SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

28 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.

  • Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
  • Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.
Nie przegap

KSYLITOL dla cukrzyków i nie tylko. Właściwości cukru brzozowego

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ksylitol.

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 07.07.2015 6:40
słodziki są zazwyczaj bardzo szkodliwe, ja używam stewii albo ksylitolu, nie mają kalorii i są naturalnego pochodzenia Owszem,stewia i ksylitol są zdrowe, ale to bzdura że nie mają kalorii. Ksylitol 240kcal/100g, stewia 208,8kcal/100g. Mniej od cukru, który ma 400kcal/100g ale i tak wcale nie takie nic. :)
Nie zarejestrowany, 06.07.2015 8:54
słodziki są zazwyczaj bardzo szkodliwe, ja używam stewii albo ksylitolu, nie mają kalorii i są naturalnego pochodzenia
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 29.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 28)
Chemik_z_zamiłowania, 20.07.2015 18.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Słodziki są szkodliwe i nie powinny zastępować nam cukru! Aspartam zawiera metanol (alkohol metylowy), który spożyty w większy ilościach prowadzi do sporego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci. Aspartam zwiera bardzo mało metanolu, jednak dostarczany do organizmu w małych ilościach, regularnie może być rakotwórczy. Co do wpisów typu "używam słodziku 2 miesiące i mam się dobrze" - raka nie można rozpoznać od razu. Metanol dostarczany do organizmu regularnie, w małych ilościach, przez dłuższy okres czasu może prowadzić do nowotworu. Poza tym sztuczne słodziki nie zastąpią nam wartości energetycznych dostarczanych przez sacharozę (cukier).
 
Justyna, 06.06.2015 10.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja używam słodzika ze stewii z firmy Camarra i jestem bardzo zadowolona
 
Nely, 01.06.2015 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najzdrowszym rozwiązaniem jest zastąpienie zwykłego cukru cukrem brzozowym, tym naturalnym z fińskiej brzozy. Kupuję na ksylitol. com. słodycze, mają landrynki, lizaki, czekolady, konfitury itp. Czytam uważnie etykiety na opakowaniach, żywność bez sztucznych dodatków to podstawa.
 
chorz, 15.05.2015 13.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co sądzicie o naturalnych słodzikach z Stevi lub erythritolu, od bardzo długiego okresu używam steviol virde. Używam go wyłącznie do herbaty lub kawy. Nie powoduje próchnicy i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
 
doktorek, 02.03.2015 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszym cytatem będzie "szlachetne zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz aż sie zepsujesz" zdrowie jest dla człowieka najcenniejszym skarbem, dopóki nic złego się z nim nie dzieje nie zwracamy na nie uwagi dopiero gdy się "zepsuje" zdajemy sobie sprawę, jakie jest ono dla nas cenne .Po obejrzeniu tego filmu produkcji planette o aspartamie nie mam żadnych złudzeń że aspaetam jest bardzo szkodliwym słodzikiem.Najdziwniejsze jest to że wielu słyszało że jest szkodliwy a nadal go spożywają np napojach gumy do zucia ciastka nawet w farmacji urzywają go wszędzie. WIĘC CZYTAJCIE SKŁAD PRODUKTÓW NIC NIE ZASTĄPI NORMALNEGO CUKRU
 
Andrzej, 24.02.2015 17.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam uwaga na słodziki to trucizna Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka (kto mówi ile masz zjeść jabłek) TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. (lepiej propagować wysiłek fizyczny) i słodzić np. miodem Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są bezpieczne
 
Andrzej, 24.02.2015 17.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są nie bezpieczne
 
Piotr, 23.02.2015 11.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Powiem Ci coś o czym nie wiesz. O tym, na której pozycji występuje składnik decyduje jego ilość (% wagowy) w produkcie. Słodziki dodaje się w bardzo małej ilości, bo nawet niewielka ich ilość powoduje zamierzony efekt, dlatego są zawsze gdzieś na końcu.
 
maaar, 29.09.2014 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uzywam slodziku 2 miesiace i mam sie dobrze,wszystko co robie jest ze słodzikiem ,ciasta desery napoje itd nie odczuwam wiekszej otrzeby by jesc slodkie i odbijac to sobie czym innym
 
Dr Piotr, 27.05.2013 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SodaStream - wchodzący na nasz rynek izraelski producent zapraw do wody gazowanej, w składzie podaje na pierwszej pozycji CUKIER, po to żeby w głębi składu, pod koniec ukryć prawdę o toksycznej substancji słodzącej: ACESULFAM-K. Odmawiają zwrotu pieniędzy. Nie polecam firmy z takim podejściem do klienta i z takim składem produktów. Radzę też uświadomić siebie i rodzinę, oraz znajomych o skutkach spożywania: aspartamu i acesulfamu-K
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

24508

BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

40676

Siemię lniane, czyli nasiona lnu nie tylko na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu nie tylko na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

40960

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.