Żywienie

Lucuma - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Lucuma to narodowy owoc Peru nazywany „złotem Inków”. Od wieków był wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej jako pożywienie i środek leczniczy. Proszek z lucumy jest zdrowym zamiennikiem cukru, dostarcza β-karotenu, niacyny, potasu oraz...

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i...

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące...

11 komentarze

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości...

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest...

33 komentarze
Porady ekspertów

Jeśli możesz i nie będzie to duże wyrzeczenie, po prostu nie pij piwa. Nie jest to najlepszy wybór żywieniowy, zamień je na wino, które jest wartościowsze dla zdrowia. Piwo, zawiera szyszki chmielu, a te niestety sprzyjają odkładaniu tłuszczu brzusznego. Zapach wypitego piwa będzie się wydobywał z przewodu pokarmowego...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy i galaktozy. Produkty tego typu dedykowane są osobom cierpiącym na hipolaktazję, nietolerancję laktozy, jednak nie są...

Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Olej z awokado zalicza się go do najzdrowszych olejów na świecie, a we Francji ma nawet status leku na artretyzm. Badania potwierdzają inne właściwości zdrowotne oleju z awokado - pozytywnie wpływa...

skomentuj
cloud

Miruna patagońska należy do ryb chudych i stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Miruna jest szczególnie polecana w profilaktyce miażdżycy i w chorobach układu krążenia. Sprawdź,...

skomentuj
cloud

Mintaj to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce - prawie 40% z nas deklaruje, że często wybiera właśnie ją jako składnik swojego dania obiadowego. Jednak czy za dużą popularnością mintaja...

skomentuj
cloud
Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodparnia, zwiększając możliwości obronne...

Wpływ diety na geny, czyli dlaczego jesteś tym, co jesz

Wpływ diety na geny, czyli dlaczego...

Wpływ diety na zdrowie jest nie do przecenienia. Funkcjonowanie organizmu, jego dobry stan i ryzyko zapadalności na choroby są w bardzo dużym stopniu zależne od sposobu odżywiania. Okazuje się, że...

skomentuj
cloud
Kurkuma i kurkumina - właściwości i zastosowanie

Kurkuma i kurkumina - właściwości i...

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu...

Suszone pomidory: właściwości i wartości odżywcze. Jak zrobić suszone pomidory?

Suszone pomidory: właściwości i wartości...

Suszone pomidory nie wyglądają tak efektownie jak świeże, ale przewyższają je ilością likopenu. Mają bogaty smak, dużo wartości odżywczych i wszechstronne zastosowanie kulinarne. Warto je zrobić...

skomentuj
cloud
Pieczarki: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Pieczarki: wartości odżywcze i...

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Wbrew dawnym stwierdzeniom nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych,...

Jak przechowywać warzywa, żeby nie traciły wartości odżywczych?

Jak przechowywać warzywa, żeby nie...

Odpowiednio przechowywane warzywa zachowają swe cenne właściwości i zapewnią nam zdrowie przez cały rok. W jakiej temperaturze i gdzie trzymać warzywa, by nie traciły wartości odżywczych?

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe?...

Siarczyny w żywności znajdziemy m.in. w winach i suszonych owocach, jednak te konserwanty mogą znajdować się w wielu innych przetworach spożywczych, szczególnie owocowo-warzywnych. Dwutlenek siarki...

skomentuj
cloud
Kefir: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak produkuje się kefir?

Kefir: wartości odżywcze i właściwości...

Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – m.in. jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega osteoporozie, poprawia...

skomentuj
cloud
Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i...

Kasza jęczmienna to kasza, która najczęściej gości na polskich stołach. Występuje w kilku odmianach, spośród których najpopularniejsza jest kasza perłowa. Kasza jęczmienna to dobre źródło witamin z...

skomentuj
cloud
Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie syropu cukru inwertowanego

Czy cukier inwertowany jest zdrowy?...

Cukier inwertowany to słodzik produkowany z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Nie stosuje się go w gospodarstwach domowych, a jako syrop jest często...

skomentuj
cloud
Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną...

skomentuj
cloud
Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych - to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych....

Sorgo: właściwości, wartości odżywcze i zastosowania kulinarne

Sorgo: właściwości, wartości odżywcze i...

Sorgo to starożytne zboże bezglutenowe uprawiane tysiące lat temu w Afryce. Uprawia się je głównie na pasze, ale jest też coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Ziarna sorgo wykazują...

skomentuj
cloud
CAMU CAMU – działanie lecznicze i zastosowanie

CAMU CAMU – działanie lecznicze i...

Camu camu to jagody, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat. Jagody camu camu, które należą do grupy superfoods,...

skomentuj
cloud
Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne

Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i...

Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i wykazującym korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu, a także magnezu,...

skomentuj
cloud
Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze

Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości,...

Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w...

W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 05/2017
Dołącz do nas:
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

199

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

185

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

176

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

171

DlaPacjentow24.pl
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Zdrowa społeczność

Żywienie - poznaj zasady zdrowego żywienia, zalecane normy żywieniowe. Dowiedz się jak wygląda piramida zdrowego żywienia, co jeść by być zdrowym. Szczegółowe informacje na temat żywienia, diet, odżywiania, zdrowego żywienia, składników pokarmowych (węglowodany, witaminy, tłuszcze, białka, minerały). Znajdziesz tu porady, wskazówki, podpowiedzi przydatne w kuchni, przepisy kulinarne, diety lecznicze, diety specjalistyczne, przepisy na zdrowe jedzenie. Żywienie dzieci, żywienie niemowląt, schemat żywienia niemowląt. Porady dietetyków, zdrowa dieta, zdrowa żywność, dieta w chorobie. Zwróć uwagę na to co jesz, jaka jest rola składników pokarmowych, kup dietę, zadbaj o jadłospis i zdrowe żywienie.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.