Kuracja metaboliczna witaminą B17 [Porada eksperta]

2013-04-08 12:22

Co pani sądzi o kuracji metabolicznej witaminą B17?

Porada energoterapeutki
Autor: Getty Images

Witamina B17 podawana w odpowiedniej ilości zwiększa odporność organizmu i może pomóc w walce z chorobą. Występuje ona w nasionach „ gorzkich” owoców występujących między innymi w: morelach, śliwkach, brzoskwiniach i w nasionach naszych rodzimych jabłek. Witamina B17 nie jest jednak cudownym lekiem i warto dołączać do swojego jadłospisu inne witaminy, które znajdują się w warzywach i w owocach. Warto jeść potrawy zrobione na bazie świeżych składników, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub od znajomego rolnika. Każdy dzień warto zacząć od wypicia przegotowanej dobrze ciepłej wody pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Pozwoli to na oczyszczenie organizmu ze zbędnych toksyn.Warto ograniczyć spożycie białka zwierzęcego, ponieważ może ono posiadać w sobie dużą ilość (ze względu na daną produkcję) pestycydów, hormonów, antybiotyków czy konserwantów, które blokują przemiany metaboliczne w mięsie. Ograniczyć do minimum spożycie białego cukru czyli nie jeść żadnych słodyczy oraz nie pić soków kupionych w sklepie. Dawka witaminy B17 czyli spożywanie pestek z owoców nie powinno przekroczyć ilości 30 sztuk dziennie. Choć spożywana ilość zależy od posiadanej masy ciała, przemiany materii oraz tolerancji na dany owoc.Trzeba więc obserwować i słuchać swojego organizmu. Możemy zjeść trzy lub cztery jabłka dzienne (gdy wiemy, ze pochodzą z dobrego źródła) razem z pestkami i taka ilość dostarcza odpowiednią dawkę witaminy B17. Można także przyjmować ją w pastylkach lub w zastrzykach.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.