Żywienie

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Jak...

Pitaja (smoczy owoc) i jej właściwości zdrowotne były już znane starożytnym plemionom zamieszkującym Amerykę Południową. Obecnie przyjrzeli jej się naukowcy, którzy odkryli, że pitaja - poza licznymi witaminami i minerałami - zawiera także substancje, dzięki...

Porady ekspertów

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące czyli tzw. słodziki, coraz częściej stanowią zamiennik cukru gdyż posiadają znacznie obniżoną wartość kaloryczną w...

Powinnaś wprowadzić w miarę regularne posiłki, czyli jedzone co 3-4 godziny. Zaczynaj od śniadania jedzonego w ciągu godziny od wstania. Do szkoły koniecznie weź drugie śniadanie - może to być owoc z jogurtem naturalnym, kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z wędliną i warzywami, czy koktajl owocowy z...

Jeśli chcesz poprawić perystaltykę jelit i skrócić pasaż jelitowy, to wszystko dobrze. Jeśli jednak masz osteopenię albo osteoporozę, ogranicz porcję chia i siemienia lnianego do jednej, porannej. Pamiętaj też o uwzględnieniu w diecie odpowiednich źródeł wapnia z: napojów mlecznych fermentowanych, orzechów, zielonych...

Przepona znajduje się wewnątrz klatki piersiowej. Tzw. kaloryfer to są przede wszystkim mięśnie brzucha: poprzeczny, prosty, mięśnie skośne. Przepona nie powinna mieć wpływu na rzeźbę mięśni brzucha. Poza tym, wszystkie mięśnie: brzucha, przykręgosłupowe, kończyn masz w fazie rośnięcia, w związku z tym ich wielkość i...

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Siarczyny w żywności znajdziemy m.in. w winach i suszonych owocach, jednak te konserwanty mogą znajdować się w wielu innych przetworach spożywczych, szczególnie owocowo-warzywnych. Dwutlenek siarki...

skomentuj
cloud

Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – m.in. jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega osteoporozie, poprawia...

skomentuj
cloud

Cukier inwertowany to słodzik produkowany z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Nie stosuje się go w gospodarstwach domowych, a jako syrop jest często...

skomentuj
cloud
Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku energetycznego przez organizm. Dzięki temu zapobiega wychłodzeniu ciała i pomaga...

skomentuj
cloud
Galangal - właściwości lecznicze i zastosowanie. Gdzie kupić galangal?

Galangal - właściwości lecznicze i...

Galangal to aromatyczna przyprawa i roślina, która wykazuje właściwości lecznicze. Dzięki temu znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Swoje lecznicze działanie...

skomentuj
cloud
Jod: właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru

Jod: właściwości, objawy nadmiaru i...

Jod to pierwiastek, który pełni ważne funkcje w organizmie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu jest groźny dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczny jest ten ostatni.

4
cloud
Cielęcina: wartości odżywcze. Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina: wartości odżywcze. Jak...

Cielęcina gości na polskich stołach rzadko, ponieważ uważamy to mięso za trudne w obróbce kulinarnej i drogie. Jednak odpowiednio przygotowana cielęcina jest wyjątkowa w smaku, a sznycel wiedeński to...

skomentuj
cloud
Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i właściwości. Jak smakuje jackfruit?

Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i...

Jackfruit (dżakfrut) to największy owoc rosnący na drzewie. Wywodzi się z Indii i występuje powszechnie w tropikalnym klimacie. Jackfruit należy do kalorycznych owoców, ale przy tym zawiera wiele...

skomentuj
cloud
LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i...

Liść laurowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Wszystko dzięki licznym właściwościom leczniczym. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na...

skomentuj
cloud
Tłuszcze nasycone: źródła i wpływ na zdrowie

Tłuszcze nasycone: źródła i wpływ na...

Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w maśle, żółtym serze i jajkach. Ich istotne źródła roślinne to olej kokosowy i palmowy. Tłuszcze nasycone są...

skomentuj
cloud
Masło klarowane (ghee): właściwości i wpływ na zdrowie. Przepis na masło klarowane

Masło klarowane (ghee): właściwości i...

Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i...

skomentuj
cloud
Modne produkty spożywcze - trendy w żywieniu w 2017 r.

Modne produkty spożywcze - trendy w...

Lista produktów spożywczych modnych w 2017 r. zawiera nowinki z rynku zdrowej żywności. Wyraźnie zarysowuje się na nim jeden trend: niszowe fascynacje przenikają do świadomości masowej, co obserwuje...

1
cloud
Mąka kokosowa: właściwości i zastosowanie. Przepis na mąkę kokosową

Mąka kokosowa: właściwości i...

Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka. Warto ją stosować ze względu na liczne...

skomentuj
cloud
Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku?

Jak kolor jedzenia wpływa na wybory...

Zmysł wzroku i kolor jedzenia oraz napojów w bardzo silny sposób wpływają na kształtowanie smaku zjadanego pożywienia. W pierwszej kolejności używamy wzroku do oceny żywności, a przez to mózg zostaje...

skomentuj
cloud
Substancje antyodżywcze w żywności: gdzie występują, jak ograniczyć ich działanie?

Substancje antyodżywcze w żywności: gdzie...

Substancje antyodżywcze, do których należą m.in. szczawiany, fityniany, tioglikozydy, taniny czy glikozydy cyjanogenne, są nam dostarczane, oprócz wartościowych składników odżywczych, w produktach...

skomentuj
cloud
KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi?

KIWI (owoc) - właściwości i wartości...

Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jednak nie wszystkie osoby mogą się przekonać o...

Jak nie marnować jedzenia? Praktyczne wskazówki

Jak nie marnować jedzenia? Praktyczne...

Odpowiedź na pytanie, jak nie marnować jedzenia, wcale nie jest trudna, a pozwoli wykorzystać żywność do końca i ograniczyć domowe wydatki. Wyrzucamy głównie dlatego, że kupujemy za dużo i nie...

skomentuj
cloud
Tuńczyk: wartości odżywcze, zawartość rtęci i histaminy

Tuńczyk: wartości odżywcze, zawartość...

Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. W mięsie tuńczyka znajduje się jednak metylortęć, która jest toksyczna dla człowieka, dlatego na zbyt...

skomentuj
cloud
Mleko kokosowe: właściwości i zastosowanie. Przepis na domowe mleko z wiórków kokosowych

Mleko kokosowe: właściwości i...

Mleko kokosowe jest produkowane z miąższu orzecha kokosowego. Jego głównym składnikiem są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, którym przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Mleko kokosowe można...

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 03/2017
Dołącz do nas:
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

2572

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

2301

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

2282

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

2264

DlaPacjentow24.pl
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Zdrowa społeczność

Żywienie - poznaj zasady zdrowego żywienia, zalecane normy żywieniowe. Dowiedz się jak wygląda piramida zdrowego żywienia, co jeść by być zdrowym. Szczegółowe informacje na temat żywienia, diet, odżywiania, zdrowego żywienia, składników pokarmowych (węglowodany, witaminy, tłuszcze, białka, minerały). Znajdziesz tu porady, wskazówki, podpowiedzi przydatne w kuchni, przepisy kulinarne, diety lecznicze, diety specjalistyczne, przepisy na zdrowe jedzenie. Żywienie dzieci, żywienie niemowląt, schemat żywienia niemowląt. Porady dietetyków, zdrowa dieta, zdrowa żywność, dieta w chorobie. Zwróć uwagę na to co jesz, jaka jest rola składników pokarmowych, kup dietę, zadbaj o jadłospis i zdrowe żywienie.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.