Ryż, który nigdy się nie klei? Właściwości 12 rodzajów ryżu

Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Ryż - ziarna, które podbiły świat. Przedstawiamy właściwości 12 rodzajów ryżu, od białego po jaśminowy i dziki ryż zwany owsem wodnym. Ryż basmati najlepiej podawać z rybami, a parboiled nigdy się nie klei. Czy wiesz, że 100g białego ryżu zawira o 20 kalorii wiecej niż taka sama porcja ryżu brązowego? Poznaj dostępne na rynku gatunki ryżu.

Ryż jada na co dzień połowa ludzkości. Choć ryż nieodłącznie kojarzy nam się z Chinami, dawno zawojował kuchnie świata. Niektóre potrawy z ryżem – risotto, paella czy sushi – weszły na stałe do kanonu sztuki kulinarnej. W Polsce możemy kupić najbardziej wyszukane gatunki, ale ryż wciąż walczy o swoją pozycję na naszym stole.

 

  • Długoziarnisty – o ziarnach 4–5 razy dłuższych od ich szerokości. Po ugotowaniu ziarna nie sklejają się, są lekkie i puszyste. Tego typu ryż nadaje się do większości potraw tradycyjnych i egzotycznych.

 

  • Krótkoziarnisty (owalny) – charakteryzuje się prawie okrągłymi ziarenkami. Łatwo wchłania wodę, ziarna po ugotowaniu są bardzo miękkie, sklejają się, tracą kształt, ale w niektórych potrawach (sushi, farsze, zapiekanki) wykorzystywane są właśnie te jego cechy.

 


 

  • Brązowy (naturalny) jest najmniej przetworzony, ziarenka są pokryte łuską. Dzięki temu zachowuje więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż ryż biały. Ma lekko brązowy kolor i orzechowy smak.

 

  • Biały (polerowany) – bez łusek, szlifowany, lekko słodkawy i delikatniejszy w smaku od brązowego.l Parboiled – to ryż preparowany termicznie. Przed młóceniem ziarna nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie cenne składniki odżywcze z łuski przenikają do środka. Ma podobne właściwości odżywcze jak ryż brązowy, ziarenka twardsze niż biały, za to po ugotowaniu się nie klei.

 

  • W torebkach – ryż podgotowany i wysuszony, więc gotuje się go krócej od zwykłego ryżu. Zdaniem koneserów ryż ugotowany w plastiku jest zaprzeczeniem dobrego smaku, poza tym łatwo go rozgotować.

 

  • Basmati – ze względu na śnieżnobiałe, delikatne, smukłe ziarna i wyrazisty orzechowy aromat (basmati znaczy pachnący) nosi miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiachi Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa.

 

  • Karolina pochodzi z Indii, ale uprawia się go na całym świecie, głównie w USA, Argentynie i Brazylii. Ma długie ziarna, po ugotowaniu jest sypki, puszysty, delikatny w smaku. Doskonały do sałatek, dań mięsnych, ryb, owoców morza.

 

  • Arborio i vialone – odmiany średnioziarniste wyselekcjonowane we Włoszech. Po ugotowaniu ryż jest wilgotny, nabiera kremowej konsystencji. Nadaje się do risotta, paelli, zup, gołąbków i deserów.

 

  • Jaśminowy jest specjalną odmianą najwyższej jakości ryżu długoziarnistego pochodzącego ze wzgórz Tajlandii. Ma śnieżnobiały kolor i delikatny jaśminowy aromat. Dawniej był uprawiany specjalnie na królewskie stoły, dziś stanowi podstawę kuchni tajskiej. Idealny do potraw mięsnych, warzywnych i dań z ryżem na słodko.

 

  • Dziki ryż zwany owsem wodnym jest gatunkiem trawy rosnącej w Ameryce Północnej. Ma długie ciemne ziarna przypominające ryż, orzechowy smak i aromat, ale nie jest spokrewniony z ryżem. Dobry do drobiu, ryb, dziczyzny, sałatek. Świetnie komponuje się z innymi gatunkami ryżu, często sprzedawany w mieszankach.

 

 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 21.02.2013

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

150

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

104

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

99

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

98

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.