Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

18 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

Nie przegap

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

Ważne

Ważne

Duży kubek czekolady ma 150 kalorii, podczas gdy stugramowa tabliczka 560. Czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. Zwykle pije się ją z dodatkiem mleka, jednocześnie wzbogacając dietę w wapń. To bardzo dobre połączenie, ponieważ zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia.

Gorzka czekolada na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek.

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi. 
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych. 
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
nasturcja_34, 25.04.2012 20:27
Tą tańszą, a co za tym idzie z mniejszą ilością kakao zjem, nawet lubię, zwłaszcza do deserów, ale raz stwierdziłam, że kupię sobie tą "prawdziwą", z dużą zawartością kakao i nie dało rady. Zjadłam jeden kawałek i nigdy więcej nie tknęłam.
Nie zarejestrowany, 19.04.2012 15:17
Ja tez nie przepadam za gorzką czekoladą i wolę mleczne czekolady. I natrafiłem ostatnio na coś takiego jak czekolada mleczna z plastrami miodu, morską solą i czarnym pieprzem. Bardzo smaczna i oryginalna.
 

Kostka czekolady lub dwie wystarczą

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 18)
ńeron13, 30.07.2014 22.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiedys gorzka omijalem. Ale przemoglem sie dzieki gorzkim z dodatkami owocowymi lub orzechami. Zwykle to 60-70% kakao. A po pewnym czasie, gdy mleczne wydawaly sie juz nadmiernie tluste w smaku - sprobowalem czystych 85% i wyzszych. Teraz z dodatkami rzadziej smakuje, a zawsze w szafce mam zapasik tych wysokokakaowych. Smacznego.
 
Czekoladopodobny, 29.05.2014 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jem 2 do 4 tabliczek dziennie - nie mam z niczym problemów, w pracy mi się nawet zaczęło układać!
 
Sławomir, 27.09.2013 13.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o gorzką czekoladę to ja jem ją od niedawna jakieś 90% kakao; na początku jadłem 70% kakao; muszę przyznać, że naprawdę działa na pamięć; łatwiej mi się skoncentrować i już nie muszę uczyć się tak długo. Kiedy patrzę jakie ta czekolada daje mi korzyści, zapominam o jej gorzkim smaku. Cieszę się, że nie trzeba chodzić do lekarza w celu poprawienia czegokolwiek w sobie. Bardzo mi pomaga w nauce i dzięki niej lepiej śpię. Pozdrawiam smakoszy.
 
jarekf, 31.07.2013 09.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wbrew pozorom spożycie gorzkiej czekolady pozwala unormować wagę ciała. Czekolada gorzka ma bardzo niski Indeks Glikemiczny. Kalorie, mimo tego, że w bardzo dużej ilości wchłaniają się bardzo powoli i niwelują uczucie głodu na długi okres czasu. Podobne właściwości mają orzechy.
 
Anna, 24.05.2013 22.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja o pozytywnych właściwościach gorzkiej czekolady dowiedziałam się w jednym z programów telewizyjnych,i tak od kilku miesięcy zjadam od 2 do 4 kostek najczęściej wieczorem i faktycznie lepiej sypiam i samopoczucie też mam lepsze. tak więc jedzmy gorzką czekoladę!!!!
 
krzyhu, 30.04.2013 16.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a dla mnie czekolada < 60% kakao nie jest czekoladą
 
mariusz , 27.04.2013 16.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czekolada która zawiera ponad 70% kakao to już nie jest czekolada tylko kakao a to jest róznica
 
bea , 02.03.2013 16.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Codziennie zjadam pol tabliczki 70% czarnej czekolady.Nie przytylam ani nie schudlam.
 
Gees, 24.02.2013 16.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dobra czekolada ma dużą zawartość kakao a mleczna ma dużą zawartość mleka w proszku (za czasów komuny nazywała sie czekoladopodobna i niektórzy tak się do nie przyzwyczaili ,że nie moga o niej zapomnieć) .Wielbiciele czekolady mlecznej doczekają sie kiedyś wzmacniacza smaku E.... wówczas będą jak w raju , życzę im smacznego.Całą gębą pozdrawiam zjadaczy prawdziwej czekolady (70 - 80% kakao).
 
urszula., 30.01.2013 12.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Codziennie przed snem jem dwie kostki gorzkiej czekolady.Fajnie sie śpi.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

14204

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

16760

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

11576

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,...

więcej

8800

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 29, 2014

A ja jestem ciekawa, kiedy ludzie pójdą po rozum do głowy? Jak można, choć przez chwilkę pomyśleć, że taka dieta istnieje. Dopóki dopóty będą chętni na takie cuda, oni będą się mnożyć, jak grzyby po deszczu! Aby schudnąć i zawsze mieć wymarzoną wagę, tylko pomogą zasady zdrowego...

data

Sierpień 29, 2014

ja schudłam 10kg w miesiąc (z 62 na 52kg), więc uważam, że jeśli ktoś ma dużo zbędnych kg to może tyle schudnąć, wystarczy samozaparcie

data

Sierpień 28, 2014

nie mozna wejsc na tę strone

data

Sierpień 29, 2014

a ja schudłam 10kg w baaardzo krótkim czasie (z 62 na 52kg po dwójce dzieci, jako panna zawsze miałam 55kg) tak: 1. rano śniadanie bez węglowodanów (np. jajecznica bez chleba, parówki bez chleba, mozarella z pomidorami, jaja gotowane bez chleba itp) + herbata bez cukru 2. około południa...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.