Co jesz?

Kurkuma i kurkumina - właściwości i zastosowanie

Kurkuma i kurkumina - właściwości i zastosowanie

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu...

Pieczarki: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pieczarki: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Wbrew dawnym stwierdzeniom nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków...

skomentuj
cloud
Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Siarczyny w żywności znajdziemy m.in. w winach i suszonych owocach, jednak te konserwanty mogą znajdować się w wielu innych przetworach spożywczych, szczególnie owocowo-warzywnych....

skomentuj
cloud
Kefir: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak produkuje się kefir?

Kefir: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak produkuje się kefir?

Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – m.in. jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega osteoporozie,...

skomentuj
cloud
Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna to kasza, która najczęściej gości na polskich stołach. Występuje w kilku odmianach, spośród których najpopularniejsza jest kasza perłowa. Kasza jęczmienna to dobre źródło...

skomentuj
cloud
Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie syropu cukru inwertowanego

Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie syropu cukru inwertowanego

Cukier inwertowany to słodzik produkowany z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Nie stosuje się go w gospodarstwach domowych, a jako syrop jest...

skomentuj
cloud
Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga...

skomentuj
cloud
Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych - to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach...

Sorgo: właściwości, wartości odżywcze i zastosowania kulinarne

Sorgo: właściwości, wartości odżywcze i zastosowania kulinarne

Sorgo to starożytne zboże bezglutenowe uprawiane tysiące lat temu w Afryce. Uprawia się je głównie na pasze, ale jest też coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Ziarna sorgo...

skomentuj
cloud
CAMU CAMU – działanie lecznicze i zastosowanie

CAMU CAMU – działanie lecznicze i zastosowanie

Camu camu to jagody, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat. Jagody camu camu, które należą do grupy...

skomentuj
cloud
Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne

Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne

Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i wykazującym korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu, a także...

skomentuj
cloud
Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze

Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze

Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego...

SANPIN (herbata zielona jaśminowa) - właściwości. Jak parzyć sanpin?

SANPIN (herbata zielona jaśminowa) - właściwości. Jak parzyć sanpin?

Sanpin to mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu, której właściwości od lat są znane mieszkańcom Okinawy. Jednak dopiero teraz zdobywa ogromną popularność. Sanpin jest skarbnicą...

skomentuj
cloud
Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku energetycznego przez organizm. Dzięki temu zapobiega wychłodzeniu ciała i pomaga...

skomentuj
cloud
Galangal - właściwości lecznicze i zastosowanie. Gdzie kupić galangal?

Galangal - właściwości lecznicze i zastosowanie. Gdzie kupić galangal?

Galangal to aromatyczna przyprawa i roślina, która wykazuje właściwości lecznicze. Dzięki temu znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Swoje lecznicze...

skomentuj
cloud
Cielęcina: wartości odżywcze. Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina: wartości odżywcze. Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina gości na polskich stołach rzadko, ponieważ uważamy to mięso za trudne w obróbce kulinarnej i drogie. Jednak odpowiednio przygotowana cielęcina jest wyjątkowa w smaku, a sznycel...

skomentuj
cloud
Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i właściwości. Jak smakuje jackfruit?

Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i właściwości. Jak smakuje jackfruit?

Jackfruit (dżakfrut) to największy owoc rosnący na drzewie. Wywodzi się z Indii i występuje powszechnie w tropikalnym klimacie. Jackfruit należy do kalorycznych owoców, ale przy tym zawiera...

skomentuj
cloud
LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

Liść laurowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Wszystko dzięki licznym właściwościom leczniczym. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako...

skomentuj
cloud
Masło klarowane (ghee): właściwości i wpływ na zdrowie. Przepis na masło klarowane

Masło klarowane (ghee): właściwości i wpływ na zdrowie. Przepis na masło klarowane

Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich...

Mąka kokosowa: właściwości i zastosowanie. Przepis na mąkę kokosową

Mąka kokosowa: właściwości i zastosowanie. Przepis na mąkę kokosową

Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka. Warto ją stosować ze względu...

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 03/2017
Dołącz do nas:
DlaPacjentow24.pl
Zdrowa społeczność
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Najpopularniejsze artykuły
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w...

więcej

1842

KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców...

więcej

1670

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

1473

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

1411

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.