Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Raka jamy ustnej kojarzony jest głównie z zakażeniami HPV i paleniem papierosów. Tymczasem polscy badacze dowiedli związku między zachorowaniem na ten nowotwór a jedzeniem czerwonego mięsa, szczególnie jego jednego rodzaju. Możliwe, że jesteś w grupie ryzyka, bo masz do niego słabość. Wielu rodaków ma.
Kojarzyć się może z czasami PRL. To wtedy sięgano po niego nierzadko z musu. Kawa i herbata z prawdziwego zdarzenia były wtedy trudno dostępne, więc wybór był niewielki. Jednak okazuje się, że nie ma tego złego... Bo choć nie uwielbiany, napój ten miał wiele korzyści dla zdrowia. Warto i dziś sięgnąć po ten „zamiennik”.
Jest jednym z ulubionych warzyw Polaków. Już od dawna wywalczył sobie ważne miejsce w naszym jadłospisie - doskonale nadaje się do kanapek i sałatek. Cenimy w nim najbardziej chrupkość i orzeźwiającą świeżość. Ma mało kalorii, doskonale nawadnia organizm oraz gasi pragnienie. Jego spożycie ma także dobroczynny wpływ na zdrowie. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz dba o mocne kości. Jedz go kilka razy w tygodniu.
Wiosna już na dobre zagościła za oknami, a to oznacza, że ruszył sezon na zbieranie bluszczyku kurdybanku. Choć przez większość uznawany jest za chwast, bluszczyk kurdybanek od setek lat jest znany w polskiej medycynie ludowej. Ostatnio nieco popadł w zapomnienie, więc postaramy się przypomnieć jego prozdrowotne właściwości.
Trudno wybrać prawdziwy miód, kiedy w pobliżu nie ma zaufanej pasieki. Sprawy nie ułatwia fakt, że na sklepowych półkach nie brakuje rozwodnionych produktów i takich, które mają niewiele wspólnego z pracą pszczół. Od kwietnia na etykietach pojawi się obowiązkowa informacja.
Sosna syberyjska nazywana jest syberyjskim drzewem życia, a jej nasiona uchodzą nie tylko za przysmak, ale też lekarstwo. Faktycznie, mają mnóstwo zalet i aż dziwne, że w Polsce są prawie nieznane. W kuchni azjatyckiej, ale i europejskiej, znajdują dość szerokie zastosowanie. Możliwe, że w podbijaniu rynku przeszkadza cena.
Szybkie śniadanie to rozwiązanie wielu Polaków i nie chodzi wyłącznie o to, co jedzą dzieci przed pójściem do szkoły, ale i sami dorośli. Sklepowe półki uginają się od różnorodnych propozycji, ale problemem jest ich skład. Atrakcyjne opakowanie nie zawsze odzwierciedla zawartość zwłaszcza w kontekście zdrowotnym. Dietetyczka mówi jasno o konsekwencjach codziennych wyborów.
W rankingu na najzdrowszą zupę świata ta propozycja nie ma szansy na sukces. Ma wprawdzie mnóstwo zalet, ale także ciemne strony. Z pewnością spożywana od czasu do czasu nie zaszkodzi, a nawet pomoże wrażliwym jelitom, zadziała krwiotwórczo. Gdy z nią przesadzisz, może nasilić dyskretne problemy zdrowotne.
Ma być pełnowartościową przekąską w ciągu dnia. Mają niebagatelny wpływ na pracę mózgu. Każdy rodzaj: włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce czy pekan dostarczają sporo białka, błonnika, witamin i wapnia. Co daje regularne jedzenie orzechów? Oto trzy najważniejsze korzyści.
Zmęczenie, senność, ogólne osłabienie? Jeśli nadal zrzucasz je na karb wiosennego przesilenia, to możesz być w błędzie. Takie objawy to skutki niedoboru ważnej dla naszego organizmu witaminy, której poziom warto regularnie sprawdzać. I nie, nie chodzi o witaminę D.
Nie każdy, kto osiągnie wiek ponad 100 lat, jest niedołężny i zdany na opiekę innych. Przykładem jest 103-letnia babcia, która podbiła serca wielu osób. Wciąż samodzielnie gotuje, chodzi na zakupy, a jej wypowiedzi pokazują, że wciąż ma jasny umysł. Zdradziła kilka sekretów długowieczności, a wśród nich przepis na pewien sok.
Białko jest niezbędne, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Nie tylko wspiera pracę mięśni i mózgu, lecz także wspomaga odchudzanie. Chcąc uzupełnić jego zapas w diecie, najczęściej sięgamy po chude mięso. Tymczasem pod nosem mamy o wiele lepszy produkt, który jest pełen białka, witamin i składników mineralnych.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.