Dieta przy łuszczycy [Porada eksperta]

2013-04-08 15:25 Krystyna Knypl

Jestem chora na łuszczycę. Czy muszę ograniczyć spożywanie jakichkoliwek produktów? Czy w przebiegu choroby ma znaczenie sposób odżywania się? Proszę o ewentualną dietę.

Powinna Pani ograniczyć spożycie produktów konserwowanych różnymi związkami chemicznymi – maja one zwykle długi termin przydatności do spożycia. Wskazane są warzywa i owoce. Należy unikać potraw tłustych, smażonych. Posiłki powinny być częste i niezbyt duże pod względem objętościowym. Należy też pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, co w przypadku osoby dorosłej oznacza nie mniej niż 1,5 -2,0 l płynów na dobę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Krystyna Knypl

Internista, hipertensjolog, redaktor naczelna "Gazety dla Lekarzy".

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE