Dieta przy zespole jelita drażliwego i problemach z kręgosłupem [Porada eksperta]

2015-01-09 12:31

Mam pewien problem. Mam 16 lat, prawie 17. Od zawsze miałam nadwagę lecz w końcu udało mi zrzucić parę kilo, więc do wakacji ważyłam 58 kg przy wzroście 163 cm. Niestety, jak zaczęłam wprowadzać "normalne" posiłki, to znowu przytyłam (teraz mam około 65 kg). Mam też trochę kłopoty ze zdrowiem, ponieważ mam zespół jelita drażliwego, nie mam już woreczka żółciowego, przepuklina na żołądku itp. i także mam pewne kłopoty z kręgosłupem, więc nie mogę zbyt dużo ćwiczyć. Potrzebuję diety, która pomoże mi schudnąć do tych 57/58 kg, będzie odpowiednia dla mojego stanu zdrowia i wskazówek, jak ją utrzymać, ponieważ nawet mój wcześniejszy dietetyk tego mi nie pokazał, a to dla mnie spory problem.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego, przepuklinie, po usunięciu woreczka żółciowego?
  2. Odżywianie

Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego, przepuklinie, po usunięciu woreczka żółciowego?

Dziękuję za zapytanie. Przede wszystkim powinnaś dobierać takie produkty, po których czujesz się dobrze. Warto oprzeć się o tabelę FODMAPs. Przy ZJD bardzo dobrze sprawdza się eliminacja żródeł FODMAP, czyli fruktooligosacharydów, polioli i innych cukrów nasilających wzdęcie i objawy ZJD. Dieta, oczywiście, powinna być urozmaicona, zawierać wszystkie grupy produktów, dzięki temu zaspokoisz zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze.

Odżywianie

Liczba posiłków w ciągu dnia powinna wynosić 5-6 i powinny być one spożywane regularnie co 2-3 godziny. Objętość posiłków nie powinna być za duża. Spożywamy je częściej, ale w mniejszej ilości. Jeśli będziesz głodna, zalecam pić wodę. Pomoże to oszukać apetyt. Produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste. Źródłem białka w naszej diecie oprócz mięsa są też ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, soczewica, ciecierzyca. Ryby powinny być spożywane 2-3 razy w tygodniu. Istotne jest spożywanie warzyw i owoców (warzywa – 500g, owoce – 200g). Porcje te rozłożyć najlepiej na pięć posiłków. Jako tłuszcz, warto wprowadzić olej kokosowy i olej lniany (na zimno). Należy zrezygnować ze słodyczy. Można je zastąpić orzechami np. włoskimi, laskowymi, migdałami, ale nie ziemnymi. Ilość orzechów nie powinna być większa niż garstka dziennie. Powinnaś unikać nadmiaru tłuszczu, smażenia, panierek, tłustego mięsa i serów. Nie należy też podjadać, ani spożywać żywność typu Fast food. Należy również pamiętać o tym, aby ograniczyć dodawanie soli do potraw, ponieważ jest jej dużo już w samych produktach spożywczych. Ilość soli dodawanej dziennie nie powinna przekraczać jednej łyżeczki. Należy zrezygnować też z alkoholu. Ważne jest spożywanie 2 litrów płynów, głównym ich źródłem jest woda (przynajmniej 1l-1,5l dziennie) pozostałym jej źródłem mogą być herbaty np. zielona oraz soki warzywne i owocowe (bez dodatku cukru), soki świeżo wyciskane. Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to można spróbować na początek spacerów po 1 godzinie dziennie i w miarę możliwości zwiększać wysiłek fizyczny. Postaraj się notować, to co jesz (prowadzić dzienniczek żywieniowy). To pomoże ci wyłapać największe dietetyczne problemy. Pamiętaj także o tym, że odchudzanie to proces, najlepiej chudnąć od 0,5-0,7 kg na tydz. Szybsze spadki nie są wskazane.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta