PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Co jesz? > SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

SŁODZIK zamiast cukru - czy to bezpieczne?

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dosładza się nimi napoje, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywność niskokaloryczną i dla diabetyków. Czy substancjami, które słodzą i są niemal bez kalorii warto zastąpić niezdrowy cukier?
A A A

Oprócz występowania w różnych produktach żywnościowych można również kupić słodziki stołowe w postaci sypkiej, płynnej i drażetek. Choć smakują podobnie, to mogą być półsyntetyczne (poliole, inaczej polialkohole) lub całkowicie syntetyczne.

Cukrzyca ciążowa: dieta przy cukrzycy ciążowej
Cukrzyca ciążowa: dieta przy cukrzycy ciążowej
CUKRZYCA: choroba, której nie wolno lekceważyć
CUKRZYCA: choroba, której nie wolno lekceważyć
Licznik kalorii
Licznik kalorii

Słodziki syntetyczne

Mogą być stosowane przez cukrzyków, osoby dbające o linię i... piękny uśmiech, gdyż słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie działają próchnicotwórczo. Do najczęściej stosowanych należy aspartam i acesulfam K. Są to substancje syntetyczne, niezawierające kalorii. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.
Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine (dlatego produkty z aspartamem muszą mieć na opakowaniu ostrzeżenie).
Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.

Organizmu nie da się oszukać

Badania wykazały, że zastąpienie cukru słodzikiem wcale nie wiąże się bezpośrednio z utratą zbędnych kilogramów. Naukowcy tłumaczą to faktem, że używając słodzików, oszukujemy samych siebie, a kalorie, które zjedlibyśmy z cukrem, dostarczamy sobie w inny sposób.

 

Słodziki półsyntetyczne

W Polsce dopuszczono do stosowania m.in. mannitol, sorbitol i ksylitol, czyli związki naturalnie występujące w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Charakteryzują się mniejszą intensywnością słodyczy niż biały cukier, są jednocześnie od niego mniej kaloryczne. 1 g polioli dostarcza średnio 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru – 4 kcal. Dodatek polioli zwiększa objętość produktu, przez co staje się on mniej kaloryczny. Ponadto związki te (głównie ksylitol) w takich produktach, jak np. karmelki, guma do żucia, dają przyjemny efekt chłodzenia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anastazja Proboszewska, 30.08.2013 13:12
O aspartamie można przeczytać na stronie dra Halata. Uważam, że lepiej go wcale nie używać Aspartam unikaj jak ognia ale są też inne słodziki typu stewia który jest naturalnym słodzikiem i nie ma prawie w cale kalorii.
Nie zarejestrowany, 23.08.2013 23:21
Witam wiem że należy walczyć z otyłością i w tym celu założyłem bloga o odchudzaniu z dietami, ćwiczeniami i poradami http://schudnij92.blogspot.com/
 

Czy słodziki są bezpieczne?

Do tej pory udokumentowano jedynie dwa przypadki niekontrolowanego stosowania sorbitolu. Wiązały się one z nadmiernym spożyciem (dwie paczki dziennie) gumy do żucia. Objawem była biegunka i utrata masy ciała nawet o 20 proc., jednak był to skutek odwracalny.
Choć wszystkie substancje słodzące są przed dopuszczeniem na rynek dokładnie badane, nie można być jednak wobec nich zupełnie bezkrytycznym. Wraz z rozwojem badań słodziki budzą bowiem coraz więcej wątpliwości. Dotyczy to m.in. popularnej niegdyś sacharyny, która ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie jest wycofywana z rynku. Nie jesteśmy też w stanie przewidzieć długotrwałych skutków stosowania słodzików.

Polecamy także
Tabletki odchudzające: jaki skład mają tabletki hamujące apetyt?
Tabletki odchudzające: jaki skład mają tabletki hamujące apetyt?
Odchudzanie: DESERY, które nie tuczą
Odchudzanie: DESERY, które nie tuczą
Czy DODATKI DO ŻYWNOŚCI są szkodliwe dla zdrowia?
Czy DODATKI DO ŻYWNOŚCI są szkodliwe dla zdrowia?
Jak ograniczyć CUKIER w diecie?
Jak ograniczyć CUKIER w diecie?
Slow Food - ruch w obronie tradycyjnej żywności
Slow Food - ruch w obronie tradycyjnej żywności
 
trądzik i świerzbiączka
Przy problemach skórnych dobrze jest stosować kąpiele z dodatkiem soli . Bardzo dobra jest sól karnalitowa z morza martwego , wspomaga ona leczenie różnych chorób , ale przede wszystkim tych dermatologicznych . Można z tej ...
Autor: amal1
 
 
Zwiekszyć odporność swojego organizmu
Ja ma teraz cięzki czas . chwytam co popadnie od kataru po bol gardła i tak co tydzień. Słyszalem o róznych specyfikach na odporność .Niech mi ktos napiszę co mozna oprócz tabletek.
 
 
Centrum mikrochirurgii oka laser
Tak naprawdę wszystkie mają duże doświadczenie, zrobiłam research i sprawdziłam to wcześniej, jednak mi najbardziej konkretna, miła wydała się doktor Gadomska, zresztą poczytałam trochę opinii w Internecie i tak zdecydowałam:)
 
 
Miód szkodzi?
Ostatnio w telewizji wypowiadał się gastrolog,że miód w przypadku chorób jelita grubego,jest przeciwwskazany.A ja piję od kilku miesięcy z rana rozrobiony z wodą,mam stwierdzone rozdęcie jelita i okrężnicy. Więc jak to jest,szkodzi czy nie?
Autor: dino
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.