Zasady żywienia

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodparnia, zwiększając możliwości obronne...

Wpływ diety na geny, czyli dlaczego jesteś tym, co jesz

Wpływ diety na geny, czyli dlaczego jesteś tym, co jesz

Wpływ diety na zdrowie jest nie do przecenienia. Funkcjonowanie organizmu, jego dobry stan i ryzyko zapadalności na choroby są w bardzo dużym stopniu zależne od sposobu odżywiania. Okazuje...

skomentuj
cloud
Czy GLUTAMINIAN sodu szkodzi zdrowiu?

Czy GLUTAMINIAN sodu szkodzi zdrowiu?

Glutaminian sodu (MSG) to popularny dodatek do żywności stosowany jako wzmacniacz smaku. MSG był posądzany o wiele reakcji niepożądanych, stąd jest to bardzo wnikliwie przebadana...

Jod: właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru

Jod: właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru

Jod to pierwiastek, który pełni ważne funkcje w organizmie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu jest groźny dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczny jest ten ostatni.

5
cloud
Tłuszcze nasycone: źródła i wpływ na zdrowie

Tłuszcze nasycone: źródła i wpływ na zdrowie

Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w maśle, żółtym serze i jajkach. Ich istotne źródła roślinne to olej kokosowy i palmowy. Tłuszcze...

Modne produkty spożywcze - trendy w żywieniu w 2017 r.

Modne produkty spożywcze - trendy w żywieniu w 2017 r.

Lista produktów spożywczych modnych w 2017 r. zawiera nowinki z rynku zdrowej żywności. Wyraźnie zarysowuje się na nim jeden trend: niszowe fascynacje przenikają do świadomości masowej, co...

1
cloud
Substancje antyodżywcze w żywności: gdzie występują, jak ograniczyć ich działanie?

Substancje antyodżywcze w żywności: gdzie występują, jak ograniczyć ich działanie?

Substancje antyodżywcze, do których należą m.in. szczawiany, fityniany, tioglikozydy, taniny czy glikozydy cyjanogenne, są nam dostarczane, oprócz wartościowych składników odżywczych, w...

skomentuj
cloud
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak się go oblicza?

Ładunek glikemiczny - co to jest i jak się go oblicza?

Ładunek glikemiczny to wartość odnosząca się do porcji produktu spożywczego zawierającego węglowodany. Określa on wpływ spożycia danej żywności na zmiany poziomu cukru we krwi. Jest...

Śniadania białkowo-tłuszczowe - kto powinien je jeść?

Śniadania białkowo-tłuszczowe - kto powinien je jeść?

Śniadania białkowo-tłuszczowe zyskują coraz szersze grono zwolenników i wypierają klasyczne śniadanie bogate w węglowodany. Są one wskazane szczególnie dla osób, które mają problemy z...

skomentuj
cloud
Czy warto pić wodę z cytryną?

Czy warto pić wodę z cytryną?

Picie wody z cytryną na czczo to sposób wielu osób na rozpoczęcie dnia. Wodzie z cytryną przypisuje się liczne zdrowotne właściwości. Weryfikujemy, które z nich znajdują uzasadnienie w...

skomentuj
cloud
Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie

Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie

Rośliny strączkowe mają pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i figurę, dlatego ich spożywanie zalecają nie tylko dietetycy, ale i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i...

skomentuj
cloud
Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?

Nie każdy tłuszcz dobrze znosi wysoką temperaturę i nadaje się do smażenia i pieczenia. Aby wybrać odpowiedni, trzeba zwracać uwagę na jego temperaturę dymienia i skład kwasów tłuszczowych....

Skrobia oporna - właściwości i źródła skrobi opornej

Skrobia oporna - właściwości i źródła skrobi opornej

Skrobia oporna to węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii...

skomentuj
cloud
SÓD - pierwiastek ważny dla serca i nie tylko

SÓD - pierwiastek ważny dla serca i nie tylko

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu, a także innym elektrolitom, serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie....

Prebiotyki - rodzaje, działanie i źródła występowania

Prebiotyki - rodzaje, działanie i źródła występowania

Prebiotyki nie są trawione w przewodzie pokarmowym, stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych (probiotyków), a dzięki temu wpływają korzystnie na organizm człowieka. Znajdziemy...

skomentuj
cloud
Co pić, a czego nie pić w czasie upałów? Czym skutecznie ugasić pragnienie w upalne dni?

Co pić, a czego nie pić w czasie upałów? Czym skutecznie ugasić pragnienie w upalne dni?

Co pić w czasie upałów? Najlepiej wodę mineralną, która szybko ugasi pragnienie i skutecznie zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Sprawdzonym sposobem na upał jest także sok, najlepiej świeżo...

11
cloud
Czy warto jeść GRZYBY?

Czy warto jeść GRZYBY?

Czy warto jeść grzyby? Kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie - Polacy lubią grzyby, znają się na nich i często je zbierają. Czy są tylko smaczne, czy również zdrowe, bogate w...

Toksyny w grillowanej żywności. Jak grillować, aby ograniczyć glikotoksyny w jedzeniu?

Toksyny w grillowanej żywności. Jak grillować, aby ograniczyć glikotoksyny w jedzeniu?

Podczas grillowania powstają różne związki chemiczne, które działają toksycznie na organizm. Ostatnio wśród nich coraz częściej wymienia się zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGE)....

skomentuj
cloud
Tryptofan - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania

Tryptofan - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania

Tryptofan to aminokwas niezbędny, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć i należy dostarczać go z dietą. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory...

skomentuj
cloud
Kiedy najlepiej jeść owoce?

Kiedy najlepiej jeść owoce?

Owoce najlepiej jeść rano, na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeśli chcesz zjeść owoc na deser po obiedzie, odczekaj kilka godzin. Zapomnij o jedzeniu owoców późnym popołudniem i w godzinach...

W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 05/2017
Dołącz do nas:
DlaPacjentow24.pl
Zdrowa społeczność
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

147

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

134

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

134

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

101

Zasady żywienia, informacje na temat zasad zdrowego odżywiania, przepisy, przepisy kulinarne, zasady zdrowego żywienia, diety lecznicze, zasady żywieniowe, dieta lecznicza, żywienie, zdrowa żywność, tabela kalorii, anemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenie Co jeść żeby schudnąć? Jak jeść? Kiedy jeść? Ile jeść? Co z czym łączyć? Produkty, które służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Informacje o składnikach odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze, woda, minerały, witaminy). Pomocne kalkulatory żywieniowe, indeksy glikemiczne, tabele kalorii, diety. Porady i przepisy na zdrowe dania. Poznaj zasady żywienia i zmień złe nawyki żywieniowe. Dowiedz się jak odżywiać się zdrowo.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.