Dieta wspomaga leczenie ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ (AMD)

4 komentarze
Autor: Maja Kupiszewska

Czy wiesz, że odpowiednia dieta wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)? Luteina z warzyw i tłuste ryby morskie są niezbędne w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie, ale wręcz konieczne w diecie osób zagrożonych zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) - chorobie, przez którą można stracić wzrok.

W ramach profilaktyki AMD (zwyrodnienie plamki żółtej) osoby zdrowe oraz zagrożone wystąpieniem zwyrodnienia, jak również osoby, u których wykryto AMD, powinny stosować odpowiednia dietę. W codziennej diecie, która poprawi wzrok, powinny znaleźć się minimum dwie porcje warzyw i owoców zawierających luteinę.

Kto jest zagrożony zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)?

  • osoby starsze, po 50 roku życia,
  • palący papierosy,
  • osoby z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, otyli i z wysokim poziomem cholesterolu oraz dalekowidze,
  • kobiety – chorują częściej niż mężczyźni,
  • osoby, u których w rodzinie ktoś był dotknięty tą chorobą (czynniki genetyczne),
  • ludzie z jasnymi tęczówkami oka -  tłumaczy się to mniejszą ilością melaniny w siatkówce oczu o jasnych tęczówkach.
Nie przegap

Ważne

Ważne

Dwa, trzy razy w tygodniu należy jeść tłuste ryby morskie (śledź, makrela, okoń, sardynki, różowy łosoś, biały tuńczyk, pstrąg morski, sola, dorsz, halibut).

Co jeść, gdy grozi ci zwyrodnienie plamki żółtej(AMD)

  • zieloną kapustę,
  • szpinak,
  • natkę pietruszki,
  • botwinkę,
  • koperek,
  • seler,
  • szczypiorek,
  • por,
  • brokuły,
  • zieloną sałatę
  • dynię,
  • brukselkę,
  • cukinię,
  • żółtą i zieloną paprykę,
  • żółtą kukurydzę,
  • ogórki,
  • zieloną fasolę,
  • zielone oliwki,
  • marchew,
  • pomidory,
  • pomarańcze.

Lekarze zalecają w profilaktyce AMD suplementację diety preparatami zawierającymi luteinę i zeaksantynę, witaminę C i E, cynk i selen oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (głównie DHA), które według ostatnich badań są niezbędne w przeciwdziałaniu i leczeniu choroby.

Ważne

Ważne

Kobiety, które jedzą dużo liściastych warzyw zielonych, a także zielony groszek, kukurydzę, brokuły i kabaczki mają lepszy wzrok w późniejszym wieku. Według amerykańskich naukowców osoby, które spożywają duże ilości luteiny i zeaksantyny, zawarte właśnie w zielonych warzywach, są mniej podatne na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).

Otóż warzywa te (a także żółtko jaja kurzego) zawierają luteinę i zeaksantynę. Substancje te u zdrowych kobiet przed 75. rokiem życia zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej na siatkówce oka, odpowiedzialnej za pogarszanie się wzroku wraz z upływem czasu. Jak dotąd nie wynaleziono skutecznego leku na tę nieuchronną przypadłość.

Amerykańscy naukowcy przebadali ponad 1700 kobiet w wieku 50-70 lat ze stanów Iowa, Wisconsin i Oregon. Wypełniły one ankietę dotyczącą ich diety - aktualnej oraz tej sprzed 15 lat. Wykonano im także badania oczu pod kątem zwyrodnienia plamki żółtej. Okazało się, że zdrowe kobiety, które spożywały w posiłkach duże ilości luteiny i zeaksantyny – zarówno obecnie jak i 15 lat wcześniej – były mniej podatne na tę chorobę oczu. Naukowcy chcą pogłębić te badania, by mieć pewność, że na wyniki nie ma wpływu spożywanie przez Amerykanów w dużych ilościach suplementów diety.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 24.03.2015

Komentarze (1 - 4 z 4)
tosia, 25.06.2015 22.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
podwiedle....odswiezone w sklepach....NA NIC się przydadzą,,,bo nie maja właściwości o które chodzi...w diecie..
 
wOw, 31.03.2014 15.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
to mój uwielbia kiełbasę wiejską tą po 42 złote za kg
 
Jan, 20.05.2012 18.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Teraz dopiero wpadłem na ten artykuł. Jestem zaskoczony tym, że mam ostatnio apetyt na większość z tych warzyw i jem je w pokaźnych ilościach, a zaczęło się od jedzenia cukinii. Podejrzewałem, że służą chyba na wzrok, ponieważ dzisiaj pierwszy raz byłem w stanie przeczytać nazwy ziół na oddalonych pólkach w naszym sklepie zielarskim, które wcześniej widziałem jak za mgłą. Teraz wiem, że najlepiej zdać się z doborem artykułów żywnościowych na własny instynkt-organizm wie, czego jemu potrzeba;)
 
Córka, 03.08.2011 14.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja mama jest zagrożona AMD - lecę na bazar i kupię wszystkie warzywa z listy!
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

40440

Choroba wrzodowa żołądka - jaka dieta zmniejszy dolegliwości? Choroba wrzodowa żołądka - jaka dieta zmniejszy dolegliwości?

Choroba wrzodowa żołądka objawia się bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, zgagą. Nowoczesne...

więcej

33461

Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY? Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY?

Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne,...

więcej

35257

Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę

Czy dieta antygrzybicza jest wskazana? Kłopoty ze snem, zaparcia, nieodparta ochota na słodycze,...

więcej

26728

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Wygląd nie jest najważniejszy, jednak przy obecnej wadze twoje zdrowie jest w poważnym niebezpieczeństwie. Na szczęście masz w sobie chęć do zmiany, a to jest podstawa sukcesu! Tak, jak już pisałam w...

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2015

Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach....

data

Sierpień 13, 2015

Na odporność polecam algi tj. Spirulina i Chlorella i do tygo zestaw odpowiednich witamin. To wszystko zawarte jest w naturalnym produkcie Duo Spirulin. Na mnie działa:)

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.