Apilarnil: zapomniane a cenne mleczko z trutnia. Właściwości lecznicze i dawkowanie

2020-09-02 11:20

Apilarnil określany jest jako „męski” odpowiednik mleczka pszczelego, pozyskiwany z czerwia trutowego. Chociaż wygląda niepozornie i mało apetycznie, jest wyjątkowo cennym źródłem substancji odżywczych, a jego niezwykłe właściwości lecznicze doceniono w wielu krajach świata, w których traktowany jest jak lekarstwo. Jakie konkretnie ma właściwości, na jakie dolegliwości pomaga i jak go zdobyć?

pszczoły
Autor: Getty Images

Apilarnil, nazywany niekiedy mleczkiem trutowym lub mleczkiem z trutnia, pozyskiwany jest z czerwia trutowego, czyli jaj, larw, przedpoczwarek i poczwarek trutni. W wielu ulach czerw trutowy traktowany jest jako odpad, a jego regularne usuwanie ma zapobiec groźnej chorobie pszczół – warrozie. Tymczasem pozbawione nóg i puszki głowowej larwy i przedpoczwarki trutni są wyjątkowo cennym źródłem wielu substancji odżywczych – w tym białka, witamin i minerałów, węglowodanów, lipidów, czy hormonów.

Właściwości czerwia trutowego doceniono już przed wiekami – traktowano go jako znakomity środek na potencję i eliksir odmładzający. Wykorzystywano go w różny sposób: zarówno jako pokarm, jak i w formie maści, okładów i naparów.

W ostatnich latach badania naukowe potwierdziły to, co intuicyjnie wiedziano  już dziesiątki i setki lat temu: że czerw trutowy – apilarnil – może stać się cennym uzupełnieniem menu, zwłaszcza u osób, które na co dzień nie przywiązują uwagi do swojej diety. Potwierdzono również jego właściwości lecznicze i terapeutyczne.

Dlatego w wielu krajach czerw trutowy pozyskuje się do produkcji leków i suplementów diety, można go również stosować na własną rękę.

Spis treści

  1. Jaki skład ma apilarnil?
  2. Jakie właściwości lecznicze ma apilarnil?
  3. Jak stosować apilarnil (czerw trutowy)

Jaki skład ma apilarnil?

Apilarnil (czerw trutowy) ma nieprzezroczysty, mleczno-biały, szarawy, lub żółtawy kolor i ciągliwą konsystencję. Ma słodkawo-kwaskowaty zapach. Ponieważ jest nietrwały, trzeba go zakonserwować w ciągu 24 godzin od zebrania. Najczęściej jest on suszony, mrożony lub mieszany z miodem i homogenizowany – przygotowany w taki sposób można przechowywać w warunkach domowych do sześciu miesięcy.

Apilarnil jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Zawiera:

Czytaj też: Pierzga pszczela - cudowny pokarm dla pszczół i nie tylko 

Jakie właściwości lecznicze ma apilarnil?

Liczne badania naukowe, z których część przeprowadzono również w Polsce, w Katedrze Pszczelnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dowodzą, że apilarnil (czerw trutowy) odznacza się szeregiem cennych właściwości leczniczych, ma również bardzo korzystny wpływ na organizm.

Apilarnil (czerw trutowy):

  • Ma działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wspiera pracę wątroby i poprawia jej wydolność, może być również cennym wsparciem w terapii przewlekłych chorób tego narządu.
  • Normalizuje pracę tarczycy zmniejszając negatywne efekty wahań poziomu hormonów.
  • Poprawia odporność – zwiększa bowiem aktywność leukocytów.
  • Poprawia wytrzymałość fizyczną – testy na szczurach wykazały, że ich siła fizyczna rosła dzięki karmie wzbogaconej w liofilizat z czerwia trutowego. Badacze dowiedli, że zażywanie apilarnilu pół godziny przed posiłkiem poprawia aktywność fizyczną i apetyt u osób w podeszłym wieku.
  • Łagodzi migrenę.
  • Pomaga w stanach zapalnych gardła i tchawicy.
  • Srawdza się w terapii schorzeń układu pokarmowego, w tym przy leczeniu wrzodów żołądka.
  • Dobrze działa na psychikę: pomaga w terapii nerwicy neurastenicznej, stanów lękowych, neuroz i depresji u osób w podeszłym wieku, a także przy zaburzeniach erekcji i problemach z osiągnięciem orgazmu u kobiet.
  • Pomaga zmniejszyć uciążliwe objawy klimakterium, takie jak problemy z pamięcią, skłonność do stanów depresyjnych, uczucie gorąca, zmęczenie, bóle głowy czy rozdrażnienie
  • Zwiększa liczbę plemników i ich żywotność, dlatego może mieć istotny wpływ w terapii niepłodności u mężczyzn.

Jak stosować apilarnil (czerw trutowy)

Apilarnil można kupić w różnej postaci – jako tabletki, granulat, kapsułki, w postaci mrożonej (przed spożyciem trzeba go rozmrozić) a także w postaci homogenatu zmieszanego z miodem. W tej ostatniej postaci można go dodawać do pieczywa, napojów, naleśników lub jeść bezpośrednio ze słoika.

Warto jednak pamiętać, że czerw trutowy – jak każdy produkt o wysokiej aktywności biologicznej – nie powinien być stosowany bez umiaru. Najlepiej jeść go – lub zażywać – raz dziennie, na pół godziny przed posiłkiem.

Optymalną porą jest ranek lub wczesne przedpołudnie: apilarnil może bowiem silnie pobudzać. Co pewien czas zalecana jest kilkunastodniowa przerwa w kuracji (np. w przypadku suplementacji apilarnilu kuracja powinna trwać do 3 tygodni, po których zalecany jest tydzień przerwy).

Przeciwwskazaniem do jego zażywania bez uprzedniej konsultacji z lekarzem są wszelkie choroby przewlekłe, a także choroby nadnerczy oraz alergie.

Sonda
Czy stosujesz je dla zdrowia i urody?
Miodobranie w miejskiej pasiece