Dieta przy łuszczycy [Porada eksperta]

2013-04-08 15:25 Krystyna Knypl

Jestem chora na łuszczycę. Czy muszę ograniczyć spożywanie jakichkoliwek produktów? Czy w przebiegu choroby ma znaczenie sposób odżywania się? Proszę o ewentualną dietę.

Powinna Pani ograniczyć spożycie produktów konserwowanych różnymi związkami chemicznymi – maja one zwykle długi termin przydatności do spożycia. Wskazane są warzywa i owoce. Należy unikać potraw tłustych, smażonych. Posiłki powinny być częste i niezbyt duże pod względem objętościowym. Należy też pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, co w przypadku osoby dorosłej oznacza nie mniej niż 1,5 -2,0 l płynów na dobę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Krystyna Knypl

Internista, hipertensjolog, redaktor naczelna "Gazety dla Lekarzy".

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 1/2020 "Zdrowia": leczenie zimnem, pielęgnacja skóry w onkoterapii, zimowe kontuzje, odmładzanie bez skalpela, jak zwalczyć nawyk odwlekania, specjały na świąteczny stół. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 1/2020

Materiał partnerski

KOMENTARZE