Panthenol: własciwości i zastosowanie w kosmetykach

2018-07-10 17:10 Marta Uler

Panthenol to składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak kremy, balsamy, czy szampony do włosów. Panthenol wykazuje właściwości gojące i regenerujące uszkodzony i wysuszony naskórek, pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, leczy oparzenia słoneczne. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma panthenol i w jakich kosmetykach można znaleźć tę substancję.

Panthenol, dekspantenol, czy D-Panthenol to inaczej prowitamina B5. Jest to pochodna witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego, substancji naturalnie występującej w skórze, włosach i paznokciach.

Spis treści:

  1. Panthenol: właściwości
  2. Panthenol: zastosowanie

Witamina B5 jest niezbędna w procesach ich tworzenia się, zaś jej niedobory sprawiają, że skóra jest szorstka i łuszczy się, a włosy stają się matowe, porowate, szybciej siwieją. Nadrobić te braki może pomóc właśnie panthenol, który wykazuje taką samą aktywność biologiczną, co witamina B5 (witamina B5 w swojej pierwotnej postaci jest dość nietrwała, dlatego w kosmetyce stosuje się panthenol, który po przeniknięciu do tkanek przekształca się ponownie w kwas pantotenowy).

Panthenol wnika w głębokie warstwy skóry, a także we włókna włosów i płytki paznokci, gdzie ulega przekształceniu w kwas pantotenowy. Działa łagodząco i kojąco, a przede wszystkim wzmacnia i odbudowuje strukturę skóry, włosów i paznokci.

Panthenol występuje w wielu kosmetykach o działaniu pielęgnującym, regenerującym i nawilżającym.

Warto wiedzieć, że panthenol występuje w postaci dwóch form - L i D, ale tylko D-pantenol jest przekształcany w skórze do kwasu pantotenowego, natomiast obie formy są bardzo efektywne w nawilżaniu skóry i włosów. D-panthenol 100% jest gęstą, lepką i oleistą cieczą, która jest niewygodna w użytkowaniu oraz wymaga podgrzewania podczas przygotowywania formuł kosmetycznych. Z tego powodu w przemyśle kosmetycznym stosuje się wodne roztwory panthenolu.

Czytaj też:

Lanolina: właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Gliceryna kosmetyczna: właściwości i zastosowanie

Alantoina w kosmetyce: właściwości i zastosowanie

Mocznik: właściwości i zastosowanie. Mocznik w kosmetykach

Panthenol: właściwości

Panthenol z łatwością wnika w głąb skóry, włosów i paznokci, dzięki czemu może działać naprawdę skutecznie:

  • koi i regeneruje – stymuluje podziały komórkowe, dlatego przyspiesza gojenie ran, drobnych uszkodzeń skóry (po goleniu i depilacji, po ukąszeniach owadów), pomaga w leczeniu oparzeń słonecznych i innych oraz blizn;
  • nawilża skórę – nadając jej miękkość i elastyczność, zmniejsza utratę wody przez naskórek;
  • wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka – zaobserwować to można już po siedmiu dniach stosowania preparatu panthenolem: skóra staje się nawilżona, przestaje się łuszczyć;
  • poprawia strukturę włosa – nawilża, pogrubia i wzmacnia włókno, nadaje włosom połysk, miękkość, sprawia, że końcówki się nie rozdwajają;
  • wygładza, wzmacnia i regeneruje płytkę paznokcia – panthenol naprawia zniszczoną powierzchnię, sprawiają, że paznokcie stają się mniej łamliwe, mocne, odbudowane;
  • działa przeciwzmarszczkowo, przeciwstarzeniowo – wygładza zmarszczki, zmiękcza, nawilża skórę, sprawia, że staje się ona jędrniejsza, bardziej nawilżona, przez co zyskuje świeży wygląd;
  • nie jest komedogenny, czyli nie zapycha porów;
  • może być stosowany również bezpośrednio na śluzówki, na które również działa regenerująco, łagodząco i nawilżająco;
  • wykazuje też delikatne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i konserwujące.
Warto wiedzieć

Panthenol jest składnikiem bardzo dobrze tolerowanym przez większość osób. Praktycznie nie zdarzają się przypadki, by wywoływał jakieś podrażnienia czy uczulenie.

Panthenol: zastosowanie

  • Balsamy, kremy po opalaniu i do opalania – podczas opalania przyśpiesza tworzenie się brunatnego barwnika - melaniny, a równocześnie osłabia negatywne reakcje skóry na promieniowanie słoneczne, takie jak: zaczerwienienie, swędzenie, czy łuszczenie się.
  • Szampony i odżywki do włosów – ponieważ jest podobny w strukturze do keratyny (białka budującego włosy, skórę i paznokcie), panthenol jest łatwo wchłaniany przez włosy, wnika w nie głęboko, nadaje im gładkość, połysk, wzmacnia, pogrubia i nawilża, ponadto działa przeciwłupieżowo, wzmacnia cebulki i stymuluje wzrost włosów.
  • Kremy do rąk i paznokci – panthenol wygładza i regeneruje wysuszoną skórę rąk, sprawia, że paznokcie stają się mocne, twarde, gładkie, błyszczące i nie rozdwajają się.
  • Odżywki do paznokci – naprawiają zniszczone częstym manicure paznokcie, chroni je i zabezpiecza przed szkodliwym działaniem lakierów i innych czynników zewnętrznych, takich jak np. detergenty (płyn do mycia naczyń).
  • Kremy lecznicze, kosmetyki do skóry wrażliwej – panthenol wspomaga leczenie i regenerację skóry po drobnych zabiegach dermatologicznych, stosowany jest też w przypadku zapaleń skóry, opryszczki wargowej, wyprzenia, chorób pęcherzowych skóry z ubytkami naskórka.
  • Krople do oczu i do soczewek kontaktowych – roztwór panthenolu wspiera procesy regeneracyjne rogówki, nawilża oczy i chroni je przed takimi dolegliwościami jak suchość, zmęczenie i podrażnienie, które pojawić się mogą np. podczas długotrwałego patrzenia w ekran komputera, narażenie na wysuszające działanie klimatyzacji, zanieczyszczonej wody w basenie
  • Krople do nosa – często produkty te zawierają kompozycję panthenolu i kwasu hialuronowego. W takim zestawieniu pielęgnują uszkodzoną śluzówkę nosa, np. w czasie kataru lub po czy w trakcie alergii.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE