Dieta cukrzycowa przy niedrożności dróg żółciowych [Porada eksperta]

2014-01-29 21:20

Moja mama choruje na cukrzycę typu 2. Miesiąc temu trafiła do szpitala z niedrożnością dróg żółciowych. Zabiegiem laparoskopowym założono jej protezę. Jaką dietę teraz powinna stosować, aby nie doszło do zapalenia w okolicach dróg żółciowych? Mama ma 67 lat.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witam serdecznie,

Cały czas mama powinna przestrzegać zaleceń diety przy cukrzycy tupu II oraz diety łatwostrawnej o ograniczonej ilości tłuszczu. Inaczej mówiąc jadać regularnie co 3 godziny, nieduże posiłki o niskim IG (czyli gotowane lub duszone warzywa, kasze, ryż, płatki, produkty nie przetworzone, ryby, mięso- chude, chudy nabiał, ograniczoną ilość owoców), ograniczać należy tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, tłuste sery, tłuste mięso, tłuste wędliny), a także unikać tłuszczy trans ( czyli produktów wysoko przetworzonych, margaryn twardych, tłuszczu utwardzanego,słodyczy, ciastek, gotowych sosów, produktów smażonych długo na oleju roślinnym- to one mają działanie pro zapalne).

Z kolei należy zwiększyć ilość działających antyzapalnie antyoksydantów (głownie warzywa) oraz EPA i DHA (omega3). Potrawy powinny być gotowane w wodzie i na parze lub duszone bez tłuszczu. Absolutnie mama nie powinna jadać potraw smażonych, ciężkostrawnych, tłustych, wzdymających, zabielanych śmietaną, zagęszczanych mąką z zasmażką.

Zupy i sosy powinny być przygotowywane na wywarach warzywnych. Dania i potrawy muszą być świeże, niekonserwowane, niepeklowane, niesyntetyczne, urozmaicone, łatwostrawne, obfite witaminowo. Powinna jadać spore ilości białka z ryb, jaj, chudego mięsa. Należy rozważyć i skonsultować z lekarzem suplementację witaminami z grupy B oraz witaminami C, A, K i E.

Pokarmy ciężkostrawne, wzdymające oraz ostre przyprawy i używki powinny być wyłączone. Mama powinna unikać cebuli i czosnku, chilli, curry, pieprzu kajeńskiego itp.  

Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta