Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

4 komentarze
Autor: Anna Ławniczak

Owoc kaki czyli persymona albo szaron jest przybyszem z Chin. Kaki wygląda jak pomidor a smakuje jak śliwka. Jest w polskich sklepach i warto go spróbować. Owoc kaki to źródło witaminy A, przeciwutleniaczy i przeciwrakowych fitozwiązków.

Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym - proantocyjanidynę, epikatechinę oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Właściwości owocu kaki są bardzo interesujące. Liście owocu kaki stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoc kaki - lecznicze właściwości

Jedzenie owocu kaki jest wskazane gdy mam skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu. Istnieją badania, które pokazały, że osoby, które włączyły do swojej diety kaki zanotowały nie tylko obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu, ale także miały niższe niż poprzednio trójglicerydy oraz niższe stężenie złego cholesterolu LDL. Inne badania pokazały, że wyciąg z owocu kaki ma zdolność hamowania rozwoju zmienionych komórek w białaczce. Okazało się, że wywołuje apoptozę - czyli zaprogramowaną śmierć komórek.

Nie przegap

Owoc kaki na deser

Owoce kaki są słodkie, a przez to kaloryczne. Ale stanowią wyśmienity deser, bo poza słodyczą przynoszą też wartości odżywcze. Przede wszystkim karoteny, witaminę A i C, a także wapń. Kaki jest bardzo dobrymi smacznym źródłem wapnia, więc kobiety mogą śmiało włączyć go do swojej diety. zawiera także potas i żelazo. Kaki jest znacznie lepszym deserem niż ciastko. Owoc, który ma chyba najwięcej nazw na świecie (persymona, szaron, hurma, hebanowiec - to tylko kilka z nich) najlepszy jest na surowo. Można jednak przyrządzać z niego galaretki i dżemy, pasuje do sałatek owocowych i jako dodatek do lodów. Kaki jada się także suszone i kandyzowane.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
Wanda, 09.01.2016 19.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bardzo pyszny jest ten owoc
 
megi 1, 06.01.2016 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Owoc kaki jest smaczny nie wiem jak mozna go nie lubić wole go na pół twardo lepej mi smakuje .polecam.
 
gosc, 25.12.2015 08.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam go w kraju w ktorym zyje, ale cos nie przejdzie mi przez gardlo. Bardzo indywidualne, smakuje, czy nie, pozdrawiam
 
Elzbieta, 26.11.2015 15.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jadlam pierwszy raz polecam pyszne!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

36248

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

30833

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

27874

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

26143

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na istotny wpływ diety zawierającej pokarmy o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym (IG) lub zwiększających istotnie poziom glukozy we krwi na powstawanie...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Forum
data

Maj 27, 2016

Ja walcząc z nadwagą piję ostatnio herbatę funkcjonalną z big Active. Na zmianę 4xSuperSlim i Active Burn, bo uważam, że poza tym, że mają fajne działania, są po prostu też smaczne. Ta druga smakuje mi chyba nieco bardziej :)

data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.