obawa o powrót starej wagi [Porada eksperta]

2013-04-02 22:00

Przed zajściem w ciąże ważyłam 84 kg przy wzroście 176 cm. Ze względu na prace opychałam sie wieczorem, a w ciągu dnia nie jadłam wcale albo tylko raz. Po urodzeniu synka schudłam do 77 kg. Niestety, zaczynam wracać do starych nawyków żywieniowych czyli objadania się wieczorem. Ciężko mi jest gotować dla każdego oddzielnie, poza tym nie wiem jakich produktów używać (np. jeść ziemniaki czy lepiej ryż itp). Chciałabym zgubić jeszcze z 5 kg.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Powinna Pani jeść 5 posiłków dziennie (około 1200 kcal/dobę). Przy czym ostatni na maksymalnie 3 godziny przed snem. Rozumiem, że z wieczorna obiadokolacji  będzie Pani trudno zrezygnować, więc po po prostu postarajmy się, aby była mniej kaloryczna. Proszę wieczorem unikać dodatku węglowodanowego tzn. kaszy, ryżu makaronu czy ziemniaków. Spokojnie może zjeść Pani rybę pieczoną, niepanierowane mięso (najlepiej indyka cielęcinę lub chudą wołowinę) pieczone, gotowane na parze, duszone lub smażone bez tłuszczu. Do tego sałatę, surówki lub gotowane warzywa. Ewentualnie na obiadokolację może Pani zjeść zupę krem z warzyw czy pomidorów, chłodnik z jajkiem lub omlet białkowy. Proszę starać się wybierać jak najmniej przetworzoną żywność czyli pieczywo razowe żytnie a nie pszenne; makarony żytnie, gryczane, a nie białe, pszenne, ryż dziki lub brązowy, a nie biały; płatki owsiane, a nie kukurydziane lub musli zlepione syropem glukozowo-fruktozowym, jogurty naturalne, a nie owocowe, serki wiejskie, a nie waniliowe homogenizowane, mięso chude, a nie tłuste oraz dużo ryb i warzyw. Proszę uważać na nadmiar owoców (dziennie 1 porcja). Proszę starać się pić dużo wody Poniżej podaję przykład jadłospisu na 1200 kcal.
Śniadanie ok. 300 kcal. Kanapki z polędwicą: 2 kromki chleba razowego po 35g , 2 plasterki polędwicy sopockiej, 1 łyżeczka serka twarogowego, średni pomidor, kiełki słonecznika.
II śniadanie ok. 150 kcal. Surówka z marchewki i jabłka 2 marchewki, 1/2 jabłka, 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, 1 kromka pieczywa chrupkiego.
Obiad ok. 350 kcal. Sałatka z serem feta 1/3 główki sałaty lodowej, 30g makaronu razowego (masa suchego) średniej wielkości ogórek, 1/2 małej czerwonej papryki, 1/2 dużego pomidora, gruby plasterek sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu, łyżeczka oliwy, odrobina pieprzu, ulubione zioła.
Podwieczorek ok. 140 kcal. Kefir z owocem szklanka kefiru naturalnego 2 proc. tłuszczu, 10 truskawek Kolacja ok. 250 kcal Dorsz pieczony z surówką 120 g fileta z dorsza (masa surowej ryby), łyżeczka koperku, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, zioła, Surówka: sałata, pomidor, łyżeczka oleju słonecznikowego, zioła; Fileta przypraw solą, pieprzem i ziołami, skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 40 min. Sałatę porwij, dodaj pokrojonego pomidora, skrop olejem słonecznikowym i przypraw ziołami. Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta