KOMBUCHA - PRZEPIS na napój z kombuchy. Jak zrobić napój z kombuchy?

2017-06-30 16:01 Monika Majewska

Przepis na napój z kombuchy jest bardzo prosty, a do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka składników, z których większość znajduje się w każdej kuchni. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ przygotowanie napoju na bazie grzybka herbacianego (japońskiego) wymaga trochę czasu. Sprawdź, jak zrobić napój z kombuchy i jak wyhodować kombuchę.

Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, to kolonia żyjących w symbiozie bakterii i specjalnej kultury drożdży, która ma postać galaretowatej masy w kształcie placka. Wystarczy dodać ją do posłodzonej herbaty, by rozpocząć proces fermentacji, w wyniku którego powstanie orzeźwiający napój z kombuchy.

Kombucha  - przepis na napój z kombuchy

Składniki:

  • 2 litry wody (najlepiej wody mineralnej niegazowanej, ewentualnie można użyć bardzo dobrze przefiltrowanej wody z kranu);
  • 160 gramów cukru białego lub brązowego (ok. 1 szklanki);
  • 2 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty liściastej;
  • 1 kombucha;
  • starter - 200 ml wywaru z poprzedniej fermentacji. Gdy nie ma zaczynu z kombuchy, można użyć 2 łyżki octu winnego;

Należy przygotować także duże naczynie (około 3 litrów) wykonane ze szkła (np. słój) lub porcelany, ale nie ze stali, ponieważ sprawia ona, że smak napoju z kombuchy jest bardzo kwaśny. Ponadto potrzebne będą sitko i imbryk.

    Sposób przygotowania:

    Raz użyta kombucha może być wykorzystana ponownie - starcza na około 5-6 fermentacji (dając za każdym razem nowy grzyb). Potem nie rozmnaża się już tak dobrze.

      1. Umieść herbatę w imbryku lub szklanej/porcelanowej miseczce, zalej ją wrzącą wodą (około 1,2 l) i zostaw do zaparzenia na około 10 minut. Następnie dodaj do niej cukier i dokładnie wymieszaj.

      2. Przelej herbatę przez sitko do naczynia przeznaczonego do fermentacji i dodaj pozostałą wodę. Gdy całość osiągnie temperaturę pokojową, dodaj zaczyn lub ocet winny, a na koniec kombuchę - delikatniejszą i jaśniejszą stroną do góry, a ciemniejszą - w dół (należy pamiętać, że przy każdym kontakcie z kombuchą należy mieć bardzo dokładnie umyte ręce). Grzybek tybetański powinien utrzymywać się na powierzchni, choć na początku może się zanurzać. Pamiętaj, że kombucha nie powinna dotykać brzegu naczynia (powinno być około 40 mm odstępu).

      3. Nakryj naczynie gazą lub materiałem umożliwiającym przepływ powietrza i przytwierdź gumką na brzegach. Powietrze jest niezbędne w procesie fermentacji, bez niego nie będzie przebiegał on prawidłowo - na wierzchu wywaru może się pojawić pleśń.

      4. Naczynie odstaw w suche, zacienione (światło jest raczej niepożądane w czasie fermentacji i może jej zaszkodzić) i ciepłe miejsce (temperatura sprzyjające fermentacji to od 23 do 28 stopni Celsjusza), z dala od roślin.

      Ważne

      Po 4-5 dniach fermentacji należy spróbować napoju, aby sprawdzić, czy ma on odpowiedni smak, a co za tym idzie - czy fermentacja przebiega prawidłowo. Smak napoju z kombuchy nie może być ani zbyt słodki, ani zbyt gorzki. Najlepiej, aby jego smak był zbliżony do cydru. W przeciwnym razie należy pozostawić wywar do fermentacji na trochę dłużej.

      Jednak nie należy kontynuować fermentacji zbyt długo, gdyż rezultatem tego będzie ocet z kombuchy, który można używać tak, jak, np. ocet winny. Może on również pełnić rolę zaczynu podczas kolejnego przygotowywania napoju z kombuchy.

      5. Po 5-10 dniach fermentacji (szybsza latem lub przy wyższych temperaturach) napój z kombuchy jest gotowy.

      6. Oddziel nową warstwę grzyba od starej i obie włóż do osobnych naczyń z przykryciem. Następnie zalej każdy grzyby niewielką ilością powstałego napoju z kombuchy, a potem wstaw do lodówki. Grzybek tybetański zapada w rodzaj hibernacji i nie rozmnaża się ani nie fermentuje. Może pozostać w stanie nieaktywności nawet przez 36 miesięcy.

      7. Napój z kombuchy przelej przez sitko do butelek lub słoików, a następnie zamknij (ale nie do końca, gdyż nagromadzony gaz może spowodować ich rozsadzenie) i wstaw do lodówki, by powstrzymać proces fermentacji i nie dopuścić do skwaśnienia napoju z kombuchy. Schłodzony napój jest gotowy do picia.

      Źródło: youtube.com/Steve Frank Films

      To ci się przyda

      Kombucha - jak wyhodować?

      Do hodowli kombuchy dochodzi podczas procesu fermentacji. Przy każdym warzeniu na powierzchni starej kombuchy narasta nowa warstwa (samodzielna kultura bakterii i grzybów), którą można łatwo oddzielić. Następnie można ją:

      • użyć do rozpoczęcia kolejnej fermentacji;
      • włożyć do niewielkiego naczynia, zalewając niewielką ilością wywaru z kombuczy, i przechowywać w lodówce przez dość długi czas;
      • oddać innej osobie, która chce przyrządzić napój z komuchy;
      Czy artykuł był przydatny?
      Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

      NOWY NUMER

      Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

      Dowiedz się więcej
      Miesięcznik Zdrowie 4/2020
      KOMENTARZE
      Artur Konieczny
      |

      Dzień dobry
      Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i po tygodniu kombucha przestała gazować. Spróbowałem i jest kwaśna i bez gazu. Kiedyś kupiłem i miała łagodny smak oraz gaz. Co zrobiłem źle? Drugie pytanie. Robię drugi raz z oryginalnym grzybem i tym, który urósł razem. Stary pływa, a nowy tonie. Jest ok? Bardzo proszę o odpowiedź.
      Pozdrawiam

      Kissi
      |

      ja bardzo lubię pić kombuchę od Brothers & Sisters - jest smaczna, wiele ma dobrych składników odżywczych i przede wszystkim można wybrać smak dla siebie. Także ja jestem zadowolona bardzo!

      Marko
      |

      Używam grzyba od trzech miesięcy stosuje wyłącznie miód
      Mam teraz dużo więcej energi i żadnej zgagi jak wcześniej
      Dostałem w prezencje i chętnie podaruje zaszczepek

      Grzegorz z Kielc

      Mrowka
      |

      Wode mozna uzyc z kranu tylko uprzednio przegotowac i schlodzic. Nie uzywac herbat z olejkami.

      ola
      |

      spoko

      R
      |

      Grzybek tybetanski i kambuch to dwie rozne rzeczy.

      Anna
      |

      Kiedy zbyt długo fermentujesz powstaje ocet. Latem fermentacja w temperaturze otoczenia trwa około 5 dni.

      basia
      |

      czy długo robisz z miodem i czy prawidłowo się rozmnaża, bo ja również nad tym się zastanawiałam

      Jola 57
      |

      do olga85 czy mogłabyś podać adres w Krakowie gdzie mozna kupić grzybek pozdrawiam

      JA
      |

      WIADERKO!!! 10 LITRÓW