SOKI - mętne soki jabłkowe zdrowsze niż klarowne

15 komentarze

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości. Dlatego profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki soku jabłkowego dziennie, koniecznie mętnego nie klarownego.

Pomysłodawcą i głównym autorem badań był prof. Jan Oszmiański, kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Odkrył on, że mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów), które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

Porównanie mętnego soku jabłkowego z klarownym

Wrocławscy naukowcy porównali dwa rodzaje soków z jabłek – zwykłego i klarownego oraz nektaru z dużą zawartością miąższu. Okazało się, że sok jabłkowy mętny wykazywał pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników.  - Dlatego uważam, że profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki takiego soku dziennie – podsumowuje prof. Oszmiański. Jabłka, dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków, wykazują wysoką aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i obniżają w organizmie poziom cholesterolu (w wyniku wiązania go przez błonnik). Badania wykazały, że spożywanie 100 g jabłek dzienne o prawie 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn. Owoce te, tak samo jak ich przetwory, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anetka89, 26.11.2016 17:41
No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie https://hurompolska.pl/blog/przepisy/odzywcza-jesienna-pobudka/ Naprawdę nie ma nic trudnego w wyciskaniu soków :)
Nie zarejestrowany, 28.11.2011 11:02
Przepraszam ale co jest trudnego w wyciskaniu soków w domu???
 

Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie szklankę mętnego soku jabłkowego

Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52 proc. wzrasta potencjał przeciwutleniający organizmu. - Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i ponad 90 proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazują niską aktywność przeciwutleniającą - wyjaśnia prof. Oszmiański. Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu zawierają one znacznie więcej bioaktywnych polifenoli. W Europie Zachodniej i USA od kilku lat wzrasta zainteresowanie napojami mętnymi. W Niemczech 20-25 proc., a w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych spożywanych jest w postaci soków naturalnie mętnych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 04.12.2013

Komentarze (1 - 10 z 15)
jerzy.kulka, 03.10.2016 08.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zgadzam się z Darsadu worki bag in box to super rozwiązanie dla soków tłoczonych, wcześniej rozlewaliśmy soki do plastikowych butelek i odkąd zakupiliśmy worki to koszty produkcji zmalały i produkcja stała się opłacalna. Oczywiście nie obyło się bez problemów, uważajcie na jakość worków,
 
czas, 18.09.2016 13.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To sobie kup zdrowie za ten pieniądz.
 
Bar, 10.03.2016 17.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jablka nie sa woskowane, przynajmniej nie polskie. Mamy kilka odmian np Jonagored (popularne Gruszkowe), Jonagold, Prince, ktore maja naturalna tlusta warstwe na sobie. Taka jest po prostu uroda tego jablka. Co do pryskania...Bawi mnie przekonanie niektorych ludzi ze na rynku mamy nie pryskane jablka. Prowadze sad i zapewniam ze nie pryskajac, nie wyprodukowal bym nawet kilograma jablek nadajacych sie na rynek. Chorob jablek jest masa i jakos trzeba sobie z nimi radzic. A po soki zapraszam ;)
 
Kwaśny, 28.12.2015 20.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polubiłem ja i moja rodzina soki wyciskane. Sa smaczne nieco słodkie i nie powodują podrażnień/ alergi/ , czego się obawiałem. no bo wiadomo jabłka z sadu, uprawa przemysłowa / pryskanie itd/ Kupuje na rynku od znajomej pani która je wytłacza, opakowanie 5 l w cenie 15 zł. Tak idzie ten sok, żr kupuję we wtorek i piątek pojemnik z zaworkirem - po 5 l każdy.
 
Romek, 15.05.2015 16.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Soki owocowe posiadają wysoką wartość dietetyczną. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w niezbędne witaminy i składniki mineralne.
 
Wiesiek, 15.05.2015 16.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znam bardzo dobry sok jabłkowy. Piję go codziennie rano i bardzo mi służy. Od dziecka lubiłem jabłka a Gomar wyprodukował bardzo dobry produkt z tych szlachetnych owoców. Naszych Polskich jabłek...
 
Ted77, 01.05.2015 22.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja zjadam dziennie prawie kilogram jabłek wraz z pestkami. I śmigam po górach chodź jestem dobrze po 60-tce.
 
Paweł, 28.12.2014 11.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soki tłoczone na zimno piękna sprawa mi tam się nie chce wyciskać sokowirówką bo potem za dużo mycia... czas to pieniądz... nie zgadzam sie ze jabłka są woskowane bo jak mniemam nikt nie woskuje jabłek na sok :-) mija się z celem :-) hahaha
 
Darsadu, 12.04.2013 08.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Soki mętne jak najbardziej,ale czy wy wiecie że soki naturalne mogą być przechowywane nawet po otwarciu kartonu 14 dni w temperaturze 2-20C i to bez sztucznych konserwantów. Pasteryzacja polega na krótkotrwałym podgrzaniu do 80C ,a nie otwarty do 6 miesięcy może być przechowywany nie tracąc właściwości naturalnych.Napełniane są w specjalne worki z kartonem typu BAG IN BOX ma zawór który nie wpuszcza powietrza do środka.Osobiście produkuje soki naturalne mętne z owoców certyfikowanych w integrowanej produkcji,moimi klientami są ludzie którzy doceniają jakość soku i mogę powiedzieć, że dużą rzesze klientów osobiście obsługuje.
 
zosia, 03.04.2013 00.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam kazdemu pic soki-bo sama je pije codzien naczczo..-
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

53

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

48

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

43

Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

39

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.