Olej z nasion bawełny - właściwości i zastosowanie

2020-08-19 22:57 Magda Mazurek

Olej z nasion bawełny znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Świetnie nawilża zarówno skórę, jak i włosy. Jednak nie wszystkim stosowanie oleju z nasion bawełny wyjdzie na dobre. Zobacz, kto powinien sięgnąć po olej z nasion bawełny!

Bawełna - zapewne myśląc o bawełnie przede wszystkim kojarzycie ją z ubraniami. Jednak z nasion bawełny można zrobić także olej, który znalazł zastosowanie w kosmetyce. Olej z nasion bawełny świetnie oddziałuje na suchą skórę i zniszczone, wysuszone włosy.

Olej z nasion bawełny - jak powstaje?

Olej z nasion bawełny powstaje w procesie tłoczenia na zimno. Niestety w formie cieczy nie ma charakterystycznego dla bawełny zapachu. Jest lekki, jasnożółty. Można go wykorzystać w kuchni, ale uwaga - wyłącznie w formie rafinowanej. Olej rafinowany jest powszechnie stosowany w produkcji przetworzonej żywności - znacznie przedłuża okres przydatności do spożycia. Znajdziemy go w czipsach, majonezach, sosach do sałatek i dressingów.

Olej z nasion bawełny - na skórę i włosy

Olej z nasion bawełny regeneruje naskórek i nawilża skórę. Zmiękcza, uelastycznia, ma lekkie działanie przeciwzapalne. Można go stosować na skórę, także twarzy. Nie zatyka porów i nie przyczynia się do powstawania zaskórników

Czytaj więcej: NAJBARDZIEJ OBRZYDLIWE pryszcze na świecie

Jest szczególnie polecany osobom z cerą wrażliwą i bardzo suchą. Niweluje powstawanie zmarszczek, opóźnia procesy starzenia się skóry. Olej można stosować na skórę całego ciała, także na suche i łamliwe paznokcie (jest polecany do nawilżania skórek) oraz zrogowaciałą skórę stóp.

Olej z nasion bawełny jest także stosowany na włosy. Świetnie je nawilża, dodaje sprężystości i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Nie pozostawia tłustej warstwy na skórze głowy. Co więcej nie barwi naturalnego koloru włosów.

Polecamy: Porowatość włosów. Pielęgnacja włosów wysokoporowatych

Olej z nasion bawełny - właściwości

Znajdziemy w nim nienasycone kwasy tłuszczowe - linolowy i oleinowy, których łączna zawartość może wynosić nawet ponad 75%. Posiada także kwas palmitynowy oraz tokoferole, silne związki antyoksydacyjne.

Kwas linolowy bardzo często znajdziemy w kosmetykach do pielęgnacji skóry - nawilżających kremach i balsamach, także tych do skóry dojrzałej. Bywa także stosowany w szamponach przeciwłupieżowych.

Olej z nasion bawełny zawiera także duże stężenie witaminy E, która również pozytywnie oddziałuje na skórę. Przyspiesza gojenie ran, wspomaga terapię łuszczycy oraz owrzodzeń. Witamina E opóźnia także proces starzenia się skóry.

Olej z nasion bawełny - na co pomaga?

  • zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosów
  • nawilża przesuszone, porowate włosy
  • leczy suche skórki wokół paznokci
  • zwiększa napięcie skóry
  • leczy stany zapalne skóry
  • niweluje zmarszczki
  • zmiękcza zrogowaciałą skórę - np. na stopach

Olej z nasion bawełny - kto nie powinien z niego korzystać?

Olej jest antyalergiczny, jednak nie każdy może go używać. Z opinii kobiet korzystających z olejku jego wadą jest obciążanie włosów. W przypadku dużej ich ilości zapobiega puszeniu się i lekko dociąża włosy. Jednak jeśli jest ich mało nie daje dobrego efektu. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE