Sosna: właściwości zdrowotne

2018-07-05 10:51

Sosna ma wiele właściwości prozdrowotnych. Choroby górnych dróg oddechowych, bóle związane z reumatyzmem, problemy z układem moczowym i dolegliwości skórne – w złagodzeniu objawów tych schorzeń pomogą napary, syropy czy olejki przygotowane na bazie sosny. Zawarte w pączkach i igłach sosny składniki wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe.

Sosna: właściwości zdrowotne
Autor: Thinkstockphotos.com Sosna: właściwości zdrowotne

Spis treści

  1. Sosna: właściwości prozdrowotne
  2. Sosna: pozyskiwanie surowca leczniczego
  3. Sosna: zastosowanie preparatów leczniczych
  4. Sosna: jak stosować napary, wywary, olejki i syropy?

Sosna (Pinus L. 1753) należy do rodziny obejmującej ponad 100 gatunków drzew i krzewów. Sosny występują w wiele zakątkach świata, w warunkach naturalnych rośnie głównie w Europie i Azji, przede wszystkim w strefie klimatu umiarkowanego.

Według badań instytutu Bioforsk w Norwegii to właśnie sosny najlepiej pochłaniają szkodliwe dla zdrowia pyły zawieszone PM, odpowiadające za pogarszanie się jakości powietrza.

Dobrze rozwijają się na suchych, piaszczystych i piaszczysto-gliniastych glebach, jednocześnie są odporne na zmienne warunki atmosferyczne, w tym wahania temperatur i mróz.

Sosnę można spotkać głównie w lasach, choć powszechnie sadzona jest też w parkach miejskich, na placach i skwerach, również dlatego dobrze radzi sobie z miejskimi zanieczyszczeniami.

W dawnych wierzeniach ludowych sosna odgrywała niebagatelną rolę. Symbolizowała długowieczność, zdrowie, sprawiedliwość, mistycyzm, odwagę.

Uważana była za drzewo przywracające siły witalne żywych, jednocześnie pojedyncze gałązki sosny wrzucano zmarłym do grobu, bo wierzono, że w ten sposób wzmacnia się nieśmiertelną duszę umarłego.

Sosna była czczona nie tylko przez Słowian, ale też przez starożytnych Greków i Rzymian, odegrała też istotną rolę w kulturze Chin i Japonii.

Sosna: właściwości prozdrowotne

Sosna jest bogatym źródłem cennych składników, takich jak:

  • flawonoidy
  • garbniki
  • sole mineralne
  • olejki eteryczne

To dzięki nim drzewo wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, m.in.: ma działanie:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • wykrztuśne
  • odkażające
  • rozkurczowe
  • moczopędne

Sosna: pozyskiwanie surowca leczniczego

W celach leczniczych wykorzystuje się:

  • pączki sosny
  • młode pędy sosny
  • dziegieć sosnowy
  • olejek sosnowy

Należy przy tym pamiętać, że pozyskanie surowców z sosny, z których później można przygotować napar, odwar, syrop lub olejek musi odbywać się w określonym czasie, np. pączki sosny najlepiej zbierać w okresie przedwiośnia, natomiast pędy sosny (kilkucentymetrowe, okryte brązową łuską) pod koniec kwietnia lub na początku maja.

Sosna: zastosowanie preparatów leczniczych

W odpowiednim czasie zerwane i prawidłowo przygotowane preparaty na bazie sosny posłużą nam na szereg dolegliwości.

Preparatów z sosny nie powinny stosować osoby uczulone na to drzewo oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Przede wszystkim pomogą w złagodzeniu objawów, związanych z chorobami górnych dróg oddechowych. Możesz stosować je, gdy masz:

Pączki i pędy sosny wykazują działanie wykrztuśne, rozkurczowe i przeciwbakteryjnie, natomiast olejek sosnowy, otrzymywany z igieł sosny, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.

Olejek sosnowy stosuj nie tylko przy schorzeniach układu oddechowego, ale również, gdy masz:

Olejek sosnowy znany jest również ze swojego korzystnego wpływu na układ nerwowy:

  • przeciwdziała zmęczeniu
  • wyczerpaniu psychicznemu
  • dodaje energii
  • wykazuje działanie lekko pobudzające

Z tego też powodu osobom żyjącym w stresie polecane są regularne, przynajmniej kilkunastominutowe spacery wśród sosen, bo działają odprężająco i uspokajająco.

W celach leczniczych wykorzystuje się jeszcze dziegieć sosnowy - sprawdza się przede wszystkim w łagodzeniu objawów chorób skóry, takich jak łojotok czy łuszczyca.

Sosna: jak stosować napary, wywary, olejki i syropy?

Pączki, pędy i igły sosny można przygotować na kilka sposobów.

  • Napar z sosny

Do zrobienia naparu potrzebujemy pół łyżki suszonych pączków sosny (trzeba je rozdrobnić), które należy zalać jedną szklanką wrzącej wody. Następnie zaparzamy je ok. 15-20 minut, odcedzamy, przestudzamy.

Najlepiej pić dwie, trzy łyżki trzy razy dziennie.

  • Wywar z sosny

Z igieł sosny możemy przygotować wywar. Dwie łyżki igieł sosnowych należy rozdrobnić, następnie zalać dwoma szklankami wody i doprowadzić do wrzenia.

Na małym ogniu gotować ok. 10 minut, potem odstawić na godzinę, odcedzić i pić po pół szklanki dwa, trzy razy dziennie.

Z pędów sosny możemy przygotować syrop. W dość dużym słoiku trzeba na przemian układać warstwy drobno pokrojonych młodych pędów i cukru (ok. 3 łyżeczki na warstwę). Potem słoik zakręcamy i na kilka dni odstawiamy go w ciepłe miejsce.

Po tym czasie gotowy syrop należy przelać do innego mniejszego słoiczka lub buteleczki, trzymać w chłodnym miejscu i pić jedną łyżeczkę trzy razy dziennie.

  • Olejek sosnowy

Natomiast olejek sosnowy najlepiej kupić gotowy. Można go dodawać kąpieli (kilka kropli) lub wykorzystać do masażu przy bólach mięśniowych i stawowych.

Wtedy trzy krople olejku sosnowego należy wymieszać z dowolnym olejem bazowym (np. arganowym, jojoba lub oliwą z oliwek).

W przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych można przygotować inhalacje z olejkiem sosnowym.

Do miski lub garnka z gorącą wodą dodaj kilka kropli olejku i pod przykryciem wdychaj ok. 10-20 minut.

Należy jednak pamiętać, że tego typu inhalacji nie powinny wykonywać osoby chore na astmę czy z poważnymi schorzeniami układu krążenia.