Dieta przy łuszczycy [Porada eksperta]

2013-04-08 15:25 Krystyna Knypl

Jestem chora na łuszczycę. Czy muszę ograniczyć spożywanie jakichkoliwek produktów? Czy w przebiegu choroby ma znaczenie sposób odżywania się? Proszę o ewentualną dietę.

Powinna Pani ograniczyć spożycie produktów konserwowanych różnymi związkami chemicznymi – maja one zwykle długi termin przydatności do spożycia. Wskazane są warzywa i owoce. Należy unikać potraw tłustych, smażonych. Posiłki powinny być częste i niezbyt duże pod względem objętościowym. Należy też pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, co w przypadku osoby dorosłej oznacza nie mniej niż 1,5 -2,0 l płynów na dobę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Krystyna Knypl

Internista, hipertensjolog, redaktor naczelna "Gazety dla Lekarzy".

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020

Materiał partnerski

KOMENTARZE