Kawa mrożona - z lodami i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

2019-06-18 15:22

Kawa mrożona to napój, który pozwala ugasić pragnienie w upalny dzień. Najpopularniejsza jest grecka kawa mrożona frappe, przygotowana z pomocą blendera na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Popularna jest także kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną. Jednak taka kawa mrożona dostarcza sporą ilość kalorii. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze na kawa mrożona.

Kawa mrożona
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Kawa mrożona - frappe i nie tylko
  2. Kawa mrożona - właściwości zdrowotne
  3. Kawa mrożona - jak często pić?
  4. Kawa mrożona - jak zrobić?
  5. Jakie są zalety picia kawy?

Kawa mrożona to zimny napój przygotowany na bazie kawy i lodu. Pierwszy napój przypominający dzisiejszą kawę mrożoną przygotowano w Algierii około 1840 roku z syropu kawowego i zimnej wody, tzw. mazagran.

W XIX wieku w menu pojawiały się kawy mrożone zwane, jako cafe frappe i zostały spopularyzowane w pierwszej połowie XX wieku w Stanach Zjednoczonych.

Sposoby przygotowania kawy mrożonej różnią się w zależności od regionu. W Australii kawę mrożoną podaje się z lodami i bitą śmietaną lub z kakao w proszku, śmietaną.

Dostępna jest też kawa mrożona w postaci paczkowanego, gotowego do spożycia napoju. W Kandzie przygotowuje się mrożone cappuccino określane, jako Ice Capps, a w Niemczech kawa mrożona podawana jest podobnie, jak w Australii - z lodami i bitą śmietaną.

Na Słowenii prócz lodów i bitej śmietany do kawy dodaje się płatki migdałów lub płatki czekoladowe, zaś w Grecji popularna jest kawa Frappe składająca się z kawy rozpuszczalnej, wody i cukru posiadająca charakterystyczną piankę. Do napoju dodaje się też czasami mleko i kostki lodu.

Kawa mrożona - frappe i nie tylko

Kawę mrożoną przygotowuje się na dwa sposoby: przez dodanie do słodkiego, gorącego naparu lodu lub przez zaparzenie kawy na zimno z dodatkiem słodkiego syropu, ponieważ w zimnej wodzie trudno rozpuszcza się cukier.

Kawę mrożoną przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej zaparzonej na zimno z ewentualnym dodatkiem cukru i zmiksowanej do uzyskania pianki, do której dodaje się kostki lodu i mleko lub wodę (kawa Frappe).

Innym sposobem jest przygotowanie kawy mrożonej ze zmielonych ziaren kawy. W ekspresie ciśnieniowym należy uzyskać espresso, do którego opcjonalnie dodaje się cukier i wlewa do shakera z kostkami lodu, a następnie potrząsa (Freddo Espresso).

WARTO WIEDZIEĆ: Czym najlepiej ugasić pragnienie?

Nieco inaczej przyrządza się Freddo Cappuccino: osłodzone espresso dodaje się do kostek lodu i taką samą ilość spienionego mleka.

Do wystudzonego espresso można też dodać lody i zimne mleko. Całość należy zblendować do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Ponadto istnieje czekoladowa wersja kawy mrożonej - w espresso rozpuszcza się czekoladę, dodaje kostki lodu i mleko. Opcjonalnie można tę wersję kawy podawać z bitą śmietaną.

Warto wiedzieć

Kawa mrożona (bez dodatków) - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 0 kcal

Białko - 0,1 gTłuszcze - 0 gCholesterol - 0 mgWęglowodany - 0 gBłonnik - 0 gSacharoza - 0 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Sód - 2 mg (0,13%)Potas - 49 mg (1,4%)Wapń - 2 mg (0,2%)Magnez - 3 mg (0,75%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawa mrożona - właściwości zdrowotne

Kawa mrożona bez dodatków i substancji słodzących nie dostarcza żadnych kalorii, jest więc dobrą alternatywą dla osób będących na diecie. Niestety, cukier i inne dodatki sprawiają, że jej wartość kaloryczna rośnie.

Najbardziej kaloryczna jest kawa mrożona z dodatkiem dużej ilości cukru, czekolady, mleka i bitej śmietany. Jej kaloryczność można zmniejszyć przez dodanie minimalnej ilości cukru oraz przygotowanie jej na bazie mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Kawa mrożona, podobnie jak kawa podawana na gorąco, ma korzystny wpływ na zdrowie. Za korzystne właściwości kawy są odpowiedzialne zawarte w niej przeciwutleniaczne i kofeina.

Związki polifenolowe zawarte w kawie mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dodatek lodu nie wpływa negatywnie na bioaktywne związki zawarte w kawie.

Wykazano, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto poprawia funkcje poznawcze i zmniejsza ryzyko depresji.

Kawa pomaga także w odchudzaniu, gdyż przyspiesza metabolizm (gównie zwiększa spalanie tłuszczów, jednak takie właściwości przypisuje się kawie bez dodatków).

SPRAWDŹ: Czy kwas chlorogenowy z zielonej kawy pomaga w odchudzaniu?

Dodatkowo kawa mrożona ma odczyn alkaliczny (w porównaniu do kawy na ciepło), dzięki czemu jest bezpieczniejsza dla układu pokarmowego. Ze względu na większą delikatność, kawę mrożoną częściej pije się bez dodatków mleka czy śmietanki.

Jednak kawa mrożona charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny niż kawa na ciepło, dlatego osoby bardziej wrażliwe na działanie kofeiny mogą czuć się roztrzęsione po jej spożyciu.

CZYTAJ TEŻ: Wpływ kawy na nadciśnienie. Czy kawa szkodzi przy nadciśnieniu?

Warto wiedzieć

Kawa mrożona z mlekiem - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 63 kcal

Białko - 1,9 gTłuszcze - 0,74 gKwasy tłuszczowe nasycone - 0,42 gCholesterol - 2 mgWęglowodany - 13 gBłonnik - 0 gSacharoza - 12,9 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Sód - 23 mg (2%)Wapń - 63 mg (6%)Żelazo - 0,06 mg (0,6%)

Witaminy

Witamina C - 0,2 mg (0,2%)Witamina A - 9,7 µg (1%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawa mrożona z lodami - kalorie, wartości odżywcze(w 100 g)

Wartość kaloryczna - 221 kcalBiałko - 3,9 gTłuszcze - 13 gKwasy tłuszczowe nasycone - 7,8 gCholesterol - 58 mgWęglowodany - 16,9 gBłonnik - 0 gSacharoza - 16,9 g

(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Minerały

Sód - 52 mg (3%)Wapń - 130 mg (13%)Żelazo - 0,94 mg (9%)

Witaminy

Witamina C - 0 mg (0%)Witamina A - 157,3 µg (15%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawa mrożona - jak często pić?

Spożywanie kawy w nadmiarze jest niebezpieczne dla zdrowia i może powodować zaburzenia pamięci, apatię, zwiększać ciśnienie krwi.

Za bezpieczne dla zdrowia uznaje się umiarkowane spożycie kofeiny. 2-3 filiżanki kawy dziennie - taka dawka nie powoduje niepożądanych skutków ubocznych.

Kawa mrożona - jak zrobić?

Kawę mrożoną można z łatwością przygotować w domu. Wystarczy zaparzyć kawę, opcjonalnie dosłodzić, ostudzić i wlać ją do szklanki z kostkami lodu. Całość zblendować.

Można też do kawy i kostek lodu dodać mleko lub lody. Kawę mrożoną można podawać z bitą śmietaną i posypką czekoladową.

W wersji mniej czasochłonnej kawę mrożoną można przygotować bez blendowania kawy z lodem, a tylko wlać kawę do szklanki z kostkami lodu.

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Jakie są zalety picia kawy?