Produkty regionalne - znaki gwarantujące jakość

2008-08-13 2:04

Produkty regionalne wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Są wytwarzane według tradycyjnych i niezmiennych metod i receptur. Dlatego Unia Europejska wspiera i chroni produkcję wyrobów regionalnych.

Produkty regionalne - znaki gwarantujące jakość
Autor: thinkstockphotos.com Unia Europejska promuje naturalną żywność i przyznaje certyfikaty produktom regionalnym.

W coraz bardziej globalizującym się świecie konsumenci żądają zapewnienia większego bezpieczeństwa jakości produktów spożywczych. Stąd w cenie są certyfikaty, przyznawane produktom regionalnym, wytwarzanym według tradycyjnych metod i w ściśle kontrolowanych warunkach.
Gwarancją jakości jest przyznanie przez Unię Europejską znaku “g.g.A“ czyli ChOG (chronione oznaczenie geograficzne) i DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Produkty regionalne chronione znakiem jakości

Znak chroniony UE jest jasno sformułowaną informacją o pochodzeniu i jakości. Dla konsumentów i handlowców oznaczone pochodzenie to przede wszystkim bezpieczeństwo: handlowiec może prześledzić drogę produktu od rolnika aż do regału sklepowego, natomiast nabywca uzyskuje bezpieczeństwo dzięki informacji produktowej w trakcie zakupu produktu lub na jego opakowaniu. Równocześnie konsumenci i producenci są chronieni przed nadużywaniem marek lub ich podróbkami.
Ogranicza to również oszustwa na etykietach produktów i wspiera w czynny sposób utrzymanie regionalnych produktów. Europejskie znaki jakości takie jak chronione oznaczenie geograficzne ChOG (g.g.A.) i DOC (denominazione di origine controllata) są gwarancją bezpieczeństwa produktów spożywczych i ochrony konsumenta dzięki ścisłym kontrolom wszystkich faz produkcji. Zapobiegają one nadużyciom marki i jej podrabianiu oraz chronią regionalne produkty żywnościowe o wysokiej jakości. Wspierają one w ten sposób produkcję wyrobów regionalnych w ramach Unii Europejskiej.
Do takich produktów zaliczają się również regionalne produkty południowotyrolskie jabłka ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), wędzonki ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) i wino (Südtiroler DOC Wein), charakteryzujące się swą autentycznością, różnorodnością i jakością, co jest bezpośrednio związane z miejscem ich wytwarzania. Właśnie wysokiej jakości tradycyjne receptury i metody uprawy oraz szczególne warunki geograficzne i klimatyczne zapewniają im jakość, którą rozpoznajemy po smaku.
Program „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności“ ma na celu informowanie konsumentów, handlu i producentów o korzyściach i treści znaku jakości. Kampania została zaplanowana na trzy lata i będzie finansowana przez Komisję Europejską, włoski rząd i Südtiroler Apfelkonsortium (Południowotyrolskie Konsorcjum Producentów Jabłek), Consortium Südtiroler Speck (Południowotyrolskie Konsorcjum Producentów Wędzonek) i Verband der Kellereigenossenschaften Südtirols (Związek Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu).