Zatrucie grzybami jadalnymi. Kiedy grzyby jadalne mogą być szkodliwe?

2014-09-03 10:26 Monika Majewska

Zatrucie grzybami jadalnymi zdarza się częściej niż intoksykacja grzybami trującymi i niejadalnymi. Do takich wniosków doszli profesjonalni grzybiarze. Z ich obserwacji wynika, że do nieswoistego zatrucia pokarmowego dochodzi nie tylko w wyniku niewłaściwych warunków transportowania i późniejszego przechowywania grzybów, lecz także ich niewłaściwego przyrządzania. Sprawdź, kiedy grzyby jadalne mogą być szkodliwe.

Zatrucie grzybami jadalnymi zdarza się częściej niż intoksykacja grzybami trującymi i niejadalnymi. Według grzybiarzy współpracujących z Państwową Inspekcją Sanitarną do tego typu sytuacji dochodzi, ponieważ grzybiarze-amatorzy popełniają podstawowe błędy. Wśród nich są m.in. niewłaściwy transport i przechowywanie grzybów czy podawanie grzybów dzieciom poniżej 8. roku życia. Sprawdź, kiedy jeszcze grzyby jadalne mogą być szkodliwe i jakimi zasadami się kierować, by uniknąć zatrucia pokarmowego.

Kiedy grzyby jadalne mogą spowodować zatrucie?

  • Nie zbieraj STARYCH ani BARDZO MŁODYCH grzybów

Według danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej "nieswoiste zatrucia mogą się zdarzyć po spożyciu grzybów jadalnych, gdy będą one przejrzałe, zepsute, stare". Zawarta w nich cholina pod wpływem bakterii może przejść w związek o działaniu podobnym do muskaryny - silnie działającej toksyny, która znajduje się m.in. w muchomorze czerwonym. Nie zbieraj także młodych grzybów, których cechy charakterystyczne nie są jeszcze odpowiednio wykształcone. W ten sposób łatwo zebrać grzyby niejadalne lub trujące, które są łudząco podobne do jadalnych, np. gąskę można pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

  • Nie trzymaj grzybów w PLASTIKOWYCH OPAKOWANIACH

Grzybów nie wolno zbierać do reklamówek i plastikowych wiaderek. W wyniku braku dostępu powietrza ulegają one zaparzeniu, a zawarte w nich białko ścina się i ulega rozkładowi. W ten sposób grzyby jadalne staną się trujące i mogą wywołać poważne zatrucia pokarmowe. Grzyby należy zbierać wyłącznie do przewiewnych koszyków wiklinowych lub łubianek.

Nie przegap:

  • Nie przechowuj ZBYT DŁUGO grzybów

Należy pamiętać, że grzyby bardzo szybko się psują, dlatego wytrzymają w lodówce nie więcej niż jeden dzień. Warto wiedzieć, że im większy grzyb, tym jego trwałość krótsza. Dlatego nie pozostawiaj grzybów do przetworzenia do następnego dnia. Jeśli już musisz, przechowaj je w lodówce, najlepiej w szufladach na warzywa.

  • Nie podawaj grzybów DZIECIOM i osobom STARSZYM

Grzybów nie powinno się  podawać dzieciom do 8. roku życia, osobom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Grzyby są ciężkostrawne, ponieważ zawierają chitynę, która nie jest trawiona przez żołądek człowieka. W związku z tym grzyby mogą zalegać w naszym żołądku nawet 3 doby, zanim dostaną się do jelit.

  • Nie popijaj grzybów ALKOHOLEM

Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego, spowodowanego przez grzyby jadalne, jest ich niewłaściwe przyrządzanie. W związku z tym:

  • nie spożywaj grzybów w stanie surowym. Najlepiej zjedz je od razu, bez przechowywania w lodówce, albo przetwórz - ususz, zamroź lub zrób z nich marynatę;
  • grzybów i przyrządzonych na ich bazie potraw nie odgrzewaj i nie zamrażaj wielokrotnie;
  • nie popijaj grzybów alkoholem! Dowiedziono, że niektóre gatunki grzybów, np. czernidlak pospolity, w przypadku połączenia z alkoholem, są trujące. Wszystko przez koprynę - substancję, która blokuje rozkład alkoholu w ludzkim organizmie i powoduje zatrucie pokarmowe, które może się skończyć śmiercią.

Zatrucie grzybami jadalnymi - objawy

Zatrucie grzybami jadalnymi zwykle objawia się bólami brzucha, nudnościami i wymiotowaniem. Początkowo trudno stwierdzić, czy do zatrucia doszło z powodu grzybów jadalnych czy trujących, dlatego najlepiej udać się do lekarza na obserwację bądź płukanie żołądka.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ >> o objawach zatrucia grzybami

Ważne

Jeśli nie znasz się na grzybach, zrezygnuj z grzybobrania. Kup grzyby w sklepie lub od zaufanych osób na targowiskach. Pamiętaj, by przed zakupem grzybów na rynku zapytać o aktualny atest wystawiony przez grzyboznawcę z Działu Żywienia Powiatowej lub Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zgodnie z prawem, sprzedaż grzybów bez atestu (np. przy drogach) jest zabroniona.

Sprawdź e-poradnik
Grzyby - fakty i mity - poradnik

Autor: archiwum serwisu

Z poradnika dowiesz się:

  • Czy pieczarki można jeść na surowo?
  • Jak mrozić grzyby?
  • Jak przechowywać grzyby?
  • Czy domowymi sposobami można sprawdzić, że grzyb jest trujący?
  • Czy dania z grzybów jadalnych mogą być niebezpieczne?
  • Z czym nie łączyć grzybów?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Dota
|

Masz racje. Żadnych objawów nie miałam a wątroba po badaniach tragedia.

;)
|

Jem grzyby od najmłodszych lat i nic mi nie jest zupa grzybowa jest jednym z moich ulubionych dań zbieram sama grzyby no i jakoś jeszcze żyje nie widze w tym idiotyzmu... Nie umiesz rozpoznać grzybów to ich nie jedz proste i nie nazywaj ludzi którzy sie znają idiotami... Bo jak widać mają większą wiedzę w tym temacie niż Ty ;)

Nika
|

Tak www jest wielce prawdopodobne, że możesz się zatruć. Czasem nic sie nie czuje, ale toksyny sie odkładają w organiźmie. Ludzie, jak Wy się nie boicie o swoje życie. I jeszcze dzieciom podają... Toatlny idiotyzm!

www
|

A ja zrobiłam marynowane grzybki, ale wcześniej nie były obgotowane. Zalane tylko przegotowaną i ostudzoną marynatą - tak stały całą dobę. Następnie gotowane przez 20 minut by słoiki złapały. Czy w związku z tym mogę się nimi zatruć?

amatorka grzybobrania
|

Ostatnio źle czułam się po zjedzeniu smażonych kani. Leżały kilka dni, suche, niemyte, możliwe, że mogły się zepsuć? Objawy właśnie takie - ból brzucha, głowy i nudności. U innego członka rodziny nawet biegunka. Ale żyjemy, więc to nie mógł być muchomor sromotnikowy ;) dziękuję za ten artykuł!

Grzybek
|

A jak rozpoznać ,że grzyb jest stary czy młody ?

ZNAWCA
|

WSZYSTKIE GRZYBKI SA JADALNE, ALE NIEKTORE TYLKO RAZ