SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

29 komentarze
Autor: Magdalena Rączkowska

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.

  • Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurię, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalaninę (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
  • Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.
Nie przegap

Ważne

Ważne

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.05.2016 12:50
A może zdrowy ksylitol zamiast cukru czy innych słodzików? https://www.zdrowaplaneta.pl/blog/porady/ksylitol-rozwiazanie-wielu-problemow
Nie zarejestrowany, 07.07.2015 6:40
słodziki są zazwyczaj bardzo szkodliwe, ja używam stewii albo ksylitolu, nie mają kalorii i są naturalnego pochodzenia Owszem,stewia i ksylitol są zdrowe, ale to bzdura że nie mają kalorii. Ksylitol 240kcal/100g, stewia 208,8kcal/100g. Mniej od cukru, który ma 400kcal/100g ale i tak wcale nie takie nic. :)
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Czy SŁODZIKI mogą zastąpić cukier?

Czy SŁODZIKI mogą zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier? LISTA zdrowych zamienników cukru

Czym zastąpić cukier? LISTA zdrowych zamienników cukru

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 19.04.2016

Komentarze (1 - 10 z 29)
BrainScientist, 18.06.2016 21.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po pierwsze zdajcie sobie wreszcie sprawę, że sacharoza jest składnikiem powodującym największe szkody dla zdrowia oraz przykładającym się do schorzeń skutkujących śmiercią. Regularne spożywanie cukru spożywczego powoduje więcej problemów zdrowotnych i chorób typu cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga, a w konsekwencji zawały itd. Negatywne konsekwencje spożywania cukru przewyższają te ze spożywania tytoniu, alkoholu i innych narkotyków razem wziętych. Nawet jeśli nie znamy jeszcze w 100% konsekwencji regularnego stosowania słodzików (osobiście nie widzę potrzeby stosowania ani cukru, ani słodzików), to są one z całą pewnością setki razy bezpieczniejsze od sacharozy, chociażby z uwagi na przyjmowanie minimalnej dawki. I nie słuchajcie użytkownika Andrzej. Każda substancja jest niebezpieczna w odpowiednim stężeniu, wbrew temu co twierdzi - kwasy omega, witamina C, woda. Czas przestać zwalać winę za swoją nadwagę, brak zdrowia itp. na "chemię" i przestać jeść w wielkich ilościach naturalne substancje, które w naszej kulturze uwielbiamy, a są niezbyt zdrowymi pustymi kaloriami - sacharozę, tłuszcze zwierzęce, białą mąkę, skrobię. Z kolei jeść dużo różnorodnych warzyw, owoców, olejów roślinnych, ryb i owoców morza, pełnych ziaren i orzechów oraz umiarkowane ilości chudych mięs. Zdrowie i bycie fit gwarantowane.
 
Chemik_z_zamiłowania, 20.07.2015 18.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Słodziki są szkodliwe i nie powinny zastępować nam cukru! Aspartam zawiera metanol (alkohol metylowy), który spożyty w większy ilościach prowadzi do sporego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci. Aspartam zwiera bardzo mało metanolu, jednak dostarczany do organizmu w małych ilościach, regularnie może być rakotwórczy. Co do wpisów typu "używam słodziku 2 miesiące i mam się dobrze" - raka nie można rozpoznać od razu. Metanol dostarczany do organizmu regularnie, w małych ilościach, przez dłuższy okres czasu może prowadzić do nowotworu. Poza tym sztuczne słodziki nie zastąpią nam wartości energetycznych dostarczanych przez sacharozę (cukier).
 
Justyna, 06.06.2015 10.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja używam słodzika ze stewii z firmy Camarra i jestem bardzo zadowolona
 
Nely, 01.06.2015 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najzdrowszym rozwiązaniem jest zastąpienie zwykłego cukru cukrem brzozowym, tym naturalnym z fińskiej brzozy. Kupuję na ksylitol. com. słodycze, mają landrynki, lizaki, czekolady, konfitury itp. Czytam uważnie etykiety na opakowaniach, żywność bez sztucznych dodatków to podstawa.
 
chorz, 15.05.2015 13.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co sądzicie o naturalnych słodzikach z Stevi lub erythritolu, od bardzo długiego okresu używam steviol virde. Używam go wyłącznie do herbaty lub kawy. Nie powoduje próchnicy i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
 
doktorek, 02.03.2015 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszym cytatem będzie "szlachetne zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz aż sie zepsujesz" zdrowie jest dla człowieka najcenniejszym skarbem, dopóki nic złego się z nim nie dzieje nie zwracamy na nie uwagi dopiero gdy się "zepsuje" zdajemy sobie sprawę, jakie jest ono dla nas cenne .Po obejrzeniu tego filmu produkcji planette o aspartamie nie mam żadnych złudzeń że aspaetam jest bardzo szkodliwym słodzikiem.Najdziwniejsze jest to że wielu słyszało że jest szkodliwy a nadal go spożywają np napojach gumy do zucia ciastka nawet w farmacji urzywają go wszędzie. WIĘC CZYTAJCIE SKŁAD PRODUKTÓW NIC NIE ZASTĄPI NORMALNEGO CUKRU
 
Andrzej, 24.02.2015 17.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam uwaga na słodziki to trucizna Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka (kto mówi ile masz zjeść jabłek) TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. (lepiej propagować wysiłek fizyczny) i słodzić np. miodem Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są bezpieczne
 
Andrzej, 24.02.2015 17.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Jeżeli mówi się o dawce użycia słodzików syntetycznych dopuszczalnej dla zdrowego człowieka TO JAK MOŻEMY POWIEDZIEĆ ZE TO JEST ZDROWE! Jeśli chodzi o kalorie to trik marketingowy zadziałał. Szkoda mi tych ludzi którzy wierzą ze słodziki są nie bezpieczne
 
Piotr, 23.02.2015 11.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Powiem Ci coś o czym nie wiesz. O tym, na której pozycji występuje składnik decyduje jego ilość (% wagowy) w produkcie. Słodziki dodaje się w bardzo małej ilości, bo nawet niewielka ich ilość powoduje zamierzony efekt, dlatego są zawsze gdzieś na końcu.
 
maaar, 29.09.2014 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uzywam slodziku 2 miesiace i mam sie dobrze,wszystko co robie jest ze słodzikiem ,ciasta desery napoje itd nie odczuwam wiekszej otrzeby by jesc slodkie i odbijac to sobie czym innym
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

47375

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

39360

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

36193

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

33523

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Forum
data

Czerwiec 30, 2016

Bezpłatne badanie markerów nowotworowych! Lekarz medycyny informuje kobiety w wieku powyżej 40 roku życia o możliwości odbycia badania lekarskiego oraz nieinwazyjnego oznaczenia markerów nowotworowych (z grupy nowotworów układu rozrodczego) z oceną ryzyka onkologicznego raka jajnika....

data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.