Cynk wspiera leczenie insulinooporności

2020-12-04 11:55 Materiał sponsorowany

Jest jednym z tych mikroelementów, bez którego organizm człowieka nie może prawidłowo funkcjonować. Cynk jest bowiem pierwiastkiem biorącym udział we wielu procesach fizjologicznych, w tym także w przemianach metabolicznych. Jednym z ważniejszych jest wydzielanie insuliny. A bez cynku insulina po prostu nie powstanie i nie zadziała.

Spis treści

  1. Do czego potrzebny nam jest cynk?
  2. Jest cynk – jest insulina
  3. „Wzmacniacz” insuliny
  4. Niedobór cynku
  5. Zatrzymać cynk!

Do czego potrzebny nam jest cynk?

Cynku w organizmie mamy niewiele, bo zaledwie 1,5–2,2 g. O takich wartościach mówi się śladowe, ale tak pozornie mała ilość ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wielu procesów.

Cynk jest bowiem elementem strukturalnym ponad 300 naszych enzymów, czyli cząsteczek białkowych, które albo przyspieszają, albo wręcz umożliwiają zachodzenie przeróżnych reakcji chemicznych w ludzkim organizmie.

Cynk znajduje się zatem w każdej naszej komórce. W wyjątkowo dużym stężeniu cynk występuje w komórkach β wysp Langerhansa w trzustce, które produkują insulinę – hormon o kluczowym znaczeniu w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów.

I dlatego właśnie cynk i jego wpływ na powstawanie, rozwój i leczenie cukrzycy oraz wszystkich stanów z nią powiązanych – także insulinooporności - stał się przedmiotem szczególnego zainteresowania diabetologii.

Jest cynk – jest insulina

Bodźcem do produkcji insuliny jest zwiększenie stężenia glukozy we krwi po posiłku. Gdy insulina zaczyna być syntetyzowana przez komórki β wysp trzustkowych na początku ma formę nieaktywną. Dlatego też, na tym etapie nazywana jest proinsuliną.

Aby proinsulina się stała się aktywną insuliną musi (!) związać się z jonami cynku. Proces ten przebiega w aparacie Golgiego komórek β wysp trzustkowych. Cynk w połączeniu z proinsuliną, a później z insuliną tworzy kompleksy zwane heksamerami, które składają się z 6 cząsteczek insuliny i 2 jonów cynku.

Insulina jest magazynowana w trzustce i następnie wydzielana do krwiobiegu w aktywnej formie, skąd dostaje się do komórek docelowych wiążąc się z receptorami na ich powierzchni. Jaki związek chroni aktywną formę insuliny? Tak, tu znów niezbędny jest cynk, który chroni aktywne cząsteczki insuliny przed ich ponownym łączeniem do postaci nieaktywnej.

Fundamentalną reakcją w procesie powstania insuliny jest zatem jej związanie się właśnie z jonami cynku. Co więcej, cynk nie tylko uczestniczy w tworzeniu insuliny, ale także wzmacnia i przedłuża jej działanie w komórkach oraz przyczynia się do zwiększenia wrażliwości tkanek na ten hormon. W efekcie, to właśnie cynk jest pierwiastkiem, który odgrywa kluczową rolę w procesie insulinooporności.

„Wzmacniacz” insuliny

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym, przy którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek organizmu na działanie insuliny - mimo jej prawidłowego lub podwyższonego poziomu we krwi.

Mówiąc prościej: organizm nie może poradzić sobie z insuliną nie tylko wtedy, gdy jest jej za dużo, ale także wtedy gdy jest jej tyle, ile być powinno, ale jest nieaktywna. W rezultacie, insulina nie spełnia swojej funkcji, czyli nie umożliwia wniknięcia glukozy do wnętrza komórek i obniżenia jej poziomu we krwi.

Aby wypełnić swoje zadanie insulina potrzebuje więc „wzmacniacza”, a jednym z nich jest właśnie cynk. To dzięki temu pierwiastkowi nie dochodzi do pogłębienia stanu insulinooporności, która jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2.

Niedobór cynku

Podobnie jak przy innych pierwiastkach, tak i poziom stężenia cynku w organizmie jest zmienny (również w komórkach trzustkowych). Cynk wydalamy każdego dnia wraz z moczem, więc konieczne jego stałe uzupełnianie.

Prawidłowe stężenie cynku w organizmie, jak już wyjaśnialiśmy wyżej, jest szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością, w stanie przedcukrzycowym oraz już chorujących na cukrzycę. Badania naukowe dowodzą jednak, że osoby z cukrzycą mają niższe stężenie cynku we krwi, ponieważ tracą wraz z moczem aż o 52 proc. więcej cynku, niż osoby zdrowe.

Chorzy na cukrzycę zmagają się więc z bardzo dużym problemem. Z jednej strony potrzebują cynku, aby wesprzeć naturalne procesy wydzielania insuliny i jej działania, a z drugiej strony tracą o ponad połowę więcej cynku, niż osoby bez cukrzycy. Z tej patowej sytuacji mogą jednak wybrnąć.

Zatrzymać cynk!

Aby utrzymać poziom cynku na prawidłowym, funkcjonalnym poziomie musimy go spożywać ok. 5 mg dziennie. Funkcje cynku są jednak tak znaczące, że maksymalna dobowa dawka jest znacznie większa i zgodnie z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority EFSA) wynosi ona 25 mg dziennie.

Pewnej ilości cynku możemy dostarczyć organizmowi stosując dietę bogatą w produkty z dużą zawartością tego pierwiastka, np. pestki dyni, wątrobę cielęcą lub kakao. Najwięcej cynku zawarte jest w ostrygach, ale w naszej szerokości geograficznej nie jest to typowy element codziennej diety. Specjaliści ds. żywienia wskazują, że cynku spożywamy wciąż za mało, a to grozi wywołaniem stanu niedoboru cynku.

Zbyt niski poziom cynku jest groźny nie tylko dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, ma on także wpływ na wiele innych procesów, jak choćby właściwe działanie układu odpornościowego, czy gojenie się ran.

Gdy dochodzi już do stanu niedoboru cynku, ten zawarty w produktach żywieniowych może więc nie wystarczyć. Koniecznie jest wówczas włączenie do leczenia odpowiednich preparatów. I nie chodzi tu o zwykłe suplementy diety z niewielkimi ilościami cynku na poziomie 5-15mg , ale o lek uzupełniający cynk, stosowany w niedoborze tego pierwiastka w organizmie, jeśli nie można uzupełnić go zwykłym odżywianiem. Takim lekiem jest Zinkorot. Lek dostępny bez recepty, zawierający 25mg jonów cynku w formie organicznej w postaci orotonianu cynku.

Przegląd badań klinicznych potwierdza, że regularne przyjmowanie cynku może zmniejszyć zarówno poziom cukru we krwi na czczo (po 8 godzinach od ostatniego posiłku), jak i stężenie cukru we krwi po 2 godzinach od posiłku.

Co ważne, badania naukowe udowodniły także pozytywny wpływ cynku na gospodarkę cholesterolową – obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, zmniejszenie ilość cholesterolu LDL („złego”), a podwyższenie poziom cholesterolu HDL („dobrego”) oraz rolę cynku w regulacji gospodarki tłuszczami.

Co ciekawe, cynk  pośrednio przyczynia się więc również do obniżenia masy ciała, a utrzymanie wagi na odpowiednim poziomie to jeden z głównych elementów leczenia insulinooporności i cukrzycy.

Nazwa produktu leczniczego: Zinkorot, 25mg Zn2+, tabletki. Dawka i postać farmaceutyczna: 1 tabletka zawiera 25 mg cynku(Zn 2+) w postaci cynku orotonianu dwuwodnego (Zinci orotas dihydricus). Wskazania do zastosowania: leczenie niedoboru cynku, jesli nie da się go wyrównać zwykłym odżywianiem. Podmiot odpowiedzialny posiadający pozwolenie na dopuszczenie do obrotu: Wörwag Pharma GmbH & Co.KG Calwer Str.7; 71034 Böblingen Niemcy. Informacja Medyczna: Wörwag Pharma Polska Sp. z o.o. ul. Dziekońskiego 1, 00-728 Warszawa, tel. 22 863 72 81, fax 22 877 13 70. Kategoria dostępności: lek wydawany bez recepty.

Przed użyciem zapoznaj sie z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwskazania, dane dotyczące działań nie pożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące strosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłąściewie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE