SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

20 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.

  • Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
  • Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.
Nie przegap

KSYLITOL dla cukrzyków i nie tylko. Właściwości cukru brzozowego

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ksylitol.

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anastazja Proboszewska, 30.08.2013 13:12
O aspartamie można przeczytać na stronie dra Halata. Uważam, że lepiej go wcale nie używać Aspartam unikaj jak ognia ale są też inne słodziki typu stewia który jest naturalnym słodzikiem i nie ma prawie w cale kalorii.
Nie zarejestrowany, 23.08.2013 23:21
Witam wiem że należy walczyć z otyłością i w tym celu założyłem bloga o odchudzaniu z dietami, ćwiczeniami i poradami http://schudnij92.blogspot.com/
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 29.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
maaar, 29.09.2014 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uzywam slodziku 2 miesiace i mam sie dobrze,wszystko co robie jest ze słodzikiem ,ciasta desery napoje itd nie odczuwam wiekszej otrzeby by jesc slodkie i odbijac to sobie czym innym
 
Dr Piotr, 27.05.2013 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SodaStream - wchodzący na nasz rynek izraelski producent zapraw do wody gazowanej, w składzie podaje na pierwszej pozycji CUKIER, po to żeby w głębi składu, pod koniec ukryć prawdę o toksycznej substancji słodzącej: ACESULFAM-K. Odmawiają zwrotu pieniędzy. Nie polecam firmy z takim podejściem do klienta i z takim składem produktów. Radzę też uświadomić siebie i rodzinę, oraz znajomych o skutkach spożywania: aspartamu i acesulfamu-K
 
krystyna z Krakowa, 03.03.2013 13.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trudno przekonać młodych o szkodliwości, sami muszą tego doświadczyć na własnej osobie.
 
podatnik, 03.06.2012 14.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W komentarzach widzę mnóstwo niewiedzy, pogadę dla nauki i niczym nieuzasadnione zaufanie do natury. "występuje w naturze więc jest o wiele zdrowszy" - he he he. Jad gadów też "występuje w naturze". Smacznego.
 
murdock, 26.05.2012 23.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaden slodzik nie jest zdrowy.Nie kupujcie niczego co zawiera slodzik a zawieraja go wszystkie napoje oznaczone"Light",wszelkie gumy do zucia,pastylki-cukierki np.Mentos", kolorowe napoje,ciastka itd.Patrzcie co jecie.Uwazajcie tez na "Neotame" oznaczana w UE symbolem E961.Jest to substancja jeszcze gorsza od Aspartamu.Znajduje sie glownie w napojach ,ciastkach itp.
 
mander, 26.05.2012 23.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tu macie informacje o zachwalanym w artykule slodziku o nazwie Aspartame.film produkcji Planette: http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
 
bozena2425, 14.02.2012 08.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytałam w wielu artykułach, że słodziki nie tylko są rakotwórcze, ale czynią w organizmie ogromne spustoszenie. Jak wprowadzili te napoje do sprzedaży mój organizm tak je źle toleruje, że po prostu od wielu lat nie kupuję nic ze słodzikami. UWAGA!!! są one w wielu lekach, a nawet lekach dla dzieci.
 
Blue, 08.11.2010 19.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miałem na studiach toksykologię.Tam nas uczyli,że aspartam zawsze w organizmie jest metabolizowany do metanolu.wprawdzie to znikoma ilość,ale jeśli używamy tego słodzika dużo i codziennie...Myśle,że najlepsze jest to,co pochodzi z natury.
 
bunysoft, 22.07.2010 16.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Evermore-szczury dostały raka jelita ale tylko dlatego ze" tuczono" je słodzikiem przez 2 lata w ilościach w przeliczeniu na człowieka=90*0,5l napojów słodzonych /dzień.
 
bunysoft, 22.07.2010 16.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za ignorant to pisał, jeśli cukier szkodzi to jedynie cukrzykom i ludziom otyłym. Mózg autora tego artykułu pewnie odżywia się błonnikiem ;) ale normalnym ludziom cukier jest niezbędny a cukrzycę powodują ciałka ketonowe które z węglowodanami nie maja nic wspólnego.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają...

więcej

19725

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

18410

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

16555

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

18923

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

To ważne że interesujesz się swoim zdrowiem. Faktycznie, twoja waga jest w tej chwili za wysoka, jednak moim zdaniem redukcja o 20 kg jest zbyt radykalna. Szczególnie przez 6-7 miesięcy. Bezpieczne...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 19, 2014

wszyscy polecali mi błonnik bo moim głownym problemem była bardzo powolna przemiana materii ale działał on intensywnie i co parę dni także nie czułam się z tym dobrze, za to Novoslim wpływa na pracę jelit regularie przez co czujesz się lepiej jak dla mnie to numer 1

data

Grudzień 18, 2014

no niezła sprawa.. nie wiedziałem o tym

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.