ALERGIA POKARMOWA: przyczyny. Lista produktów powodujących alergię pokarmową

2015-03-23 13:16 Agata Nowicka | Konsultacja: Ewa Ordyńska alergolog i dermatolog, www.2udermatologia.com.pl

Świąd i wysypka po zjedzeniu jajka, drapanie w gardle i łzawienie po lodach z orzechami... Tak może się objawiać alergia pokarmowa. Aby szybciej namierzyć wroga, zobacz, jakie produkty najczęściej prowokują reakcje alergiczne. Przewiń w dół i słuchaj online, jak powstaje i jak przebiega alergia pokarmowa.

Alergia to nieprawidłowa reakcja systemu odpornościowego na określony czynnik – w przypadku alergii pokarmowej alergenem jest składnik diety. Organizm uznaje alergeny pokarmowe mylnie za zagrożenie i stara się z nimi walczyć. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową, która nie ma nic wspólnego z systemem immunologicznym – spowodowana jest brakiem jakiegoś enzymu trawiennego, co sprawia, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników. Najwięcej osób nie toleruje laktozy, bo ich organizm nie produkuje laktazy – enzymu niezbędnego do trawienia tego składnika mleka. Częsta jest również nietolerancja glutenu, fruktozy, alkoholu. Różnica polega m.in. na tym, że nietolerancja jest trwała, a z alergii, np. na krowie mleko, można z czasem wyrosnąć.

Objawy alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej rzadko pojawiają się przy pierwszym kontakcie z produktem, częściej dopiero po kilkakrotnym, kiedy wykształci się nadwrażliwość na dany alergen. Każda alergia, też pokarmowa, powoduje reakcję ogólnoustrojową – może wystąpić nie tylko w obrębie przewodu pokarmowego, ale także na skórze, w drogach oddechowych. Najczęstsze objawy to świąd, pokrzywka, mrowienie języka i warg, obrzęk gardła, nudności, wymioty, biegunka, zaburzenia oddychania. Reakcja alergiczna może być bardzo gwałtowna, w ciężkich przypadkach pojawia się nagły spadek ciśnienia i utrata świadomości, dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego. Rozpoznać alergię pokarmową wcale nie jest łatwo. Duże znaczenie ma wywiad lekarski, wykonuje się też testy skórne i badanie krwi. W trudnych przypadkach pomocne są próby prowokacyjne i badanie próbki błony śluzowej wyścielającej jelita.

Sprawdź, czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji!

Produkty żywnościowe, które najczęściej wywołują alergię

W różnych rejonach świata uczulają różne typy żywności. Często są to najpopularniejsze na danym obszarze produkty, np. ryż w Japonii, dorsz w Skandynawii. Osobną grupą są dodatki, zwłaszcza siarczany (dodawane do soków, wina, piwa, dań z owoców morza), a także glutaminian sodu obecny w mieszankach przypraw, zupach w proszku, gotowych potrawach i kuchni chińskiej. Alergicy powinni więc unikać żywności wysoko przetworzonej i dań wyprodukowanych metodą przemysłową. U dorosłych alergie pokarmowa wywołują zwykle produkty pochodzenia roślinnego, u dzieci – zwierzęcego. Uczulać może każdy produkt, ale lista najczęstszych sprawców alergii jest krótka.

Ważne

Jajeczny rekordzista

W białku jaja kurzego jest kilkadziesiąt substancji alergizujących. Cztery główne to: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym. Alergia na nie zazwyczaj pojawia się we wczesnym dzieciństwie. Warto wiedzieć, że białko jaja kurzego występuje także w ciastach i deserach, niektórych cukierkach i... czopkach dopochwowych.

 

  • Mleko – a dokładnie zawarte w nim białko – jest częściej niż wszystkie inne produkty główną przyczyną alergii. Zwykle uczulone są na nie dzieci. Zastąpienie mleka krowiego sojowym nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, bo białko sojowe też jest silnym alergenem. Mleko kozie lub owcze także może się nie sprawdzić. Należy więc szukać alternatywnych źródeł wapnia, np. w mięsie. Uczulenie na mleko w 90 proc. przypadków mija z wiekiem.
  • Jajka – z tym rodzajem alergii trudno walczyć, jajka są bowiem składnikiem wielu produktów – ciast, makaronów, pierogów, zup w proszku i sosów. Na białka jajek kurzych najczęściej uczulone są dzieci.
  • Orzechy – a zwłaszcza orzeszki ziemne – są tak silnym alergenem, że nawet ich śladowa ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Na szczęście na opakowaniach żywności producenci umieszczają informację, czy w zakładzie się ich używa. Trudniej jest w restauracjach – trzeba pytać, czy w zamawianych potrawach znajdują się fistaszki. Uczulają także orzechy włoskie, pekan, nerkowce i migdały.
  • Ryby – by wystąpiła reakcja alergiczna, czasem nie trzeba zjeść ryby: wystarczy jej zapach, dotknięcie (zwłaszcza makreli, śledzia, łososia). Objawy mogą pojawić się po zjedzeniu mięsa zwierzęcia karmionego mączką rybną lub przetworów mięsnych z dodatkiem rybnych półproduktów. Alergii na ryby niekiedy towarzyszy alergia na skorupiaki.
  • Zboża – uczulenie na białko zawarte w pszenicy, życie, owsie (rzadziej w ryżu) występuje zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Ten rodzaj alergii trudno zdiagnozować, bo np. w pszenicy znajduje się 20 rodzajów białek odpowiedzialnych za celiakię, alergię pokarmową i wziewną.
  • Owoce – najczęściej uczulają cytrusy i truskawki. W truskawkach groźna jest histamina, alergia na nie objawia się pokrzywką lub świądem. Przy uczuleniu na cytrusy należy unikać także soku z tych owoców. Właściwości uczulające ma też kiwi, papaja i mango.

 

Zapobieganie objawom alergii pokarmowej

Zapobiegać objawom alergii pokarmowej jest łatwiej niż np. wziewnej – wystarczy nie jeść tego, co uczula. Problemem jest jednak wychwycenie alergenu w gotowych daniach i żywności przetworzonej.  Z drugiej strony zbyt monotonna eliminacyjna dieta może zaszkodzić zdrowiu. Dlatego osobom uczulonym na powszechnie używane składniki (jajka, mleko) w ustaleniu jadłospisu pomoże dietetyk. Trzeba też wiedzieć, że niektóre składniki uczulają mniej po zagotowaniu (np. mleko).

Alergia pokarmowa u dzieci - metody leczenia

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
dawid
|

Wczoraj zauważyłem, że mam ciemny język ( troche czarny ) nie jest taki mocny jak np. obsypany biały język, jutro ide do rodzinnego mam 15 lat.
A i ciągle mam czerwone gardło

Karolina
|

Witam;) ostatnio zauważyłam, że po zjedzeniu pomidorów na rękach wyskakują mi małe białe jakby pryszcze, które strasznie swędzą. Wklejam link odnośnie alergii pokarmowej, gdzie piszą o przetwarzaniu żywności. Tak się zastanawiam, czy przez to, że w pomidorach są teraz przeróżne GMO, czy inne hormony to dlatego mam na nie uczulenie? Czy może dlatego, że są sztucznie nawożone, a mój organizm nie akceptuje tych środków? Póki co odkładam na bok moje ulubione pomidory i leczę ręce z tych strasznych wyprysków.

weronika
|

Witam! mam ten sam problem od kilku miesięcy borykam się z problemem alergii pokarmowej robiłam testy i wyszło że jestem uczulona w szczególności na soję(która jest prawie niestety we wszystkich produktach),kakao,i orzeszki ziemne,miałam przepisane wiele maści od specjalistów które niestety nic mi nie pomagały,aż wyczaiłam z mamą w internecie w aptece preparaty z ziaji są to "natłuszczający olejek myjący do kąpieli i pod prysznic" i po nim używam"natłuszczająca emulsja do ciała" tych preparatów używam codziennie i jestem z nich bardzo zadowolona ,skóra wgl nie swędzi , na prawdę bardzo polecam , nie są one bardzo drogie , te dwa preparaty można już kupic za mniej niż 50 zł :) + dodam że można poczytac o nich, są one wskazane przy typowej tej chorobie czyli AZS

arielka
|

firma Holle z tego co wiem ma całą gamę produktów dla alergików, z tego co wiem mają same produkty ekologiczne, które nie powinny uczulać, więc jak ktoś ma problem z alergią dziecięcą, może spróbować.

Kamila
|

Moje dziecko ma alergie-ma półtora miesiąca i strasznie to przeżywa, nie śpi od rana do nocy, nie może się wypróżnić, ma krostki na twarzy i strasznie sucha skórę oraz sapie, wyeliminowałam już dawno z diety ryby, orzechy, słodycze, przetwory mleczne, ziemniaki, pieczywo, i większość warzyw i owoców. Nie wiem co mam zrobić byliśmy z mężem u kilku pediatrów ale żaden nie może pomóc. Czy w tym przypadku ostatnim wyjściem jest specjalne mleko modyfikowane?

Artur
|

Witam. Od kilku lat nie mogę spożywać produktów mlecznych (wszelkiego rodzaju sery, mleko,jogurty) oraz słodyczy (wszystkie czekolady lub cukierki i batony zrobione z jakiegoś tam mleka lub serwatki), lody mogę jeść tylko wodne. Wystarczy jeden kęs kanapki z żółtym serem i za kilka minut czuje nieprzyjemny ból w klatce piersiowej/między łopatkami, czuje jakby mi jakis wielki i ostry kamień siedział w przełyku i po milimetrze na 10 minut się przesuwał, podczas tego bólu w ustach szybko gromadzi mi się ciągnąca ślina którą muszę wypluwać. Dzieje się tak po spożyciu niewielkiej ilości każdego z tych produktów. Nie byłem jeszcze u lekarza ale chciałbym się chociaż dowiedzieć czy takie coś jest uleczalne? Chciałbym jeszcze w życiu jak normalny człowiek pójść sobie na lody lub pizzę z serem. Proszę o jakąś odpowiedź.
Pozdrawiam

Kinia
|

U nas dobre efekty dało podawanie dziecku probiotyku Latopic, który polecił nam pediatra. Oczywiście bez wyeliminowania alergenów się nie obędzie ale znaczie pomaga w walce z alergią. Trzeba go dosyć długo stosować (ok 3miesiące) ale warto.

Asia
|

Przy alergii pokarmowej najważniejsze to trzeba wyeliminować alergen z diety. Sprawa jest prosta jeśli wiemy na co jesteśmy uczuleni. Gorzej jeśli nie wiemy. U starszych dzieci można przeprowadzić test ale u młodszych pozostaje dieta eliminacyjna. Najczęściej alergia dotyczy mleka krowiego. W takich przypadkach należy weliminować z diety wszystkie produkty mleczne oraz nabiał. Można zastąpić zwykłe mleko hydrolizatem mleka. Pomocne jest też stosowanie specjalnych probiotyków dla osób z alergią pokarmową np Latopic bo pomagają uszczelnić jelita przez które alergeny dostają się do organizmu.