Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

25 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

Nie przegap

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

Ważne

Ważne

Duży kubek czekolady ma 150 kalorii, podczas gdy stugramowa tabliczka 560. Czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. Zwykle pije się ją z dodatkiem mleka, jednocześnie wzbogacając dietę w wapń. To bardzo dobre połączenie, ponieważ zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia.

Gorzka czekolada na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek.

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi. 
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych. 
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
nasturcja_34, 25.04.2012 20:27
Tą tańszą, a co za tym idzie z mniejszą ilością kakao zjem, nawet lubię, zwłaszcza do deserów, ale raz stwierdziłam, że kupię sobie tą "prawdziwą", z dużą zawartością kakao i nie dało rady. Zjadłam jeden kawałek i nigdy więcej nie tknęłam.
Nie zarejestrowany, 19.04.2012 15:17
Ja tez nie przepadam za gorzką czekoladą i wolę mleczne czekolady. I natrafiłem ostatnio na coś takiego jak czekolada mleczna z plastrami miodu, morską solą i czarnym pieprzem. Bardzo smaczna i oryginalna.
 

Kostka czekolady lub dwie wystarczą

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 25)
AlexRener, 14.02.2016 20.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia w czekoladzie każdej nie tylko gorzkiej, poczytaj to się dowiesz jakż dziwny ten świat synu...
 
Agata, 04.11.2015 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia." - kto to w ogóle pisał?! Przecież magnez jest antagonistą wapnia i na odwrót. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html
 
LOL, 25.10.2015 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Umiesz czytać? Nie wolno jeść więcej niż kilka kostek dziennie, porąbało Cię człowieku
 
Robot, 11.03.2015 07.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To ja, robot
 
Paweł, 10.03.2015 17.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Prawdziwa czekolada to tak naprawdę ta, która w składzie nie ma wypełniaczy, spulchniaczy, emulgatorów i poprawiaczy smaku. Te wszystkie zbędne "śmieci" są dodawane, aby obniżyć cenę! Dlatego nie można oczekiwać super jakości za 2zł. Sprawdźcie sobie ile kosztuje prawdziwa i dobra czekolada. Tutaj skład to kakao i cukier! I nic więcej... Różnice czuć od razu! http://www.galeriaslodyczy.pl/slodycze-czekolady.html
 
81%, 30.11.2014 09.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja zaczynalem od 50%-owki a teraz jestem juz od roku na 81% i wszystko to co ponizej jast dla mnie za slodkie.Dziennie zjadam do pol tabliczki a czasami nawet cala!!!!!
 
ola, 25.10.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wcale nie popieram tych waszych opini gorzka czekolada ma dużo tłuszczu i dużo cukru pozatym czekolada mleczna jest zdrowsza ja niestety nie przemogłam się do gorzkiej czekolady i nie przemogę zjem gorzką jak nie mam mlecznej ale wole mleczną
 
ńeron13, 30.07.2014 22.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiedys gorzka omijalem. Ale przemoglem sie dzieki gorzkim z dodatkami owocowymi lub orzechami. Zwykle to 60-70% kakao. A po pewnym czasie, gdy mleczne wydawaly sie juz nadmiernie tluste w smaku - sprobowalem czystych 85% i wyzszych. Teraz z dodatkami rzadziej smakuje, a zawsze w szafce mam zapasik tych wysokokakaowych. Smacznego.
 
Czekoladopodobny, 29.05.2014 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jem 2 do 4 tabliczek dziennie - nie mam z niczym problemów, w pracy mi się nawet zaczęło układać!
 
Sławomir, 27.09.2013 13.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o gorzką czekoladę to ja jem ją od niedawna jakieś 90% kakao; na początku jadłem 70% kakao; muszę przyznać, że naprawdę działa na pamięć; łatwiej mi się skoncentrować i już nie muszę uczyć się tak długo. Kiedy patrzę jakie ta czekolada daje mi korzyści, zapominam o jej gorzkim smaku. Cieszę się, że nie trzeba chodzić do lekarza w celu poprawienia czegokolwiek w sobie. Bardzo mi pomaga w nauce i dzięki niej lepiej śpię. Pozdrawiam smakoszy.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

34036

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

29109

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

26296

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

24674

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Morwa biała jest rekomendowana głównie przy cukrzycy. Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Forum
data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

data

Maj 05, 2016

Świeżo wyciskane soki, woda mineralna niegazowana, zielona herbata, kawa czarna parzona - bez cukru:P Ja to piję i generalnie nie narzekam;)))))

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.