SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

32 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.

  • Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurię, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalaninę (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
  • Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
syluch, 10.01.2017 18:38
A czy musicie jeść te słodziki? Bez cukru można żyć!!!
slawomirdrezno, 29.11.2016 22:02
Jezuu kobieto, absolutnie nie jedz tego świństwa!
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Czy SŁODZIKI mogą zastąpić cukier?

Czy SŁODZIKI mogą zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier? LISTA zdrowych zamienników cukru

Czym zastąpić cukier? LISTA zdrowych zamienników cukru

Sztuczne słodziki zwiększają apetyt i sprzyjają tyciu

Sztuczne słodziki zwiększają apetyt i sprzyjają tyciu

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 19.04.2016

Komentarze (1 - 10 z 32)
Olonor, 17.05.2017 00.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak się pisze nazwę tego słodziku... i nie można jej zmieniać bo to związek chemiczny... to po pierwsze... dwa Xylitol nie daje tego efektu chłodzenia... TRZY... teraz każdy bierze w rączkę Gumę Orbit i sprawdza Skład :) tak Xylitol jest tam na pierwszy miejscu bo jako Słodzik syntetyczny i jeden z niewielu o ile nie jedyny może być przyjmowany bez ograniczeń taką informacje podaje WHO do tego pomaga w likwidacji płytki nazębnej :) tak więc jest chyba jednym z najzdrowszych o ile nie najzdrowszym słodzikiem
 
amartika, 07.11.2016 00.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A dlaczego miodem nie słodzicie? to najszdrowsze bo naturalne, zdrow, w koncu naturalny antybiotyk ! Zdecydowanie lepsze niż ta cala słodzikowa chemia. No i do kupienia wszedzie w marketach czy sklepach lepszych , tylko trzeba na marke uwazać i etykietki czytać bo miód miodowi nierówny, sprzedają i sztuczne i z Chin np.
 
Poprawiacz, 03.09.2016 23.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Aspartam nie ma w sobie alkoholu metalowego lecz w organizmie jest rozkładany na 3 związku w tym znikome ilości alkoholu metalowego lecz taka ilośc nie jest szkodliwa i zostaje usunięta z organizmu oczywiście jak ktoś by zjadał Np 100g aspartamu dziennie to mogło by sie cos stać lecz to iż wywołuje raka to sa spekulacje ponieważ zasnę badania tego nie potwierdziły. Szczere mówiąc w tych czasach 90% substancji moze wywołać raka
 
BrainScientist, 18.06.2016 21.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po pierwsze zdajcie sobie wreszcie sprawę, że sacharoza jest składnikiem powodującym największe szkody dla zdrowia oraz przykładającym się do schorzeń skutkujących śmiercią. Regularne spożywanie cukru spożywczego powoduje więcej problemów zdrowotnych i chorób typu cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga, a w konsekwencji zawały itd. Negatywne konsekwencje spożywania cukru przewyższają te ze spożywania tytoniu, alkoholu i innych narkotyków razem wziętych. Nawet jeśli nie znamy jeszcze w 100% konsekwencji regularnego stosowania słodzików (osobiście nie widzę potrzeby stosowania ani cukru, ani słodzików), to są one z całą pewnością setki razy bezpieczniejsze od sacharozy, chociażby z uwagi na przyjmowanie minimalnej dawki. I nie słuchajcie użytkownika Andrzej. Każda substancja jest niebezpieczna w odpowiednim stężeniu, wbrew temu co twierdzi - kwasy omega, witamina C, woda. Czas przestać zwalać winę za swoją nadwagę, brak zdrowia itp. na "chemię" i przestać jeść w wielkich ilościach naturalne substancje, które w naszej kulturze uwielbiamy, a są niezbyt zdrowymi pustymi kaloriami - sacharozę, tłuszcze zwierzęce, białą mąkę, skrobię. Z kolei jeść dużo różnorodnych warzyw, owoców, olejów roślinnych, ryb i owoców morza, pełnych ziaren i orzechów oraz umiarkowane ilości chudych mięs. Zdrowie i bycie fit gwarantowane.
 
Chemik_z_zamiłowania, 20.07.2015 18.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Słodziki są szkodliwe i nie powinny zastępować nam cukru! Aspartam zawiera metanol (alkohol metylowy), który spożyty w większy ilościach prowadzi do sporego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci. Aspartam zwiera bardzo mało metanolu, jednak dostarczany do organizmu w małych ilościach, regularnie może być rakotwórczy. Co do wpisów typu "używam słodziku 2 miesiące i mam się dobrze" - raka nie można rozpoznać od razu. Metanol dostarczany do organizmu regularnie, w małych ilościach, przez dłuższy okres czasu może prowadzić do nowotworu. Poza tym sztuczne słodziki nie zastąpią nam wartości energetycznych dostarczanych przez sacharozę (cukier).
 
Justyna, 06.06.2015 10.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja używam słodzika ze stewii z firmy Camarra i jestem bardzo zadowolona
 
Nely, 01.06.2015 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najzdrowszym rozwiązaniem jest zastąpienie zwykłego cukru cukrem brzozowym, tym naturalnym z fińskiej brzozy. Kupuję na ksylitol. com. słodycze, mają landrynki, lizaki, czekolady, konfitury itp. Czytam uważnie etykiety na opakowaniach, żywność bez sztucznych dodatków to podstawa.
 
chorz, 15.05.2015 13.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co sądzicie o naturalnych słodzikach z Stevi lub erythritolu, od bardzo długiego okresu używam steviol virde. Używam go wyłącznie do herbaty lub kawy. Nie powoduje próchnicy i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
 
doktorek, 02.03.2015 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszym cytatem będzie "szlachetne zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz aż sie zepsujesz" zdrowie jest dla człowieka najcenniejszym skarbem, dopóki nic złego się z nim nie dzieje nie zwracamy na nie uwagi dopiero gdy się "zepsuje" zdajemy sobie sprawę, jakie jest ono dla nas cenne .Po obejrzeniu tego filmu produkcji planette o aspartamie nie mam żadnych złudzeń że aspaetam jest bardzo szkodliwym słodzikiem.Najdziwniejsze jest to że wielu słyszało że jest szkodliwy a nadal go spożywają np napojach gumy do zucia ciastka nawet w farmacji urzywają go wszędzie. WIĘC CZYTAJCIE SKŁAD PRODUKTÓW NIC NIE ZASTĄPI NORMALNEGO CUKRU
 
Andrzej, 24.02.2015 17.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam uwaga na słodziki to trucizna Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka (kto mówi ile masz zjeść jabłek) TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. (lepiej propagować wysiłek fizyczny) i słodzić np. miodem Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są bezpieczne
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

170

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

152

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

149

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu...

więcej

148

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Wydaje się, że dopóki nie zaleczysz nadżerek, nie powinieneś biegać. Po pierwsze, dlatego że lek ma wiele działań ubocznych, które mogą utrudniać bieganie, takich jak zaburzenia równowagi, zawroty...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.