Co jesz

To co jesz ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie i wydolność. Dlatego właściwy dobór produktów spożywczych powinien uwzględniać znacznie więcej niż jedynie udział poszczególnych makroskładników oraz kaloryczność jedzenia. Wiele ze składników ma też mało znane właściwości, które mogą okazać się nieocenione we wzmacnianiu organizmu. Świadomość tego co jesz pozwala lepiej planować zakupy, ale też przygotowywane posiłki. Każdy etap można przewidzieć z wyprzedzeniem, co ogranicza marnowanie żywności i sprawia, że …

Przypomina pietruszkę, ale nie dajcie się zwieść: to inne warzywo. Sprzyja obniżeniu poziomu cukru czy cholesterolu we krwi, zawiera m.in. witaminę C i cenny błonnik, który stanowi podstawę, jeśli chodzi o zdrowe trawienie. To warzywo jest mało znane, a z jego zalet jeszcze mniej osób zdaje sobie sprawę. Poznajcie właściwości pasternaku.
„Ziele długowieczności", Gynostemma pentaphyllum, jiaogulan, w Polsce odgrywa... ozdobną rolę. Zdaniem niektórych warto też wziąć pod uwagę inne właściwości tej rośliny. Uważa się, że to skarbnica zdrowia, która ponoć może redukować zmęczenie, korzystnie wpływać na układ krążenia i dbać o wątrobę.
Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Dieta ketogeniczna, nazywana niekiedy w skrócie „dietą keto”, stała się popularna, jako domniemany sposób na szybkie i skuteczne chudnięcie. W rzeczywistości dietę ketogenną opracowano w celach leczniczych, choć statystycznie wie o tym tylko 1 na 10 Polaków.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać o smaczny i odżywczy posiłek, który zapewni organizmowi solidną dawkę energii. Niestety, nie zawsze nasze wybory żywieniowe są zdrowe i sięgamy po żywność wysokoprzetworzoną. Ekspert wskazuje najgorszy składnik porannej uczty.
Kupisz je nawet w sprzedaży wysyłkowej supermarketów, chociaż wówczas nastaw się na wydatek nawet kilkunastu złotych. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, pewnie warto - to przecież tyle, ile trzeba zapłacić za tanie papierosy. Tymczasem zyska twoje podniebienie i generalnie organizm. Poczuj smak lata już teraz, jeśli tylko nie masz uczulenia.
Niektórzy bez większych problemów dożywają 100 lat, a my często zachodzimy w głowę, jak oni to robią. Nie ma jednej prostej recepty. Na to składa się wiele czynników. Swój niezawodny patent zdradził popularny internista i badacz niebieskich stref długowieczności. Codziennie pij sok z tego najbardziej wartościowego i najzdrowszego warzywa, a zachowasz młodość w każdym wieku.
Brązowe banany lub nawet takie, które jeszcze nie zbrązowiały, ale mają już widoczne plamki, to najmniej lubiany etap dojrzewania banana. Mają jednak również swoich zwolenników, którzy twierdzą, że ciemniejące banany lepiej smakują. Inni z kolei dojadają nawet zbrązowiałe banany, żeby nie marnować jedzenia. Czy brązowe banany można bezpiecznie zjeść?
Odżywki białkowe są znane i lubiane w środowiskach sportowców. To budulec mięśni. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, a więc może sprzyjać skutecznemu odchudzaniu. Czy będąc "zwykłym człowiekiem", warto sięgać po odżywki białkowe? Czy wszyscy mogą ich używać? Wyjaśniamy tajemnice odżywek białkowych.
Witamina F nie jest bardzo znana, jednak znalazła zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w medycynie. Choć nie słyszy się o niej często, jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W jakich produktach ją znajdziemy i jak działa?
Na pewno znacie takie osoby – a może też tak macie? Mówią, że niewiele jedzą, ale... tyją. Oczywiście u podłoża takiego problemu mogą leżeć zaburzenia hormonalne, zaburzenia metaboliczne lub inne dolegliwości. Często jednak po prostu nieświadomie przekraczamy dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Jedną z przyczyn nadmiaru kalorii są „niewinne” przekąski.
Pomidory można znaleźć niemal w każdej kuchni. Mogą być spożywane pod każdą postacią, nadając potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Okazuje się, że choć stanowią prawdziwą bombę odżywczą, nie każdy może włączyć je do codziennego jadłospisu. Te osoby powinny umieścić je na czarnej liście.

Każda wizyta w supermarkecie to problem zbyt dużego wyboru. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i marketingowymi hasłami, ale czy zawsze mają one pokrycie w rzeczywistej wartości odżywcze? Okazuje się, że niekoniecznie! Dlatego powinieneś wiedzieć, co jesz, aby umieć znaleźć te produkty, które dostarczają energii z pełnowartościowych źródeł, a także uzupełniają zasoby witamin i minerałów organizmu. Świadome czytanie etykiet żywności to również lepsza kontrolą nad tym, jakie konserwanty spożywasz i ile cukru i soli zjadasz, a także nad ilością przyjmowanych kalorii. W ten sposób nie trzeba już odżywiać się „na wyczucie”, ale skład i objętość każdego posiłku można dobrać do indywidualnego zapotrzebowania.

Kontrola ilości energii jest szczególnie istotna dla osób, które chcą się odchudzić, ale też tych, które regularnie trenują i chciałyby w kontrolowany sposób zmienić swoją masę.

Znajdziesz tutaj poradniki dotyczące tego, które produkty dostarczają najlepszej jakości węglowodanów, białek i tłuszczy. Poznasz też opinie wykwalifikowanych dietetyków oraz trenerów personalnych na temat poszczególnych, mniej i bardziej popularnych, potraw i dań.

Warto pamiętać, że świadome odżywianie nigdy nie opiera się na myśleniu życzeniowym, ale na naukowych przesłankach i doniesieniach. To gwarancja sukcesu i minimalizacja skutków ubocznych. Zastanawiając się nad tym co jesz, zawsze zadawaj sobie pytanie, jak dany produkt wpływa na Twój organizm. Dzięki temu rozprawisz się z mitami żywieniowymi.