SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

24 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.

  • Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
  • Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.
Nie przegap

KSYLITOL dla cukrzyków i nie tylko. Właściwości cukru brzozowego

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ksylitol.

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anastazja Proboszewska, 30.08.2013 13:12
O aspartamie można przeczytać na stronie dra Halata. Uważam, że lepiej go wcale nie używać Aspartam unikaj jak ognia ale są też inne słodziki typu stewia który jest naturalnym słodzikiem i nie ma prawie w cale kalorii.
Nie zarejestrowany, 23.08.2013 23:21
Witam wiem że należy walczyć z otyłością i w tym celu założyłem bloga o odchudzaniu z dietami, ćwiczeniami i poradami http://schudnij92.blogspot.com/
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 29.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 24)
doktorek, 02.03.2015 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszym cytatem będzie "szlachetne zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz aż sie zepsujesz" zdrowie jest dla człowieka najcenniejszym skarbem, dopóki nic złego się z nim nie dzieje nie zwracamy na nie uwagi dopiero gdy się "zepsuje" zdajemy sobie sprawę, jakie jest ono dla nas cenne .Po obejrzeniu tego filmu produkcji planette o aspartamie nie mam żadnych złudzeń że aspaetam jest bardzo szkodliwym słodzikiem.Najdziwniejsze jest to że wielu słyszało że jest szkodliwy a nadal go spożywają np napojach gumy do zucia ciastka nawet w farmacji urzywają go wszędzie. WIĘC CZYTAJCIE SKŁAD PRODUKTÓW NIC NIE ZASTĄPI NORMALNEGO CUKRU
 
Andrzej, 24.02.2015 17.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam uwaga na słodziki to trucizna Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka (kto mówi ile masz zjeść jabłek) TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. (lepiej propagować wysiłek fizyczny) i słodzić np. miodem Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są bezpieczne
 
Andrzej, 24.02.2015 17.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są nie bezpieczne
 
Piotr, 23.02.2015 11.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Powiem Ci coś o czym nie wiesz. O tym, na której pozycji występuje składnik decyduje jego ilość (% wagowy) w produkcie. Słodziki dodaje się w bardzo małej ilości, bo nawet niewielka ich ilość powoduje zamierzony efekt, dlatego są zawsze gdzieś na końcu.
 
maaar, 29.09.2014 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uzywam slodziku 2 miesiace i mam sie dobrze,wszystko co robie jest ze słodzikiem ,ciasta desery napoje itd nie odczuwam wiekszej otrzeby by jesc slodkie i odbijac to sobie czym innym
 
Dr Piotr, 27.05.2013 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SodaStream - wchodzący na nasz rynek izraelski producent zapraw do wody gazowanej, w składzie podaje na pierwszej pozycji CUKIER, po to żeby w głębi składu, pod koniec ukryć prawdę o toksycznej substancji słodzącej: ACESULFAM-K. Odmawiają zwrotu pieniędzy. Nie polecam firmy z takim podejściem do klienta i z takim składem produktów. Radzę też uświadomić siebie i rodzinę, oraz znajomych o skutkach spożywania: aspartamu i acesulfamu-K
 
krystyna z Krakowa, 03.03.2013 13.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trudno przekonać młodych o szkodliwości, sami muszą tego doświadczyć na własnej osobie.
 
podatnik, 03.06.2012 14.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W komentarzach widzę mnóstwo niewiedzy, pogadę dla nauki i niczym nieuzasadnione zaufanie do natury. "występuje w naturze więc jest o wiele zdrowszy" - he he he. Jad gadów też "występuje w naturze". Smacznego.
 
murdock, 26.05.2012 23.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaden slodzik nie jest zdrowy.Nie kupujcie niczego co zawiera slodzik a zawieraja go wszystkie napoje oznaczone"Light",wszelkie gumy do zucia,pastylki-cukierki np.Mentos", kolorowe napoje,ciastka itd.Patrzcie co jecie.Uwazajcie tez na "Neotame" oznaczana w UE symbolem E961.Jest to substancja jeszcze gorsza od Aspartamu.Znajduje sie glownie w napojach ,ciastkach itp.
 
mander, 26.05.2012 23.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tu macie informacje o zachwalanym w artykule slodziku o nazwie Aspartame.film produkcji Planette: http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

36371

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

26049

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

28144

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Efekt zatrzymania spadku wagi może się pojawić i jest to normalne. Proponowałabym zaczynać dzień od śniadania bardziej białkowego (omlety, twarożki, pasty z soczewicy, tofu), do obiadu dodać więcej...

Grupy wsparcia
data

Marzec 27, 2015

Działa polecam !

data

Marzec 27, 2015

Na pewno trzeba zmienić system żywieniowy. Ja od miesiąca stosuję dietę kapuścianą w kapsułkach, do tego codziennie szybki spacer i 15 minut ćwiczeń. Stosuję od miesiąca i zrzuciłam już 2 kilogramy.

data

Marzec 24, 2015

Ja osobiście polecam artykuły Zielona Kawa,dzięki temu schudłam 20 kg w 3 miesiące już po pierwszym miesiącu straciłam 8kg.ogólnie po takim szybkim spadku wagi mówi się że po odstawieniu tabletek będzie efekt jojo i że wróci się do poprzedniej wagi dwa razy szybciej niz się schudło.Ja od...

data

Marzec 27, 2015

pierwszy raz słyszę ale wątpię aby sama kapusta poradziła sobie z tkanką tłuszczową.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.