Co jesz?

Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze

Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze

Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego...

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku energetycznego przez organizm. Dzięki temu zapobiega wychłodzeniu ciała i pomaga...

skomentuj
cloud
Galangal - właściwości lecznicze i zastosowanie. Gdzie kupić galangal?

Galangal - właściwości lecznicze i zastosowanie. Gdzie kupić galangal?

Galangal to aromatyczna przyprawa i roślina, która wykazuje właściwości lecznicze. Dzięki temu znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Swoje lecznicze...

skomentuj
cloud
Cielęcina: wartości odżywcze. Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina: wartości odżywcze. Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina gości na polskich stołach rzadko, ponieważ uważamy to mięso za trudne w obróbce kulinarnej i drogie. Jednak odpowiednio przygotowana cielęcina jest wyjątkowa w smaku, a sznycel...

skomentuj
cloud
Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i właściwości. Jak smakuje jackfruit?

Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i właściwości. Jak smakuje jackfruit?

Jackfruit (dżakfrut) to największy owoc rosnący na drzewie. Wywodzi się z Indii i występuje powszechnie w tropikalnym klimacie. Jackfruit należy do kalorycznych owoców, ale przy tym zawiera...

skomentuj
cloud
LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

Liść laurowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Wszystko dzięki licznym właściwościom leczniczym. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako...

skomentuj
cloud
Masło klarowane (ghee): właściwości i wpływ na zdrowie. Przepis na masło klarowane

Masło klarowane (ghee): właściwości i wpływ na zdrowie. Przepis na masło klarowane

Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich...

skomentuj
cloud
Mąka kokosowa: właściwości i zastosowanie. Przepis na mąkę kokosową

Mąka kokosowa: właściwości i zastosowanie. Przepis na mąkę kokosową

Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka. Warto ją stosować ze względu...

skomentuj
cloud
Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku?

Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku?

Zmysł wzroku i kolor jedzenia oraz napojów w bardzo silny sposób wpływają na kształtowanie smaku zjadanego pożywienia. W pierwszej kolejności używamy wzroku do oceny żywności, a przez to...

skomentuj
cloud
KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi?

KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi?

Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jednak nie wszystkie osoby mogą się...

Tuńczyk: wartości odżywcze, zawartość rtęci i histaminy

Tuńczyk: wartości odżywcze, zawartość rtęci i histaminy

Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. W mięsie tuńczyka znajduje się jednak metylortęć, która jest toksyczna dla człowieka, dlatego na...

skomentuj
cloud
Mleko kokosowe: właściwości i zastosowanie. Przepis na domowe mleko z wiórków kokosowych

Mleko kokosowe: właściwości i zastosowanie. Przepis na domowe mleko z wiórków kokosowych

Mleko kokosowe jest produkowane z miąższu orzecha kokosowego. Jego głównym składnikiem są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, którym przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Mleko...

skomentuj
cloud
Wieprzowina: wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Wieprzowina: wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Wielu Polaków nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez schabowego, jednak przy tym wieprzowina uchodzi za mięso tłuste i niezdrowe. Schab, karkówkę czy szynkę kupujemy...

skomentuj
cloud
Akrylamid w żywności - jak powstaje i jak działa na organizm?

Akrylamid w żywności - jak powstaje i jak działa na organizm?

Akrylamid powstaje w żywności zawierającej duże ilości skrobi w wyniku reakcji Maillarda zachodzących w wysokie temperaturze, np. podczas smażenia, pieczenia i suszenia. Szczególnie dużo...

skomentuj
cloud
Mąka pszenna: wartości odżywcze i typy. Jak wybrać dobrą mąkę pszenną?

Mąka pszenna: wartości odżywcze i typy. Jak wybrać dobrą mąkę pszenną?

Typów mąki pszennej jest niemało: tortowa, krupczatka, sitkowa, razowa. To nie wszystko jedno, z której mąki zrobisz chleb, ciasto biszkoptowe, makaron czy pizzę. Mąki pszenne różnią się...

skomentuj
cloud

Zielone suplementy leczą i odmładzają

Młody jęczmień, chlorella, a może nasiona konopi... Który z modnych suplementów diety byłby najlepszy dla ciebie? Jak mogą pomóc zachować zdrowie i urodę?

skomentuj
cloud
Czy CZERWONE MIĘSO jest zdrowe? Lekarze wyjaśniają

Czy CZERWONE MIĘSO jest zdrowe? Lekarze wyjaśniają

Czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi? Na temat czerwonego mięsa jest wiele teorii. Według jednej z nich czerwone mięso powinno się ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety. Inni...

MAK nie tylko na sen. Właściwości lecznicze i odżywcze maku

MAK nie tylko na sen. Właściwości lecznicze i odżywcze maku

Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Współcześnie z maku produkuje...

5
cloud
Olej z pestek winogron - właściwości i zastosowanie

Olej z pestek winogron - właściwości i zastosowanie

Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Ze względu na obecność bardzo dużych ilości kwasów...

skomentuj
cloud
Skrobia modyfikowana - właściwości i zastosowanie

Skrobia modyfikowana - właściwości i zastosowanie

Skrobia modyfikowana powstaje ze skrobi naturalnej w wyniku przemian fizycznych, enzymatycznych i chemicznych. Dzięki tym procesom możliwe jest jej różnorodne zastosowanie, nie tylko w...

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 02/2017
Dołącz do nas:
DlaPacjentow24.pl
Zdrowa społeczność
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

2323

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

2199

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

2167

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

1917

Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.