Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem:3-4.10.2014

Sprawdź, gdzie zbieramy »

SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

20 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Nie przegap

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.
Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anastazja Proboszewska, 30.08.2013 13:12
O aspartamie można przeczytać na stronie dra Halata. Uważam, że lepiej go wcale nie używać Aspartam unikaj jak ognia ale są też inne słodziki typu stewia który jest naturalnym słodzikiem i nie ma prawie w cale kalorii.
Nie zarejestrowany, 23.08.2013 23:21
Witam wiem że należy walczyć z otyłością i w tym celu założyłem bloga o odchudzaniu z dietami, ćwiczeniami i poradami http://schudnij92.blogspot.com/
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 22.10.2013

Komentarze (1 - 10 z 20)
maaar, 29.09.2014 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uzywam slodziku 2 miesiace i mam sie dobrze,wszystko co robie jest ze słodzikiem ,ciasta desery napoje itd nie odczuwam wiekszej otrzeby by jesc slodkie i odbijac to sobie czym innym
 
Dr Piotr, 27.05.2013 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SodaStream - wchodzący na nasz rynek izraelski producent zapraw do wody gazowanej, w składzie podaje na pierwszej pozycji CUKIER, po to żeby w głębi składu, pod koniec ukryć prawdę o toksycznej substancji słodzącej: ACESULFAM-K. Odmawiają zwrotu pieniędzy. Nie polecam firmy z takim podejściem do klienta i z takim składem produktów. Radzę też uświadomić siebie i rodzinę, oraz znajomych o skutkach spożywania: aspartamu i acesulfamu-K
 
krystyna z Krakowa, 03.03.2013 13.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trudno przekonać młodych o szkodliwości, sami muszą tego doświadczyć na własnej osobie.
 
podatnik, 03.06.2012 14.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W komentarzach widzę mnóstwo niewiedzy, pogadę dla nauki i niczym nieuzasadnione zaufanie do natury. "występuje w naturze więc jest o wiele zdrowszy" - he he he. Jad gadów też "występuje w naturze". Smacznego.
 
murdock, 26.05.2012 23.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaden slodzik nie jest zdrowy.Nie kupujcie niczego co zawiera slodzik a zawieraja go wszystkie napoje oznaczone"Light",wszelkie gumy do zucia,pastylki-cukierki np.Mentos", kolorowe napoje,ciastka itd.Patrzcie co jecie.Uwazajcie tez na "Neotame" oznaczana w UE symbolem E961.Jest to substancja jeszcze gorsza od Aspartamu.Znajduje sie glownie w napojach ,ciastkach itp.
 
mander, 26.05.2012 23.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tu macie informacje o zachwalanym w artykule slodziku o nazwie Aspartame.film produkcji Planette: http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
 
bozena2425, 14.02.2012 08.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytałam w wielu artykułach, że słodziki nie tylko są rakotwórcze, ale czynią w organizmie ogromne spustoszenie. Jak wprowadzili te napoje do sprzedaży mój organizm tak je źle toleruje, że po prostu od wielu lat nie kupuję nic ze słodzikami. UWAGA!!! są one w wielu lekach, a nawet lekach dla dzieci.
 
Blue, 08.11.2010 19.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miałem na studiach toksykologię.Tam nas uczyli,że aspartam zawsze w organizmie jest metabolizowany do metanolu.wprawdzie to znikoma ilość,ale jeśli używamy tego słodzika dużo i codziennie...Myśle,że najlepsze jest to,co pochodzi z natury.
 
bunysoft, 22.07.2010 16.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Evermore-szczury dostały raka jelita ale tylko dlatego ze" tuczono" je słodzikiem przez 2 lata w ilościach w przeliczeniu na człowieka=90*0,5l napojów słodzonych /dzień.
 
bunysoft, 22.07.2010 16.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za ignorant to pisał, jeśli cukier szkodzi to jedynie cukrzykom i ludziom otyłym. Mózg autora tego artykułu pewnie odżywia się błonnikiem ;) ale normalnym ludziom cukier jest niezbędny a cukrzycę powodują ciałka ketonowe które z węglowodanami nie maja nic wspólnego.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

14651

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

14377

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

15556

Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

18384

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 01, 2014

a co to znaczy zgodnie z zaleceniemi? byłaś na diecie która jest dołączona do opakowania Ja właśnie z dietą mam największy problem tnz. szybko mi się nudzi i nie potrafię wytrwać do końca ale ponoć po Novoslimie jest lepiej...

data

Październik 01, 2014

Oczywiście wpływ tej kawy na zdrowie jest tak naprawdę znikomy, albo żaden, a piekielna po prostu wierzy w to, w co chce uwierzyć. W dodatku wypisuje "mądrości" z pisemek dla kobiet. Oczywiście zwykłe suplementy żadnej wątroby nie uszkadzają - choć zwykle nie mają sensu. Istnieją też...

data

Wrzesień 28, 2014

3 miesiące i 12 kg mniej... bez diet, bez wyrzeczeń i forsujących ćwiczeń. Samo się. Po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych. W wieku 38 lat.

data

Wrzesień 30, 2014

Czy slim coffee można w mleku rozpuszczać .

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.