasadnienie w...

skomentuj
cloud
Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie

Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie

Rośliny strączkowe mają pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i figurę, dlatego ich spożywanie zalecają nie tylko dietetycy, ale i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i...

skomentuj
cloud
Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?

Nie każdy tłuszcz dobrze znosi wysoką temperaturę i nadaje się do smażenia i pieczenia. Aby wybrać odpowiedni, trzeba zwracać uwagę na jego temperaturę dymienia i skład kwasów tłuszczowych....

Skrobia oporna, czyli dlaczego warto jeść zielone banany. Właściwości i źródła skrobi opornej

Skrobia oporna, czyli dlaczego warto jeść zielone banany. Właściwości i źródła skrobi opornej

Skrobia oporna to węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii...

skomentuj
cloud
SÓD - pierwiastek ważny dla serca i nie tylko

SÓD - pierwiastek ważny dla serca i nie tylko

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu, a także innym elektrolitom, serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie....

Prebiotyki - pożywka dla probiotyków. Rodzaje, działanie i źródła występowania prebiotyków

Prebiotyki - pożywka dla probiotyków. Rodzaje, działanie i źródła występowania prebiotyków

Prebiotyki nie są trawione w przewodzie pokarmowym, stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych (probiotyków), a dzięki temu wpływają korzystnie na organizm człowieka. Znajdziemy...

skomentuj
cloud
Co pić, a czego nie pić w czasie upałów? Czym skutecznie ugasić pragnienie w upalne dni?

Co pić, a czego nie pić w czasie upałów? Czym skutecznie ugasić pragnienie w upalne dni?

Co pić w czasie upałów? Najlepiej wodę mineralną, która szybko ugasi pragnienie i skutecznie zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Sprawdzonym sposobem na upał jest także sok, najlepiej świeżo...

11
cloud
Czy warto jeść GRZYBY?

Czy warto jeść GRZYBY?

Czy warto jeść grzyby? Kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie - Polacy lubią grzyby, znają się na nich i często je zbierają. Czy są tylko smaczne, czy również zdrowe, bogate w...

Toksyny w grillowanej żywności. Jak grillować, aby ograniczyć glikotoksyny w jedzeniu?

Toksyny w grillowanej żywności. Jak grillować, aby ograniczyć glikotoksyny w jedzeniu?

Podczas grillowania powstają różne związki chemiczne, które działają toksycznie na organizm. Ostatnio wśród nich coraz częściej wymienia się zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGE)....

skomentuj
cloud
Tryptofan - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania

Tryptofan - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania

Tryptofan to aminokwas niezbędny, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć i należy dostarczać go z dietą. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory...

skomentuj
cloud
Kiedy najlepiej jeść owoce?

Kiedy najlepiej jeść owoce?

Owoce najlepiej jeść rano, na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeśli chcesz zjeść owoc na deser po obiedzie, odczekaj kilka godzin. Zapomnij o jedzeniu owoców późnym popołudniem i w godzinach...

skomentuj
cloud
Czym zastąpić cukier? LISTA zdrowych zamienników cukru

Czym zastąpić cukier? LISTA zdrowych zamienników cukru

W sklepach jest mnóstwo słodzików reklamowanych jako zdrowe zamienniki białego cukru. Które z nich są warte polecenia? Które słodziki nadają się dla diabetyków, a od których cukrzycy i...

skomentuj
cloud
Dieta na koncentrację i pamięć. Co jeść przed ważnym egzaminem? Propozycje śniadań

Dieta na koncentrację i pamięć. Co jeść przed ważnym egzaminem? Propozycje śniadań

Czeka cię egzamin? Nie zapomnij wzmocnić się posiłkiem! Żeby pobudzić szare komórki do pracy, trzeba zjeść odpowiednio zbilansowane śniadanie. Niedobory niektórych składników w diecie mogą...

10 produktów, które wzmocnią twoje ciało i umysł na wiosnę

10 produktów, które wzmocnią twoje ciało i umysł na wiosnę

Wiosną czujesz się zmęczony i nie masz energii do życia? Najwyższa pora na regenerację i zmianę sposobu odżywiania. W tym okresie szczególnie warto wprowadzić do swojej diety następujące...

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, a nigdy jej nie przekroczy. Odpowiednia dieta obniży poziom...

Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej

Żywienie osób z chorobą nowotworową ma ogromne znaczenie w procesie leczenia. Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory bezpośrednią przyczyną zgonu nie jest choroba, lecz wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90...

skomentuj
cloud

Uwaga na sól ukrytą w produktach spożywczych

Instytut Żywności i Żywienia ostrzega przed nadmiernym spożyciem soli, które może prowadzić do wielu groźnych chorób. Polacy nadal jedzą jej za dużo, a winny jest nie tylko nawyk dosalania potraw, lecz także sól ukryta w produktach.

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 01/2017
Dołącz do nas:
DlaPacjentow24.pl
Zdrowa społeczność
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

2771

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

1791

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

1685

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

1123

Zasady żywienia, informacje na temat zasad zdrowego odżywiania, przepisy, przepisy kulinarne, zasady zdrowego żywienia, diety lecznicze, zasady żywieniowe, dieta lecznicza, żywienie, zdrowa żywność, tabela kalorii, anemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenie Co jeść żeby schudnąć? Jak jeść? Kiedy jeść? Ile jeść? Co z czym łączyć? Produkty, które służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Informacje o składnikach odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze, woda, minerały, witaminy). Pomocne kalkulatory żywieniowe, indeksy glikemiczne, tabele kalorii, diety. Porady i przepisy na zdrowe dania. Poznaj zasady żywienia i zmień złe nawyki żywieniowe. Dowiedz się jak odżywiać się zdrowo.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.