Skorzonera (wężymord, czarny korzeń) - właściwości i wartości odżywcze

2016-02-25 14:19

Skorzonera (wężymord, czarny korzeń) posiada wiele wartości odżywczych. Jednak swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie jednemu składnikowi - inulinie, która obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu, poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne działanie ma skorzonera.

Skorzonera (wężymord, czarny korzeń)
Autor: Thinkstockphotos.com Skorzonera (wężymord, czarny korzeń)

Spis treści

  1. Skorzonera (wężymord) w diecie cukrzyków
  2. Skorzonera (wężymord) obniża cholesterol i reguluje ciśnienie
  3. Skorzonera (wężymord) w dolegliwościach układu pokarmowego
  4. Skorzonera (wężymord) oczyszcza organizm z toksyn
  5. Skorzonera (wężymord) w diecie rekonwalescentów
  6. Skorzonera (wężymord) na odchudzanie
  7. Skorzonera (wężymord) - zastosowanie w kuchni
  8. Wężymord – jakie warzywo kryje się pod tą nazwą?

Skorzonera (łac. Scorzonera hispanica ), inaczej wężymord, czarny korzeń lub zimowe szparagi, to warzywo, którego właściwości zdrowotne w Polsce nie są zbytnio doceniane. A szkoda, ponieważ skorzonera posiada liczne wartości odżywcze. W jadalnym korzeniu o ciemnobrunatnej lub czarnej skórce i białym miąższu można znaleźć wiele witamin i składników mineralnych. Dawniej uważano, że skorzonera zawiera także substancje pozwalające zwalczyć jad węża - stąd nazwa wężymord i skorzonera (scorzone w języku włoskim oznacza czarnego jadowitego węża). Skorzonerę stosowano nie tylko przy ukąszeniach węży. Ludwik XVI nakazał uprawianie skorzonery na masową skalę, ponieważ był przekonany, że leczy ona „zniszczony żołądek”. Obecnie wężymord również jest polecany w dolegliwościach trawiennych, a także na nadciśnienie, obniżenie poziomu cukru i cholesterolu, wyczerpanie psychiczne, oczyszczenie organizmu z toksyn i odchudzanie. Wszystko głównie dzięki jednemu składnikowi - inulinie.

Skorzonera (wężymord) w diecie cukrzyków

Zawarta w skorzonerze inulina to węglowodan, który - ze względu na działanie obniżające poziom cukru we krwi - znajduje zastosowanie w żywieniu osób chorujących na cukrzycę. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszaniu insulinooporności.

Skorzonera (wężymord) obniża cholesterol i reguluje ciśnienie

Inulina pomaga obniżyć także poziom "złego" cholesterolu HDL w organizmie, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Wężymord reguluje również ciśnienie tętnicze, a to m.in. dzięki sporej zawartości potasu.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze skorzonery (w 100 g)Wartość energetyczna - 63 kcalBiałko ogółem - 0.5 gTłuszcz - 0.4 gWęglowodany - 10.5 gWitaminyWitamina C – 4.0 mgTiamina – 0,11 mgRyboflawina – 0.04 mgNiacyna - 0.4 mgWitamina B6  - 0.08 mgKwas foliowy -  31 µgWitamina A (RAE) – 0.3 µgWitamina E – < 0,1 mgWitamina K - 1.44 µgMinerałyWapń – 53 mgŻelazo - 3.3 mg Magnez - 23 mgFosfor - 76 mg Potas - 320 mgSód – 5 mg Selen - 0,4 µg mgŹródło danych: Fineli Food Composition Database

Skorzonera (wężymord) w dolegliwościach układu pokarmowego

Poza tym skorzonera wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu przeziębień oraz skutecznie zwalcza kaszel.

Skorzonera reguluje pracę żołądka, ułatwia trawienie i pomaga w wielu dolegliwościach układu pokarmowego. To wszystko głównie za sprawą inuliny, która jest prebiotykiem - pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie i wzmacniającej układ odpornościowy. Poza tym inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć.

Skorzonera (wężymord) oczyszcza organizm z toksyn

Inulina, w połączeniu z pektynami i błonnikiem, oczyszcza organizm, wiążąc szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie, dlatego skorzonera polecana jest przy detoksykacji organizmu.

Skorzonera (wężymord) w diecie rekonwalescentów

Współczesna fitoterapia poleca skorzonerę osobom pracujących umysłowo, osłabionym i przemęczonym - zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Wężymord powinien się znaleźć także w diecie rekonwalescentów po przebytych ciężkich i wyniszczających chorobach.

To ci się przyda

Skorzonera - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Skorzonera nie jest popularna w naszym kraju, dlatego nie można jej dostać w każdym sklepie z warzywami. Osoby, które chciałyby się przekonać o właściwościach leczniczych skorzonery, powinny jej szukać w sklepach z ekologiczną żywnością. Cena za 1 kg to około 20-25 zł.

Skorzonera (wężymord) na odchudzanie

Skorzonera usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości. To argumenty za tym, aby włączyć wężymord do diety odchudzającej.

Skorzonera (wężymord) - zastosowanie w kuchni

Korzenie skorzonery zbiera się jesienią - w październiku, listopadzie. Można je wykopywać także przez całą zimę, jeżeli warunki atmosferyczne nam na to pozwolą i gleba nie jest zamarznięta. Po zebraniu skorzonerę należy obrać i gotować w osolonej i osłodzonej wodzie przez 25-30 minut. Wówczas nadaje się do spożycia. Warto wiedzieć, że obrana skorzonera szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec, zaleca się ją skropić sokiem z cytryny.

>>> PRZEPIS na SAŁATKĘ ZE SKORZONERY<<<

Skorzonera przypomina w smaku szparagi (tylko bardziej mączyste) i można ją podawać podobnie jak szparagi, np. w towarzystwie różnych sosów lub polaną masłem z bułką tartą. Można ją również upiec w piekarniku, polać oliwą i miodem z dodatkiem drobno pokrojonego czosnku. Jednak najlepiej smakuje ugotowana lub zapieczona pod beszamelem i posypana natką pietruszki. Ugotowaną skorzonerę można dodać do jajecznicy lub omletu.

Wężymord – jakie warzywo kryje się pod tą nazwą?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

To ci się przyda

Przepis na wino ze skorzonery (wężymordu)

Przygotuj 60 g świeżych końców młodych pędów skorzonery, litr białego wytrawnego wina, 100 ml spirytusu (70 proc.).

Korzenie skorzonery dokładnie oczyść, umyj i zmiksuj. Otrzymaną miazgę zalej sirytusem zmieszanym z 0,5 l wina i odstaw na godzinę, często mieszając. Po godzinie dolej resztę wina i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Po tym czasie płyn przecedź przez bibułę filtracyjną. Wino pij w razie potrzeby po 25 gramów trzy razy dziennie po jedzeniu. Powinno się je podawać schłodzone do 8-10 st. C.

Wino to zaleca się osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, a także rekonwalescentom po przebytych ciężkich i wyniszczających chorobach.

Przepis pochodzi z: Sarwa A., Lecznicze nalewki. 265 przepisów na nalewki, likiery, wina, wódki, miody, wyd. Książka i Wiedza, Warszawa 2011

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news