Olejek z opuncji - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

2018-01-19 9:14 Michalina Guzikowska

Olejek z opuncji jest jeszcze w Polsce mało znany, choć w niektórych krajach jego właściwości odkryto wiele wieków temu. Jego uzyskiwanie jest długotrwałym i trudnym procesem, co wpływa na dość wysoką cenę, nie brakuje jednak jego zwolenników. Jakie zastosowanie ma olejek z opuncji w kosmetyce?

Olejek z opuncji jest wytwarzany z pestek opuncji figowej, rosnącej głównie w ciepłych krajach Ameryki Łacińskiej i w niektórych krajach basenu Morze Śródziemnego, głównie w Maroku. Na rynku można spotkać preparaty opuncjowe, które powstały w wyniku macerowania kwiatów opuncji, zawierających o wiele mniej ważnych składników. Litr najwyższej klasy olejku powstaje z miliona pestek, które żmudnie wydobywa się z owoców o łącznej masie ok. 450-500 kilogramów.

Właściwości olejku z opuncji

W olejku z opuncji znajduje się wiele substancji, które pomogą pielęgnować twarz i ciało. Jego właściwości i działanie sprawiają, że stosować może go każdy. Jest to również kosmetyk w pełni naturalny, więc nie powinien wywoływać alergii nawet u osób o wrażliwej cerze. Szczególnie zaleca się stosowanie go przez osoby starsze, ponieważ niekiedy jest nazywany naturalnym botoksem.

Kwas linolowy Omega 6 to nienasycony kwas tłuszczowy, który nie jest produkowany przez organizm człowiek, dlatego musi być pobierany z otoczenia. Jego działanie sprawia, że skóra jest bardziej nawodniona, nawilżona i elastyczna. Warto wspomnieć, że kwas linolowy zawarty w olejku z opuncji wzmacnia warstwę lipidową skóry, dzięki czemu lepiej się goi i łatwiej regeneruje po podrażnieniach.

Podobne właściwości mają zawarte w opuncji fitosterole, uczestniczące w regulacji procesów wewnątrzkomórkowych, dzięki czemu pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Wzmacniają barierę naskórkową, w efekcie hamują utratę wody ze skóry. Warto podkreślić, że działają łagodząco i przeciwalergicznie, poprawiają również elastyczność i gęstość skóry, co sprawia, że olejek z opuncji ma działanie przeciwzmarszczkowe. Z kolei osoby, które mają problemy z tłustą cerą, docenią to, że ten naturalny kosmetyk normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Zawarta w olejku witamina E w postaci gamma-tokoferolu zapobiega przedwczesnemu niszczeniu i starzeniu się skóry, ponieważ ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników.

Zastosowanie olejku z opuncji

Produkt nadaje się do stosowania przy każdym rodzaju cery. Jego właściwości pielęgnujące i odświeżające sprawiają, że warto stosować go podczas codziennej toalety. Wystarczy po umyciu twarzy przetrzeć ją wybranym hydrolatem, a następnie odrobinę olejku rozgrzać między palcami, po czym delikatnie wklepać go w lekko wilgotną skórę.

Drugim popularnym zastosowaniem olejku z opuncji jest przygotowanie dwufazowego płynu do demakijażu. Wystarczy do żelu hialuronowego dodać kilka kropel olejku (mniej w przypadku cery tłustej, więcej, gdy mamy cerę suchą), wymieszać palcami i delikatnie masując, wklepać w skórę. W ten sposób pozbędziemy się makijażu, jednocześnie ujędrniając i odżywiając skórę.

Nie zaszkodzi również dodać kilku kropel olejku do kremu nawilżającego. Dzięki swoim właściwościom olejek wzmocni działanie kremu, a dodatkowo ułatwi jego nałożenie dzięki nadaniu mu bardziej płynnej konsystencji.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
An
|

pierwszy raz spotkałam się z opuncją będąc na urlopie na Dżerbie i od razu pokochałam ten olejek. Trochę czasu minęło nim dotarł do Polski. Dla mnie jest on nr 1, nie zostawia żadnej tłustej powłoki uważam ,że jest o niebo lepszy niż arganowy. Polecam go gorąco. Jestem 50+ i świetnie się sprawdza. Dodam tylko ,że firma AVA wypuściła serię kosmetykow z opuncją figową i też są bardzo dobre

selekta olej
|

olej z opuncji czystej jest lepszy niż z Maroka. Bardziej czysty, organiczny i doskonały. Olejek opuncja z Tunezji jest dopuszczony przez E.C do dystrybucji w Europie dzięki swojej jakości. Maroko jest zainfekowane koszenilą, więc jakość ulega zmianie. Olej z opuncji pochodzący z Tunsian jest certyfikowany przez szwajcarski organizm, certyfikowany przez eco-cert.

Justyna
|

Opuncja figowa jest świetna w działaniu! Ja używam olejku zamiast kremu na noc. Powiem Wam, że super jest ta co ja mam firmy Bio Agadir i tak jak Pani Wioletta pisze świetnie nawilża i odżywia skórę :)

Wioletta
|

Marokanki to mają piękne ciała! Na piersi ponoć stosują olej arganowy a twarz to wiem, że olej z nasion opuncji figowej :D ja w Polsce znalazłam firmę Bio Agadir, która jest dystrybutorem oleju z opuncji figowej właśnie z maroko i mają Ecocert na co zwracałam uwagę przy zakupie. Świetnie nawilża i odżywia skórę! Lepszy niż krem nawilżający!

Basia
|

Olejek z opuncji figowej jest moim faworytem w śród olejków działających przeciwzmarszczkowo :D sama mam marki bioagadir i jest to najlepszy jaki dotychczas znalazłam

pani
|

pisza wszedzie ze jest bardzo dobry do suchych wlosow, a o zastosowaniu wogole, t ylko do twarzy???

tysiaczek123
|

witam a jaki Pani poleca bo chciałąbym kupić ale jest ich na rynku dużo

tysiaczek123
|

Czy może Pni podać który może Pani polecić

Hanna
|

Dla mnie zdecydowanie najlepszy. Zamawiam na marokogust czysty olej z opuncji. Sprowadzony jest z Maroka. Efekty naprawdę widoczne już po 2-3 dniach.

Sabcia
|

Kocham naturalne olejki. Ten z opuncji figowej stosuję od niedawna, od grudnia 2014. Z przyjemnością patrzę na efekty, które były widoczne już po 3-4 dniach. Skóra odzyskała gładkość i sprężystość, ani jednej zmarszczki. Tego oleju nie zastąpię na żaden inny. Według mnie numer jeden.