Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów - jaka DIETA? [Porada eksperta]

2013-10-31 21:05

Zwracam się z ogromną prośbą w imieniu mojej mamy: co zrobić z wysokim poziomem cholesterolu, trójglicerydów, jeśli jej dieta  jest w miarę  poprawna? Biorę pod uwagę, że życie w ciągłym stresie może być jednym z głównych czynników. Moja mama ma 67 lat, jest osobą dość aktywną, ale wyniki cholesterolu ma fatalne. Proszę mi doradzić, do jakiego specjalisty się udać, żeby był w stanie jej pomóc. Lekarz internista zalecił mamie kieliszek czerwonego półwytrawnego wina na noc na zbicie trójglicerydów. Ponadto moja mama nie chce brać leków, gdyż i tak ma już osłabioną wątrobę lekami, codziennie bierze też Nolpazę. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Co to znaczy wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów? Czy cholesterol jest w granicach 230 mg/dl, czy ponad 350 mg/dl? Co ma Pani na myśli pisząc "w miarę poprawna dieta"? Lekarz zalecił Pani mamie alkohol na obniżenie TG i to przy osłabionej wątrobie?

Pani Julio, przede wszystkim istotne jest, jakie poziomy cholesterolu (z podziałem na frakcje) oraz TG ma Pani mama. Ważne też, czy zawsze te poziomy były wysokie, czy nie. Jeżeli tak, to można podejrzewać hipercholesterolemię rodzinną. Oczywiście leki oraz stres także mogą wpłynąć na podwyższenie cholesterolu, natomiast słodycze oraz alkohol na wzrost TG.

Dla Pani mamy bardzo ważny jest regularny ruch, który obniża poziom TG i cholesterolu oraz łatwostrawna dieta z ograniczeniem cukru, tłuszczu nasyconego oraz nadmiaru energii. Ponadto w celu obniżenia wysokiego stężenia triglicerydów należy zastosować się do poniższych zaleceń.

1. Zwiększenie spożycia węglowodanów złożonych z błonnikiem (produkty zawierające pełne ziarno).

2. Wzrost spożycia produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 55) warunkują wydzielanie insuliny na stałym poziomie, a poziom glukozy utrzymywany jest na w miarę stałym poziomie. Są to np.:

• IG 50: kuskus, chleb orkiszowy, kiwi, sok pomarańczowy

• IG 45: zielony groszek, żurawina, świeży ananas, winogrona

• IG 40: truskawki, chleb pumpernikiel, biała fasola, sok z jabłek, marchwi, makaron razowy ugotowany al dente

• IG 35: fasola, jabłka, śliwki, dziki ryż, siemię lniane, suszone pomidory

• IG 30: czosnek, gruszki, niskosłodzone dżemy, cytrusy, pomidory

• IG 25: gorzka czekolada, wiśnie, jagody

• IG 20: fruktoza (cukier owocowy), czereśnie, sok cytrynowy bez cukru, orzechy

• IG 15: zielone liściaste warzywa, cykoria, cebula, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, kiełki soi, grzyby, oliwki, por

• IG 5: suszone przyprawy

3. Suplementacja omega 3.

4. Wzrost aktywności fizycznej - redukcja masy ciała.

5. Ograniczenie spożycia/unikanie alkoholu.

5. Produkty zwiększające poziom cholesterolu, zabronione w diecie:

• tłuszcze zwierzęce, niektóre oleje roślinne tj. kokosowy, palmowy

• tłuszcze smażalnicze, cukiernicze, wyroby czekoladowe, zupy w proszku, sosy, produkty typu fast-food

• żółtka jaj (do 2-3 dozwolone/tydz)

• wędliny podrobowe (pasztetowa, salceson), pasztet, wątróbka

• węglowodany łatwo przyswajalne - należy wykluczyć słodycze, napoje słodzone cukrem

• sól - można ją zastąpić świeżymi i suszonymi ziołami.

6. Produkty zmniejszające stężenie cholesterolu, polecane w diecie:

• oliwa z oliwek, olej rzepakowy, margaryny produkowane z oleju rzepakowego (na surowo i do smażenia)

• olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z winogron (tylko na surowo, w mniejszych ilościach)

• produkty zbożowe (owies, jęczmień), nasiona roślin strączkowych, owoce cytrusowe, jabłka, migdały

• soja oraz mleko sojowe, jogurty sojowe

• margaryny i jogurty pitne wzbogacane sterolami i stanolami (typu Benecol, Flora).

Powodzenia!

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta