Domowe syropy NA KASZEL - przepisy na syropy własnej roboty

2017-11-17 20:37 Monika Majewska

Przepisy na domowe syropy na kaszel, zarówno ten suchy, jak i mokry, są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego - syropy na kaszel własnej roboty są tak samo skuteczne, jak apteczne specyfiki. Dodatkowo wytwarzane są na bazie naturalnych składników, dzięki czemu można bez obaw podawać je dzieciom. Oto domowe przepisy na syropy na kaszel, które przyniosą ulgę w przeziębieniu i grypie.

Przepisy na domowe syropy na kaszel od lat są wykorzystywane w medycynie ludowej. Nic dziwnego - syropy na kaszel własnej roboty są tak samo skuteczne, jak te apteczne, a dodatkowo wytwarzane są wyłącznie na bazie naturalnych składników, dzięki czemu bez obaw można podawać je dzieciom. Domowy syrop na kaszel złagodzi ból gardła, zmniejszy częstotliwość napadów suchego, męczącego, a także mokrego kaszlu, ułatwi odkrztuszanie wydzieliny, a do tego wzmocni układ odpornościowy.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z tymianku

Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z sosny

1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy) układaj w słoiku warstwami, tzn. warstwę pędów sosny przesyp cukrem, następnie połóż kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakryj  gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź syrop i zlej go do butelek lub słoiczków. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwi oddychanie, lecz także rozgrzeje całe ciało.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z cebuli

Syrop z cebuli to najpopularniejszy domowy syrop na kaszel dla dzieci. Jest on bezpieczny dla zdrowia najmłodszych, a dodatkowo ma słodki smak. Jednak co najważniejsze - nie tylko łagodzi kaszel, lecz także wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii.

Jak zrobić syrop z cebuli? Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Następnie przełóż je do miseczki, zasyp obficie cukrem (zamiast niego można dodać 2 łyżki miodu - pod warunkiem, że dziecko nie ma na niego alergii) i dobrze wymieszaj. Miseczkę przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie odcedź syrop i podawaj dziecku po jednej łyżeczce co 2-3 godziny.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop goździkowy

Do małego słoiczka miodu (około 125 ml) wrzuć 6 goździków i wymieszaj z miodem, lekko je ugniatając. Całość pozostaw na noc. Rano usuń goździki i wymieszaj syrop. Należy go zażywać po 1 łyżeczce dziennie. Zawarte w syropie olejki eteryczne rozrzedzą zalegającą wydzielinę i ułatwią jej odkrztuszanie, a także zmniejszą chrypkę. Ponadto zarówno miód, jak i olejek eteryczny z goździków działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie.

Przepis na syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru

Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.

Syrop na kaszel z babki lancetowatej

Babka lancetowata to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Nie tylko działa wykrztuśnie, lecz także bakteriostatycznie, dlatego szybko przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych.

Podetnij 100 g świeżych liści babki lancetowatej, dodaj do nich 100 ml przegotowanej wody i zmiksuj. Następnie z miazgi wyciśnij sok, przesącz i rozpuść w 100 g cukru. Potem postaw na małym ogniu i ogrzej do wrzenia (ale nie gotuj!). Syrop można stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z mirtu

Do wrzącej wody dodaj 100 g suchych liści mirtu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie odstaw mieszankę na 24 godziny. Potem dodaj do mikstury cukier i skórkę pomarańczy. Całość gotuj ponownie na wolnym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Syrop przecedź i wlej do szklanej butelki. Popijaj łyżeczkę syropu 4 do 8 razy dziennie.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z buraka

Zetrzyj na tarce jednego, dużego buraka. Następnie przełóż starte buraczki do miseczki i dodaj do nich 2 łyżeczki miodu. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nie wolno dopuścić do zagotowania syropu, gdyż straci wszystkie cenne właściwości (dotyczy to zwłaszcza miodu). Syrop z buraka należy pić co godzinę po jednej łyżce.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z mniszka

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest tak samo popularny środkiem na kaszel jak syrop z cebuli. Jest powszechnie stosowany w łagodzeniu bólu gardła i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Do jego przygotowania będą potrzebne 1 litr kwiatów mlecza, 1 łyżkę spirytusu i 1 kg cukru. Świeże kwiaty umieść w słoiku, przesyp cukrem (warstwami) i ugnieć. Następnie wlej na wierzch 1 łyżkę spirytusu i dodaj jeszcze łyżkę cukru. Syrop należy pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Syropu, ze względu na zawartość spirytusu, nie należy podawać dzieciom.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Gość
|

Nie koniecznie, lekarz nam doradził żeby cebulę zasypać cukrem pudrem, wtedy bardzo szybko puszcza sok, wiem bo sprawdziłam, robiłam ostatnią warstwę cebuli a sok już był na dnie.

Asia
|

Witam serdecznie. Jakie są proporcje do syropu z Mitru? Niezwłocznie czekam na odpowiedź. Dziękuję.

Michalina
|

Jeżeli coS się słyszy to COS trzeba sprawdzić u wiarogodnego żródła a nie podawać dalej.Miód można podgrzewać tylko do tem.40 stopni !!!

Mama24
|

Nie polecam tak malutkiemu dzieciatku dawać syrop z cebuli. Może się męczyć w nocy z bólem brzuszka wzdeciami i po co ma się dzidzia męczyć. Najlepiej jak dziecko skończy rok. W tym czasie udać się lepiej do lekarza on pani doradzi jakie metody stosować żeby kaszel się skończył. Pozdrawiam

renia
|

Dziewczyny wystarczy zagotować wode wlac do miseczki wstawić słoik z miodem i jak zacznie się rozpuszczać wyjac i mieszac az rozpuści się w całości, i nie traci on swych wartości, a wystarczy do pustego słoiczka odłożyć tyle miodu ile się potrzebuje a reszte pozostawić w konsystencji stałej, Ciepła kąpiel wystarczy dla miodu aby został miodem a nie stał się słodzikiem

ania
|

Na uzyskanie syropu z cebuli potrzeba 5 godzin.

pasieka 28
|

jak w temacie. slodzikiem staje sie po dodaniu do plynu powyzej 40 stopni

Mama Amandy
|

Ja słyszałam, że, jeśli chodzi o miód, dozwolone jest 80 st. Byle nie wrzątek, bo wtedy staje się słodzikiem;-)

Mama Amandy
|

Ja słyszałam, że dozwolone jest 80 st. Byle nie wrzątek, bo wtedy staje się słodzikiem;-)

Mama Amandy
|

Syrop z cebuli - nie wcześniej niż po 12 mies. Cebula może wywołać wzdęcia u takich maluszków :-)