Co jesz?

Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Olej z awokado zalicza się go do najzdrowszych olejów na świecie, a we Francji ma nawet status leku na artretyzm. Badania potwierdzają inne właściwości zdrowotne oleju z awokado -...

skomentuj
cloud
Miruna: właściwości i wartości odżywcze

Miruna: właściwości i wartości odżywcze

Miruna patagońska należy do ryb chudych i stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Miruna jest szczególnie polecana w profilaktyce miażdżycy i w chorobach układu krążenia....

skomentuj
cloud
Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Mintaj to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce - prawie 40% z nas deklaruje, że często wybiera właśnie ją jako składnik swojego dania obiadowego. Jednak czy za dużą popularnością...

skomentuj
cloud
Tilapia: wartości odżywcze i właściwości. Czy warto jeść tilapię?

Tilapia: wartości odżywcze i właściwości. Czy warto jeść tilapię?

Tilapia zajmuje drugie miejsce wśród najpopularniejszych ryb hodowlanych na świecie, m.in. ze względu na wartości odżywcze. Tilapia jest dobrym źródłem białka, ale jest rybą chudą i nie...

skomentuj
cloud
PESTKI Z DYNI - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

PESTKI Z DYNI - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Pestki z dyni mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość cynku - są jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Dzięki cynkowi pestki z dyni posiadają...

skomentuj
cloud
Panga: wartości odżywcze. Czy warto jeść pangę?

Panga: wartości odżywcze. Czy warto jeść pangę?

Panga to słodkowodna ryba tropikalna, szeroko rozpowszechniona na polskim rynku - znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu. Panga nie ma charakterystycznego...

1
cloud
Jagody maqui: właściwości zdrowotne owoców i soku z maqui

Jagody maqui: właściwości zdrowotne owoców i soku z maqui

Jagody maqui to ciemne i drobne owoce pochodzące z Chile. Ich głównym składnikiem prozdrowotnym są antocyjany. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają...

skomentuj
cloud
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku szparagów. Zielone gotuje się ok. 8 minut, a białe nieco dłużej - 10-15 minut. Białe...

Dorsz - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Dorsz - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi...

skomentuj
cloud
PFC - toksyczne substancje w opakowaniach do żywności

PFC - toksyczne substancje w opakowaniach do żywności

PFC czyli perfluorowane związki organiczne to substancje stosowane często w produkcji papierowych opakowań do żywności, m.in. frytek w lokalach typu fast food. PFC mają zdolność przenikania...

Owoce baobabu - właściwości lecznicze, wartość odżywcza, zastosowania kulinarne

Owoce baobabu - właściwości lecznicze, wartość odżywcza, zastosowania kulinarne

Baobab jest wykorzystywany powszechnie przez rdzennych mieszkańców Afryki, również w celach leczniczych. Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne owoców baobabu...

skomentuj
cloud
Lucuma - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Lucuma - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Lucuma to narodowy owoc Peru nazywany „złotem Inków”. Od wieków był wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej jako pożywienie i środek leczniczy. Proszek z lucumy jest...

skomentuj
cloud
Kurkuma i kurkumina - właściwości i zastosowanie

Kurkuma i kurkumina - właściwości i zastosowanie

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu...

Suszone pomidory: właściwości i wartości odżywcze. Jak zrobić suszone pomidory?

Suszone pomidory: właściwości i wartości odżywcze. Jak zrobić suszone pomidory?

Suszone pomidory nie wyglądają tak efektownie jak świeże, ale przewyższają je ilością likopenu. Mają bogaty smak, dużo wartości odżywczych i wszechstronne zastosowanie kulinarne. Warto je...

skomentuj
cloud
Pieczarki: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pieczarki: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Wbrew dawnym stwierdzeniom nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków...

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Siarczyny w żywności znajdziemy m.in. w winach i suszonych owocach, jednak te konserwanty mogą znajdować się w wielu innych przetworach spożywczych, szczególnie owocowo-warzywnych....

skomentuj
cloud
Kefir: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak produkuje się kefir?

Kefir: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak produkuje się kefir?

Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – m.in. jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega osteoporozie,...

skomentuj
cloud
Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna to kasza, która najczęściej gości na polskich stołach. Występuje w kilku odmianach, spośród których najpopularniejsza jest kasza perłowa. Kasza jęczmienna to dobre źródło...

skomentuj
cloud
Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie syropu cukru inwertowanego

Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie syropu cukru inwertowanego

Cukier inwertowany to słodzik produkowany z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Nie stosuje się go w gospodarstwach domowych, a jako syrop jest...

skomentuj
cloud
Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga...

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 05/2017
Dołącz do nas:
DlaPacjentow24.pl
Zdrowa społeczność
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

224

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

198

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

190

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

187

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.