Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

30 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

Nie przegap

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

Ważne

Ważne

Duży kubek czekolady ma 150 kalorii, podczas gdy stugramowa tabliczka 560. Czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. Zwykle pije się ją z dodatkiem mleka, jednocześnie wzbogacając dietę w wapń. To bardzo dobre połączenie, ponieważ zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia.

Gorzka czekolada na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek.

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi. 
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych. 
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
nasturcja_34, 25.04.2012 20:27
Tą tańszą, a co za tym idzie z mniejszą ilością kakao zjem, nawet lubię, zwłaszcza do deserów, ale raz stwierdziłam, że kupię sobie tą "prawdziwą", z dużą zawartością kakao i nie dało rady. Zjadłam jeden kawałek i nigdy więcej nie tknęłam.
Nie zarejestrowany, 19.04.2012 15:17
Ja tez nie przepadam za gorzką czekoladą i wolę mleczne czekolady. I natrafiłem ostatnio na coś takiego jak czekolada mleczna z plastrami miodu, morską solą i czarnym pieprzem. Bardzo smaczna i oryginalna.
 

Kostka czekolady lub dwie wystarczą

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
anna, 09.02.2017 11.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wartością gorzkiej czekolady, jest fakt, że zawiera mało cukru. Wszechobecny cukier, niestety niszczy nasze zdrowie. Gdy wyrzucimy z jadłospisu cukier, docenimy smak gorzkiej czekolady.
 
kkkss, 17.01.2017 19.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak gorzka czekolada to pol lyzki cukru
 
czekoladka, 17.01.2017 18.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszą czekolade samemu zrobic. Dodaje dwie lyzki masla, dwie cukru, dwie mleka. Mieszam. Na konic dodaje kakao. Wszystko mieszam. Na dwie lyzki sklada sie na 1/2 kubka. Czyli pol.
 
Karola_2000, 28.12.2016 16.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gorzka czekolada jest o wiele zdrowsza od mlecznych, a przede wszystkim od czekolad białych(które nie posiadają w sobie ani krzty kakaa, tylko sam cukier), nie mówię tu o pseudo czekoladach gorzkich 45% lecz te wysokokaowe typu 85% (może być i trochę mniej) zawierają one bowiem o wiele mniejsze ilości cukru i więcej wartości odżywczych. Czekolady mleczne uzależniają znacznie bardziej przez właśnie ten nieprzyjemny dodatek jakim jest cukier, a gorzką najesz się już po jednej czy dwóch kosteczkach (coś o tym wiem ;d) Ostatnio zakupiłam czekoladę 99% i nie powiem, troszeczkę za gorzka, ale takie czekolady jak 85% są po prostu idealne :).
 
dzbanecznik, 14.07.2016 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja tam nie znam się na chemicznych właściwościach czekolady gorzkiej i mlecznej. Faktem jednak jest, że czekolada ( przynajmniej na mnie) działa uzależniająco - jednak gorzka mniej
 
AlexRener, 14.02.2016 20.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia w czekoladzie każdej nie tylko gorzkiej, poczytaj to się dowiesz jakż dziwny ten świat synu...
 
Agata, 04.11.2015 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia." - kto to w ogóle pisał?! Przecież magnez jest antagonistą wapnia i na odwrót. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html
 
LOL, 25.10.2015 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Umiesz czytać? Nie wolno jeść więcej niż kilka kostek dziennie, porąbało Cię człowieku
 
Robot, 11.03.2015 07.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To ja, robot
 
Paweł, 10.03.2015 17.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Prawdziwa czekolada to tak naprawdę ta, która w składzie nie ma wypełniaczy, spulchniaczy, emulgatorów i poprawiaczy smaku. Te wszystkie zbędne "śmieci" są dodawane, aby obniżyć cenę! Dlatego nie można oczekiwać super jakości za 2zł. Sprawdźcie sobie ile kosztuje prawdziwa i dobra czekolada. Tutaj skład to kakao i cukier! I nic więcej... Różnice czuć od razu! http://www.galeriaslodyczy.pl/slodycze-czekolady.html
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

251

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

247

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

245

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

218

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.