SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

19 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Nie przegap

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.
Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anastazja Proboszewska, 30.08.2013 13:12
O aspartamie można przeczytać na stronie dra Halata. Uważam, że lepiej go wcale nie używać Aspartam unikaj jak ognia ale są też inne słodziki typu stewia który jest naturalnym słodzikiem i nie ma prawie w cale kalorii.
Nie zarejestrowany, 23.08.2013 23:21
Witam wiem że należy walczyć z otyłością i w tym celu założyłem bloga o odchudzaniu z dietami, ćwiczeniami i poradami http://schudnij92.blogspot.com/
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 22.10.2013

Komentarze (1 - 10 z 19)
Dr Piotr, 27.05.2013 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SodaStream - wchodzący na nasz rynek izraelski producent zapraw do wody gazowanej, w składzie podaje na pierwszej pozycji CUKIER, po to żeby w głębi składu, pod koniec ukryć prawdę o toksycznej substancji słodzącej: ACESULFAM-K. Odmawiają zwrotu pieniędzy. Nie polecam firmy z takim podejściem do klienta i z takim składem produktów. Radzę też uświadomić siebie i rodzinę, oraz znajomych o skutkach spożywania: aspartamu i acesulfamu-K
 
krystyna z Krakowa, 03.03.2013 13.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trudno przekonać młodych o szkodliwości, sami muszą tego doświadczyć na własnej osobie.
 
podatnik, 03.06.2012 14.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W komentarzach widzę mnóstwo niewiedzy, pogadę dla nauki i niczym nieuzasadnione zaufanie do natury. "występuje w naturze więc jest o wiele zdrowszy" - he he he. Jad gadów też "występuje w naturze". Smacznego.
 
murdock, 26.05.2012 23.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaden slodzik nie jest zdrowy.Nie kupujcie niczego co zawiera slodzik a zawieraja go wszystkie napoje oznaczone"Light",wszelkie gumy do zucia,pastylki-cukierki np.Mentos", kolorowe napoje,ciastka itd.Patrzcie co jecie.Uwazajcie tez na "Neotame" oznaczana w UE symbolem E961.Jest to substancja jeszcze gorsza od Aspartamu.Znajduje sie glownie w napojach ,ciastkach itp.
 
mander, 26.05.2012 23.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tu macie informacje o zachwalanym w artykule slodziku o nazwie Aspartame.film produkcji Planette: http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
 
bozena2425, 14.02.2012 08.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytałam w wielu artykułach, że słodziki nie tylko są rakotwórcze, ale czynią w organizmie ogromne spustoszenie. Jak wprowadzili te napoje do sprzedaży mój organizm tak je źle toleruje, że po prostu od wielu lat nie kupuję nic ze słodzikami. UWAGA!!! są one w wielu lekach, a nawet lekach dla dzieci.
 
Blue, 08.11.2010 19.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miałem na studiach toksykologię.Tam nas uczyli,że aspartam zawsze w organizmie jest metabolizowany do metanolu.wprawdzie to znikoma ilość,ale jeśli używamy tego słodzika dużo i codziennie...Myśle,że najlepsze jest to,co pochodzi z natury.
 
bunysoft, 22.07.2010 16.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Evermore-szczury dostały raka jelita ale tylko dlatego ze" tuczono" je słodzikiem przez 2 lata w ilościach w przeliczeniu na człowieka=90*0,5l napojów słodzonych /dzień.
 
bunysoft, 22.07.2010 16.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za ignorant to pisał, jeśli cukier szkodzi to jedynie cukrzykom i ludziom otyłym. Mózg autora tego artykułu pewnie odżywia się błonnikiem ;) ale normalnym ludziom cukier jest niezbędny a cukrzycę powodują ciałka ketonowe które z węglowodanami nie maja nic wspólnego.
 
Evermore77, 06.06.2010 23.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
OLO. Na produktach z aspartamem szczury pozdychały. Takie są fakty. I to podczas badań prowadzonych w laboratoriach. A mój kumpel to postanowił sprawdzić w domu. Hoduje sobie szczury bo je lubi, ale kilku z nich podawał do picia tylko colę light a do jedzenia niskokaloryczną żywność (ciasteczka z aspartamem). I co się stało? Rok nie minął jak im takie gule powywalało na całym ciele i zdechły.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

15119

ŚLIWKI: wartość odżywcza, kaloryczność i właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych ŚLIWKI: wartość odżywcza, kaloryczność i właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a...

więcej

11590

BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

20083

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

14033

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witaj Jolu, najlepiej przyswajalne przez organizm jest tzw. żelazo hemowe, którego źródłem jest mięso, szczególnie wołowina. Źródłem żelaza mogą być również również produkty roślinne, jednak związki...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 23, 2014

Ja mam taki parowar u siebie w kuchni. Świetnie się sprawdza i chodzi u mnie non stop. A co to za parowar? Gdzie go kupiłaś?

data

Wrzesień 23, 2014

Mi tam najbardziej odpowiada slim coffee carmel gold. Na prawdę potrafi pobudzić człowieka i dodatkowo wspomaga odchudzanie. Carmel gold , to coś nowego . Możesz rozwinąć temat j jak smakuje ,czy działa tak jak inne kawy z tej serii. Do tej pory piję slim coffee oczyszczenie na...

data

Wrzesień 17, 2014

Polecam osobiście wszystkim szybką i skuteczną dietę http://www.expressdiet.pl

data

Wrzesień 23, 2014

Stosowałam tą diete i schudłam 15 kg. Jest skuteczna, to nie ulega wątpliwości. Ciezko się tylko trzymać pierwszych etapów.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.