nieustępujące bóle brzucha i gula w przełyku [Porada eksperta]

2013-04-08 15:28 Krystyna Knypl

Od 3 tygodni występuje u mnie ból poniżej mostka, który nie ustępuje. Nie ulewa mi się, nie mam nudności czy wymiotów. Ból ten nie nasila się po jedzeniu. Mam też zaparcie (od też 3 tygodni ). Lekarz podejrzewa u mnie refluks i przepisał mi w formie testu nolpazę, żeby zobaczyć, jak się będę czuł. Niestety, biorę ją już 2 tygodnie i efektu nie czuję. Termin gastroskopii dopiero w październiku. Lekarz nie wyklucz też u mnie tła nerwowego, gdyż już miałem robioną całą serię badań na duszności, które miewam od 2 lat. Jedyny wynik jaki wyszedł odchylony od normy to tarczyca, gdzie tsh przy limicie 5.0 wyniosło 5,8. A jakoś od miesiąca mam uczucie gula w przełyku.Na co wskazują moje objawy?

Wszelkie wątpliwości na temat swojego stanu zdrowia należy wyjaśniać ze swoim lekarzem prowadzącym. Na podstawie opisanych dolegliwości można brać pod uwagę, że ich przyczyną może być refluks żołądkowo –przełykowy. Potwierdzenie lub uchylenie tej diagnozy będzie możliwe po wykonaniu gastroskopii. Poza leczeniem zleconym przez lekarza prowadzącego pomocne z zmniejszeniu odczuwanych dolegliwości mogą być także tzw. niefarmakologiczne metody postępowania. DO metody tych należy dbanie o prawidłowa wagę ciała ( nadwaga lub otyłość sprzyjają nasileniu dolegliwości), spanie z ułożona górna połową ciała nieco wyżej ( najlepiej dodać dodatkowa poduszkę), zachowanie pozycji siedzącej lub stojącej po spożyciu posiłku przez 2 - 3 godziny ( nie należy kłaść się), niepalenie papierosów, unikanie lub całkowite zrezygnowanie z potraw lub pokarmów nasilających dolegliwości – należą do nich kawa, herbata, alkohol ( także piwo!), tłuste potrawy. Należy ponadto unikać pokarmów kwaśnych, które wywołują zgagę ( kiszone ogórki, kiszona kapusta, kwaśne zupy, cytrusy). Nie są wskazane w chorobie refleksowej napoje gazowane. Warto też zjadać posiłki o niewielkich porcjach kilka razy dziennie. Należy unikać dużych objętościowo posiłków. Jeść należy powoli, a także unikać mówienia w czasie jedzenia – taka czynność sprzyja połykaniu powietrza wraz z jedzeniem, a to może nasilać dolegliwości. Podsumowując warto skupić się na tym, co i jak się zjada.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Krystyna Knypl

Internista, hipertensjolog, redaktor naczelna "Gazety dla Lekarzy".

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020

Materiał partnerski

KOMENTARZE