Olejki do twarzy, naturalna pielęgnacja. Jak dobrać olejek do potrzeb skóry?

2017-04-23 11:00 Ewa Kamińska

Oleje stosowane są w naturalnej pielęgnacji skóry już od dawna. Nie tylko nawilżają skórę, ale także oczyszczają ją. Są także składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych i głównym elementem demakijażu olejami. Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z olejami, zapoznaj się z ich właściwościami. Odpowiednio dobrany do skóry olej działa cuda, ale zły wybór może skutkować pogorszeniem stanu skóry.

Oleje naturalne są jednym z podstawowych elementów codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Spełniają rolę zbliżoną do kremu i wzmacniają działanie innych kosmetyków. Spośród dostępnych na rynku produktów zawsze najlepiej wybierać oleje tłoczone na zimno i nierafinowane, które są bogatsze niż te oczyszczone. Oleje oczyszczone natomiast mniej uczulają, więc mogą być polecane do skóry alergicznej.

Wszystkie oleje powinno się aplikować na wilgotną skórę.

Należy kupować oleje w butelce z ciemnego szkła, które blokuje dostęp promieni słonecznych i spowalnia rozkładanie się produktu. Butelka powinna być wyposażona w pipetę, która jest najbardziej higienicznym i precyzyjnym aplikatorem. Po otwarciu opakowania, olej należy przechowywać w lodówce.

Wybierając olej do pielęgnacji skóry twarzy należy zwrócić uwagę na wchodzące w jego skład kwasy. Do skóry tłustej, mieszanej i ze skłonnością do trądziku wybieramy tzw. ''suche oleje'', które nie pozostawiają tłustego filmu na skórze i wchłaniają się natychmiast po aplikacji. Zawierają też kwas linolowy, linolenowy lub gamma-linolenowy. Skóra sucha wymaga zaś stosowania olejów, które zostawiają na skórze warstwę ochronną i zawierają takie kwasy jak oleinowy, stearynowy, palmitynowy, mirystynowy, arachidowy lub laurynowy.

Czytaj też: Olejki eteryczne - właściwości i zastosowanie. Jak używać i gdzie kupić olejki eteryczne?

Olej arganowy nie tylko do twarzy

Olej arganowy to najpopularniejszy z olejów, ma jasno-żółty kolor i zapach właściwy dla orzechów arganowych. Może być stosowany do pielęgnacji twarzy, dłoni i paznokci oraz jako dodatek do kosmetyków. Wchłania się zaraz po aplikacji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6, omega-9. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i związków fenolowych ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Przyspiesza gojenie, ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Odbudowuje barierę hydrolipidową naskórka i stanowi źródło cennych ceramidów. Reguluje również pracę gruczołów łojowych. Olej może być stosowany do każdego rodzaju skóry, ale jest polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej (poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, zwalcza wolne rodniki), suchej i podrażnionej.

Olej z opuncji chroni skórę

Olej z pestek opuncji figowej ma delikatny zapach oraz lekkie, matowe wykończenie. Jest jednym z droższych olejów, ponieważ do pozyskania jednego litra oleju, należy wytłoczyć ok. pół tony pestek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie zaś kwas linolowy - omega-6), fitosterole i gamma-tokoferol (witaminę E). Ma właściwości immunostymulujące - zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne.

Ma działanie przeciwzmarszczkowe, wyraźnie nawilża skórę, poprawiając jej napięcie i koloryt. Działa antyoksydacyjnie, wzmacnia barierę lipidową, łagodzi podrażnienia i sprzyja regeneracji. Może być stosowany do pielęgnacji skóry oczu. Jest polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, o obniżonej elastyczności, suchej oraz wymagającej regeneracji. Olej reguluje również pracę gruczołów łojowych, dlatego mogą go stosować również osoby o cerze tłustej i problematycznej.

Olej jojoba szybko się wchłania

Olej jojoba jest płynnym woskiem o jasno-żółtym kolorze. Jest to jeden z lżejszych olejów, wchłania się dość szybko i ma aksamitne wykończenie. Ma skład zbliżony do sebum, czyli lipidowego płaszcza ochronnego skóry, dzięki czemu jest łatwo przyswajalny. Jest bogaty w estry woskowe i chroni skórę przed utratą wody. Zawiera witaminę E, której zawdzięcza działanie regeneracyjne i antyoksydacyjne.

Nie zmienia pH skóry i zachowuje jej kwaśny odczyn. Ma właściwości zmiękczające i zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny. Jest polecany zarówno do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej (odbudowuje barierę lipidową), jak i tłustej ze skłonnością do trądziku (ma działanie antybakteryjne, może zmniejszać przetłuszczenie skóry).

Zobacz, jak zrobić domowy olejek do opalania:

Źródło: Shyma {AllNatural28}/kanał youtube

Olej tamanu przyspiesza gojenie zmian skórnych

Olej tamanu ma zielony kolor i intensywny korzenno-orzechowy zapach. Zawiera naturalne flawonoidy - kwas kalofillowy i kallofilloidynę, które odpowiadają za jego właściwości przeciwbakteryjne, kojące i zmniejszające obrzęk. Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe - linolowy i oleinowy, wspomagające gojenie się ran, łagodzące stany zapalne oraz redukujące suchość i łuszczenie się skóry. Ma również działanie antyoksydacyjne.

Olej tamanu jest wielofunkcyjny i może być stosowany do każdego rodzaju cery. Jest polecany do cery trądzikowej, ponieważ reguluje działanie gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie zmian skórnych, redukuje ilość zaskórników i działa kojąco. Może być stosowany na podrażnienia. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne i obecność naturalnego filtra przeciwsłonecznego jest polecany również do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Olej marula łagodzi podrażnienia

Olej marula ma żółty kolor, charakterystyczny orzechowy zapach, konsystencję sprzyjającą szybkiemu wchłanianiu i satynowe wykończenie. Zawiera kwas oleinowy i składniki o działaniu antyoksydacyjnym, czyli witaminę C, E, flawonoidy i katechiny. Ma właściwości przeciwstarzeniowe. Odpowiada za regenerację skóry, wygładza drobne zmarszczki. Ma właściwości przeciwbakteryjne, odświeża i odżywia skórę.

Olej marula silnie nawilża, wzmacniając barierę lipidową naskórka. Rozjaśnia skórę wokół blizn po wypryskach, wspomaga leczenie rozstępów, ale nie zagoi głębokich blizn np. powypadkowych. Goi stany zapalne, redukuje zaczerwienienie i zmniejsza obrzęk. Może być stosowany na skórę podrażnioną po zabiegach kosmetycznych, takich jak peelingi chemiczne, mikrodermabrazja, laseroterapia, a nawet operacjach usunięcia piersi u pacjentek chorujących na nowotwory. Jest rekomendowany do skóry dojrzałej, ze skłonnością do trądziku i podrażnionej. Może być stosowany w okolicach oczu i do pielęgnacji dłoni oraz włosów.

Warto wiedzieć

Olej nie zawsze ratuje skórę

Oleje są często przedstawiane jako panaceum na wszelkie problemy z włosami i skórą, zwłaszcza suchą. To w końcu tłuszcze, więc powinny wpływać na nią zbawiennie.

Niestety, problem w tym, że są one płynne. Konsystencja sprawia, że oleje są silnymi środkami oczyszczającymi. Oznacza to, że olej wiąże lipidy znajdujące się w skórze i je usuwa. Efekt jest taki, że skóra staje się coraz bardziej sucha. Lepiej więc nie stosować ich solo, a jedynie jako dodatkową warstwę pod lżejszy krem lub balsam.

Olej z pestek malin jest uniwersalny

Olej z pestek malin ma ciemno-brunatny kolor i zapach przypominający oliwę z oliwek, który ulatnia się zaraz po aplikacji. Ma lekką konsystencję, łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny i może być wspomagająco stosowany z kremami ochronnymi.

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia skóry, hamują produkcję melaniny i mają działanie rozjaśniające. Olej zawiera również witaminę E oraz inne składniki, które odpowiadają za jego właściwości antyoksydacyjne. Ma również działanie antyseptyczne, łagodzi podrażnienia i sprzyja gojeniu ranek. Jest przeznaczony do skóry podrażnionej i przesuszonej. Ze względu na szereg właściwości może być także stosowany do skóry dojrzałej. Nie zatyka porów, reguluje wydzielanie sebum i ma właściwości antybakteryjne, więc mogą po niego sięgać również osoby o skórze tłustej i trądzikowej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
Justyna
|

Pani Aleksandro polecam przetestować tej firmy olej z nasion opuncji figowej oraz serum na dzień :D są dużo skuteczniejsze w działaniu niż arganowy :)

Ola
|

Zapoznajcie sie z olejkiem arganowym bio agadir. To wspaniaky produkt z certyfikatem,ktory nie uda ze nawilzyl wasza skore tylko NAPRAWDE to zrobi.

elev
|

"Niestety, problem w tym, że są one płynne. Konsystencja sprawia, że oleje są silnymi środkami oczyszczającymi. Oznacza to, że olej wiąże lipidy znajdujące się w skórze i je usuwa."
Powiem tak - wiekszej glupoty w tym temacie nie slyszalem.

Ola23
|

Ja bardzo lubię wymieszać mój ulubiony olejek z drzewa różanego od damai z oliwą z oliwek i aplikuję wieczorem na twarz. Super się łączą te dwa składniki i dobrze działają na skórę.