Żywienie

Zobacz, jak samodzielnie zrobić mleko migdałowe, masło...

Podstawą zrównoważonej diety są warzywa i owoce lub produkowane z nich esencjonalne soki bez dodatku cukru oraz produkty pełnoziarniste i tłuszcze roślinne. Czy wiesz, że różnorodne potrawy, zdrowe i przygotowane w domu, może ci zapewnić jedno wszechstronne...

Artykuł sponsorowany
Porady ekspertów

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące czyli tzw. słodziki, coraz częściej stanowią zamiennik cukru gdyż posiadają znacznie obniżoną wartość kaloryczną w...

Powinnaś wprowadzić w miarę regularne posiłki, czyli jedzone co 3-4 godziny. Zaczynaj od śniadania jedzonego w ciągu godziny od wstania. Do szkoły koniecznie weź drugie śniadanie - może to być owoc z jogurtem naturalnym, kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z wędliną i warzywami, czy koktajl owocowy z...

Nie jestem toksykologiem, ani farmakologiem, żeby wyczerpująco odpowiedzieć na twoje pytanie. Nie wiem też, czy bierzesz Propanolol szybko czy wolno wchłaniający się. W literaturze i na podstawie badań ochotniczek, stwierdzono, że Propanolol powinien być spożywany z posiłkiem lub bez, ale zawsze o stałych porach....

Wydaje się, że ani pierzga ani miód, ani propolis nie są wskazane w przypadku chorób jelit czy ich zaostrzeniu. Mogą wywoływać odczyn alergiczny, zaburzać ekosystem bakterii jelitowych, sprzyjać rozrostowi niekorzystnych bakterii. Choroby jelit leczą leki, nawet nie dieta. Dieta i to tylko indywidualnie dobrana,...

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy...

Śniadania białkowo-tłuszczowe zyskują coraz szersze grono zwolenników i wypierają klasyczne śniadanie bogate w węglowodany. Są one wskazane szczególnie dla osób, które mają problemy z gospodarką...

skomentuj
cloud

Olej moringa znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej moringa jest przede wszystkim skarbnicą kwasu oleinowego, który...

skomentuj
cloud

Siła roślin strączkowych

Czy wiesz, że ten rok był ogłoszony Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych? Świat dał się przekonać, że warto je jeść, spróbuj więc i ty włączyć je do codziennego jadłospisu.

skomentuj
cloud
Kuskus - właściwości i wartości odżywcze. Jak przygotować tradycyjne danie kuskus?

Kuskus - właściwości i wartości odżywcze....

Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, który ma właściwości kaszy i makaronu. Wywodzi się z obszarów północno-zachodniej Afryki, gdzie stanowi element narodowego dania o tej samej nazwie. Kuskus...

skomentuj
cloud
KIMCHI - właściwości i przepis. Jak zrobić kimchi w domu?

KIMCHI - właściwości i przepis. Jak...

Kimchi to danie będące symbolem kultury koreańskiej, którego przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej zjada rocznie ok. 20 kg kimchi. Tradycja...

skomentuj
cloud
SOCZEWICA - właściwości zdrowotne i wartości odżywcze soczewicy

SOCZEWICA - właściwości zdrowotne i...

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego....

Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) –...

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na...

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Jak obrać i jeść pitaję?

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości i...

Pitaja (smoczy owoc) i jej właściwości zdrowotne były już znane starożytnym plemionom zamieszkującym Amerykę Południową. Obecnie przyjrzeli jej się naukowcy, którzy odkryli, że pitaja - poza licznymi...

skomentuj
cloud
Rooibos - właściwości i zastosowanie. Sposób parzenia herbaty rooibos

Rooibos - właściwości i zastosowanie....

Rooibos to krzew pochodzący z Południowej Afryki, w Europie znany jest dopiero od 100 lat. Jego liście przetwarza się podobnie jak liście herbaty i stosuje do picia w postaci naparu. Herbatka rooibos...

skomentuj
cloud
ZUPA Z DYNI - przepisy. Jak zrobić zupę dyniową?

ZUPA Z DYNI - przepisy. Jak zrobić zupę...

Zupa z dyni to propozycja nie tylko na jesienne chłody. Zupa z dyni, zarówno tradycyjna - w formie kremu, jak i z imbirem i curry czy mleczkiem kokosowym, rozgrzeje, a dodatkowo dostarczy wielu...

skomentuj
cloud
Sorbinian potasu (E202) - właściwości i zastosowanie

Sorbinian potasu (E202) - właściwości i...

Sorbinian potasu (E202) jest konserwantem chroniącym żywność przed rozwojem pleśni i drożdży. W produktach spożywczych często jest łączony z benzoesanem sodu, ponieważ nie ma działania...

skomentuj
cloud
Benzoesan sodu (E211) - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Benzoesan sodu (E211) - właściwości,...

Benzoesan sodu jest popularnym konserwantem stosowanym w żywności, oznaczanym symbolem E211. Hamuje rozwój bakterii, drożdży i pleśni. Najwięcej benzoesanu sodu dostarczamy sobie wraz z napojami...

skomentuj
cloud
SZAFRAN - właściwości, zastosowanie w kuchni i lecznictwie

SZAFRAN - właściwości, zastosowanie w...

Zastosowanie szafranu (przyprawy) w kuchni i lecznictwie datuje się na czasy starożytne. Sumerowie i Grecy doceniali nie tylko walory smakowe szafranu, lecz także właściwości lecznicze i...

skomentuj
cloud
BATATY - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z batatów

BATATY - właściwości i wartości odżywcze....

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych....

Różowa sól himalajska - prawdziwe właściwości i zastosowanie "najzdrowszej" soli na świecie

Różowa sól himalajska - prawdziwe...

Różowa sól himalajska jest reklamowana jako najzdrowsza sól na świecie. Podobno dzięki swoim właściwościom leczniczym od lat znajduje zastosowanie w Pakistanie, skąd pochodzi. Jeśli jednak bliżej...

14
cloud
Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Orzechy makadamia (macadamia) -...

Orzechy makadamia (macadamia) mają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Te odznaczające się delikatnym, maślanym smakiem orzechy mogą pomóc zapobiec chorobom cywilizacyjnym, takim...

skomentuj
cloud
Pigwa nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze i odżywcze pigwy

Pigwa nie tylko na przeziębienie....

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki...

18
cloud
Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i...

Nie każdy tłuszcz dobrze znosi wysoką temperaturę i nadaje się do smażenia i pieczenia. Aby wybrać odpowiedni, trzeba zwracać uwagę na jego temperaturę dymienia i skład kwasów tłuszczowych. Wysokie...

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 11/2016
Dołącz do nas:
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

102534

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

101605

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

92077

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

87699

DlaPacjentow24.pl
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Zdrowa społeczność

Żywienie - poznaj zasady zdrowego żywienia, zalecane normy żywieniowe. Dowiedz się jak wygląda piramida zdrowego żywienia, co jeść by być zdrowym. Szczegółowe informacje na temat żywienia, diet, odżywiania, zdrowego żywienia, składników pokarmowych (węglowodany, witaminy, tłuszcze, białka, minerały). Znajdziesz tu porady, wskazówki, podpowiedzi przydatne w kuchni, przepisy kulinarne, diety lecznicze, diety specjalistyczne, przepisy na zdrowe jedzenie. Żywienie dzieci, żywienie niemowląt, schemat żywienia niemowląt. Porady dietetyków, zdrowa dieta, zdrowa żywność, dieta w chorobie. Zwróć uwagę na to co jesz, jaka jest rola składników pokarmowych, kup dietę, zadbaj o jadłospis i zdrowe żywienie.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.