Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

20 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

Nie przegap

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

Ważne

Ważne

Duży kubek czekolady ma 150 kalorii, podczas gdy stugramowa tabliczka 560. Czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. Zwykle pije się ją z dodatkiem mleka, jednocześnie wzbogacając dietę w wapń. To bardzo dobre połączenie, ponieważ zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia.

Gorzka czekolada na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek.

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi. 
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych. 
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
nasturcja_34, 25.04.2012 20:27
Tą tańszą, a co za tym idzie z mniejszą ilością kakao zjem, nawet lubię, zwłaszcza do deserów, ale raz stwierdziłam, że kupię sobie tą "prawdziwą", z dużą zawartością kakao i nie dało rady. Zjadłam jeden kawałek i nigdy więcej nie tknęłam.
Nie zarejestrowany, 19.04.2012 15:17
Ja tez nie przepadam za gorzką czekoladą i wolę mleczne czekolady. I natrafiłem ostatnio na coś takiego jak czekolada mleczna z plastrami miodu, morską solą i czarnym pieprzem. Bardzo smaczna i oryginalna.
 

Kostka czekolady lub dwie wystarczą

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
81%, 30.11.2014 09.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja zaczynalem od 50%-owki a teraz jestem juz od roku na 81% i wszystko to co ponizej jast dla mnie za slodkie.Dziennie zjadam do pol tabliczki a czasami nawet cala!!!!!
 
ola, 25.10.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wcale nie popieram tych waszych opini gorzka czekolada ma dużo tłuszczu i dużo cukru pozatym czekolada mleczna jest zdrowsza ja niestety nie przemogłam się do gorzkiej czekolady i nie przemogę zjem gorzką jak nie mam mlecznej ale wole mleczną
 
ńeron13, 30.07.2014 22.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiedys gorzka omijalem. Ale przemoglem sie dzieki gorzkim z dodatkami owocowymi lub orzechami. Zwykle to 60-70% kakao. A po pewnym czasie, gdy mleczne wydawaly sie juz nadmiernie tluste w smaku - sprobowalem czystych 85% i wyzszych. Teraz z dodatkami rzadziej smakuje, a zawsze w szafce mam zapasik tych wysokokakaowych. Smacznego.
 
Czekoladopodobny, 29.05.2014 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jem 2 do 4 tabliczek dziennie - nie mam z niczym problemów, w pracy mi się nawet zaczęło układać!
 
Sławomir, 27.09.2013 13.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o gorzką czekoladę to ja jem ją od niedawna jakieś 90% kakao; na początku jadłem 70% kakao; muszę przyznać, że naprawdę działa na pamięć; łatwiej mi się skoncentrować i już nie muszę uczyć się tak długo. Kiedy patrzę jakie ta czekolada daje mi korzyści, zapominam o jej gorzkim smaku. Cieszę się, że nie trzeba chodzić do lekarza w celu poprawienia czegokolwiek w sobie. Bardzo mi pomaga w nauce i dzięki niej lepiej śpię. Pozdrawiam smakoszy.
 
jarekf, 31.07.2013 09.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wbrew pozorom spożycie gorzkiej czekolady pozwala unormować wagę ciała. Czekolada gorzka ma bardzo niski Indeks Glikemiczny. Kalorie, mimo tego, że w bardzo dużej ilości wchłaniają się bardzo powoli i niwelują uczucie głodu na długi okres czasu. Podobne właściwości mają orzechy.
 
Anna, 24.05.2013 22.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja o pozytywnych właściwościach gorzkiej czekolady dowiedziałam się w jednym z programów telewizyjnych,i tak od kilku miesięcy zjadam od 2 do 4 kostek najczęściej wieczorem i faktycznie lepiej sypiam i samopoczucie też mam lepsze. tak więc jedzmy gorzką czekoladę!!!!
 
krzyhu, 30.04.2013 16.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a dla mnie czekolada < 60% kakao nie jest czekoladą
 
mariusz , 27.04.2013 16.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czekolada która zawiera ponad 70% kakao to już nie jest czekolada tylko kakao a to jest róznica
 
bea , 02.03.2013 16.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Codziennie zjadam pol tabliczki 70% czarnej czekolady.Nie przytylam ani nie schudlam.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

21829

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

23353

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

23219

Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

30074

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Przyczyny obsesyjnego odchudzania się kompulsywnego jedzenia Cieszę się, że odważyłaś się napisać tego maila. Po jego przeczytaniu mam poczucie, że faktycznie jest ci bardzo trudno i że na chwilę...

Jeśli chodzi o dietę w tym konkretnym przypadku, potrzebowałabym więcej informacji: czy lekarz zalecił ograniczenie tylko białek czy również fosforu, potasu i sodu? Czy stan ten jest incydentem, czy...

http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/dieta-przy-zrostach-jelita-cienkiego/84269/1/. Do swojej odpowiedzi dodam, że powinnaś stosować dietę lekkostrawną z ograniczoną ilością tłuszczu i...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

W sumie Novoslim jest najlepszy, wcześniej próbowałam inuliny i błonnika ale efekty srednie, nie wiem dlaczego na mnie nie działały to już zielona herbata lepiej a Novoslim bardzo dobry, przemiana materii się reguluje, mniejszy apetyt bardzo łatwo można schudnąć

data

Grudzień 16, 2014

Naturalna skała wapienna, trochę wiórków magnezowych i jest woda o pH 10 i z potencjałem redukującym wywalonym w kosmos... ...tylko że nie ma to większego sensu. Organizm sam reguluje pH w dość ścisłym zakresie. Już więcej sensu mają sole mineralne obecne w wodzie alkaliczne...

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.