Żywienie

Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w...

Siarczyny w żywności znajdziemy m.in. w winach i suszonych owocach, jednak te konserwanty mogą znajdować się w wielu innych przetworach spożywczych, szczególnie owocowo-warzywnych. Dwutlenek siarki jest bowiem powszechnie stosowanym konserwantem i...

KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to...

16 komentarze

10 produktów, które wzmocnią twoje ciało i umysł na wiosnę

Wiosną czujesz się zmęczony i nie masz energii do życia? Najwyższa pora na regenerację i zmianę sposobu odżywiania. W tym okresie szczególnie warto wprowadzić do swojej diety następujące produkty: amarantus, quinoę, nasiona chia, macę, chlorellę, spirulinę,...

Porady ekspertów

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy i galaktozy. Produkty tego typu dedykowane są osobom cierpiącym na hipolaktazję, nietolerancję laktozy, jednak nie są...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące czyli tzw. słodziki, coraz częściej stanowią zamiennik cukru gdyż posiadają znacznie obniżoną wartość kaloryczną w...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników alergicznych. Posiada specjalne receptory w skórze, układzie nerwowym oraz oddechowym, pokarmowym, dając reakcje...

Najlepiej byłoby wysłać syna do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykonał podstawowe badania: morfologia krwi, poziom cukru, lipidogram, poziom elektrolitów, witamina D, kał na pasożyty i krew utajoną. Jeśli syn ma chore jelita, będzie to widoczne w wynikach badań. Kolejny krok to wizyta u gastroenterologa i leczenie...

Dorsz - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi...

skomentuj
cloud

PFC czyli perfluorowane związki organiczne to substancje stosowane często w produkcji papierowych opakowań do żywności, m.in. frytek w lokalach typu fast food. PFC mają zdolność przenikania do...

Baobab jest wykorzystywany powszechnie przez rdzennych mieszkańców Afryki, również w celach leczniczych. Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne owoców baobabu potwierdza...

skomentuj
cloud
Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kasza jęczmienna to kasza, która najczęściej gości na polskich stołach. Występuje w kilku odmianach, spośród których najpopularniejsza jest kasza perłowa. Kasza jęczmienna to dobre źródło...

skomentuj
cloud
Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie syropu cukru inwertowanego

Czy cukier inwertowany jest zdrowy?...

Cukier inwertowany to słodzik produkowany z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Nie stosuje się go w gospodarstwach domowych, a jako syrop jest często...

skomentuj
cloud
Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka: właściwości i wartość odżywcza

Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną...

skomentuj
cloud
Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych - to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych....

Sorgo: właściwości, wartości odżywcze i zastosowania kulinarne

Sorgo: właściwości, wartości odżywcze i...

Sorgo to starożytne zboże bezglutenowe uprawiane tysiące lat temu w Afryce. Uprawia się je głównie na pasze, ale jest też coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Ziarna sorgo wykazują...

skomentuj
cloud
CAMU CAMU – działanie lecznicze i zastosowanie

CAMU CAMU – działanie lecznicze i...

Camu camu to jagody, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat. Jagody camu camu, które należą do grupy superfoods,...

skomentuj
cloud
Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne

Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i...

Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i wykazującym korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu, a także magnezu,...

skomentuj
cloud
Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze

Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości,...

Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w...

Czy GLUTAMINIAN sodu szkodzi zdrowiu?

Czy GLUTAMINIAN sodu szkodzi zdrowiu?

Glutaminian sodu (MSG) to popularny dodatek do żywności stosowany jako wzmacniacz smaku. MSG był posądzany o wiele reakcji niepożądanych, stąd jest to bardzo wnikliwie przebadana substancja. Duże...

SANPIN (herbata zielona jaśminowa) - właściwości. Jak parzyć sanpin?

SANPIN (herbata zielona jaśminowa) -...

Sanpin to mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu, której właściwości od lat są znane mieszkańcom Okinawy. Jednak dopiero teraz zdobywa ogromną popularność. Sanpin jest skarbnicą antyoksydantów...

skomentuj
cloud
Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę...

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku energetycznego przez organizm. Dzięki temu zapobiega wychłodzeniu ciała i pomaga przeciwdziałać...

skomentuj
cloud
Galangal - właściwości lecznicze i zastosowanie. Gdzie kupić galangal?

Galangal - właściwości lecznicze i...

Galangal to aromatyczna przyprawa i roślina, która wykazuje właściwości lecznicze. Dzięki temu znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Swoje lecznicze działanie...

skomentuj
cloud
Jod: właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru

Jod: właściwości, objawy nadmiaru i...

Jod to pierwiastek, który pełni ważne funkcje w organizmie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu jest groźny dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczny jest ten ostatni.

5
cloud
Cielęcina: wartości odżywcze. Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina: wartości odżywcze. Jak...

Cielęcina gości na polskich stołach rzadko, ponieważ uważamy to mięso za trudne w obróbce kulinarnej i drogie. Jednak odpowiednio przygotowana cielęcina jest wyjątkowa w smaku, a sznycel wiedeński to...

skomentuj
cloud
Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i właściwości. Jak smakuje jackfruit?

Jackfruit (dżakfrut): wartość odżywcza i...

Jackfruit (dżakfrut) to największy owoc rosnący na drzewie. Wywodzi się z Indii i występuje powszechnie w tropikalnym klimacie. Jackfruit należy do kalorycznych owoców, ale przy tym zawiera wiele...

skomentuj
cloud
LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

LIŚĆ LAUROWY - właściwości lecznicze i...

Liść laurowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Wszystko dzięki licznym właściwościom leczniczym. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na...

skomentuj
cloud
W najnowszym miesięczniku Zdrowie
Zdrowie - 04/2017
Dołącz do nas:
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

300

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

231

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

214

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

210

DlaPacjentow24.pl
Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Zdrowa społeczność

Żywienie - poznaj zasady zdrowego żywienia, zalecane normy żywieniowe. Dowiedz się jak wygląda piramida zdrowego żywienia, co jeść by być zdrowym. Szczegółowe informacje na temat żywienia, diet, odżywiania, zdrowego żywienia, składników pokarmowych (węglowodany, witaminy, tłuszcze, białka, minerały). Znajdziesz tu porady, wskazówki, podpowiedzi przydatne w kuchni, przepisy kulinarne, diety lecznicze, diety specjalistyczne, przepisy na zdrowe jedzenie. Żywienie dzieci, żywienie niemowląt, schemat żywienia niemowląt. Porady dietetyków, zdrowa dieta, zdrowa żywność, dieta w chorobie. Zwróć uwagę na to co jesz, jaka jest rola składników pokarmowych, kup dietę, zadbaj o jadłospis i zdrowe żywienie.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.