Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

33 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Gorzka czekolada swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

Warto wiedzieć

Ważne

Ile kalorii ma gorzka czekolada?

100-gramowa tabliczka gorzkiej czekolady ma w zależności od zawartości kakao (60-99%) od ok. 500 do 590 kcal w 100 g. Mała kostka czekolady waży 6 g i ma od 30 do 36 kilokalorii. Najwięcej kalorii mają gorzkie czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej.

  • Czekolada o zawartości kakao 60% - 516 kcal w 100 g, 31 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 64% - 502 kcal w 100 g, 30 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 70% - 566 kcal w 100 g, 34 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 85% - 530 kcal w 100 g, 32 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 90% - 592 kcal w 100 g, 36 kcal w kostce (6 g)
  • Czekolada o zawartości kakao 99% - 590 kcal w 100 g, 35 kcal w kostce (6 g)

Gorzka czekolada na zdrowie

Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek gorzkiej czekolady.

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi.
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych.
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
nasturcja_34, 25.04.2012 20:27
Tą tańszą, a co za tym idzie z mniejszą ilością kakao zjem, nawet lubię, zwłaszcza do deserów, ale raz stwierdziłam, że kupię sobie tą "prawdziwą", z dużą zawartością kakao i nie dało rady. Zjadłam jeden kawałek i nigdy więcej nie tknęłam.
Nie zarejestrowany, 19.04.2012 15:17
Ja tez nie przepadam za gorzką czekoladą i wolę mleczne czekolady. I natrafiłem ostatnio na coś takiego jak czekolada mleczna z plastrami miodu, morską solą i czarnym pieprzem. Bardzo smaczna i oryginalna.
 

Kostka czekolady lub dwie wystarczą

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można np. wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną.

Warto wiedzieć, że czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. Zwykle pije się ją z dodatkiem mleka, jednocześnie wzbogacając dietę w wapń. To bardzo dobre połączenie, ponieważ zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 11.08.2017

Komentarze (1 - 10 z 33)
Skromny, 13.07.2017 20.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wiem z własnej autopsji jak i z niejednego artykułu żywieniowego, że gorzka czekolada(>69%) świetnie wpływa na stosunek płciowy jak i ochotę na niego.
 
27.06.2017 19:47, 27.06.2017 19.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Obrzezanie napletka to dla jednych nakaz religijny, dla innych metoda leczenia. Są i tacy, którzy zrobiliby to ze względów praktycznych. Ale na czym w ogóle polega obrzezanie? Szacuje się, że na świecie obrzezanych jest około 20-30% mężczyzn. Ewentualne szkody medyczne lub korzyści z obrzezania nie zostały jednoznacznie zbadane, dlatego zdania są podzielone.
 
Mag, 02.06.2017 13.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do gorzkiej czekolady trzeba dojrzeć Tak jak np do smaku czarnych oliwek czy innych podobnych rzeczy
 
anna, 09.02.2017 11.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wartością gorzkiej czekolady, jest fakt, że zawiera mało cukru. Wszechobecny cukier, niestety niszczy nasze zdrowie. Gdy wyrzucimy z jadłospisu cukier, docenimy smak gorzkiej czekolady.
 
kkkss, 17.01.2017 19.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak gorzka czekolada to pol lyzki cukru
 
czekoladka, 17.01.2017 18.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszą czekolade samemu zrobic. Dodaje dwie lyzki masla, dwie cukru, dwie mleka. Mieszam. Na konic dodaje kakao. Wszystko mieszam. Na dwie lyzki sklada sie na 1/2 kubka. Czyli pol.
 
Karola_2000, 28.12.2016 16.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gorzka czekolada jest o wiele zdrowsza od mlecznych, a przede wszystkim od czekolad białych(które nie posiadają w sobie ani krzty kakaa, tylko sam cukier), nie mówię tu o pseudo czekoladach gorzkich 45% lecz te wysokokaowe typu 85% (może być i trochę mniej) zawierają one bowiem o wiele mniejsze ilości cukru i więcej wartości odżywczych. Czekolady mleczne uzależniają znacznie bardziej przez właśnie ten nieprzyjemny dodatek jakim jest cukier, a gorzką najesz się już po jednej czy dwóch kosteczkach (coś o tym wiem ;d) Ostatnio zakupiłam czekoladę 99% i nie powiem, troszeczkę za gorzka, ale takie czekolady jak 85% są po prostu idealne :).
 
dzbanecznik, 14.07.2016 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja tam nie znam się na chemicznych właściwościach czekolady gorzkiej i mlecznej. Faktem jednak jest, że czekolada ( przynajmniej na mnie) działa uzależniająco - jednak gorzka mniej
 
AlexRener, 14.02.2016 20.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia w czekoladzie każdej nie tylko gorzkiej, poczytaj to się dowiesz jakż dziwny ten świat synu...
 
Agata, 04.11.2015 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"zawarty w czekoladzie magnez przyśpiesza wchłanianie wapnia." - kto to w ogóle pisał?! Przecież magnez jest antagonistą wapnia i na odwrót. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

157

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

109

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

104

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

103

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.