Ryż, który nigdy się nie klei? Właściwości 12 rodzajów ryżu

Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Ryż - ziarna, które podbiły świat. Przedstawiamy właściwości 12 rodzajów ryżu, od białego po jaśminowy i dziki ryż zwany owsem wodnym. Ryż basmati najlepiej podawać z rybami, a parboiled nigdy się nie klei. Czy wiesz, że 100g białego ryżu zawira o 20 kalorii wiecej niż taka sama porcja ryżu brązowego? Poznaj dostępne na rynku gatunki ryżu.

Ryż jada na co dzień połowa ludzkości. Choć ryż nieodłącznie kojarzy nam się z Chinami, dawno zawojował kuchnie świata. Niektóre potrawy z ryżem – risotto, paella czy sushi – weszły na stałe do kanonu sztuki kulinarnej. W Polsce możemy kupić najbardziej wyszukane gatunki, ale ryż wciąż walczy o swoją pozycję na naszym stole.

 

  • Długoziarnisty – o ziarnach 4–5 razy dłuższych od ich szerokości. Po ugotowaniu ziarna nie sklejają się, są lekkie i puszyste. Tego typu ryż nadaje się do większości potraw tradycyjnych i egzotycznych.

 

  • Krótkoziarnisty (owalny) – charakteryzuje się prawie okrągłymi ziarenkami. Łatwo wchłania wodę, ziarna po ugotowaniu są bardzo miękkie, sklejają się, tracą kształt, ale w niektórych potrawach (sushi, farsze, zapiekanki) wykorzystywane są właśnie te jego cechy.

 


 

  • Brązowy (naturalny) jest najmniej przetworzony, ziarenka są pokryte łuską. Dzięki temu zachowuje więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż ryż biały. Ma lekko brązowy kolor i orzechowy smak.

 

  • Biały (polerowany) – bez łusek, szlifowany, lekko słodkawy i delikatniejszy w smaku od brązowego.l Parboiled – to ryż preparowany termicznie. Przed młóceniem ziarna nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie cenne składniki odżywcze z łuski przenikają do środka. Ma podobne właściwości odżywcze jak ryż brązowy, ziarenka twardsze niż biały, za to po ugotowaniu się nie klei.

 

  • W torebkach – ryż podgotowany i wysuszony, więc gotuje się go krócej od zwykłego ryżu. Zdaniem koneserów ryż ugotowany w plastiku jest zaprzeczeniem dobrego smaku, poza tym łatwo go rozgotować.

 

  • Basmati – ze względu na śnieżnobiałe, delikatne, smukłe ziarna i wyrazisty orzechowy aromat (basmati znaczy pachnący) nosi miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiachi Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa.

 

  • Karolina pochodzi z Indii, ale uprawia się go na całym świecie, głównie w USA, Argentynie i Brazylii. Ma długie ziarna, po ugotowaniu jest sypki, puszysty, delikatny w smaku. Doskonały do sałatek, dań mięsnych, ryb, owoców morza.

 

  • Arborio i vialone – odmiany średnioziarniste wyselekcjonowane we Włoszech. Po ugotowaniu ryż jest wilgotny, nabiera kremowej konsystencji. Nadaje się do risotta, paelli, zup, gołąbków i deserów.

 

  • Jaśminowy jest specjalną odmianą najwyższej jakości ryżu długoziarnistego pochodzącego ze wzgórz Tajlandii. Ma śnieżnobiały kolor i delikatny jaśminowy aromat. Dawniej był uprawiany specjalnie na królewskie stoły, dziś stanowi podstawę kuchni tajskiej. Idealny do potraw mięsnych, warzywnych i dań z ryżem na słodko.

 

  • Dziki ryż zwany owsem wodnym jest gatunkiem trawy rosnącej w Ameryce Północnej. Ma długie ciemne ziarna przypominające ryż, orzechowy smak i aromat, ale nie jest spokrewniony z ryżem. Dobry do drobiu, ryb, dziczyzny, sałatek. Świetnie komponuje się z innymi gatunkami ryżu, często sprzedawany w mieszankach.

 

 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Dieta Dalekiego Wschodu - bogactwo smaków i aromatów

Dieta Dalekiego Wschodu - bogactwo smaków i aromatów

KUCHNIA TAJSKA: kraina tysiąca aromatów

KUCHNIA TAJSKA: kraina tysiąca aromatów

KUCHNIA JAPOŃSKA - najzdrowsza dieta na świecie

KUCHNIA JAPOŃSKA - najzdrowsza dieta na świecie

TABELA KALORII: pieczywo i produkty zbożowe. Sprawdź, ile mają kalorii!

TABELA KALORII: pieczywo i produkty zbożowe. Sprawdź, ile mają kalorii!

Aktualizacja: 21.02.2013

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

345

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

338

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

322

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

318

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.