Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

10 komentarze
Autor: Anna Ławniczak

Owoc kaki czyli persymona albo szaron jest przybyszem z Chin. Kaki wygląda jak pomidor a smakuje jak śliwka. Jest w polskich sklepach i warto go spróbować. Owoc kaki to źródło witaminy A, przeciwutleniaczy i przeciwrakowych fitozwiązków.

Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym - proantocyjanidynę, epikatechinę oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Właściwości owocu kaki są bardzo interesujące. Liście owocu kaki stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoc kaki - lecznicze właściwości

Jedzenie owocu kaki jest wskazane gdy mam skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu. Istnieją badania, które pokazały, że osoby, które włączyły do swojej diety kaki zanotowały nie tylko obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu, ale także miały niższe niż poprzednio trójglicerydy oraz niższe stężenie złego cholesterolu LDL. Inne badania pokazały, że wyciąg z owocu kaki ma zdolność hamowania rozwoju zmienionych komórek w białaczce. Okazało się, że wywołuje apoptozę - czyli zaprogramowaną śmierć komórek.

Owoc kaki na deser

Owoce kaki są słodkie, a przez to kaloryczne. Ale stanowią wyśmienity deser, bo poza słodyczą przynoszą też wartości odżywcze. Przede wszystkim karoteny, witaminę A i C, a także wapń. Kaki jest bardzo dobrymi smacznym źródłem wapnia, więc kobiety mogą śmiało włączyć go do swojej diety. zawiera także potas i żelazo. Kaki jest znacznie lepszym deserem niż ciastko. Owoc, który ma chyba najwięcej nazw na świecie (persymona, szaron, hurma, hebanowiec - to tylko kilka z nich) najlepszy jest na surowo. Można jednak przyrządzać z niego galaretki i dżemy, pasuje do sałatek owocowych i jako dodatek do lodów. Kaki jada się także suszone i kandyzowane.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 10)
Bobek, 14.12.2016 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Śliwka, brzoskwinia, marchew? Dla mnie to ewidentnie słodkie awokado i dlatego go uwielbiam.
 
dociunka , 12.12.2016 20.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Śliwka? Raczej brzoskwinia w środku zimy :-) bardzo słodki ale naprawdę dobry!
 
rippe, 09.12.2016 13.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po prostu słodka marchew po 3,50. Nie za kilogram, za sztukę.
 
Marek M, 19.11.2016 10.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pierwszy raz trafiłem na cierpkie w smaku , kaki , jeszcze całkiem niedojrzałe, ale do tej pory ,owoce w tym stanie były słodkie. czy ktoś zna powód takiego smaku?
 
Kolega Kulfona , 12.11.2016 11.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mega owoc. Smak pierwsza klasa. Śniadanie: Płatki owsiane, rodzynki, suszona żurawina, kaki, banan i do tego jogurt albo mleko. Niebo w gębie.
 
gosc2, 15.10.2016 08.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaki to pyszny owoc,gdy mam ochotę na cos słodkiego jest świetną alternatywą
 
Wanda, 09.01.2016 19.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bardzo pyszny jest ten owoc
 
megi 1, 06.01.2016 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Owoc kaki jest smaczny nie wiem jak mozna go nie lubić wole go na pół twardo lepej mi smakuje .polecam.
 
gosc, 25.12.2015 08.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam go w kraju w ktorym zyje, ale cos nie przejdzie mi przez gardlo. Bardzo indywidualne, smakuje, czy nie, pozdrawiam
 
Elzbieta, 26.11.2015 15.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jadlam pierwszy raz polecam pyszne!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

224

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

198

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

190

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

187

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Jeśli możesz i nie będzie to duże wyrzeczenie, po prostu nie pij piwa. Nie jest to najlepszy wybór żywieniowy, zamień je na wino, które jest wartościowsze dla zdrowia. Piwo, zawiera szyszki chmielu,...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.